Forum APRS Polska

APRS => FOA-PACK => Wątek zaczęty przez: SQ5IZJ w Listopad 30, 2009, 20:52:22 LOC

Tytuł: FOA PACK NA KF.........
Wiadomość wysłana przez: SQ5IZJ w Listopad 30, 2009, 20:52:22 LOC
witam mam pytanie czy jest jakas mzliwosc zeby foa pack pracowal na KF,,,jak wiadomo transmisja danych pakietu APRS idzie tam 300bps a nie 1200bps......,,, to pytanie kieruje w szczegolnym stopniu do Radka SQ2FOA....chyba ze ktorys kolegow cos w tym kierunku probowal dzialac.....wiem na kf mozna dzialac z komputera lub z tnc lub zkenwooda ale jak wiadomo to nie oto chodzi ,,,,


pdz
Tytuł: Odp: FOA PACK NA KF.........
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Grudzień 01, 2009, 00:18:58 LOC
pytanie czy scalak fx614 bedzie nadawac z taka prekoscia ?? jesli tak to tylko dodac wybor predkosci z jaka ma nadawac foa  ;D
Tytuł: Odp: FOA PACK NA KF.........
Wiadomość wysłana przez: SQ5IZJ w Grudzień 01, 2009, 01:01:22 LOC
niby w specyfikacji FX napisane ze pracuje z czestotliwoscia 1200 tu niewiadomo-musial by sie wypowiedziec jakis specjalista od tego typu modemow... jesli cos by sie dopisalo do programu wyburu transmisji moze by poszlo,,tylko pytanie czy jest taka mozliwosc i kto to zrobi-bo radek zamknol ta czesc zwiazana  z pakiem...
Tytuł: Odp: FOA PACK NA KF.........
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Grudzień 01, 2009, 01:26:47 LOC
Cos mi sie wydaje ze jak juz sie bedzie calo zmienic predkosci z 1200 to tylko elementami a nie programowo , a w specyfikacji pisze
Cytuj
Bit Rate od 0 do 1200 max 1212
czyli jest szansa zjechac nizej , tylko czy nie lepiej uzyc OT+ on potrafi 300 poslac w eter  :)
Tytuł: Odp: FOA PACK NA KF.........
Wiadomość wysłana przez: SQ5IZJ w Grudzień 02, 2009, 15:56:24 LOC
wszystko mozna,,,mam radio kf z kompem poloczone  ,mam OT,mam modem TNC2 muela,mam oprogramowanie na PC zeby to ruszylo...,,,,,ale to nie oto chodzi,,,chcialem foa ruszyc-zobaczyc co sie da zrobic,,,,,,,,,,,a czy jest taka mozliwosc to tylko czas pokaze.......w kazdym razie czekamy moze ktos cos napisze w tej kwestii
Tytuł: Odp: FOA PACK NA KF.........
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Grudzień 02, 2009, 19:08:34 LOC
Raczej nie licz na to, że autor FOA-Packa to zrobi.
Raczej nie licz na to, że ktoś napisze nowy soft do FOA, to są tysiace linii kodu.
Ale nie załamuj się, jeśli struktura ramki jest taka sama, to może wystarczy przekonwertować
sygnał AFSK z jednego standardu na drugi, może... to tylko taka wolna myśl.
Tytuł: Odp: FOA PACK NA KF.........jest światło w tunelu.
Wiadomość wysłana przez: SQ5IZJ w Kwiecień 22, 2010, 14:26:27 LOC
a moze zamiast FX 614 wsadzic cos takiego:

http://www.jaycar.com.au/images_uploaded/XR2211V3.PDF
http://www.jaycar.com.au/images_uploaded/XR2206V1.PDF

albo:
MC14543b
MC14544b
MM74hc943

to sa modemy do FSK pracujace z czestoliwoscia 300 bauds
 jest jeszce  taki link   http://www.bls.fr/amatech/electronique/radio/radio.htm
gdzie kolega z francji daje schem modemu (ostatni link na www)  pracujacego  pomiedzy 300-1200-2400 bauds..
wiec moze to jakos wykorzystac i polaczyc to z foa pakiem wywalając fx??
-albo zostawiając fx i dokładając jakis 2 uklad -przełączać pomiedzy nimi manualnie(-może jakas zworkologia ????.)
uzyskac czestotliwosc 1200 bps lub 300 bps
i wtedy to by byla kilerska maszyna co ogarnelala by cale pasmo kf i jak i ukf   typem transmisji AX25

i tu odwoluje sie do kolegow konstruktorów-zeby moze w wolnej chwili od zamentu pomysleli jak to pozenic ze soba..

niestety podana strona konstruktora modemu AX 25 jest po francusku a ja  nie wladam tym jezykiem..jedynie moge sie posilkowac schematami z ktorych wynika ze jego urzadzenia dzialaja poprownie..