Forum APRS Polska

APRS => Sprzęt APRS => Wątek zaczęty przez: SP3WBX w Czerwiec 15, 2016, 20:10:58 LOC

Tytuł: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP3WBX w Czerwiec 15, 2016, 20:10:58 LOC
Jaki format powinna mieć ramka obiektu przemiennika aby prawidłowo działała funkcja QSY w FTM-350 i FTM-400? Z tego co zdołałem się zorientować to częstotliwość musi być w komentarzu. Czy pozostałe dane jak ton i shift pozostają takie jak dla funkcji TUNE dla Kenwooda?
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq6oxk w Czerwiec 15, 2016, 20:27:52 LOC
Rozumiem Robert że format dla Kenwood-a nie działa dobrze na FTM-ach?
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP3WBX w Czerwiec 15, 2016, 23:47:41 LOC
Tak, nie działa na FTM-ach.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq4ctp w Czerwiec 16, 2016, 01:47:37 LOC
Jaki format powinna mieć ramka obiektu przemiennika aby prawidłowo działała funkcja QSY w FTM-350 i FTM-400? Z tego co zdołałem się zorientować to częstotliwość musi być w komentarzu. Czy pozostałe dane jak ton i shift pozostają takie jak dla funkcji TUNE dla Kenwooda?

Cześć.
Może pomocne będzie to: http://aprs.fi/?c=raw&call=SQ4CTP (http://aprs.fi/?c=raw&call=SQ4CTP) ?
Działa, sprawdzone.
Dodatkowo linijka z aprx.conf:

beacon object "SR4BS" via WIDE1-1,WIDE2-1 symbol "/r" lat 5307.97N lon 02308.30E interface $mycall dstcall APRX28 comment "439.025MHz c067 -760 SR4BS Bialystok"

Jak powinno to wyglądać dla kenia? Z chęcią nadawałbym obiekty również kenwoodom.
Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP3WBX w Czerwiec 16, 2016, 12:13:58 LOC
Dla Kenwooda powinno to wyglądać tak:
http://aprs.pl/repeater.htm
Ty robisz podstawowy błąd, bo wysyłasz znaki obiektów zamiast częstotliwości.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq4ctp w Czerwiec 16, 2016, 13:41:13 LOC
Dla Kenwooda powinno to wyglądać tak:
http://aprs.pl/repeater.htm
Ty robisz podstawowy błąd, bo wysyłasz znaki obiektów zamiast częstotliwości.
To ty zrobiłeś podstawowy błąd pisząc, że to ja robię podstawowy błąd wysyłając znaki obiektów zamiast częstotliwości. ;D
W dodatku wydaje mi się, że nie pamiętasz założonego przez siebie tematu.  ;D Przypomnę Ci: „Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY”
Jako jedyny podałem Ci działające i przetestowane ponad rok (jeśli mnie pamięć nie myli) temu rozwiązanie Twojego problemu.
Nie jest tajemnicą, że implementacja aprs w keniach i yesuskach (szczególnie działanie funkcji qsy/tune) jest inna. Mam nadzieję, że tajemnicą także nie będzie, że mam to oraz ewentualne wojenki z powyższego powodu pomiędzy technicznymi niemotami  głęboko w doopie.
Co więcej na stronie:http://aprs.org/localinfo.html (http://aprs.org/localinfo.html) możesz przeczytać „This Local Info initiative has been a fundamental part of the New-N Paradigm since 2004 when all APRS digipeating was standardized. The goal of this initiative is to serve mobile travelers by providing them (on the front panel of their radios) the local information they need to operate in the area.” Właśnie tak się dzieje.
Jak tylko zauważę, że ktoś korzysta z odpowiedniego kenia w czasie gdy ja bawię się aprsem zastanowię się nad zmianą formatu nadawanych obiektów. Póki co w najbliższej okolicy są używane radia firmy yaesu i to właśnie takiemu sprzętowi (zdaje się, że ftm400) zapewniam wyświetlanie informacji na ekranie.
Kończąc, czy pomogła Ci moja pierwsza odpowiedź i co dalej z tym, że format ramki obiektu od kenia nie pasuje do yesuska?
Jest jeszcze firma Icom z swoim dprsem...
Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP3WBX w Czerwiec 19, 2016, 16:55:38 LOC
Dalej z tym to, że chcę w przeciwieństwie do Ciebie wysyłać  obiekty przemienników w formie czytelnej dla Kenwooda i Yaesu, aby umożliwić wszystkim przejeżdżającym wstrajanie się w częstotliwości lokalnych przemienników i nie mam tego głęboko tam gdzie Ty napisałeś ani nie przyjmuję postawy "psa ogrodnika w tej kwestii. Dlatego też założyłem ten temat i dziękuję za udzieloną odpowiedź z przykładem, jednak tonu dalszej części odpowiedzi jakoś nie potrafię zrozumieć.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Czerwiec 19, 2016, 21:29:35 LOC
A ja się zastanawiam gdzie jest problem.
Odbieram ramki z D710 i FTM bez problemu je rozpoznaje.
Przycisk QSY jest aktywny i działa poprawnie.

