Forum APRS Polska

APRS => Sprzęt APRS => Wątek zaczęty przez: SQ9MDD w Styczeń 18, 2017, 10:32:49 LOC

Tytuł: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SQ9MDD w Styczeń 18, 2017, 10:32:49 LOC
Dwa lata temu światło dzienne ujrzał projekt Arduino TNC. Projekt był bardzo prosty i tani, jednakże wielu kolegów skarżyło się na niską skuteczność dekodowania ramek APRS. By temu zaradzić postanowiłem za namową kolegi Sławka SP5QWJ, nieco poprawić tę konstrukcję. I tak powstał projekt ATNC+
Wykorzystałem świetną pracę Adama SP5RZP i użyliśmy TCM3105 do regeneracji ramek. Całość została przerysowana na nowe PCB które można kupić w firmie http://merkar.pl/ (http://merkar.pl/). Łukasz SQ5RWU przepisał kod TNC usuwając liczne błędy. 

Układy TCM można bez trudu kupić w chinach w cenie około 80centów za sztukę. Całość kitu (robiliśmy wspólnie z kolegami 20 zestawów) kosztowała 40PLN bez arduino. Dodając arduino oraz obudową nadal mieścimy się poniżej 90PLN za TNC

Pliki projektu można pobrać z githuba pod tym adresem: https://github.com/SQ9MDD/arduino_tnc (https://github.com/SQ9MDD/arduino_tnc)
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SP5OK w Styczeń 19, 2017, 18:52:22 LOC
Cześć

Mam stare ATNC.  Czy mogę zainstalować nowy soft ? Czy będzie działał prawidłowo i poprawi choć trochę dekodowanie pakietów bez sprzętowego "regeneratora" ?

Robert
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SP6VGX w Styczeń 19, 2017, 22:11:54 LOC
Ja sie troche dziwie ze przy obecnej cenie procesorow ktore spokojnie by sobie z tym poradzily (Nawet lepiej niz TCM) oraz dostepne "w sklepie za rogiem" siega sie znowu po starego TCM3105 ktorego chyba chinczycy zaczeli podrabiac jesli znowu jest dostepny...

Do tego skoro to jest modem dlaczego uzyto go w tak dziwnej aplikacji i dalej w AVR pozostawiono zapewne kiepska demodulacje na filtrach IIR (ze wzgledu na mala wydajnosc procesora). Mozna bylo go w standardowej, a arduino robilo by za modem kontroler TNC. trzeba by tylko software uart zrobic (tutaj tak zakladam ze to arduino ma AVR-a z jednym UART-em choc moze sie myle)...

Tak z ciekawosci ile dekoduje ramek z znanej testowej plyty (chical bym porownac np. do dsTNC...
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SQ8L w Styczeń 19, 2017, 22:55:19 LOC
Nie każdy zapewne ma czas i chęci na pisanie i darmowe udostępnianie całego programowego modemu np. na ARMie. W tej kwestii zupełnie nie mam doświadczenia, ale napisanie dobrego modemu, który znacząco przewyższy TCMa czy inne MXy w dekodowalności ramek nie jest na pewno proste.

No i rzeczywiście wykorzystanie TCMa jako modemu a nie "oczyszczacz" sygnału jest pomysłem, który jest dużo prostszy do realizacji, zajmuje mniej pamięci w uC i nie zabiera tyle czasu procesora. Dodawanie tego "bufora" na siłę jest trochę niepotrzebne, bo jest to otwarty projekt i jego edycja nie stanowi problemu.
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SP6VGX w Styczeń 19, 2017, 23:03:10 LOC
Nie każdy zapewne ma czas i chęci na pisanie i darmowe udostępnianie całego programowego modemu np. na ARMie.

