Forum APRS Polska

APRS => Sprzęt APRS => Wątek zaczęty przez: sq7iqo w Lipiec 18, 2005, 09:52:03 LOC

Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: sq7iqo w Lipiec 18, 2005, 09:52:03 LOC
Witam!

Czy ktoś się orientuje czy TT wysyła do GPS jakieś komendy czy tylko czyta dane?
Mam problem z TT polegający na tym, że TT wysyła ramkę z prawidłową pozycją tylko raz po włączeniu GPSa (po około 50 s jak GPS złapie fixa). Może potem TT pyta GPS o coś i ta komunikacja nie działa prawidłowo?

pozdr.

Marek
Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: sq9ur w Lipiec 18, 2005, 11:25:58 LOC
TT tylko odczytuje dane z GPS'a. Jak czesto TT ma transmitowac, to to sie ustawia w jego konfiguracji. Link gdzies na stronie www.aprs.pl
Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: sq7iqo w Lipiec 18, 2005, 13:16:19 LOC
Dzięki za informację.

pozdr.

Marek
Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Lipiec 18, 2005, 13:38:59 LOC
Miałem taki sam efekt jak sygnał z nadajnika zakłócał pracę TT. Może to kwestia prawidłowego ekranowania. Spróbuj odłączyć stgnał PTT od radia i zobacz czy wtedy LEDa PTT będzie się regularnie zaświecać.
Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: SQ7RO w Lipiec 18, 2005, 13:56:35 LOC
Mialem podobny problem, dioda swiecila sie bez przerwy albo zapalala sie po np. 60 sek (nadanie beaconu) i juz nie gasla. Problem byl w zaprogramowanym PICu - zle sie wgralo. Wgrywalem na dwoch kompach z P4 na pokladzie icprogiem i byly problemy. Wgralem na kompie wolniejszym z celeronem i wszystko dziala bez zarzutu. Czy mozesz bez problemow programowac TT TinyTrakConfigiem - szczgolnie chodzi o opcje Read configuraction - czy sa tam poprawne wartosci jakie ustawiles po uprzednim zapisaniu konfiguracji ??

pozdrawiam
Krzysiek SQ7RO
Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: sq7iqo w Lipiec 18, 2005, 15:27:28 LOC
Witam!

Mój TT to ten wg projektu DK7IN. Konfiguracja oraz sam soft wgrały się ok. Po włączeniu dioda miga dopóki GPS nie złapie fixa a potem gaśnie i nie zapala się ani razu. TT wysyła beacony zgodnie z ustawieniami tylko coś jest chyba nie tak w samej ramce - jeździłem przez pół Łodzi a findu zarejestrowało mi tylko początek trasy (po włączeniu TT) oraz gdzieś w środku (gdy GPS stracił fixa). Łączność z DIGI PGK-15 była praktycznie cały czas.

pozdr.

Marek
Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Lipiec 18, 2005, 15:34:29 LOC
Może masz program DK7IN negujacy LEDki?
Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: SQ7RO w Lipiec 18, 2005, 15:38:04 LOC
Hmm, troche testowalem wersje DK7IN ale cos mi w niej nie dzialalo, mam caly teraz czas wersje 1.4. Proponuje abys przetestowal ta wersje. Mowisz o diodzie sygnalizujacej dzialanie GPSa ? Nie pamietam jak w wersji DK7IN ale w 1.4 dioda swieci sie caly czas jesli dostaje dobre ramki z GPS. Jesli powinna sie swiecic a nie swieci to jest blad w ramkach (wyglada na to ze w ogole nie ma danych) albo w programie PICa - sprawdz moze czy jest sygnal na wejsciu GPS TT po zlapaniu fixa. Jaki odbiornik GPS uzywasz ?

pozdrowionka
Krzysiek SQ7RO
Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: SQ7RO w Lipiec 18, 2005, 15:42:13 LOC
Mam wazne pytanie - czy ktos ma moze jakas nowsza wersje firmware'u TT niz 1.4 - dwojeczke na przyklad :wink:

pozdrawiam
Krzysiek sQ7Ro
Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: SQ2FOA w Lipiec 18, 2005, 15:49:16 LOC
Różne rzeczy mogą się również dziać jeśli używasz firmware TT1.4 a konfigurujesz programem od DK7IN, i odwrotnie. Sprawdź dokładnie.
Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: sq7iqo w Lipiec 18, 2005, 15:54:13 LOC
Masz rację. Wgrałem TT-in-16r.hex!
Ale nadal nie bardzo wiem dlaczego rejestrowana jest praktycznie tylko pierwsza ramka. Następne są ignorowane.
Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: SP6VWX w Lipiec 18, 2005, 17:57:31 LOC
Witam,

Po pierwsze.
Kabel pomiędzy TT a GPS nie jest taki sam jak pomiędzy TT a PCtem.
Na pewno masz właściwy kabelek ?

Po drugie
Na wszelki wypadek upewnij się, iż twój TT ma "wolny" kanał.
Tzn. czy przez przypadek poziom sygnału na Audio IN (lub zakłóceń) nie powoduje, iz twój TT myśli iż częstotliwość jest zajęta.

Pozdrawiam

Robert
SP6VWX
Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: SQ7RO w Lipiec 18, 2005, 18:06:54 LOC
Fakt, poziom sygnalu otwierajacego "blokade" wysylania ramek moze tak robic (potencjometr podlaczony do 10 konc PICa). Ale wtedy powinna tez sie swiecic dioda sygnalizujaca odbior sygnalu - sprawdz to tez :)
Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Lipiec 18, 2005, 21:14:56 LOC
Dla próby zewrzyj wejście audio  TT do masy. Ale nie bezpośrednio noge PICa do masy tylko za kondensatorem 100n. Z aplikacji procesora w TT wynika że chyba ta noga proca ma byc w spoczynku (bez sygnału RX) w stanie nieustalonym.
Tytuł: Ciekawostka TT
Wiadomość wysłana przez: SP5MG w Lipiec 19, 2005, 00:38:47 LOC
Dwa tygodnie temu zrobiłem kolejnego TT ,wgrałem mu najpierw 1v6.hex następnie zostawiłem 1v6.hex .Pojechałem do Radomia potem do Lublina i wszystko było OK .Jakies dwa dni temu zrobił zwieche , wziołem go na programatorek i przy wersji 16r i 16 nie chce działać poprawnie natomiast
przy wersji 1v4 wszystko jest OK ,myślę że problem tkwi w PIC-u natomiast po wymianie na inny procesorek wszystko jest już w normie.
A ten jeden PIC działa poprawnie tylko przy 1v4.
Tytuł: TT i wymiana danych z GPS
Wiadomość wysłana przez: sq7iqo w Lipiec 19, 2005, 09:07:09 LOC
Witam!

Po zmianie softu na 1.4 wszystko jest ok. Dzięki za pomoc.

pozdr.

Marek