Wnioskuję z tego, że Kenwood wysyłając ramkę sam ją też umie odebrać.
Tym bardziej, że jest ona zgodna z podanym tu wcześniej schematem.

Nie wiem jak w drugą stronę, ale zapewne jakiś użytkownik D710 może udzielić odpowiedzi.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SQ9MDD w Czerwiec 20, 2016, 09:14:47 LOC
 
Problem jest taki że obiekt powinien być tak skonfigurowany aby QSY działało i w Kenwoodach i w Yaesu.

Tutaj jest przepis jak to zrobić poprawnie:
http://aprsisce.wikidot.com/menu:configure-objects (http://aprsisce.wikidot.com/menu:configure-objects)
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Czerwiec 20, 2016, 10:46:00 LOC
Ale to sztuczny problem, bo oba urządzenia poprawnie reagują na standardowe dane.
Dla obiektu to jedna statyczna konfiguracja.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq4ctp w Czerwiec 20, 2016, 10:53:09 LOC
W mojej okolicy chyba nikt nie używa Kenwooda do aprsu (nie zauważyłem) i z tego powodu nie mam możliwości przetestowania konfiguracji aprxa pod kątem jej zgodności z kenwoodem.
Yaesu (zdaje się ftm400) potrafi przestrajając się ustawić się zgodnie z odebraną „zrozumiałą” dla niego ramką mając na „uwadze” wąski lub szerszy kanał opisany literą odpowiednio „c” lub „C” tuż przed częstotliwością podnośnej ctcss, a po MHz.
Już nie pamiętam czy Yaseu reaguje na „t” lub „T”. Kenwoody, zdaję się, reagują.
Oczywiście pozostaje kwestia samego przemiennika. Jeśli używa wąskiego kanału, a radio ustawi się na szerszy - będzie za głośno.  ;D
Przetestuję to ustawienie z „T” o ile kolega z Yaesu będzie w zasięgu i będzie miał na to czas i ochotę.
Pozdrawiam wszystkich.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq4ctp w Czerwiec 20, 2016, 11:46:32 LOC
Dalej z tym to, że chcę w przeciwieństwie do Ciebie wysyłać  obiekty przemienników w formie czytelnej dla Kenwooda i Yaesu, aby umożliwić wszystkim przejeżdżającym wstrajanie się w częstotliwości lokalnych przemienników i nie mam tego głęboko tam gdzie Ty napisałeś ani nie przyjmuję postawy "psa ogrodnika w tej kwestii. Dlatego też założyłem ten temat i dziękuję za udzieloną odpowiedź z przykładem, jednak tonu dalszej części odpowiedzi jakoś nie potrafię zrozumieć.
Problem do rozwiązania jest taki jak w Twoim temacie.
Prawdopodobnie został dawno temu rozwiązany i niepotrzebnie tworzysz nowy pisząc, że chcesz coś tam w przeciwieństwie do mnie.
O ile sam wiesz najlepiej, mam nadzieję, czego chcesz to zachodzę w głowę skąd wiesz czego chcę ja i z czego to wywnioskowałeś? W dodatku tak precyzyjnie, że w przeciwieństwie do Ciebie. Odpowiedzią jest wsiowa erystyka.

Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq6oxk w Czerwiec 20, 2016, 14:20:25 LOC
Po pierwsze proszę nie mylić DPRS z APRS-em. To jest system raportowania o pozycji, która jest przekazywana przy okazji rozmowa w systemie cyfrowym. To nigdy nie był i nie będzie APRS i nie oferuje nawet w połowie możliwości APRS-u. Dla nie wtajemniczonych zdradzę, że jazda np autem i tylko nadawanie w pewnych odstępach czasu pozycji poprzez DPRS jest bardzo źle widziana w sieci D-STAR. Pozycja do serwerów APRS jest wrzucana przy okazji, dla ułatwieniem by można było sobie zerknąć gdzie to tak naprawdę korespondent się znajduje, a dodam jeszcze, że pierwsze modele radiotelefonów nie umożliwiały nawet nadania sobie SSDI i wszystkie szły z 0 (brak liczby po myślniku). Teraz mogę się mylić, ale chyba pierwsze wersje przemienników (te oryginalne oprogramowanie ICOM-a), nawet nie przekazywało DPSR-a do APRS i były budowane specjalnie bramki radiowe do przekazywania tych pozycji.

Po drugie grupa która nadzoruj systemem APRS i wydająca stosowne specyfikacje dla sieci (do której należy strona APRS.org), wyraźnie określa format obiektu dla przemiennika dla automatycznego QSY. Nie sądzę by YAESU nie dostosowało się do tych wytycznym i wymyśliło sobie innych formatów. Podejrzewam, że w obiekcie jest jakiś błąd, małe niedopatrzenie, które powoduje, że FTM-y nie przyjmują ich, a Kenwood akurat go ignoruje. Nie mam żadnego YAESU, bo zbadał bym dokładnie tą sprawę. Być może jest to jeszcze kwestia ich błędu, który został po jakieś aktualizacji soft-u w FTM-ach usunięty.

Moje zdanie jest takie, że skoro specyfikacją mówi wyraźnie jak ma wyglądać obiekt z automatyczny QSY, to powinniśmy stosować się do niego, a producentowi zgłosić błąd i prośbę o poprawkę w firmware.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq4ctp w Czerwiec 20, 2016, 17:23:45 LOC
Po pierwsze proszę nie mylić DPRS z APRS-em. To jest system raportowania o pozycji, która jest przekazywana przy okazji rozmowa w systemie cyfrowym. To nigdy nie był i nie będzie APRS i nie oferuje nawet w połowie możliwości APRS-u. Dla nie wtajemniczonych zdradzę, że jazda np autem i tylko nadawanie w pewnych odstępach czasu pozycji poprzez DPRS jest bardzo źle widziana w sieci D-STAR. Pozycja do serwerów APRS jest wrzucana przy okazji, dla ułatwieniem by można było sobie zerknąć gdzie to tak naprawdę korespondent się znajduje, a dodam jeszcze, że pierwsze modele radiotelefonów nie umożliwiały nawet nadania sobie SSDI i wszystkie szły z 0 (brak liczby po myślniku). Teraz mogę się mylić, ale chyba pierwsze wersje przemienników (te oryginalne oprogramowanie ICOM-a), nawet nie przekazywało DPSR-a do APRS i były budowane specjalnie bramki radiowe do przekazywania tych pozycji.

Po drugie grupa która nadzoruj systemem APRS i wydająca stosowne specyfikacje dla sieci (do której należy strona APRS.org), wyraźnie określa format obiektu dla przemiennika dla automatycznego QSY. Nie sądzę by YAESU nie dostosowało się do tych wytycznym i wymyśliło sobie innych formatów. Podejrzewam, że w obiekcie jest jakiś błąd, małe niedopatrzenie, które powoduje, że FTM-y nie przyjmują ich, a Kenwood akurat go ignoruje. Nie mam żadnego YAESU, bo zbadał bym dokładnie tą sprawę. Być może jest to jeszcze kwestia ich błędu, który został po jakieś aktualizacji soft-u w FTM-ach usunięty.