Wiele fragmentow kodu jest tutaj na forum... a jak by sie ktos odezwal to udostepnil bym i wieksza czesc zrodel na ARM-a :) Bo to nie jest jakakolwiek tajemnica... wszystko oparte o ogolnie dostepne dokumentacje tylko trzeba poszukac :)

Mozna to zrealizowac na dsPIC, ARM... nie wiem moze i xMega by sobie z tym poradzila o wiele lepiej niz maly AVR :)

Natomiast sam TCM robi tutaj jako modem :) tylko to co dekoduje znowu koduje po to by znowu dekodowac w AVR :) jak dla mnie dziwne podejscie :)

Troche modyfikowalem wczesniejszy post bo usilowalem rozczaic koncepcje jak to jest wpiete (na tablecie w drodze do domu bylo troche trudne).


BTW jak dalej tak bedziemy chowac te zrodla to zostaniemy w epoce kamienia lupanego w stosunku do reszty swiata... i tak na APRS nawet jak ktos zrobi biznes na gotowcach to jaka to jest kasa (pomijalna i niech mu swieci). Widac zainteresowanie jest niemal na poziomie zerowym (dlatego tez nie rozijam swojego cuda, kolejna sprawa to mam od dluzszego czasu jakies niewyjasnione obrzydzenie do projektowania PCB ;) ).



Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SQ8L w Styczeń 19, 2017, 23:23:18 LOC
Fragmenty rzeczywiście są, zapewne chodzi o temat założony przez Mateusza EBC, jednak tam poniekąd jest też trochę rozsypanka tego kodu i trzeba to jakoś sklecić do kupy i trochę pozgadywać :D Przynajmniej ja takie odniosłem wrażenie, a przeglądałem to kilka razy, bo jak tamta dyskusja się toczyła, to o krótkofalarstwie nawet jeszcze nie myślałem, więc też na bieżąco tematu nie śledziłem :)

Może gdybym się wreszcie przełamał i coś spróbował zrobić na tym ARMie, przynajmniej modulator AFSK, to o kody bym poprosił :) Wiem, że dokumentacje to nie jest tajemnica: tylko potrzeba na to chęci i czasu :) Ja jestem zupełnym samoukiem i nigdy mnie nikt na ten temat nic nie uczył. Na razie tylko atmegi ale chciałbym wreszcie wyjść wyżej...


Natomiast sam TCM robi tutaj jako modem :) tylko to co dekoduje znowu koduje po to by znowu dekodowac w AVR :) jak dla mnie dziwne podejscie :)
Zdaję sobie z tego sprawę, niby to jest modem ale w takim zastosowaniu w ogóle nie spełnia de facto roli modemu. Oczywiście jest to słuszne przy np. MiniTNC, kiedy to był najprostszy sposób na polepszenie dekodowalności bez ingerencji z oprogramowanie, ale tutaj lepiej zastosować to jako pełnoprawny modem i po prostu linie danych podłączyć na piny cyfrowe atmegi. I więcej czasu na inne operacje zostanie :)
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SP6VGX w Styczeń 19, 2017, 23:46:19 LOC
Dokladnie fragmenty bo wkleic caly kod na forum to niezbyt dobry pomysl ;) malo czytelne to by bylo. Natomiast ja z AVR-ow (poza Tiny) praktycznie juz ucieklem czasem cos zrobie by jeszcze uzyc to co w szufladzie (choc sporo prockow rozdalem za free poczatkujacym)... ot jak to mowia cena czyni cuda ;) natomiast AVR-y patrzac na stosunek ceny do mozliwosci sa cholernie drogie...
 
Natomiast co do slusznosci i nie slusznosci to AVR sprawdzal sie w takim zastosowaniu gdy byly problemy z kupnem TCM (a ich ceny jak sie juz znalazlo byly lekko kosmiczna).

Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SQ9MDD w Styczeń 20, 2017, 09:58:21 LOC
Kwestia kto co potrafi i na ile ma czasu...

