Forum APRS Polska

APRS => Serwer APRS => Wątek zaczęty przez: sp9acq w Marzec 09, 2010, 00:36:57 LOC

Tytuł: Krakowski serwer APRS T2SP9ACQ
Wiadomość wysłana przez: sp9acq w Marzec 09, 2010, 00:36:57 LOC
Witam,

Parę dni temu mieliśmy z kolegą z naszego okręgu sytuację braku możliwości zalogowania się na polski serwer aprs.
Po interwencji kolegi po pewnym czasie sytuacja wróciła do normy. Powodem było urządzenie oparte na HP T5000, które przeciążyło serwer.
Doszedłem do pytania: po co obciążać serwer w Bydgoszczy, Szczecinie czy Radomiu ruchem z SP9?.

Nie mówiąc o szybkości w przekazywaniu danych. Znacznie szybciej przekazywane były dane lokalnie aniżeli poprzez te same stacje zalogowane do rotate.aprs2.net. (ale jest to moje subiektywne odczucie-pewnie mylne).

Doszedłem do wniosku że może jakimś wyjściem jest postawienie serwera na miejscu w Krakowie.

Taki serwer obecnie testowo jest na http://91.142.198.197:14501/ (http://91.142.198.197:14501/) i ma roboczą nazwę T2SP9ACQ

Poproszę Kolegów mających o niebo większe już doświadczenie z tym tematem o radę jak to rozwijać, czy to jest sensowne, jak to narzędzie uczynić bardziej użytecznym.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich Kolegów
Adam
Tytuł: Odp: Krakowski serwer APRS T2SP9ACQ
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Marzec 09, 2010, 04:11:59 LOC
Wprawdzie te argumenty nie są przekonujące, bo serwery są dalekie od przeciążenia. Patrząc choćby na statystykę http://www.aprs2.net/wiki/pmwiki.php/Main/Tier2ServersStats (http://www.aprs2.net/wiki/pmwiki.php/Main/Tier2ServersStats) to inne serwery są nawet 6 czy 7 razy bardziej obciążone niż te w Polsce. Ale sama idea postawienia serwera jest całkiem dobra i należy pogratulować.
Serwer obecnie nie jest oficjalnie włączony do sieci Tier2, ale po pozytywnych testach należałoby zwrócić się do administratorów.
Ostatni trend na grupie dyskusyjnej http://groups.yahoo.com/group/javaprssrvr/ (http://groups.yahoo.com/group/javaprssrvr/) był taki, aby nie wprowadzać z góry określonych definicji filtrów. Tak, jak np. na dotychczasowych polskich serwerach mamy 14579 dla ruchu polskiego. Ale jest to w gestii administratorów poszczególnych serwerów. Wydaje mi się, że wiele osób jednak z nich korzysta. Wg statystyki http://poland.aprs2.net:14501/ (http://poland.aprs2.net:14501/) nawet połowa stacji widnieje pod portem 14579. Dlatego warto byłoby też skonfigurować określone porty dla ruchu lokalnego. Jedna z wcześniejszych konfiguracji 14579 na T2Poland miała filtrami objęte następujące obszary http://www.aprs.pl/images/map/14579d.gif (http://www.aprs.pl/images/map/14579d.gif) Później były pewne poprawki, ale generalnie wiele się nie zmieniło, a więc nie tylko stacje z prefiksami SP, SQ, SR, ale także wszystko, co się znajdzie na obszarze.
Tytuł: Odp: Krakowski serwer APRS T2SP9ACQ
Wiadomość wysłana przez: sp9acq w Marzec 09, 2010, 08:26:31 LOC
Dziękuję za informacje.

Chciałbym prosić o jakieś linki co do konfiguracji tego serwera, chyba że są gotowe jakieś pliki konfiguracyjne.

Obecnie serwer stoi w oparciu o wstępnie skonfigurowany przez autorów plik.
Nie ruszałem tam nic, ponieważ wyczytałem, że intencją twórców jest: zainstalować, uruchomić, zapomnieć.

Chodzi mi więc o jakieś konkrety co w danej linijce zmienić, by się lepiej dopasować do istniejącej sieci (Jeśli nie tu to na priv).

73
Adam
Tytuł: Odp: Krakowski serwer APRS T2SP9ACQ
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Marzec 10, 2010, 22:31:00 LOC
Wszystko fajnie,tylko po podlaczeniu do serwera nic sie na nim nie dzieje zero stacji zadnego ruchu nie ma  :-\
Tytuł: Odp: Krakowski serwer APRS T2SP9ACQ
Wiadomość wysłana przez: sp9acq w Marzec 11, 2010, 00:46:50 LOC
U mnie obecnie jest godzina 00:27 i 4 stacje sobie są...
Poza tym serwer jest w fazie testów.
Ponieważ nowoczesne programy radzą sobie z filtrami, port (póki co) będzie jeden: 14580, chyba że będzie zapotrzebowanie na inne ustawienia (może dlatego nie widziałeś ruchu).

