Forum APRS Polska

APRS => Sprzęt APRS => Wątek zaczęty przez: SQ3XZ w Styczeń 28, 2011, 21:48:00 LOC

Tytuł: zawieszanie TH-D72
Wiadomość wysłana przez: SQ3XZ w Styczeń 28, 2011, 21:48:00 LOC
Cześć,
zauważyłem dziwne zachowanie TH-D72. Nie jest to takie typowe zawieszenie, które oznacza blokadę radia ale jest uciążliwe. Kiedy naciskam przycisk [ENT], aby podać numer komórki pamięci lub częstotliwość radio "zawiesza" się po odebraniu ramki. Reaguje na przyciski tak jakby nie było w trybie wprowadzania częstotliwości.
Przykładem może być chęć wprowadzenia częstotliwości 145.555:
1) naciskam [ENT] - radio wchodzi w tryb wprowadzania częstotliwości, na wyświetlaczu widać --- ---
2) przychodzi nowa ramka
3) naciskam przycisk [MARK] który powinien oznaczać cyfrę 1 ale zamiast wstawienia w pierwsze pole cyfry 1 radio wchodzi do zapisanych waypointów.
Teraz trzeba nacisnąć dwa razy [ENT] lub pokręcić pokrętłem zmiany częstotliwości. Inaczej na wyświetlaczu cały czas będzie wyświetlane sześć myślników (kresek; --- ---).

Nie jest to jakiś wielki problem ale w miejscach gdzie jest duży ruch APRS jest uciążliwe.
Jest to kwestia mojego egzemplarza czy bug w oprogramowaniu?



 
Tytuł: Odp: zawieszanie TH-D72
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Styczeń 28, 2011, 21:55:25 LOC
wychodzi na bug bo ja mam dosyć młody egzemplarz (był już firmware 1.01) i mam to samo...
Tytuł: Odp: zawieszanie TH-D72
Wiadomość wysłana przez: SP5QWK w Styczeń 28, 2011, 22:06:51 LOC
Ja bym zainstalował w radiu ponownie wind...sa ;)
Tytuł: Odp: zawieszanie TH-D72
Wiadomość wysłana przez: SQ3XZ w Styczeń 30, 2011, 18:27:05 LOC
Dziękuję Darku za sprawdzenie.

SP5QWK - Mam Wind..sa na komputerze i wystarczy  ;)
Tytuł: Odp: zawieszanie TH-D72
Wiadomość wysłana przez: sq5scv w Marzec 22, 2011, 23:32:35 LOC
To ja dodam że mi się też udało zawiesić radio kilkukrotnie.

1. Wlaczony TNC, klikam "LIST", "MENU" -> Sort -> by Distance. (radio sie wylaczylo)
2. Tu wogle dziwy - mianowicie pod przyciskiem call mozna przypsać nastawę VFO pod którym często przebywamy lub słanie tonu 1750, mialem ustawiony jako vfo, zrobilem backup tym softem kenwooda do programowania, a nastepnie restore. Przycisk zmienil swa funkcje na 1750. Siedze sobie wieczorem na SR5WW i chce szybko callem przeskoczyc na inna freq. Polecial 1750 - ok trudno, ale lecial caly czas, nie dalo sie nic zrobic, wylączenie radia nie dziala, jedyne rozwiazanie to bylo wyciagnac baterie. Potem na WW lecialy teksty ze jakis pijak znowu nadaje na przemienniku. :)
Tytuł: Odp: zawieszanie TH-D72
Wiadomość wysłana przez: sq5scv w Kwiecień 16, 2011, 22:13:43 LOC
Znalazlem kolejny bląd:
-7 TH-D72
-10 UI-VIEW AGWPE SOUNDCARD WOUXUN KGUVD-1P / ICOM IC-R6

(QUERY)
20:51:23T SQ5SCV-10>APU25N Port=1 <UI C Len=18>:
:SQ5SCV-7 :?APRSS
(ODPOWIEDZ)
20:51:27R SQ5SCV-7>U20Y26,WIDE1-1,WIDE2-1 Port=1 <UI R Len=49>:
'1[6 [/>438.500MHz tOFF -160 sq5scv@gmail.com=
(PING)
20:51:34T SQ5SCV-10>APU25N Port=1 <UI C Len=18>:
:SQ5SCV-7 :?APRST

I KENWOOD WISI
Przepraszam, ale wideo nagywalem żelazkiem:
http://www.youtube.com/watch?v=FQipOZV4KQs
Tytuł: Odp: zawieszanie TH-D72
Wiadomość wysłana przez: SQ9OZH w Maj 20, 2011, 00:13:20 LOC
Z tym przyciskiem call to się cały czas dziwy robią. Raz jest 1750 raz recall. Nie wiedzieć czemu i kiedy się zmienia.
Efekt z zawieszonym 1750 też mi się przydarzył - dziś ale ja mogłem wyłączyć radio.
Generalnie przydałby się nowy, lepszy soft :)
To mój pierwszy Kenio i trochę się na nim zawodzę, na razie.