Czytam takie wypowiedzi i trochę się zaczynam irytować, większość z nas nie weźmie ARM-a nie przygotuje sobie środowiska i go nie zaprogramuje i nie sklei trzydziestu różnych pomysłów by zrobić coś co będzie powtarzalne i do zrobienia przez innych kolegów, z cześci które można kupić na e-bay, allegro czy w sklepie za rogiem.
Ten projekt przygotowany w taki sposób można powielić i zrobi to niemalże każdy. Nawet Ci co na co dzień nie odróżniają 32 bitowca od ośmiobitowca. Temat sprowadzony do poziomu podłogi.
Mam taką propozycję Tomek, przygotuj PCB, lub schemat, napisz kawałek softu który dam rade tam wgrać bez doktoryzacji po drodze i zróbmy z tego fajny projekt na miarę 21 wieku. Wchodzisz w to?
Bo w każdym innym przypadku to tylko akademickie bullshity. Zawsze można lepiej, a w zasadzie to po co tak czy inaczej...
Później się dziwicie że na forum APRS nic się nie dzieje nikt nic nie pokazuje i nie robi... taka "konstruktywna" krytyka mniej odpornych psychicznie blokuje przed jakimkolwiek działaniem. "Zrobię coś zaraz mnie wyśmieją", Zapytam o coś wyjdę na głupka itd...itd... I cała aktywność forum ogranicza się do działu QRM i wybryki, tudzież śmieszne opisy w komentarzach.

Co do testów z płyty chętnie wykonam jeśli ktoś mnie poratuje tymi nagraniami bo poległem na banale wypalania tego obrazu tudzież próby montowania tego w systemie na wirtualnym napędzie.
Tak takie banalne problemy też mam.... uwierzysz???

Dekodowanie i kodowanie by zdekodować jeszcze raz... dlaczego tak? Bo nie miałem na tyle kasy by zapłacić komuś za zmiany w sofcie a sam tego nie zrobię, bo i umiejetności nie te i czasu za mało.

Tomek co do twojego cuda które stanęło w miejscu... o ile pamiętam parę lat temu na tamie przy piwie gadaliśmy o tym i dokładnie Ci opisałem jak się to skończy i dlaczego. Chyba trafiłem. Radziłem też wtedy uprość i nie rób tak dużego projektu.

Co do kiszenia źródeł po kątach i robienie komercji z projektów...  niszowy aspekt w niszowym hobby, każdy ekonomista taki biznes plan obśmieje bez litości...

Przepraszam Panowie ale ulało mi się... taki powiew górnolotnych komentarzy jak na PKI...
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SQ9MDD w Styczeń 20, 2017, 09:59:31 LOC
Cześć

Mam stare ATNC.  Czy mogę zainstalować nowy soft ? Czy będzie działał prawidłowo i poprawi choć trochę dekodowanie pakietów bez sprzętowego "regeneratora" ?

Robert

Możesz jeśli się zawieszał to przestanie. Poprawnie zdekoduje ramki bardzo długie. Sama jakość dekodowania się nie poprawi bo teraz robi to TCM czyli trzeba zrobić upgrade sprzętowy.
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SQ8L w Styczeń 20, 2017, 10:25:46 LOC
Dlatego ja osobiście nie jestem bardzo zwolennikiem wykorzystania ARMa dla z założenia prostego i taniego projektu. Zastosowanie miał by, ale przy jakimś poważniejszym projekcie, niekoniecznie jako samo TNC. Mi się mimo wszystko podoba, że coś się dzieje w kwestii urządzeń do APRSu.

