Forum APRS Polska

APRS => Sprzęt APRS => Wątek zaczęty przez: sq3llo w Styczeń 17, 2012, 23:58:18 LOC

Tytuł: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: sq3llo w Styczeń 17, 2012, 23:58:18 LOC
Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów.

Stałem się szczęśliwym bądź nieszczęśliwym posiadaczem radia jak w temacie, a czy wybór był trafny okaże się jutro jak odbiorę paczkę, a właściwie dzisiaj :).
Ponieważ interesuje mnie możliwość pracy radia w aprs mam prośbę do kolegów i koleżanek o pomoc w skonfigurowaniu radia tak żeby się człowiek nie napocił. Powiem szczerze że jestem zielony w tym temacie. Na co dzień trochę przemieszczam się po terenie dość sporo i fajnie by było żeby moje ramki były widoczne :D.
Interesuje mnie na co zwrócić szczególnie uwagę żeby to zadziałało i żeby nie było "torby" jak uda się wysłać pierwszą ramkę.
Wszelkie spostrzeżenia mile widziane :) z góry dzięki  jutro dostanę radio będę pisał na bieżąco jakie są moje spostrzeżenia.
Pozdrawiam Marcin SQ3LLO
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Styczeń 18, 2012, 00:01:16 LOC
Hej!

Gratuluję wyboru - fajne radio (tak mi się wydaje bo takiego nie mam :) )

Konfiguracja http://aprs.pl/vx8r.htm (http://aprs.pl/vx8r.htm)
Zasady pracy na APRSie http://www.pg.aprs.pl/zasady.htm (http://www.pg.aprs.pl/zasady.htm)

Miłej zabawy :)
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: sq3llo w Styczeń 18, 2012, 00:09:33 LOC
Dzięki za odpowiedź. Z  linkiem do konfiguracji vx8r już się zapoznałem zaczynam czytać zasady :)
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: sq3llo w Styczeń 18, 2012, 12:22:48 LOC
A więc tak radio przyszło, nawet całkiem sympatyczne.
Skonfigurowałem aprs satelity widzi, widzi innych użytkowników ale mnie nie widać :)
Pytanie jak mam ustawienie aprs modem ustawiłem na 1200bps tak mowił miły Pan żeby ustawić aby działało. Jak dam według instrukcji z w/w linka to radio zaczyna szumieć jak by otworzył sie squelch.  Jako My Callsign ustawiłem  sq3llo-7 nie wiem czy to dobrze :)
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Styczeń 18, 2012, 12:48:53 LOC
Może nie dolatujesz do digi/igate - podłącz na chwilkę pod zewnętrzną antenę.
Upewnij się, że radio nadaje :)
...
Właśnie zerknąłem na mapę. Najbliżej masz Nowy Żmigród albo Jasło - z ręcznej anteny będzie ciężko dolecieć.
No chyba, że coś w Krośnie działa lokalnie.
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: SP9RQA w Styczeń 18, 2012, 13:21:29 LOC

Właśnie zerknąłem na mapę. Najbliżej masz Nowy Żmigród albo Jasło - z ręcznej anteny będzie ciężko dolecieć.
No chyba, że coś w Krośnie działa lokalnie.

