Forum APRS Polska

APRS => Zasady dobrej pracy APRS => Wątek zaczęty przez: SP6VGX w Styczeń 03, 2013, 10:54:30 LOC

Tytuł: Jak testowac sprzet by nie byc uznanym za stacje QRM
Wiadomość wysłana przez: SP6VGX w Styczeń 03, 2013, 10:54:30 LOC
Ostatnio wzielo mnie na implementacje modemu AFSK, a co za tym idzie w obecnych czasach z braku wiekszego pokrycia PL siecia Packet Radio padlo na to ze bedzie to sprzet do APRS-u. Ot calosc robiona bardziej pod katem nauczenia sie czegos nowego. Natomiast APRS mimo juz swojej stosunkowo dlugiej historii do tej pory mnie nie interesowal, wiec w chwili obecnej dopiero zapoznaje sie z panujacymi zasadami i specyfikacjami technicznymi...

I tutaj mam takie pytanie jak to pogodzic z ogolnie przyjetymi zasadami. W sumie gdy uzywamy gotowego produktu nie ma tutaj wiekszych problemow (poza testem konfiguracji), co innego gdy tworzymy sprzet + firmware od podstaw. Czesc da sie owszem przetestowac "na biurku", ale trudno zorganizowac sobie w domu jakas wieksza siec testowa. Natomiast w przypadku stacji stacjonarnej i testowaniu firmware puszczanie ramek co 20 minut doprowadzi do uruchamiania calosci wieki :) Tak samo nie mozna zagwarantowac ze w przypadku bledu w firmware nie poleca w jakims momencie smieci do sieci, natomiast trzeba przetestowac praktycznie wszystkie warianty pracy urzadzenia. Tutaj oczywiscie dochodza testy w wszystkich trybach jakie chcemy zaimplementowac (powiedzmy iGate, digipeater, tracker), dojdzie symulacja GPS-u (bo uruchamiac sprzet w pojezdzie jest raczej trudno) itd.

Wiec pytanie jak to robic by nie psuc innym nerwow ?




Tytuł: Odp: Jak testowac sprzet by nie byc uznanym za stacje QRM
Wiadomość wysłana przez: SP3WBX w Styczeń 03, 2013, 11:49:07 LOC
Znaleźć chętnych Beta Testerów wiedzących co robić. Jeśli będą wysyłane testowe beacony w opisie dodać jakiś komentarz typu: "test""testy ...". Dysponując własnym sprzętem odbiorczym, dla testów na biurku przestroić się np. na 144.825. 
Tytuł: Odp: Jak testowac sprzet by nie byc uznanym za stacje QRM
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Styczeń 03, 2013, 13:48:47 LOC
ja raz na jakiś czas testuję traker do balonu i przez 12h wysyłam ramki co 15 sek. informuje na forum o takiej akcji i liczę na wyrozumiałość.
Tytuł: Odp: Jak testowac sprzet by nie byc uznanym za stacje QRM
Wiadomość wysłana przez: SP6VWX w Styczeń 03, 2013, 14:05:47 LOC

Wiec pytanie jak to robic by nie psuc innym nerwow ?


1. Kupić/zrobić/pożyczyć sprzęt do APRS (radio/traker/inne) ustawić na stole obok z min. mocą oraz g. anteną i zmieniając parametry (np. ścieżka) testować swoje nowo skonstruowane dzieło na okoliczność prawidłowej reakcji na typowe "ramki". Do upojenia można wtedy katować swój sprzęt. Ważne coby nie docierało do najbliższego Digi.
2. Podłączyć pod antenę i sprawdzić działanie w boju sprzęt wstępnie sprawdzony - poinformować lokalne ZOMO, aby nie roznieśli na strzępy. Próby i testy techniczne to przecież podstawa naszego hobby.

:)
Tytuł: Odp: Jak testowac sprzet by nie byc uznanym za stacje QRM
Wiadomość wysłana przez: SP6VGX w Styczeń 03, 2013, 14:31:09 LOC
No generalnie tak :) na stole ile sie da to sie zrobi wlasnie w taki sposob... Tylko jak to zwykle bywa wlasne testy malo kiedy odzwierciedlaja rzeczywistosc - czyli reakcje np. na rozne dziwne ramki jakie moga sie pojawic i inne cuda :)

Dzieki tutaj za info o podawaniu informacji np. test nowego firmware i informacji lokalnego ZOMO :) Zreszta jak bedzie juz cos wstepnie uruchomione bede tutaj opisywal projekt (zalezy mi aby urzadzenie mialo funkcje ktore potrzebuja ludzie) i prosil ewentualnie kolegow z SP5 o ewentualna pomoc w testach :)