Tutaj jest link do jednej ze ścieżek testowych w pliku wav: http://sp9uob.verox.pl/aprs_WA8LMF_test.wav
Na nim się dobrze testuje.
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SQ9MDD w Styczeń 20, 2017, 10:34:18 LOC
Piotr dziękuję za linka.  :)  Dzisiaj wieczorem porobię testy dekodowania.
Właśnie dojechały płytki z fabryki ;)
Muszę uruchomić się na 432,500Mhz Łukasz zrobił soft do RS-41 z RTTY i APRS chcę to potestować.
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SP5MG w Styczeń 20, 2017, 11:20:34 LOC
Cześć Panowie , Rychu daj znak jak będą płytki wezmę się za składanie i programowanie mam TCMy ze starych czasów będzie można je ożywić   :)
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SP6VGX w Styczeń 20, 2017, 11:28:09 LOC
Rysku z tymi ARM i srodowiskiem to jest troche przesadzone. Wystarczy sciagnac Eclipse dla C++ (ono nawet nie wymaga instalacji). Wejsc i w zakladce "sklepu" wybrac plugin dla ARM. Do tego jedynie sciagnac i zainstalowac GCC... To jest tylko kilka prostych krokow jak chcemy samemu skladac... mozna tez sciagnac jakiegos gotowca (choc te maja zawsze jakies ograniczenia). Demonizowanie ARM-ow jest po ptorotu mocno przesadzone. Sa bardziej rozbudowane z prostego powodu maja bardziej rozbudowane peryferia wiec i wieksze rejestry konfiguracyjne i to trzeba opanowac - a raczej zagladac do dokumentacji bo ja sie tego na pamiec nie uczylem nigdy (nie ma sensu).

Zreszta jest to STM Cube... wiele osob tego uzywa (ja nie jestem zwolennikiem), tam sie wyklikuje konfiguracje procka myszka :)

Programowac mozna zwyklym kabelkiem USB na Serial z wbudowanego bootloadera... a co do wykonania to ile osob wykonalo TRX-y na dosc rozbudowanych ARM-ach STM32F4, dosc sporo widac nie takie trudne.

Gorzej jest z dsPIC tutaj trzeba kupic PICKit-a no i dostepny kompilator w wersji darmowej ma ograniczenia.

Jedyne ograniczenie do elementy SMD, ale tutaj hmm kiedys trzeba zaczac bo jeszcze pare lat i nic sie nie polutuje... Ja juz uzywam BGA w domu (bo nie ma innego wyjscia na zamienniki).

Jednak tez mozna zastosowac na plytkach z przejsciem na DIP (ale wiadomo wiecej kasy). Dla ARM-ow z tego co wiem np. do plytek Mapple jest takie Arduino i znaczna czesc bibliotek jest kompatybilna z AVR (tak slyszalem). Ja jednak wole C/C++ bo dla mnie jest to prostsze cos napisac niz rozgryzac czyjas biblioteke (jak chce cos dodac lub zle dziala).  Tez jest w takiej formie AVR xMega (o wiele sensowniejsza i ma fajne peryferia)... Dla ARM sa tex tanie plytki Discovery lub Nucleo juz z programatorem. Mozna na nich wiele fajnych projektow zrobic. Przykladowo dla STM32F429 Discovery SDR-a http://hackaday.com/2015/11/14/low-parts-count-arm-sdr/

Zreszta np. przy 20 sztukach to juz mozna smialo szablon do pasty zamawiac i polutowac w piekarniku z "lidla" ;)

Ja jedynie z AVR rezygnuje z podanej przyczyny - sa nieadekwatnie drogie do mozliwosci choc to fajne procki do wielu zastosowan. Jdnak jak jade sobie np. do AVT i mam wybor na jaki procek wydac 10-15zl to wybor jest prosty (ARM). Zamawiam w necie tylko jak mam wieksze zamowienie (wiadomo koszty przesylki, a podjechanie komunikacja miejska nic mnie nie kosztuje poza czasem i tak musze miec bilet miesieczny). Zamawianie z Chin tez fajne... ale tutaj loteria raz przyjdzie szybko, raz czekam 3 miesiace na paczke :) Jeszcze w chwili obecnej czekam na zamowienia z poczatku listopada :)


