Forum APRS Polska

APRS => wx3in1+ => Wątek zaczęty przez: SQ7FZR w Czerwiec 11, 2013, 14:32:20 LOC

Tytuł: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SQ7FZR w Czerwiec 11, 2013, 14:32:20 LOC
Witam kolegów !
Mam pytanie ? po zmianie wersji oprogramowania z v.1.36 na v1.37 zauważyłem że moje urządzie nie wysyła potwierdzeń ACK
wszystkie ramki odbiera i pcha do sieci IS jednak potwierdzeń ACK brak :((  nie kojarze czy to sie gdzieś ustawia w konfiguracji oprogramowania
Jeżeli możecie coś dopowiedzieć to z góry dzięki   :)
Pozdrawiam   Robert  SQ7FZR
Tytuł: Odp: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SQ7FZR w Czerwiec 24, 2013, 21:15:55 LOC
Witam !
Widać że chyba nikomu Digi WX3in1 na oprogramowaniu v1.37 nie wysyła potwierdzeń ACK  muszę problem zgłosić twórcy urządzenia
 pozdro SQ7FZR

Tytuł: Odp: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SP5MRF w Czerwiec 24, 2013, 21:30:35 LOC
Witam,

Jest już wersja v1.38. Może warto zaktualizować urządzenie.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym ACK, przecież ACK zwraca stacja do której piszemy MSG. WX3in1+ jeżeli słyszy stację adresata to podejmuje próbę przekazania MSG, jeżeli stacja odbierze MSG to wysyła ACK. Wtedy WX3in1+ jeśli je usłyszy przestaje ponawiać wysyłanie MSG. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
Tytuł: Odp: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SQ7FZR w Czerwiec 24, 2013, 21:38:26 LOC
Witaj Andrzeju !
Wygląda to tak wysyłam ramkę z mobila moje digi ją odbiera wrzuca do neta po APRS-IS ale nie potwierdza odbioru ramki ACK drogą RF zawsze to mi działała koledzy lokalnie podają mi informacje że moje digi nie pracuje ja twierdze że działa tylko to ACK
oprogramowanie wczoraj zaktualizowałem więc zobaczymy co sie zmieni
Podrawiam Robert SQ7FZR
Tytuł: Odp: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SP5MRF w Czerwiec 24, 2013, 22:32:22 LOC
Jasne,

Tyle, że z tego co napisałeś, zrozumiałem, że oczekujesz ACK od swojego iGate, że odebrało ramkę i wysłało do APRS-IS. ACK dostaniesz tylko wtedy gdy będzie to MSG w innym przypadku NIE, bo wysyłane są bezadresowo.
Poniżej link opisujący dokładne działanie mechanizmu wiadomości.
http://www.aprs.pl/wiadomosci.htm (http://www.aprs.pl/wiadomosci.htm)
Może chodzi tu o przypadek taki, Twoje iGate/Digi to powiedzmy SP7XXX. mobil wysyła pozycję i jeżeli jest w zasięgi Digi to na wyświetlaczu powiedzmy TM-D710 powinno pojawić się VIA SP7XXX. Tym zajmuje się Digi, tylko śle dalej w zależności od ustawionej ścieżki ale do APRS-IS nie wrzuca. Za obecność w internecie odpowiada iGate które przekaże pozycję mobila z RF do APRS-IS.
Jeśli twoje WX3in1+ ma wyłaczone Digi to ramki z aut będą pojawiać się w internecie ale na wyświetlaczu radia nie pojawi się VIA SP7XXX.
Tytuł: Odp: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SQ7FZR w Czerwiec 25, 2013, 09:46:06 LOC
Witam Andrzeju !

Wysyłam ramkę z pozycją mojego mobila jeżeli moje digi odbierze to powinno potwierdzić mi odebranie ramki ACK i tak do niedawna
działało mój Foa Pack sygnalizował to dzwiękiem+ ramka na ekranie  teraz tego nie ma dla tego dociekam problemu :) testuje u kolegów w Radomiu jak jeżdze ramki ACK wracają
No nic poobserwuje na nowym firmawe v.138 niezatruwam już :)
Pozdrawiam  Robert SQ7FZR 
Tytuł: Odp: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SP3WBX w Czerwiec 25, 2013, 10:10:16 LOC
...
Wysyłam ramkę z pozycją mojego mobila ...

