Forum APRS Polska

APRS => Mapy => Wątek zaczęty przez: SP9RQA w Kwiecień 20, 2009, 21:38:23 LOC

Tytuł: Mapa zasięgu
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Kwiecień 20, 2009, 21:38:23 LOC
Witam!!!

Pobawiłem się w ostatnią sobotę w generację poglądowych mapek zasięgu
przy pomocy programu SPLAT

http://www.qsl.net/kd2bd/splat.html

Zrobiłem symulację dla kilku miejsc w mojej okolicy:

http://sp9rqa.net/Ham/Wawrzka_5m_40km.png  <- tutaj mam w planie coś postawić
http://sp9rqa.net/Ham/sr9a_20m_100km.png     <- przemiennik Tarnowski
http://sp9rqa.net/Ham/sr9nwj_20m_75km.png    <- Jaworzyna Krynicka

Na ile się to zgadza i pokrywa z rzeczywistością tego na razie nie wiem, ale myślę, że z grubsza daje to jakiś pogląd.

Jakby ktoś chciał sprawdzić jakąś lokalizację pod kątem umieszczenia digi/przemiennika to w ramach wolnych mocy przerobowych... ;-)

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Mapa zasięgu
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Kwiecień 20, 2009, 22:13:32 LOC
Witam.
Moge prosic o taka mapke dla SR9NDX bo ciekaw jestem jak to wyjdzie  ;D
Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Mapa zasięgu
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Kwiecień 20, 2009, 22:23:09 LOC
Witam.
Moge prosic o taka mapke dla SR9NDX bo ciekaw jestem jak to wyjdzie  ;D
Pozdrawiam.

OK. Drugi w kolejce ;-)
Tytuł: Odp: Mapa zasięgu
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Kwiecień 20, 2009, 23:20:40 LOC
Moge prosic o taka mapke dla SR9NDX bo ciekaw jestem jak to wyjdzie  ;D

Na szybko to coś takiego:
http://sp9rqa.net/Ham/sr9ndx_49m_100km.png

od góry obcięte, bo nie miałem pod ręką odpowiednich plików hgt. Jutro dorzucę jeszcze miejscowości, to będzie bardziej czytelna.

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Mapa zasięgu
Wiadomość wysłana przez: sp4cmw w Kwiecień 20, 2009, 23:32:04 LOC
Zgrabnie to wychodzi.
Gratuluję!
Tytuł: Odp: Mapa zasięgu
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Kwiecień 20, 2009, 23:47:06 LOC
Jeszcze legenda do kolorow by sie przydala  ;D zeby bylo wiadomo co sie widzi  :P
Tytuł: Odp: Mapa zasięgu
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Kwiecień 23, 2009, 21:42:40 LOC
Jeszcze legenda do kolorow by sie przydala  ;D zeby bylo wiadomo co sie widzi  :P

http://sp9rqa.net/Ham/Splat/SPLAT.html
Tytuł: Odp: Mapa zasięgu
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Kwiecień 24, 2009, 12:37:39 LOC
Jeszcze legenda do kolorow by sie przydala  ;D zeby bylo wiadomo co sie widzi  :P

http://sp9rqa.net/Ham/Splat/SPLAT.html

Cześć!

Piszesz że:  źródłach mamy do tego odpowiednie narzędzie o nazwie hgt2sdf
ja znalazłem srtm2sdf - i nie chce on działać na pliki hgt.
Mimo, że w manualu jest info o działaniu tego pliku na hgt:

Some examples of srtm2sdf use:

    srtm2sdf N40W074.hgt

No niestety po wpisaniu polecenia:

$ srtm2sdf n51e013.hgt
*** Error: "n51e013.hgt" doesn't look like a valid .hgt SRTM filename.

No i tu utknąłem.

Tytuł: Odp: Mapa zasięgu
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Kwiecień 24, 2009, 13:00:13 LOC
Pisze,że masz złą nazwę pliku. 

Musisz zamienić:

srtm2sdf n51e013.hgt
na
srtm2sdf N51E013.hgt     <- duże litery tak jak w przykładzie

Co do nazwy pliku to faktycznie pomyliłem się. Poprawię wieczorkiem.
Tytuł: Odp: Mapa zasięgu
Wiadomość wysłana przez: sq3nto w Kwiecień 24, 2009, 21:31:42 LOC
Jaki jest odpowiednik tego programu pod windows, jeżeli można spytać?
Tytuł: Odp: Mapa zasięgu
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Kwiecień 24, 2009, 21:42:19 LOC
Jaki jest odpowiednik tego programu pod windows, jeżeli można spytać?

dla SPLAT'a
http://futuradio.blogspot.com/2007/09/rf-propagation-modeling-with-splat-for.html

albo Radio Mobile

http://www.cplus.org/rmw/english1.html
http://www.swiatradio.com.pl/virtual/article.php?sid=1066
http://www.pizon.org/radio-mobile-tutorial/index.html


Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Mapa zasięgu
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Kwiecień 24, 2009, 23:54:15 LOC
Pisze,że masz złą nazwę pliku. 

Musisz zamienić:

srtm2sdf n51e013.hgt
na
srtm2sdf N51E013.hgt     <- duże litery tak jak w przykładzie

Co do nazwy pliku to faktycznie pomyliłem się. Poprawię wieczorkiem.

No fajowo, dzięki za podpowiedzi, już mi generuje, tylko mam plik z nazwą QTH taka jak zmienna $POLOZENIE
ale chyba  go nie łyka bo pokazuje w raporcie cos takiego.

Site location: 0.0000 North / 0.0000 West (0° 0' 0" N / 0° 0' 0" W)
Ground elevation: 0.00 meters AMSL

:( - jeszcze muszę pokombinować.