Co do projektu poleglem glownie na PCB. Wychodzilo kilka warstw aby upchac kolorowy LCD itd. i mialo to kompaktowy rozmiar (a to juz przeszkoda). Teraz takiego ukladu z LCD raczej nie ma sensu robic, wszyscy uzywaja smartfony... Ja generalnie najwieksze problemy mam z PCB - ot od idzie mi to projektowanie kulawo i ostatnio niezbyt lubie (robie jak musze). Narysowac schemat i zrobic soft moge :)

To nie byla tez jakas zlosliwosc, po prostu wiedzialem ze te dekodowanie na AVR dziala bardzo kulawo - ot testowalem te algorytmy. Natomiast zdziwilo mnie wlasnie podlaczenie tego TCM w ten sposob bo to wlasnie dalej pozostawia w sofcie to co najtrudniejsze i najbardziej wymagajace obliczeniowo. Latwiej podpiac przez UART i to mnie troche zdziwilo, reszta kodu ta sama po zlikwidowaniu soft modemu.

Co do plyty testowej to nie ma problemu mam wypalona - mam do ciebie telefon (chyba tez masz Rysku do mnie), mozemy sie ugadac w ktorys dzien na miescie i ci dam :)

Generalnie powiem tak - cos robicie dajcie znac ;) z softu cos moge czasem poklepac w wolnych chwilach. Ale z zajec typu PCB odpadam ;)
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SQ5AM w Styczeń 20, 2017, 11:43:34 LOC
Tomek, owszem są smartfony, ale dobre całościowe urządzenie do APRSu jest zawsze w cenie.
Ja wiele lat szukałem optymalnego urządzenia i na tę chwilę używam TNC na BT i faktycznie Smartfona, ale jest on też telefonem, nawigacją, yanosikiem i kij wie czym jeszcze. ;)
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SP6VGX w Styczeń 20, 2017, 11:47:08 LOC
Tomek, owszem są smartfony, ale dobre całościowe urządzenie do APRSu jest zawsze w cenie.
Ja wiele lat szukałem optymalnego urządzenia i na tę chwilę używam TNC na BT i faktycznie Smartfona, ale jest on też telefonem, nawigacją, yanosikiem i kij wie czym jeszcze. ;)

Tak ale wlasnie LCD zwiazane jest z tym co moze byc problemem dla wielu... aby to mialo sensowne rozmiary wiele warstw na PCB i bardzo male elementy (0402). Inaczej przynajmniej mi wychodzil ogromny "klamot" na PCB.

Obecnie dodajac zasilanie i GPS mozna to zrobic na czyms takim (lacznie z iGate bo ma Ethernet): https://kamami.pl/stm32-discovery/559132-stm32f746g-disco-zestaw-uruchomieniowy-z-stm32f7-cortex-m7-stm32f7-discovery.html

pytanie czy cena znowu nie dyskwalifikuje :)

Jeszcze podsumowujac... jak ktos jest z Warszawy (okolic) i potrzebuje cos zaprogramowac itp. (jakis procek np. do dsDIGI itp.) to mam programatory chyba do wiekszosci prockow w tym uniwersalny TNM 5000 z przejsciami na TSOP48 i inne http://www.tnmelectronics.com/English/5000.html

Na boardach niezbyt czesto bywam (malo czasu), ale mozna puscic e-mail itp. (tplewa at lantech.pl)... Z polutowaniem SMD tez nie ma problemu... Wiec tutaj nie widze jakis dziwnych problemow ze cos trudno zrobic... Wysylkowo za free (po kosztach znaczka) tez moge to zrobic... Wiec w takich sprawach nie widze problemu...
W Warszawie jak ukladowi starczy zasikanie z USB to mozna to zrobic nawet na miescie w knajpie, ciagle targam ze soba laptopa to ile wpakowac w pkecak programator...

Wiec na prawde nie przesadzajmy i nie robmy z innych projektow czegos nie do wykonania.,, ludzie skladaja bardziej skomplikowane uklady, wystarczy popatrzec jak wygladal kiedys TNC i ile tam bylo elementow...


Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SQ9MDD w Styczeń 20, 2017, 20:14:55 LOC
Wiec na prawde nie przesadzajmy i nie robmy z innych projektow czegos nie do wykonania.,, ludzie skladaja bardziej skomplikowane uklady, wystarczy popatrzec jak wygladal kiedys TNC i ile tam bylo elementow...

Tomek to że Ty lutujesz BGA nie oznacza że twoi koledzy krótkofalowcy to robią... może kilku to robie, reszta z pewnością nie. Powiem więcej, nie będą tego robić jeśli nie zrobisz projektu i nie napiszesz tutoriala że to się da zrobić.

A propo linka... masz rację cena dyskwalifikuje.

Jeśli chodzi o projekty wszystkomające, zauważ też aspekt utrzymania takiego projektu, usuwanie usterek chciejstwo użytkowników, zmieniające się oczekiwania środowiska, itd... w pojedynkę? Nie sądzę....
Duzy projekt z LCD, Igate, digi, trakerem i piętnastoma innymi fjuczerami pochłonie twój czas na długie miesiące i w każdym aspekcie jego działania ktoś znajdzie błędy, zaproponuje zmiany i będziesz miał przerąbane przez kolejne lata.
Uważam że projekty dla mas (nas szeregowych krótkofalowców) nie mają udowodnić zajebistości projektanta programisty elektronika... po prostu mają być dostępne...

Tak sobie myślę że z FOA PACK było podobnie, fajny projekt z potencjałem... niestety już nikt tego nie robi. A szkoda.

Prosty TNC może służyć jako baza do szybkiego uruchomienia DIGI na bazie na przykład Digi Neda czy APRX-a programy do tego przystosowane mające wsparcie i fora. Możesz go użyć do uruchomienia się z lapka za pomocą APRSIS. Możesz dołożyć tam bluetooth za 20PLN i trakujesz się ze smartfona w samochodzie... opcji jest wiele.

Nie myśl że pozjadałem wszystkie rozumy, ja doskonale wiem o tym jakie ten projekt ma wady czy też uproszczenia, ale powstał szybko, i nie zawaliłem pracy czy domu pchając to do przodu, projektjest otwarty więc jeśli się znajdzie mistrz co go poprawi tylko się ucieszymy!! Taką mam nadzieję.

Straszny offtop się w wątku zrobił...  a miała być tylko informacja dla kolegów którzy chcą się uruchomić na APRS...
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SP6VGX w Styczeń 20, 2017, 22:04:45 LOC
Rysku wiem o tym... o BGA tylko wspomnialem... jak wszystko wymaga tylko cwiczen aby nabrac wprawy. Opis bez cwiczen i zrabania kilku ukladow nic nie da :) Ot bierze sie stare plyty z telefonow itp. i sie cwiczy :) Niestety teoria tutaj nic nie daje... choc by z tego powodu ze uzywajac glupiego HOT-AIR-a kazdy chinczyk dziala inaczej i trzeba go wyczuc :) pomijam juz tutaj wykonanie sobie stacji IR czy piecyka lutowniczego (projektow tak samo jest pelno i kazde wykonanie bedzie wymagalo nauczenia sie tego sprzetu). Ot niestety to nie sprzet za X $$$ gdzie trzyma sztywne parametry...


Choc BGA to byla ekstrema o ktorej wspomnialem bo taka jest tendencja i firmy produkujace elementy maja w pupie amatorow... ale SMD to juz niestety od lat norma nawet w AVR :)
 
Natomiast co do projektu to olalem bardziej wlasnie z w/w przyczyn. Zrobienie elektroniki to najwiekszy problem, a nie ma co liczyc na wieksza ilosc by dac do produkcji. Zreszta wielowarstwowe PCB w malej serii wyszly by zbyt drogo, na pewno wiecej by to wyszlo niz ten zestaw Discovery z LCD...

