Forum APRS Polska

APRS => Mapy => Wątek zaczęty przez: sq7jzi w Marzec 18, 2009, 13:16:47 LOC

Tytuł: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq7jzi w Marzec 18, 2009, 13:16:47 LOC
Witam.
Wyguglałem sobie dokładną mapę Częstochowy w dużej rozdzielczości.
http://atari.pigwa.net/party/mapa.jpg
Chcę ja podpiąć lokalnie pod swojego UI-View.
Niestety, mój UI nie chce współpracować i stworzyć do niej pliku inf.
Problem głównie polega na tym, że znane mi są współrzędne punktów charakterystycznych na mapie a nie narożników mapy.
Da się to wprowadzić z klawiszem Ctrl, tylko że mi UI po tym wypada.
Może ktoś z was spróbował by to ze sobą połączyć i stworzyć tego inf`a do tej mapy ?
Punkty charakterystyczne to:
Lewy górny róg, skrzyżowanie ulic św. Rocha z Ikara o współrzędnych 50.50.14N019.03.36E
Prawy dolny róg środek Rondo Dąbie o współrzędnych 50.47.37N019.09.49E
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SP6VWX w Marzec 18, 2009, 13:53:12 LOC
Nie ćwiczyłem Twojej mapy, ale UIView ma problem jeżeli plik jest za duży.
Stąd może "wypadanie" programu.
Zmniejsz plik lub poprobuj na innej mapie o mniejszym rozmiarze.

Jak znam sie na rzeczy, to takie przeskalowanie powinno dać się zrobić pod Ozi explorerem (znaczy podać dwa punkty, a potem odczytać współrzędne innych punktów). Tu Darek byłby ekspertem.

Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Marzec 18, 2009, 16:40:52 LOC
Witam.
Wyguglałem sobie dokładną mapę Częstochowy w dużej rozdzielczości.

Będę trochę wredny.
A po co komu do APRS"u mapa Częstochowy?

73!

p.s.
Pisząc APRS mam na myśli sieć DIGI/Igate na 144.800
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SQ6NTI w Marzec 18, 2009, 17:16:48 LOC
Będę trochę wredny.
A po co komu do APRS"u mapa Częstochowy?
yy  ???
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Marzec 18, 2009, 17:42:37 LOC
Miłosz. Z którejkolwiek strony by nie oglądać mapy - to i tak nic tam nie znajdziesz.
Taka swego rodzaju enklawa wolna od APRS'u
(http://sq5ltl.com/grafika/czestochowa.JPG)
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Marzec 18, 2009, 21:05:27 LOC
A po co komu do APRS"u mapa Częstochowy?

Bo kolega z Pławna pewnie juz myśli jak rozruszać tę zakałe na mapie.
A wstyd - takie święte miejsce a plama biała. Pielgrzymkowicze nogi
ścierają a może trafi się ktoś z apeeresem....

Jakiś digipiter się szykuje ?
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Marzec 18, 2009, 21:30:38 LOC
Szykuje sie szykuje  ;D razem z kolega SQ9CH w porozumieniu z kolega SQ9UU jest sie nie myle bedzie chodzi gora za tydzien  :P
Tak wiec cos sie tam ruszy  :)
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SQ6NTI w Marzec 18, 2009, 21:57:16 LOC
Jak tam ostatnio jechaliśmy, trzeba było nadawać ramki z komórki, inaczej nie dochodziły. Także racja, że dziura.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Marzec 18, 2009, 22:14:05 LOC

Bo kolega z Pławna pewnie juz myśli jak rozruszać tę zakałe na mapie.
A wstyd - takie święte miejsce a plama biała. Pielgrzymkowicze nogi
ścierają a może trafi się ktoś z apeeresem....

No właśnie... 9.05 Pielgrzymka Krótkofalowców, a tu pustynia. Że o sierpniu już nie wspomnę...
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq7jzi w Marzec 18, 2009, 22:23:49 LOC
A no właśnie, debatowaliśmy dzisiaj na ten temat z sq9uu i sq9mli. Rusza się i stąd to pytanie. Przydało by się mieć dokładnie własne miasto na mapie.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Marzec 18, 2009, 22:30:30 LOC
Że o sierpniu już nie wspomnę...
A co tam się jeszcze ciekawego odbywa w sierpniu?
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SP5RZP w Marzec 18, 2009, 22:34:53 LOC
Jako, że już wiem, że na początek będzie to MiniDigi made in RZP  ;D to trochę się tylko martwię czy zdoła dolecieć (czytaj podrzucić czyjeś ramki) do najbliższego "normalnego" digi.
Bo będzie miało tak z 50 km jak nie więcej do najbliższych.
Trzeba będzie dobrej anteny (chyba ma być BigStar czyli ten warunek będzie spełniony) i dość wysoko zainstalowanej.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Marzec 18, 2009, 22:41:57 LOC
Jako, że już wiem, że na początek będzie to MiniDigi ...