Na Tier 2 Wiki jest tak to określone:
>>>If you connect to port 14580 and don't send a valid filter definition, you will not receive any data from the server. However, it will upload your data. <<<
Tłumaczę co następuje: Jeśli połączyłeś się do portu 14580 i nie wysłałeś poprawnej definicji filtra, nie otrzymasz żadnych danych z serwera. Jednakże Twoje dane zostaną przesłane na serwer.


Obecny adres serwera to :
krakow.aprs2.net

status można obejrzeć na
http://krakow.aprs2.net:14501/ (http://krakow.aprs2.net:14501/)

w programach typu UI‑View32  należy ustawić:
krakow.aprs2.net:14580/
oraz pasujący nam filtr np. typu p/SP/SQ/SR
bądź m/80
lub np. coś takiego :)

a/54.9/14/52/24 a/52/14.7/50.6/16 a/52/16/50/24.2 a/50/18/49/23.2 r/50/18/20 p/SP1/SP2/SP3/SP4/SP5/SP6/SP7/SP8/SP9/SQ/3Z/AB9FX ‑b/SR1BSZ*/SR6DBA*/SR7DWI* ‑q/X ‑t/o

73
sp9acq
Tytuł: Odp: Krakowski serwer APRS T2SP9ACQ
Wiadomość wysłana przez: sp9acq w Marzec 23, 2010, 03:05:35 LOC
do SP3LYR,
bardzo dziękuję koledze za uwagi.

Na nasz krakowski serwer zostały wprowadzone poprawki dotyczące filtrów.

Serwer obecnie jest m.in. dostępny na portach:
krakow.aprs2.net:14580
krakow.aprs2.net:14579
krakow.aprs2.net:14578       - okręg sp9

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim.
Wszystkim SysOp-om dodatkowo bezawaryjnych, długich up time-ów życzę. :)
Tytuł: Odp: Krakowski serwer APRS T2SP9ACQ
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Maj 06, 2010, 13:17:52 LOC
Co to serwer padl ?? Polaczyc sie nie da a i www cos opornie chodzi.
Tytuł: Odp: Krakowski serwer APRS T2SP9ACQ
Wiadomość wysłana przez: sp9acq w Maj 06, 2010, 20:12:50 LOC
Witaj,

serwer pracuje, natomiast łącze światłowodowe padło.
Udostępniane jest przez zewnętrzną firmę, dziś mają wg tej firmy "dużą awarię", więc jutro się może coś wyklaruje.
Tak jak Kolega, jestem równie zaskoczony (łącze działało bez problemu, bez przerwy jakieś 1,5 roku-a zaczynało jako dodatkowe).

BTW
Myślałem o jakimś łączu zapasowym ale "aj pik" się wtedy zmienia a wpis w DNS nie.

73
Adam
Tytuł: Odp: Krakowski serwer APRS T2SP9ACQ
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Maj 06, 2010, 20:30:27 LOC
Moze ktos myslal ze kabel miedziany a tu nie koniecznie  ;D
Tytuł: Odp: Krakowski serwer APRS T2SP9ACQ
Wiadomość wysłana przez: sp9acq w Sierpień 02, 2010, 21:26:18 LOC
Dziś tj. 2 sierpnia 2010, awarii uległa centrala providera, a skoro, to i netu nie było.
Obecnie działa w porządku (zobaczymy jak długo), hi!.
Serwer, póki co, działa nieprzerwanie co pokazuje ==> Total Up Time   137d16h57m30.295s
Wypadało by go, tak dla odświeżenia zrestartować, co może niedługo nastąpi.
73 !
Adam de sp9acq
Tytuł: Odp: Krakowski serwer APRS T2SP9ACQ
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Sierpień 02, 2010, 21:56:26 LOC
Wypadało by go, tak dla odświeżenia zrestartować, co może niedługo nastąpi.
Jest na Windowsie ?  ;)
Tytuł: Odp: Krakowski serwer APRS T2SP9ACQ
Wiadomość wysłana przez: SP7EZD w Sierpień 03, 2010, 00:23:53 LOC
Z tego co widać stoi na OS    Linux :), po co restartować może rok pochodzi  dużo mu nie brakuje jakaś większa połowa :D
Tytuł: Odp: Krakowski serwer APRS T2SP9ACQ
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Sierpień 17, 2010, 21:10:25 LOC
Znow swiatelko padlo ??