Z Krosna Odrzańskiego do Jasła będzie z 500km ;-) Cienko to widzę...
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Styczeń 18, 2012, 13:35:12 LOC
Faktycznie teraz to i ja widzę :)) - he he
To w tym przypadku masz ponad 30 km do Zielonej Góry - to tak samo z ręczniaka za daleko.
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: sq3llo w Styczeń 19, 2012, 00:20:20 LOC
Podłączyłem radio do mobilowej anteny i udało mi się wysłać parę ramek (sq3llo-9). Jak narazie trudno się połapać co i jak :P
Jutro będę miał trochę czasu postaram się przelecieć instrukcję obsługi i zaprogramować jakieś pamięci.
Może rano wypadnie jakiś wyjazd to podłączę pod antenę mobilową i zobaczymy jak to działa :)
Bateria wytrzymała od godz 12 do godz 19 grzebania :) oraz od 19:30 do 22:30 na aprsie i paru rozmów(ok 1h) na paśmie 2m z ciągle załączonym wyświetlaczem. Bateria poszła do ładowarki jutro kolejny dzień testów.
Jeśli chodzi o wskaźnik naładowania baterii a koledzy gdzieś pisali że seria vx-8 ma problem ze wskazaniami to u mnie kostki uciekały stopniowo.
Pozdrawiam wszystkich miłej nocki dobranoc :)
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: sq7lrh w Lipiec 18, 2013, 22:59:32 LOC
Nie rozpoczynajac nowego watku chciałem zapytac czy mozna skonfigurować VX-8G żeby pracowało jako Digi ( np. tak jak TH-72).Może ktos przebrnał przez ten temat ?>?
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Lipiec 19, 2013, 01:44:09 LOC
VX8 nie posiada funkcji digi.
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: SP8EBC w Sierpień 20, 2013, 22:40:49 LOC
A tak w ogóle to kiedyś testowaliśmy VX8 i szczerze to ma kiepski odbiornik. W tym samym miejscu był Kenio TH-F7E, Icom ICT70 i rzeczony Yaesu i na dwóch pierwszych prześmiesznik szedł na pełną skalę na podszybiu a ostatniego trzeba było trzymać za oknem, żeby uzyskać nędzne 9 esów.
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: SQ3OPH w Wrzesień 01, 2013, 12:34:46 LOC
A tak w ogóle to kiedyś testowaliśmy VX8 i szczerze to ma kiepski odbiornik. W tym samym miejscu był Kenio TH-F7E, Icom ICT70 i rzeczony Yaesu i na dwóch pierwszych prześmiesznik szedł na pełną skalę na podszybiu a ostatniego trzeba było trzymać za oknem, żeby uzyskać nędzne 9 esów.
Z jednym się zgodzę: odbiornik w Yaesu VX-8 jest trochę głuchy, w przeciwieństwie do konkurencji, ale przynajmniej bardziej odporny na QRM. VX-8 można podpiąć w aucie pod antenę mobilową lub bazową i pracować z jako taką kulturą (niski poziom szumów tła). Poza tym należy pamiętać, podczas testowania radiotelefonów o jednej zasadzie: nigdy nie stawiamy radiotelefonów obok siebie, pracujących na tej samej częstotliwości. Proponuję zrobić małe doświadczenie: wziąć dwa radioodbiorniki, ustawić jedną częstotliwość (np. radio RMI FM) i przybliżać je do siebie ;)
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: SP3WBX w Wrzesień 02, 2013, 03:11:04 LOC
Kolego Pawle, trochę Off-topic z mojej strony, ale RMI FM nie istnieje od grudnia 2008  :o
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: SQ3OPH w Wrzesień 02, 2013, 11:47:42 LOC
Kolego Pawle, trochę Off-topic z mojej strony, ale RMI FM nie istnieje od grudnia 2008  :o

Dzięki za info Robercie  ;D Tak to jest Panie, jak się nie ogląda TV i nie słucha radia komercyjnego  ::) Uffff....
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: SQ8RMY w Listopad 02, 2013, 12:52:52 LOC
Podpinam pod temat z zapytaniem, co moze byc powodem braku fonii na dolnym VFO ? Bez wzgledu na to jaką czest wbije nic nie slysze.  Wskaznik sygnału odbieranego pokazuej þelne belki, wszystko szumi po odblokowaniu SQelcha, ale bez fonii podczas odbieranej transmisji. Mozna za to nadawac, jestem slyszalny nadając z vx8. Co za licho ?
Tytuł: Odp: Yaesu vx-8ge pomoc
Wiadomość wysłana przez: SQ4KDK w Listopad 02, 2013, 21:08:12 LOC
Wejdz w APRS menu,wyłącz "APRS MUTE",odbiornik "B" będzie pracował normalnie.