No właśnie - trochę się dziwie że TAKIE miasto a jadą po najmniejszej linii oporu.
Tam się należy coś naprawdę Ekstra ! .

p.s.
Częstochowa pisze się z Wielkiej litery.
Autor wątku spali  się w piekle za takie niechlujstwo!

Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SP5RZP w Marzec 18, 2009, 22:56:17 LOC
Nie od razu Kraków (Częstochowę) zbudowano - od czegoś trzeba zacząć.
Grunt, że ta biała plama wkrótce zniknie.
A potem jak się APRS w mieście i okolicach rozpowszechni to będzie można zrobić jakąś zrzutę na coś poważnego.

Cytuj
Autor wątku spali  się w piekle za takie niechlujstwo
Przynajmniej będzie miał ciepełko - druga połowa marca a ziąb taki, że psa z budy ciężko wygonić, a mnie na dach wieszać nowe anteny...
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Marzec 18, 2009, 22:57:07 LOC
Że o sierpniu już nie wspomnę...
A co tam się jeszcze ciekawego odbywa w sierpniu?


W sierpniu ja idę z Tarnowa ;-)    Jest to wystarczający powód ...
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SP5RZP w Marzec 18, 2009, 23:02:14 LOC
Cytuj
W sierpniu ja idę z Tarnowa ;-)    Jest to wystarczający powód ...

A ja w Pieniny - prawdopodobnie przez Częstochowę - i to też jest dobry powód, aby tam coś mi pikało w FOA PACKu :)
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Marzec 18, 2009, 23:09:27 LOC
Nie od razu Kraków (Częstochowę) zbudowano - od czegoś trzeba zacząć.

Wszystko zależy od czego zaczynają - jak od stacji w klubie to wsjo ryba a jak na np.kominie na którym kufajka i gumofilce się należą jak psu zupa to lepiej coś pewnego :D
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Marzec 18, 2009, 23:14:30 LOC
Z tego co mi wiadomo to ma byc blok 10-pietrowy czyli bedzie dosc wysoko  :)
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq7jzi w Marzec 19, 2009, 07:56:04 LOC
Jak wszystko się po naszej myśli ułoży, to będzie i bramka do świata zainstalowana w pobliżu.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SP9MZM w Marzec 19, 2009, 08:41:09 LOC
Wracając do prośby o skalibrowanie mapy z linku: Tej "mapy" nie da się skalibrować !!To nie mapa ale plan miasta,bez zgodności z GPS-em.Zwykle pisze to w polu Legendy mapy.Kalibrowałem ją kilku znanymi mi sposobami na pięć punktów kalibracyjnych.Podałeś swoje dwa ale w formacie dd.mm.ss,co może niektórych wprowadzić w błąd.Ja użyłem "pewnych" danych dla PK a mimo wszystko finalnie pokazuje :głupoty".Kalibrowałem już setki map ale ta wykazuje dziwną odporność.Jednak ,jeśli komuś się to uda,proszę o info o metodzie.....
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq7jzi w Marzec 20, 2009, 13:52:50 LOC
Dzięki za mapy, przydają się.
IGate już działa, na razie nawet w obie strony, ze względu na marną lokalizacje, plan jest taki by wykorzystać go tylko jako odbiornik do wrzucania RF>INET a DIGI postawią chłopaki gdzieś na wieżowcu.
Obsługa przez UI + AGWPE i interfejs karty audio ze sterowaniem PTT przez RTS.
50.48.01N 019.06.43E
Sory za skaczącą pozycję IGate, ale musiałem to jakość zgrać z mapami i rzeczywistym położeniem anteny.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Marzec 20, 2009, 23:57:56 LOC
IGate już działa, na razie nawet w obie strony, ze względu na marną lokalizacje, plan jest taki by wykorzystać go tylko jako odbiornik do wrzucania RF>INET a DIGI postawią chłopaki gdzieś na wieżowcu.
No i bardzo dobrze. Oby tak dalej.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq7jzi w Marzec 21, 2009, 10:30:44 LOC
Będzie ktoś w tygodniu jechał przez Częstochowę ? Nie mam na czym sprawdzić wejścia, a już ktoś zwrócił uwagę, że nie wchodzą ramki z RF do INet, więc pasowało by dostroić wejście karty, ale nie ma na czym.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SP5QWK w Marzec 21, 2009, 11:53:18 LOC
W AGWPE jest możliwość zobaczenia i dostrojenia audio.

