Forum APRS Polska

GPS => Wykorzystanie GPS'u => Wątek zaczęty przez: SQ5AXG w Wrzesień 06, 2009, 07:44:46 LOC

Tytuł: Dlaczego mapy przekłamują?
Wiadomość wysłana przez: SQ5AXG w Wrzesień 06, 2009, 07:44:46 LOC
Witam!
Ja znów z kolei mam inny problem....
A mianowicie,uważam że mapy APRSowe strasznie przekłamują.W momencie kiedy mam podłączony odbiornik GPS do kompa moja stacja umieszczana jest na mapie prawie że dobrze....
Ale kiedy jestem podłączony do sieci bez GPSa,pomimo że koordynaty są w UI wprowadzone z tego odbiornika,okazuje się że znajduję sie w zupełnie innym miejscu.
I w obecnej chwili moja stacja jest usytuowana na CMENTARZU !!! (jeszcze się tam nie wybieram)!
Czy to jest normalne?
Pozdrawiam!
Tytuł: Odp: Dlaczego mapy przekłamują?
Wiadomość wysłana przez: SP1QXN w Wrzesień 06, 2009, 10:15:03 LOC
w jakim formacie wpisales dane do UIview?
Tytuł: Odp: Dlaczego mapy przekłamują?
Wiadomość wysłana przez: SP5QWK w Wrzesień 06, 2009, 13:51:30 LOC
Ale kiedy jestem podłączony do sieci bez GPSa,pomimo że koordynaty są w UI wprowadzone z tego odbiornika,okazuje się że znajduję sie w zupełnie innym miejscu.

Owszem, normalne. Danych do Ui-View z większości odbiorników GPS nie możemy wpisać wprost.Trzeba je nieco przeliczyć. Inną sprawą jest współpraca tego samego odbiornika z programem bezpośrednio.
Tytuł: Odp: Dlaczego mapy przekłamują?
Wiadomość wysłana przez: SQ5AXG w Wrzesień 07, 2009, 23:50:13 LOC
w jakim formacie wpisales dane do UIview?
52.33.14N i 019.40.89E
Tytuł: Odp: Dlaczego mapy przekłamują?
Wiadomość wysłana przez: SQ5AXG w Wrzesień 07, 2009, 23:56:59 LOC
Ale kiedy jestem podłączony do sieci bez GPSa,pomimo że koordynaty są w UI wprowadzone z tego odbiornika,okazuje się że znajduję sie w zupełnie innym miejscu.

Owszem, normalne. Danych do Ui-View z większości odbiorników GPS nie możemy wpisać wprost.Trzeba je nieco przeliczyć. Inną sprawą jest współpraca tego samego odbiornika z programem bezpośrednio.

No dobrze,ale te koordynaty są wprowadzone z GPSa,czyli "Update My Location" i jest ok.
A po odłączeniu odbiornika od kompa,pomimo że zapis pozostał obiekt znajduje się gdzie indziej.
Czyli jest coś chyba nie tak..... :o
Tytuł: Odp: Dlaczego mapy przekłamują?
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Wrzesień 08, 2009, 22:50:10 LOC
Czyli jest coś chyba nie tak..... :o

No to wpisz coś takiego:
52.33.23N 019.40.73E
Tytuł: Odp: Dlaczego mapy przekłamują?
Wiadomość wysłana przez: SQ5AXG w Wrzesień 09, 2009, 07:26:04 LOC
Czyli jest coś chyba nie tak..... :o

No to wpisz coś takiego:
52.33.23N 019.40.73E
Dzięki kolego,wpisałem Twoje koordynaty i też była lipa(choć już lepiej niż poprzednio).
Ja natomiast wprowadziłem tak:52.33.19N 019.40.70E i jest idealnie.
Chociaż na mapie w UI-View i tak "znajduję się poza Płockiem ;D).Nawet z podłączonym GPSem.
Zresztą sam zobacz na Google Maps APRS i zobaczysz jak moja chałupa jeździła sobie.I sprawdź jeszcze na UI. I nadal nie rozumiem dlaczego dzieją się takie głupoty.
Pozdrawiam!
Tytuł: Odp: Dlaczego mapy przekłamują?
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Wrzesień 09, 2009, 10:28:13 LOC
moze poszukaj innych map, moze masz zle zpozycjonowaną i stąd to przesunięcie
Tytuł: Odp: Dlaczego mapy przekłamują?
Wiadomość wysłana przez: SP9MZM w Wrzesień 09, 2009, 10:54:23 LOC
Andrzej,Wysłałem Ci na priv-a zestaw dobrze skalibrowanych mapek Płocka.Zobacz jak teraz to wychodzi!