Soft w zasadzie do niego jest napisany i dziala... no ale co z tego jak cena wykonania raczej nie bedzie akceptowalna w malej ilosci dla wiekszosci osob (skoro Discovery wydaje sie drogie).

Wracajac do tematu...

Mnie tylko zdziwila aplikacja samego TCM-a, jesli soft byl porawiany to jak wspomnialem mozna by go pdpiac pod UART i tyle, bo obecne rozwiazanie jest dla mnie bardzo dziwne (z wspomnianych powodow). Pomijam juz moje obawy zwiazane z tym jak dlugo te uklady Chinczycy beda podrabiac i czy znowu nie zrobi sie deficyt za jakis czas.

Dlatego wspomnialem ze sumarycznie mozna to zrobic taniej dajac zamias arduino i TMC jednego procka (lub procka + kodek audio co da juz calkiem rewelacyjny efekt dekodowania ramek) ewentualnie uzywajac nawet TMC w aplikacji tak jak kiedys byl uzywany (zwolni to zasoby w AVR). Dla mnie takie podejscie jest prostsze... to jest wlasnie niepotrzebnie przekombinowane (dekodowac w TMC -> kodowac w TMC - > dekodowac w AVR i nadawac z AVR). Latwiej uzyc UART niz softmodem w AVR - dlatego zrobilem ten wpis :)

Do tego wiem ze projekt jest otwarty tylko w tej formie poprawka softu juz nic nie da, bo elekronika nie pozwala... trzeba robic nowe PCB co raczej jesli plytki sa dostepne nie ma wiekszego sensu. '

To nie jest tez tak ze marudze na projekt itp. wspomnialem tylko jakie wady zauwazylem itp. i chcialem sie dowiedziec dlaczego tak dziwna aplikacja i tyle - oraz dalem jakies propozycje.
Moze kiedys zostana uwzglednione :)

Natomiast co do zrobienia takiego TNC to ja osobiscie odpadam z prostej przyczyny PCB :) ja moge z mojej strony ogarnac temat softu/schematu i tyle... na PCB sie nie porywam bo nie jestem w stanie zrobic w domu nawet prototypu (kiepski laser)... Ot obecnie robie albo na uniwersalnych, albo do wiekszych projektow zamawiam PCB w firmach... Natomiast robienie takiego projektu opierajac sie na PCB z firm zajmie sporo czasu (wybierajac dlugie terminy aby zjechac z cena), a i tak cena za PCB w 1-2 sztukach do prototypu bedzie wyskoka...
Ot sumarycznie wydam tyle kasy na prototyp ze za ta kase kupil bym kazdemu chetnemu na takie TNC  np. gotowy PLXTracker (nie wiem czy to ma sens). W moich projektach cene takiego PCB i tak pomijam bo to ulamek ceny jqk calosc kosztuje czasem kilka tysiecy, ale w projekcie ponizej 100zl cena takiego PCB ma juz spore znaczenie...

Szkoda tylko ze nie bylo infa ze cos sie dzieje w temacie czy tutaj czy na sp-hm.pl :)



Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SQ8L w Styczeń 20, 2017, 22:37:01 LOC
wielu kolegów skarżyło się na niską skuteczność dekodowania ramek APRS