Ramka z pozycją to nie messages i nie jest potwierdzane żadnym ACK. Możesz wtedy jedynie odebrać własną ramkę z własną pozycją powtórzoną przez DIGI co może być sygnalizowane dźwiękiem w FOA Pack-u.

Tytuł: Odp: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SQ7LQU w Czerwiec 25, 2013, 16:58:37 LOC
Moim zdaniem powinieneś pogrzebać w konfiguracji. Zwłaszcza odpowiadającej za pracę Digi.
Nie jestem pewien ale załadowanie nowego softu mogło zresetować/pozmieniać ustawienia.

Pozdrawiam!
Tytuł: Odp: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Czerwiec 25, 2013, 23:04:45 LOC
Digi ani nawet IGate nigdy ack'ów nie wysyłają. Dokładnie, jak Robert WBX pisze.

Ack'i są wysyłane tylko przez adresata wiadomości jako potwierdzenie otrzymania wiadomości numerowanej. Wiadomości pomiędzy indywidualnymi znakami mają na końcu numer, np. {70
Potwierdzenie, czyli acknowledge, otrzymania tej wiadomości, to ack70

Natomiast to, co daje nam potwierdzenie powtórzenia naszego beaconu przez digi, to jest proste rozpoznanie, że odebrałem kopię ramki, która została przeze mnie wysłana.
Tytuł: Odp: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SQ7LQU w Czerwiec 25, 2013, 23:12:40 LOC
Dokładnie to miałem na myśli. Może po prostu digi nie powtarza ramek.
Myślę, że Robert FZR właśnie pod pojęciem "potwierdzenia" rozumie powtórzenie przez digi ramki spełniającej określone kryteria.
Tytuł: Odp: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Czerwiec 25, 2013, 23:31:34 LOC
Niedawno, na spotkaniu z moimi kolegami ze studiów, wspominaliśmy jednego z tych, co daleko nie doszli. Wyszedł z egzaminu kwitując porażkę: "dobrze myślałem, ale źle mówiłem".
Tytuł: Odp: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SQ7FZR w Czerwiec 26, 2013, 07:40:56 LOC
Witam koledzy

Tak chodzi o powtórzenie odebranej ramki pomieszałem z tym ACK :) zmieniłem troche ustawienia z Wide 1-7 z difoltu jest tak ustawione po wgraniu nowego softu aktułalnie  mam Wide 1-1  zobacze co sie zmieni
Pozdrawiam wszystkich     Robert SQ7FZR
Tytuł: Odp: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SQ7LQU w Czerwiec 30, 2013, 21:34:33 LOC
Miałem dziś okazję być u Ciebie Robercie w Pionkach i mogę jedynie potwierdzić to co podejrzewaliśmy. Digi nie pracuje.
Jest tylko RX-gate.
Proponuję wrócić do poprzedniej wersji oprogramowania, na której wszystko poprawnie pracowało. No chyba, że coś w tzw. międzyczasie wymyślisz.

Pozdrawiam!
Tytuł: Odp: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SQ7FZR w Czerwiec 30, 2013, 22:32:35 LOC
Witam!
Tak dokładnie po zmianie na Wide 1-1 dalej kupa brak odpowiedzi z digi do mnie wracam na starą wersje 1.36  " nowe nie znaczy dobre "
Pozdrawiam   Robert SQ7FZR
Tytuł: Odp: WX3in1 potwierdzenia ACK
Wiadomość wysłana przez: SP5MRF w Czerwiec 30, 2013, 23:02:03 LOC
Oprogramowanie w wersji 1.38 jest jak najbardziej sprawne, tak Digi jak i iGate pracuje właściwie. Jeżeli Digi jest ustawione tylko jako Wide1-1 to tylko z taką ścieżką przerzuci dalej stacje, jeśli stacja niema wide1-1 tylko na przykład Wide2-1 to nie zostanie przerzucone.
Warto dokładnie sprawdzić ustawienia, poza tym aktualizując oprogramowanie warto sobie z wersji wcześniejszej wyeksportować config a następnie wgrać go do nowszej wersji. Ja tak robię przy każdej aktualizacji i nie tracę swoich ustawień.