Forum APRS Polska

APRS => Sieć 144.800 => Wątek zaczęty przez: SQ7OTM w Listopad 03, 2013, 22:04:51 LOC

Tytuł: DIGI Tomaszów Mazowiecki
Wiadomość wysłana przez: SQ7OTM w Listopad 03, 2013, 22:04:51 LOC
Witajcie i słuchajcie!
Mam pewny pomysł i pewnie będe miał pare pytań.
Przymierzamy się do instalacji DIGIpeatera w Tomaszowie Mazowieckim i nasuwa się jedno pytanie na które nie mogę znaleść jednoznacznej odpowiedźi.
Mianowicie kwestia znaku, Czy możę być to mój prywatny znak łamany przez "ileś" czy musi być to stacja SR7**
A jeżeli już to czy moze to być tymczasowo przez mój a po załatwieniu ewentulnie pozwolenia zmienimy na SR?

Pozdrawiam SQ7OTM
Tytuł: Odp: DIGI Tomaszów Mazowiecki
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Listopad 03, 2013, 22:11:46 LOC
Świetnie!!!!
W tamtym rejonie na górze koło Bełchatowa chodziła kiedyś dobra stacja SP7HKK i chyba nie miała z tego tytułu problemów, że używała znaku nie SR.
Przyjęte jest, że na czas testów piszemy w opisie np. SQ7OTM-2 (Digi TEST) - oczywiście testy mogą się przedłużać.... i przedłużać :)  Nie znam w SP sytuacji, aby komuś to przeszkadzało.
Nie mniej jednak, aby być zgodnym z literą prawa trzeba postarać się o znak SR. Z tego względu, że krótkofalowiec podając swój znak może nadawać z jednego miejsca w danym momencie. (kiedyś były tu wątki o mnożeniu bytów)
Ale tak czy siak, cieszy mnie bardzo ta inicjatywa zwłaszcza, że często przez Tomaszów przejeżdżam :)
Tytuł: Odp: DIGI Tomaszów Mazowiecki
Wiadomość wysłana przez: SQ7OTM w Listopad 03, 2013, 22:18:10 LOC
Ok Dzięki za szybką odpowiedź.
Ja mówisz że przejeżdzasz przez Tomaszów to zapraszam na SR7TM  ;)
DIGI Będzie w tej samej lokalizacji co Rep. tylko niżej, a może narazie niżej  :D
Tytuł: Odp: DIGI Tomaszów Mazowiecki
Wiadomość wysłana przez: sq6oxk w Luty 11, 2014, 11:25:38 LOC
Przejeżdżałem, zauważyłem i zostałem odbity :D

Moja ocena, nie są to narzekania:
Zasięg mały, od strony Rawy na S8 prawie przy samym Tomaszowie, w stronę Piotrkowa trochę dalej.
Tytuł: Odp: DIGI Tomaszów Mazowiecki
Wiadomość wysłana przez: SQ7OTM w Luty 11, 2014, 13:25:17 LOC
Spiko spoko  ;)
narazie jest w tescie jakies 8m. Nad ziemia u mnie w domu.
wiec mysle ze bedzie lepiej jak pojdzie w docelowe miejsce.
czekam na ladniejsza pogode. Jak bedzie pracowac docelowo dam znac ;D
Tytuł: Odp: DIGI Tomaszów Mazowiecki
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Kwiecień 04, 2014, 23:29:20 LOC
I jak czy nadal będziecie stawiać to digi? Obecnie nie ma juz tego testowego ... szkoda.
Tytuł: Odp: DIGI Tomaszów Mazowiecki
Wiadomość wysłana przez: SQ7OTM w Kwiecień 05, 2014, 09:09:56 LOC
Oczywiście, już niedługo.
Zbieram wszystko w całość i niebawem będzie wciągnięte na góre.

A testowy zdjąłem przed ostatnimi wiatrami bo był przykręcony na sztuke  ;D

Jak dobrze pójdzie to być może w tym miesiącu się pojawi.

Pozdrawiam Maciej
Tytuł: Odp: DIGI Tomaszów Mazowiecki
Wiadomość wysłana przez: SQ7OTM w Maj 04, 2014, 09:39:01 LOC
No i stalo sie.
Od 2.05 digi dziala w docelowym miejscu  ;D pod znakiem sq7otm-2
60 m.n.p.g. w tej samej lokalizacji co sr7tm
Tytuł: Odp: DIGI Tomaszów Mazowiecki
Wiadomość wysłana przez: sp7vvx w Maj 04, 2014, 13:08:42 LOC
A czy to Digi wysyła własny beacon , bo nie widać go na mapie
Tytuł: Odp: DIGI Tomaszów Mazowiecki
Wiadomość wysłana przez: SQ7OTM w Maj 04, 2014, 13:16:30 LOC
Nie rozumię pytania  :o przecież jest  http://pl.aprs.fi/info/a/SQ7OTM-2
Tytuł: Odp: DIGI Tomaszów Mazowiecki
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Grudzień 12, 2014, 12:05:19 LOC
Cześć.
Chłopaki o co tutaj chodzi :) ?
Tytuł: Odp: DIGI Tomaszów Mazowiecki
Wiadomość wysłana przez: SQ7OTM w Grudzień 15, 2014, 20:58:27 LOC
Tzn bo sam chyba nie ogarniam pytania? Że w Chełmie jest Rep. na 438.675 tak jak u nas??  :o
Tytuł: Odp: DIGI Tomaszów Mazowiecki
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Grudzień 22, 2014, 12:21:28 LOC
A no tak, a to czemu nadajecie ... a może oni nadają taki sam obiekt "438.675-P" ????
Wasz jest TM a ich jest CH - to obie lokalizacje znalazły super obiekt :)
Można wpisać 438.675TM i nie byłoby tej "jazdy" przemiennika na mapie APRS.FI
Swoja drogą co oznacza u Was to -P ?