Forum APRS Polska

APRS => FOA-PACK => Wątek zaczęty przez: SQ7FZR w Lipiec 06, 2009, 11:06:43 LOC

Tytuł: FOA+FGPMMOPA6
Wiadomość wysłana przez: SQ7FZR w Lipiec 06, 2009, 11:06:43 LOC
Witam!!
Mam takie pytanie? odnośnie pracy modułu GPS typu FGPMMOPA6 w Foa packu?
czy ktoś z kolegów może już ten temat ma przerobiony
Z góry dzięki za wszelkie informacje
Tytuł: Odp: FOA+FGPMMOPA6
Wiadomość wysłana przez: SQ5AM w Lipiec 13, 2009, 01:13:51 LOC
Jeśli to ten sam układ co zastosowany w odbiorniku Nokii (a wizualnie wygląda identycznie), to ja używam go od kilku tygodni.
Tytuł: Odp: FOA+FGPMMOPA6
Wiadomość wysłana przez: SQ3NQE w Lipiec 30, 2009, 09:34:03 LOC
Witam, ja ten moduł testowałem z foa pack 2 i działał bez problemów. Jedyne co było trzeba zrobić to "myk" z trazystorem i dwoma rezystorami (opis w wątku o zastosowaniu tego modułu w panelu kenwood 710). Teraz walczę troszkę ze zmuszeniem go do pracy z opentrackerem +. Najprawdopodobniej problem dotyczy szybkości transmisji danych (domyślnie 9600). Pozdrawiam Jarek 
Tytuł: Odp: FOA+FGPMMOPA6
Wiadomość wysłana przez: SQ7FZR w Lipiec 31, 2009, 21:16:40 LOC
Witam, ja ten moduł testowałem z foa pack 2 i działał bez problemów. Jedyne co było trzeba zrobić to "myk" z trazystorem i dwoma rezystorami (opis w wątku o zastosowaniu tego modułu w panelu kenwood 710). Teraz walczę troszkę ze zmuszeniem go do pracy z opentrackerem +. Najprawdopodobniej problem dotyczy szybkości transmisji danych (domyślnie 9600). Pozdrawiam Jarek 

Jarku dzięki za info nabęde moduł GPS i będe uruchamiał :)))
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: FOA+FGPMMOPA6
Wiadomość wysłana przez: SQ7FZR w Grudzień 24, 2009, 23:18:06 LOC
Witam!!
Mi sie nieudało uruchomić modułu GPS do pracy w FOA Packu
Temat uważam za zaknięty
Tytuł: Odp: FOA+FGPMMOPA6
Wiadomość wysłana przez: SQ8MXS w Luty 13, 2013, 10:10:22 LOC
Witajcie koledzy.

Mam wielką prośbę. Uruchamiam wspólnie z kolegą FoaPack 2 - (obecnie samo urządzenie już działa). No i tutaj pojawiają się schody. GPS-FGPMMOPA6C podłączaliśmy przez MAX-a, obchodząc MAX-a i robiąc wiele innych rzeczy - nie pokazuje żadnych danych. Co więcej podłączany GPS do Skotraka rusza od razu. Prędkość danych - sprawdzona każda możliwa.

Prośba o pomoc - możliwe iż ktoś z Was miał też z tym problem. Czytałem wątek z Kenwoodem ale nie bardzo wiem co z czym i jak zrobić i czy to rzeczywiście zdało egzamin.
Tytuł: Odp: FOA+FGPMMOPA6
Wiadomość wysłana przez: SP6VGX w Luty 13, 2013, 10:26:22 LOC
O ile nie ma problemu z polaczeniem (konwersja logiki z 3V na TTL 5V) to problemem moze byc jedynie parser danych z GPS-u, chipy na MTK wysylaja co jakis czas swoje dane w NMEA $PMTK... jak to jest problemem to raczej bez przerobki firmware bedzie trudno (a to z tego co wiem jest raczej malo realne gdyz kody zrodlowe nie sa dostepne).



Tytuł: Odp: FOA+FGPMMOPA6
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Luty 13, 2013, 10:56:16 LOC
FOA Packa przyłacz do PC z zainstalowanym symulatorem GPS i sprawdź.
Tytuł: Odp: FOA+FGPMMOPA6
Wiadomość wysłana przez: SQ8MXS w Luty 13, 2013, 11:17:22 LOC
ok, czynił będę i się zwierzę. Pozdrawiam i dzięki za szybką odpowiedź