Moje zdanie jest takie, że skoro specyfikacją mówi wyraźnie jak ma wyglądać obiekt z automatyczny QSY, to powinniśmy stosować się do niego, a producentowi zgłosić błąd i prośbę o poprawkę w firmware.
Nikt do tej pory nie mylił dprs z aprs więc moim zdaniem niepotrzebnie się rozpisujesz.
Co to za grupa, która jak napisałeś, nadzoruje(?) system aprs i wydaje stosowne specyfikacje dla sieci (do której należy strona APRS.org).
Na stronie aprs.org na samym początku jest napisane czyja to strona. To strona faceta, który wymyślił aprs:

Bob Bruninga, WB4APR
wb4apr att amsat.org

Piszesz, że nie sądzisz by: „YAESU nie dostosowało się do tych wytycznym i wymyśliło sobie innych formatów. Podejrzewam, że w obiekcie jest jakiś błąd, małe niedopatrzenie, które powoduje, że FTM-y nie przyjmują ich, a Kenwood akurat go ignoruje.”
Czyli nie sądzisz by to Yaesu nie dostosowało się do jakichś wytycznych ale jednocześnie podejrzewasz, że w obiekcie jest jakiś błąd taki, że radio Yaesu nie przyjmuje obiektu ale równocześnie radio Kenwood ignoruje ten błąd. Niezłe. 
Moim zdaniem potrzebne są konkrety, techniczne konkrety, a nie podejrzewanie i sądzenie.
Temat jest jednoznaczny: „Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY”  więc fajnie by było gdybyś oprócz tej grupy, która nadzoruje(?) i wydaje specyfikacje aprs napisałbyś jeszcze o poprawnym formacie ramki z obiektami dla urządzeń jak w w/w temacie. Linki do grupy i poprawnego formatu mile widziane.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Czerwiec 20, 2016, 17:34:37 LOC
Temat wzbudza wiele emocji, moim zdaniem niepotrzebnych, a w sumie o jaki konkretnie obiekt chodzi? Jak wygląda jego surowa ramka i czego nie realizuje jedno, czy drugie radio odbierając taką ramkę?
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq4ctp w Czerwiec 20, 2016, 17:57:21 LOC
Temat wzbudza wiele emocji, moim zdaniem niepotrzebnych, a w sumie o jaki konkretnie obiekt chodzi? Jak wygląda jego surowa ramka i czego nie realizuje jedno, czy drugie radio odbierając taką ramkę?
Również pomyślałem o tym, że niepotrzebnie co poniektórym udzielają się emocje.
Dobre pytanie.
Kiedyś kierując się „wytycznymi” ;-D ze strony aprs.pl utworzyłem i nadawałem obiekt przemiennika i o ile dobrze pamiętam w radiu Yaesu nie działała funkcja qsy.
W pierwszym moim wpisie jest podany sposób na wysłanie obiektu przemiennika w taki sposób aby w radiu Yaesu ta funkcja zadziałała. (Kenwoodów w mojej okolicy nikt nie używa, więc nie mam możliwości sprawdzenia powyższego.) Funkcja qsy polega na tym, że radio ustawione na aprs po odebraniu ramki z danymi radiowymi umożliwia, w prosty sposób, poprzez naciśnięcie switcha lub, zdaje się, kafelka przestrojenie się zgodnie z odebranymi danymi.
Krótko: odebrałeś ramkę aprs z obiektem przemiennika i jednym palcem załatwiasz przestrojenie się radia na jego częstotliwości wej., wyj., ctcss, szerszy kanał bądź węższy.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Czerwiec 20, 2016, 18:39:13 LOC
Moje pytanie dotyczy obiektów, które nie są trawione dla QSY przez Yaesu. Czy w radiach Yaesu częstotliwość w nazwie obiektu nie pozwala na QSY? Stąd moja prośba o przytoczenie ramki, z którą Yaesu sobie nie radzi.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq4ctp w Czerwiec 20, 2016, 20:05:54 LOC
Moje pytanie dotyczy obiektów, które nie są trawione dla QSY przez Yaesu. Czy w radiach Yaesu częstotliwość w nazwie obiektu nie pozwala na QSY? Stąd moja prośba o przytoczenie ramki, z którą Yaesu sobie nie radzi.
Może i pozwala, nie pamiętam już swoich prób z kolegą z radiem Yaesu. To było dawno.
Trzeba po prostu sprawdzić z radiem Yaesu (Kewooda również) o co chodzi. To oczywiste i dosyć proste.
Ja takiej możliwości w tej chwili nie mam, a najbliższa będzie najwcześniej wtedy gdy spotkam się na paśmie z owym kolegą z radiem Yaesu i będzie miał on na to ochotę. Zapewne będzie ją miał - dlaczego miałby jej nie mieć? Naturalnie nie wiem kiedy to mogłoby nastąpić.
Powodzenia wszystkim życzę w rozwiązaniu zagadki i jestem ciekawy wpisów innych osób.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Czerwiec 20, 2016, 20:17:47 LOC
Funkcja QSY w radiach Kenwood począwszy od TM-D710 i TH-D72 działa zarówno w przypadku, gdy częstotliwość wpisana jest w komentarzu, jak i w nazwie obiektu. Gdyby ktoś miał wątpliwości, to w instrukcji Kenwooda i na stronie Boba WB4APR są moje zdjęcia z przeprowadzanych testów z obiektami przemiennika na Gontyńcu, czy moimi stacjami AB9FX.
Yaesu nie testowałem; wnioskuję, że problem jest z funkcją QSY, gdy częstotliwość jest wpisana w nazwie obiektu, a nie ma jej w komentarzu. Ale to tylko przypuszczenie, bo nikt nie przytoczył ramki, z którą Y sobie nie radzi. Być może, że to tylko jakiś szczegół w ilości cyfr, spacji, czy coś tego rodzaju.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP3WBX w Czerwiec 21, 2016, 00:39:42 LOC
Temat wzbudza wiele emocji, moim zdaniem niepotrzebnych, a w sumie o jaki konkretnie obiekt chodzi? Jak wygląda jego surowa ramka i czego nie realizuje jedno, czy drugie radio odbierając taką ramkę?

