Forum APRS Polska

APRS => Mapy => Wątek zaczęty przez: SP9RQA w Kwiecień 13, 2009, 15:20:36 LOC

Tytuł: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Kwiecień 13, 2009, 15:20:36 LOC
Witam!!

Razem z Włodkiem (SP9MZM) wyrzeźbiliśmy ;-) mapkę 3D. Mapa została zrobiona przy wykorzystaniu danych ze strony:
http://netgis.geo.uw.edu.pl/srtm/model-pl.shtml



Mapka dostępna jest tutaj:

http://www.sp9rqa.net/Ham/3D_Poland.7z

lub tutaj

http://esko.pl/~krisgor/Ham/3D_Poland.7z

(niestety mój dostawca serwera www tak coś namieszał z dns'ami, ze nie wszyscy widzą ten pierwszy adres, a ja już na to nic poradzić nie mogę...)

Są tam dwie wersje z siatką geograficzną i bez. Całość ok. 11MB. Przyjemnego oglądania ;-)


Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Kwiecień 13, 2009, 17:09:25 LOC
Całkiem ciekawie wygląda mapa. Wstawiłem ją pod UI-View. Może też być bardzo pomocna przy planowaniu lokalizacji nowych digi.
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Kwiecień 13, 2009, 17:33:10 LOC
Dosc tak inaczej sie patrzy teraz http://tmtmedia.pl/~marcin/obrazki/3D_poland.PNG (http://tmtmedia.pl/~marcin/obrazki/3D_poland.PNG)
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Kwiecień 13, 2009, 18:36:04 LOC
To fajnie, że się podoba. Można by było jeszcze pomyśleć o nałożeniu na nią siatki głównych dróg dla polepszenia czytelności, ale to może kiedyś... ;-)

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Kwiecień 13, 2009, 19:34:52 LOC
Zawsze mozna cos ulepszyc  :P moze zamiast drog zrobic nazwy miast  :)
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: sq5rde w Kwiecień 13, 2009, 21:23:41 LOC
Bardzo fajna mapa, szybko przekonwertowałem do *.geo. W Xastir, nałożyłem na siebie kilka map i wyszło mi coś takiego:
(http://images37.fotosik.pl/99/664ec92638d17ccbm.jpeg) (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=664ec92638d17ccb) (http://images44.fotosik.pl/103/05af1e0b95897459m.jpeg) (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=05af1e0b95897459)
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Kwiecień 13, 2009, 21:42:50 LOC
Bardzo fajna mapa, szybko przekonwertowałem do *.geo. W Xastir, nałożyłem na siebie kilka map i wyszło mi coś takiego:


I o to chodziło ;-) W ui-view nie da się nałożyć na siebie kilku map, a szkoda bo taka transparentność by się przydała.
Dlatego wybrałem Xastir...
Nawiasem mówiąc można by się było pokusić o zrobienie takich mapek dla konkretnych już rejonów (zwłaszcza górzystych).
Pomyślę nad tym...
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: sq2aj w Kwiecień 14, 2009, 22:51:32 LOC
 ... tak na marginesie, to trochę mało danych w tym kodzie 2D  ;) SQ9IWE
może by chociaż QTH lub email jeszcze  :D
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Kwiecień 14, 2009, 23:15:26 LOC
teraz juz lepiej  :P
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Czerwiec 29, 2009, 13:11:23 LOC
Witam!!!

Kolejna mapka z serii 3D

http://sp9rqa.net/Ham/Xastir/Mapy/PL_TOPO_3D.7z



Krzysiek
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Czerwiec 29, 2009, 16:47:58 LOC
Witam!!!

Kolejna mapka z serii 3D

http://sp9rqa.net/Ham/Xastir/Mapy/PL_TOPO_3D.7z



Krzysiek

hmmmm, coś za mały ten plik (774k) i po rozpakowaniu jest nicość.

A dałoby sie do tych mapek dorysować granice kraju ?? bo tak teraz to ładnie wygląda ale nie wiem czy polska stacja jest jeszcze w kraju czy juz za granicą
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Czerwiec 29, 2009, 17:36:39 LOC
hmmmm, coś za mały ten plik (774k) i po rozpakowaniu jest nicość.

A dałoby sie do tych mapek dorysować granice kraju ?? bo tak teraz to ładnie wygląda ale nie wiem czy polska stacja jest jeszcze w kraju czy juz za granicą

Faktycznie, coś się źle przegrało na serwer. Poprawię i dam znać jak będzie dobrze.
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Czerwiec 29, 2009, 19:50:03 LOC
Faktycznie, coś się źle przegrało na serwer. Poprawię i dam znać jak będzie dobrze.

Powinno już być dobrze.

Dodatkowo staraliśmy się z Włodkiem SP9MZM dorobić jeszcze plik kalibracyjny do bardzo ładnej mapy
z regionami, ale niestety ui-view kalibruje tylko na dwóch punktach i  na skrajach mapy
są spore rozbieżności. W każdym razie na upartego można by pociąć tę mapę na mniejsze kawałki
i skalibrować dla mniejszego obszaru, ale to już pozostawiam samym zainteresowanym ;-)

http://sp9rqa.net/Ham/Xastir/Mapy/Poland-region.zip


Jakby coś było znów nie tak, to proszę o informację.


Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Czerwiec 29, 2009, 20:02:35 LOC
mapka fajna ale bardziej interesujące były by informacje o miastach a nie o pojezierzach.
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Czerwiec 29, 2009, 20:07:52 LOC
mapka fajna ale bardziej interesujące były by informacje o miastach a nie o pojezierzach.

Ja takich problemów nie mam, ponieważ używam Xastir gdzie ta mapa służy mi jedynie za podkład
do wektorowych, gdzie oczywiście miasta mam ;-)
Dla użytkowników ui-view powstała ta mapa jakby "przy okazji".


Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Czerwiec 29, 2009, 20:45:03 LOC

mapka fajna ale bardziej interesujące były by informacje o miastach a nie o pojezierzach.

Ja takich problemów nie mam, ponieważ używam Xastir gdzie ta mapa służy mi jedynie za podkład
do wektorowych, gdzie oczywiście miasta mam ;-)
Dla użytkowników ui-view powstała ta mapa jakby "przy okazji".

Np. u mnie fragment tej mapy wygląda tak:

http://sp9rqa.net/Ham/3D.png

Widać na niej jak nieco wektor rozjeżdża się z bitmapą na granicach.

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Czerwiec 29, 2009, 20:57:55 LOC
U mnie xastir nie łyka, mimo konwersji inf2geo

(http://sq5ltl.com/temp/zrzut_ekranu.png)
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Czerwiec 29, 2009, 21:11:00 LOC

U mnie łyka. Tyle, że zmieniłem na gif'a bo png się u mnie źle zachowują i wywalają program.

FILENAME    Poland_Regiony.gif                                                
TIEPOINT    0           0       14.1151666666667        54.878                  
TIEPOINT    3139        2869    24.3663333333333        48.9851666666667        
IMAGESIZE   3140        2870                                                    #3140x2870                                                                      
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Czerwiec 29, 2009, 21:13:57 LOC
No ale jak?

Dostałem plik pod UI-View.
JPG i INF - robie konwersje i powstaje mi plik *.geo - no i xastir nie czyta tego GEO.
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Czerwiec 29, 2009, 21:22:09 LOC
No ale jak?

Dostałem plik pod UI-View.
JPG i INF - robie konwersje i powstaje mi plik *.geo - no i xastir nie czyta tego GEO.

Ja robię tak samo, tyle tylko, że mi czyta. Odpal ten program z konsoli i popatrz może w czasie ładowania napisze jakieś komunikaty?

Tu widać jak się pokrywa z rzeczywistością. Niestety mapy w tym odwzorowaniu nie da się poprawnie skalibrować.
http://sp9rqa.net/Ham/region.png


Krzysiek
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Czerwiec 29, 2009, 21:40:46 LOC


Cytuj
Ja robię tak samo, tyle tylko, że mi czyta. Odpal ten program z konsoli i popatrz może w czasie ładowania napisze jakieś komunikaty?

Faktycznie działa przerobione z GIF'a i trzeba odhaczyć Enable auto maps.

A napisz jeszcze skąd pobierasz nazwy i punkty miast?
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Czerwiec 29, 2009, 21:48:51 LOC


Cytuj
Ja robię tak samo, tyle tylko, że mi czyta. Odpal ten program z konsoli i popatrz może w czasie ładowania napisze jakieś komunikaty?
A napisz jeszcze skąd pobierasz nazwy i punkty miast?

Z innego wątku ;-)
http://sp9rqa.net/Ham/Xastir/Xastir.html

Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Czerwiec 29, 2009, 22:49:48 LOC

Cytuj
Z innego wątku ;-)
http://sp9rqa.net/Ham/Xastir/Xastir.html

No za dużo dłubaniny. Mi nie bangla po przegraniu plików do configa i do katalogów map.  :-\
Wychodzi mi na to, że xastir jeszcze nie i długo długo nie :), od czasu do czasu można pooglądać i wysłać mesga, ale aprs.fi pod linuxem jest niezastąpione  ;)
Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Czerwiec 29, 2009, 22:56:24 LOC

Cytuj
Z innego wątku ;-)
http://sp9rqa.net/Ham/Xastir/Xastir.html

No za dużo dłubaniny. Mi nie bangla po przegraniu plików do configa i do katalogów map.  :-\
Wychodzi mi na to, że xastir jeszcze nie i długo długo nie :)

Nikt nie mówił, że będzie łatwo... Poza tym nie napisałeś co konkretnie "nie bangla" i czy masz w ogóle wkompilowaną
obsługę map wektorowych, a ja szklanej kuli nie mam...

Tytuł: Odp: Mapa 3D_Poland dla UI-View
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Czerwiec 29, 2009, 23:33:44 LOC
Cytuj
Nikt nie mówił, że będzie łatwo... Poza tym nie napisałeś co konkretnie "nie bangla" i czy masz w ogóle wkompilowaną
obsługę map wektorowych, a ja szklanej kuli nie mam...
No właśnie ... ja chciałem tylko zobaczyć nazwy miast na mapie..... - tylko tyle. Zainstalowałem apt-get'em xastira :).
Kompilowanie, kopiowanie plików konfiguracyjnych, ściąganie klocków, aby potem zobaczyć jakiś efekt. :) Xastir jest dla tych co mają dużo czasu.
Osobiście środowisko linuxowe bardzo sobie cenie za stabilność i ostatnio za łatwość instalacji aplikacji, ale xastir jeszcze musi trochę poczekać, aby nazwać go userfriendly :)