Teraz mnie trochę to zastanowiło. Z tego co widzę tutaj: https://sites.google.com/site/ki4mcw/Home/arduino-tnc to dekodowalność ramek powinna być na poziomie dużo ponad 700 sztuk, a to wcale nie tak mało (z tej ścieżki, co podałem wcześniej). Wiem, że testy swoje a życie swoje, ale czy rzeczywiście to aż tak niska skuteczność?
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SQ9MDD w Styczeń 20, 2017, 22:49:01 LOC
Jak już wykonam odpowiednie testy to dam znać jak jest, na pewno było lepiej niż z soundmodemu ;). Tymczasem mam w warszawie kilka stacji których nigdy nie dekodowałem a teraz się dekodują w 100% Więc jest zdecydowanie lepiej.
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SP6VGX w Styczeń 20, 2017, 22:59:17 LOC
Jak ja testowalem to avr 0 ramek, stm i sound modem (jakas apka na OS X juz nazwy nie pamietam) dekodowaly bez problemu (rownolegle podpiete uklady). Fakt ze sygnal byl kiepski bo calosc podpieta pod przenoske no i parter... TCM w realu na 100% bedzie mial sporo lepsze wyniki, ten algorytm w avr praktycznie ma bardzo mala odpornosc na zaklocenia (ale sporo lepsza niz miniTNC)... to jest niestety kompromis ze wzgledu na mala wydajnosc obliczeniowa AVRa (ot bardziej ciekawostka ze mozna i nic wiecej).

TCM tutaj sporo pomaga bo AVR teraz dostaje idealnie czysty sygnal (bez prem/demfazy i szumu) z jakim sobie spokojnie poradzi... Praktycznie powinien miec wyniki na poziomie modemow z TCM (przynajmniej teoretycznie).
Roznica teraz chyba tylko w sygnale idacym na modulator, TCM ma chyba ciut lepszy od tego generowanego przez AVRa...

Zreszta wersje bez TCM trzeba by dokladnie sprawdzic z danym softem, tutaj dodanie prockowi kazdej dodatkowej funkcjonalnosci (poza dekodowaniem) bedzie pogarszac mozliwosci jego odbioru... opakowanie tego w biblioteki arduino tak samo (daja one pewien narzut kodu).
Gubic ramek wychodzacych z TCM raczej nie powinien (ale na 100% trudno to stwierdzic), trzeba by porownac wyjscie cyfrowe z TCM i to co daje softmodem na wyjsciu...

No ale to jest normalne po prostu ten procek jest zbyt slaby do sensownej realizacji jakichkolwiek zadan DSP... Tomek SP9UOB omawial to chyba dokladniej na Tamie 2012 (powinien byc material na YT) w oparciu o dsTNC ile dane algorytmy wymagaja mocy obliczeniowej itd.





Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SQ9MDD w Styczeń 21, 2017, 10:14:21 LOC
Tomek to temat na odrębny wątek. Może zaproponujesz tanie powtarzalne rozwiązanie TNC, na jakimś tanim ARM. Pcb mogę zaprojektować, a Ty byś przygotował schemat i soft. Jestem za tym by ta póki co jałowa dyskusja o wyższości świąt jednych nad drugimi zaowocowała jakimś konkretem dla mas. Wchodzisz w to??

Podłączyłem dzisiaj radio i dekoduję sobie poranny ruch w warszawie.

(http://tech4.pl/SQ9MDD/wp-content/uploads/2017/01/wawa-20170121.png)

(http://tech4.pl/SQ9MDD/wp-content/uploads/2017/01/wawa-20170121a.png)
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SQ8L w Styczeń 21, 2017, 12:13:22 LOC
Mateusz udostępnił takie TNC na ARMie: http://ebc41.elektroda.eu/?p=1566
Tylko, że pliki źródłowe nie są dostępne, można tylko HEXa ściągnąć.

Znalazłem jeszcze coś takiego: https://michaldemin.wordpress.com/2012/02/27/cheap-afsk-tnc/
Pliki źródłowe dostępne są na GitHubie. Nie chce mi się tam zagłębiać, ale nie wiem, jaki tu jest zastosowany algorytm demodulacji.

Nie znalazłem też wyników z płyty testowej dla tych obydwu urządzeń, w każdym razie TNC Mateusza chyba dobrze dekoduje.
Tytuł: Odp: ATNC PLUS
Wiadomość wysłana przez: SQ9MDD w Styczeń 21, 2017, 17:24:49 LOC
Open Source to dla mnie warunek konieczny... w szemrane interesy się nie wdaję...