Jeśli chodzi o obiekty to konkretnie chodzi o obiekty przemiennikowe emitowane z SR3DPN, sprawdzone w FTM-400 nie działa funkcja QSY.  Zresztą takich obiektów jest pewnie więcej w skali kraju i po to założyłem ten temat aby zwrócić uwagę na ten problem. Program APRSIS32/CE podaje nawet przy wyświetlaniu szczegółów obiektu informację "NoFTM-350". Dla przykładu dla SR2J Jabłowo http://aprs.fi/info/a/145.750JJ (http://aprs.fi/info/a/145.750JJ) nie ma informacji "NoFTM-350" .
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Czerwiec 21, 2016, 02:07:05 LOC
Sprawy zatem tak się mają:
1) funkcja QSY w radiach Kenwood działa, gdy częstotliwość jest wpisana w nazwie obiektu lub w komentarzu.
2) funkcja QSY w radiach Yaesu działa tylko wtedy, gdy częstotliwość jest wpisana w komentarzu.

Standard APRS dla obiektów z przemiennikami jest taki, jak opisany na http://www.aprs.org/info/freqspec.txt (http://www.aprs.org/info/freqspec.txt) oraz http://aprs.pl/repeater.htm (http://aprs.pl/repeater.htm)
Ze względu na ograniczenia w trx Yaesu sugerowane jest rozwiązanie, aby wstawiać częstotliwość zarówno w nazwie obiektu, jak i w komentarzu. Zachowanie częstotliwości w nazwie obiektu przemiennika daje przejrzystość na mapie.

Obiekt z częstotliwością w nazwie:
;145.650-P*111111z5222.28N/01654.49ErT110 -060 1750 SR3P
Obiekt z częstotliwością dodaną w komentarzu:
;145.650-P*111111z5222.28N/01654.49Er145.650MHz T110 -060 1750 SR3P
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq4ctp w Czerwiec 21, 2016, 10:13:00 LOC
Sprawy zatem tak się mają:
1) funkcja QSY w radiach Kenwood działa, gdy częstotliwość jest wpisana w nazwie obiektu lub w komentarzu.
2) funkcja QSY w radiach Yaesu działa tylko wtedy, gdy częstotliwość jest wpisana w komentarzu.

Standard APRS dla obiektów z przemiennikami jest taki, jak opisany na http://www.aprs.org/info/freqspec.txt (http://www.aprs.org/info/freqspec.txt) oraz http://aprs.pl/repeater.htm (http://aprs.pl/repeater.htm)
Ze względu na ograniczenia w trx Yaesu sugerowane jest rozwiązanie, aby wstawiać częstotliwość zarówno w nazwie obiektu, jak i w komentarzu. Zachowanie częstotliwości w nazwie obiektu przemiennika daje przejrzystość na mapie.