Po uruchomieniu AGWPE klikasz na ikonkę i pojawia Ci się menu, w którym masz "SoundCard Tuning Aid". Wybierasz to, otwiera Ci się okienko. Możesz tam wybrać przebieg na jakim będzie prezentowane audio. Ja np. preferuję przebieg sinusoidalny. Ustawiasz sobie właściwy poziom audio.
Jeśli do tego masz uruchomione Ui-View (oczywiście odpowiednio skonfigurowane do pracy z AGWPE) to na terminalu powinieneś widzieć dekodowane ramki. Jeśli coś odbierasz, a nie jest dekodowane to dalej regulujesz audio w AGWPE.
Pozdrawiam

Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq7jzi w Marzec 21, 2009, 12:29:48 LOC
Ja o tym wiem, ale nie mam co odbierać.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SP5QWK w Marzec 21, 2009, 12:42:18 LOC
Ja o tym wiem, ale nie mam co odbierać.
Nie odbierasz Skrzycznego, ani HKK-2?

Chyba musisz mieć słabą lokalizację.
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq7jzi w Marzec 21, 2009, 13:36:15 LOC
Odbieram różne stacje, raz mocniej, raz słabiej, a do kalibracji przydał by się mocny i pewny sygnał.
Te mają zmienną moc, zakłócenia i inne problemy występują. Chcę to wyeliminować.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Marzec 21, 2009, 15:41:20 LOC
Ja o tym wiem, ale nie mam co odbierać.
Nie odbierasz Skrzycznego, ani HKK-2?

Chyba musisz mieć słabą lokalizację.
Pozdrawiam

NWW chodzi tylko via INET  :D
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq7jzi w Marzec 29, 2009, 13:05:43 LOC
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/#
Nawet numery działek są.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Kwiecień 09, 2009, 09:33:58 LOC
Wczoraj jechał kolega Marek, który jest swego rodzaju jak to mówi kolega SP5QWK stacją DX'ową.
Nie zauważyłem żadnej ramki wpuszczonej przez Igate w Częstochowie.
http://www.aprs.radom.pl/cgi-bin2/trackVE.cgi?znak=sq4faf-9&od=2009-04-08&okres=24 (http://www.aprs.radom.pl/cgi-bin2/trackVE.cgi?znak=sq4faf-9&od=2009-04-08&okres=24)
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq7jzi w Kwiecień 09, 2009, 11:06:41 LOC
bo wczoraj nie działał iGate w Częstochowie.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SP5QWK w Kwiecień 09, 2009, 12:18:42 LOC
bo wczoraj nie działał iGate w Częstochowie.

Kilka dni temu była wystawiona ikona Igate, jechał kolega i też nie wchodził. Musisz chyba jeszcze coś poregulować.
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq7jzi w Kwiecień 09, 2009, 12:25:09 LOC
Cały czas tu coś grzebiemy, jak wystartuje na stałe po sprawdzeniu wszystkiego to na pewno dam oficjalną informacje. Czekam też jeszcze na info od Jacka sq9uu co do mini digi. Ale tam też się jakiś problem urodził. Tak czy owak, powoli doprowadzimy sprawy do szczęśliwego końca.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Kwiecień 09, 2009, 23:42:48 LOC
Na Częstochowę i okolice, to by się przydał regionalny digi z obsługą WIDEn-n i SPn-n
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq7jzi w Kwiecień 10, 2009, 07:52:19 LOC
Na hucie nie ma możliwości podpięcia NETa, dla tego wykorzystamy w tym celu dodatkowy iGate u mnie, jeśli się uda dogadać z pewną firmą to będziemy mieli dobrą lokalizacje z NETem. To jednak na razie jest palcem na wodzie pisane.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Kwiecień 10, 2009, 08:44:58 LOC
Późno wiosna przyszła tego roku.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Kwiecień 10, 2009, 17:36:13 LOC
Digi nie musi mieć NETa, wystarczy, że w jego zasięgu będzie jakiś IGate.
Tytuł: Odp: Mapa częstochowy
Wiadomość wysłana przez: sq7jzi w Kwiecień 10, 2009, 17:48:13 LOC
Ano właśnie o to chodzi by był iGate w zasięgu.