Obiekt z częstotliwością w nazwie:
;145.650-P*111111z5222.28N/01654.49ErT110 -060 1750 SR3P
Obiekt z częstotliwością dodaną w komentarzu:
;145.650-P*111111z5222.28N/01654.49Er145.650MHz T110 -060 1750 SR3P
IMHO to nie kwestia jakichś ograniczeń lub ich braku. To inne radia, inni producenci, inne implementacje aprs. I co im zrobisz?  ;D
Logicznym jest nadawanie w tej sytuacji obiektów z częstotliwością zapisaną w komentarzu.
Czy wiesz jak wygląda sytuacja z użyciem „c” i „C” oraz „t” i „T” (ctcss) w sprzętach obu producentów?
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq4ctp w Czerwiec 21, 2016, 15:23:16 LOC
Nawiasem piszac, okazuje sie, ze w okolicy jest uzytkownik aprs uzywajacy sprzetow Kenwooda.
Fajnie.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq6oxk w Czerwiec 21, 2016, 18:28:21 LOC
Czy wiesz jak wygląda sytuacja z użyciem „c” i „C” oraz „t” i „T” (ctcss) w sprzętach obu producentów?


Użycie C/c/T/t działa na Kenwood-ach na pewno w wersji z częstotliwością tylko w nazwie obiektu...
W nazwą w opisie mogę sprawdzić dopiero w weekend...
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Czerwiec 21, 2016, 22:23:28 LOC
Czy wiesz jak wygląda sytuacja z użyciem „c” i „C” oraz „t” i „T” (ctcss) w sprzętach obu producentów?

Polecam lekturę http://aprs.pl/repeater.htm (http://aprs.pl/repeater.htm)
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq4ctp w Czerwiec 27, 2016, 17:52:20 LOC
Czy wiesz jak wygląda sytuacja z użyciem „c” i „C” oraz „t” i „T” (ctcss) w sprzętach obu producentów?


Użycie C/c/T/t działa na Kenwood-ach na pewno w wersji z częstotliwością tylko w nazwie obiektu...
W nazwą w opisie mogę sprawdzić dopiero w weekend...
Wiem, że nie napisałeś w który weekend to sprawdzisz  ;D ; koniecznie daj znać kiedy będziesz już wiedział jak z tym jest.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq6oxk w Lipiec 04, 2016, 19:48:04 LOC
Akurat urwanie głowy w te weekendy jakoś ostatnio...

-- W ostatni, chciałem nawet sprawdzić, ale naprawiałem Alinco, które mam na stacji domowej....wyparował mu jeden z małych tranzystorów, a miejsce po nim wyglądało jakby tam go nie było.
-- W ten na pewno nie....startuje w ekipie SN0HQ....zapraszam do QSO z nami.
-- W kolejny firmowe spotkanie integracyjne
-- 23/24...raczej wymiana anteny na SR6NDW i małe poprawki PATH-ów obiektów (sugestia SP3WBX)

Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP3WBX w Lipiec 06, 2016, 00:26:04 LOC
...
-- 23/24...raczej wymiana anteny na SR6NDW i małe poprawki PATH-ów obiektów (sugestia SP3WBX)

No właśnie, ścieżkowanie obiektów bez uzasadnienia to jeszcze zupełnie osobny temat.
Dziś a właściwie już wczoraj poprawiłem konfigurację obiektów wysyłanych z SR3DPN dodając częstotliwość pracy w komentarzu.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SQ1GQN w Lipiec 24, 2016, 23:48:05 LOC
...poprawiłem konfigurację obiektów wysyłanych z SR3DPN dodając częstotliwość pracy w komentarzu.

Robert,
Czy poniższe obiekty są akceptowane przez Kenwoody? Bo jak rozumiem przez Yaesu tak?

APMI06,TCPIP*,qAC,T2SP:;438.900-P*111111z5240.90N/01656.75Er438.900MHz T110 -760 SR3PX op. SP3XBS
APMI06,TCPIP*,qAS,SQ3PLX-5:;439.200-P*111111z5224.06N/01655.56Er439.200MHz C110 -760 SR3PO
APMI06,TCPIP*,qAS,SQ3PLX-5:;145.650-P*111111z5222.28N/01654.49Er145.650MHz T110 -060 1750 SR3P
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq4ctp w Lipiec 25, 2016, 15:40:38 LOC
...
-- 23/24...raczej wymiana anteny na SR6NDW i małe poprawki PATH-ów obiektów (sugestia SP3WBX)

No właśnie, ścieżkowanie obiektów bez uzasadnienia to jeszcze zupełnie osobny temat.
Dziś a właściwie już wczoraj poprawiłem konfigurację obiektów wysyłanych z SR3DPN dodając częstotliwość pracy w komentarzu.
Uzasadnienie moze byc takie, ze, jak zauwazylem, ale nie zglebialem tematu dosc wnikliwie, np. uiview pracujace jako digi nie dodaje sie do sciezki, chyba, ze poczatkowa sciezka np. obiektu jest wide1-1.
Czasem moze istniec potrzeba uzycia innego digi w lepszej lokalizacji z zasiegiem podobnym do np. przemiennika, ktorego obiekt nadajesz i gdy on sam tego nie robi.
Tyle tylko, ze to faktycznie zupelnie inny temat.
 ;D
Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP3WBX w Sierpień 04, 2016, 22:28:09 LOC

Robert,
Czy poniższe obiekty są akceptowane przez Kenwoody? Bo jak rozumiem przez Yaesu tak?

APMI06,TCPIP*,qAC,T2SP:;438.900-P*111111z5240.90N/01656.75Er438.900MHz T110 -760 SR3PX op. SP3XBS
APMI06,TCPIP*,qAS,SQ3PLX-5:;439.200-P*111111z5224.06N/01655.56Er439.200MHz C110 -760 SR3PO
APMI06,TCPIP*,qAS,SQ3PLX-5:;145.650-P*111111z5222.28N/01654.49Er145.650MHz T110 -060 1750 SR3P

Tak, obiekty SR3PO i SR3P są akceptowane przez Kenwoody (już wcześniej były), sprawdzone. Są też akceptowane przez Yaesu po dopisaniu częstotliwości w komentarz, sprawdzone. Co do SR3PX to wszystko wskazuje na to, że też jest poczynione wszystko wg zasad, żeby było akceptowane przez Kenwood-y i Yaesu.
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: sq4ctp w Sierpień 04, 2016, 23:31:24 LOC

Robert,
Czy poniższe obiekty są akceptowane przez Kenwoody? Bo jak rozumiem przez Yaesu tak?

APMI06,TCPIP*,qAC,T2SP:;438.900-P*111111z5240.90N/01656.75Er438.900MHz T110 -760 SR3PX op. SP3XBS
APMI06,TCPIP*,qAS,SQ3PLX-5:;439.200-P*111111z5224.06N/01655.56Er439.200MHz C110 -760 SR3PO
APMI06,TCPIP*,qAS,SQ3PLX-5:;145.650-P*111111z5222.28N/01654.49Er145.650MHz T110 -060 1750 SR3P

Tak, obiekty SR3PO i SR3P są akceptowane przez Kenwoody (już wcześniej były), sprawdzone. Są też akceptowane przez Yaesu po dopisaniu częstotliwości w komentarz, sprawdzone. Co do SR3PX to wszystko wskazuje na to, że też jest poczynione wszystko wg zasad, żeby było akceptowane przez Kenwood-y i Yaesu.
Fajnie, że sprawdziłeś. Zachodzi potrzeba zmian na stronach z opisem nadawania obiektów przemienników… ;D
Tytuł: Odp: Format OBJECT dla FTM-350, FTM-400 dla funkcji QSY
Wiadomość wysłana przez: SP3WBX w Sierpień 07, 2016, 15:25:18 LOC
Fajnie, że sprawdziłeś. Zachodzi potrzeba zmian na stronach z opisem nadawania obiektów przemienników… ;D
Tak zachodzi taka potrzeba. Co do sprawdzania, to sprawdzali koledzy na moją prośbę. Nie dysponuję TM-D710, FTM-350 ani też FTM-400.