Forum APRS Polska

APRS => Sieć 144.800 => Wątek zaczęty przez: SP3VSS w Sierpień 13, 2005, 16:55:40 LOC

Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Sierpień 13, 2005, 16:55:40 LOC
Witam !

Uruchomiłem Igate na 70cm w Poznaniu. Pracuje na częstotliwości 430.650MHz, znak SP3YEE. Użyłem Ui-View ale zauważyłem, ze nie mogę jednocześnie odpalić Igate i Digi  :cry: Czy jakis soft to realizuje ?? Czy jestem skazany na 2 radia i dwa modemy ??

Konfiguracja Igate wygląda tak:
- komp - C333/128Mb/4GHDD/Win98/Ui-View
- modem - TNC APV soft WA8DED
- radio - Motorola MTS2000/5W
- antena dookólna 5dB
- częstotliwośc 430.650MHz
- łącze Inet - ADSL 2Mb

Chwilowo pracuje na krótszej antenie, mieliśmy problemy z instalacją dużej. Jak dobrze pójdzie to w wtorek postawimy 9dB antene dookólną. Na razie nadajemy na 1k2 ale jak złożę płytke 9k6 to startujemy z większa predkością. Obecnie bramka przepuszcza znaki z całej Polski, jak będzie 9k6 to być może puścimy Europę. Kolegów z okolicy Poznania prosze o info o słyszalności, innych o wszelkie uwagi co do pracy.

Pozdrawiam
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Sierpień 13, 2005, 19:04:43 LOC
Jednym z programów, który to realizuje jest UI-View. W czym jest problem? U siebie mam UI-View pracujące jako I-Gate (jednostronny), a jednocześnie digi pomocnicze RELAY.
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Sierpień 13, 2005, 22:08:07 LOC
Cytat: "SP3LYR"
Jednym z programów, który to realizuje jest UI-View. W czym jest problem? U siebie mam UI-View pracujące jako I-Gate (jednostronny), a jednocześnie digi pomocnicze RELAY.


hmm :( kombinowałem jak koń pod góre aby móc to odpalić i nici, nawet w uiview.ini nie mam zakładki  [DIGI_OPTIONS] :( gdzie trzeba przestawic dane. czy mozna gdzies zdobyć ini aby uiview działał jednocześnie jako igate i digi ?
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Sierpień 13, 2005, 22:53:22 LOC
Uaktywnienie digi poprzez Setup - Digipeater Setup
Jedynie dla nowego SPn-n należy wejść w plik .INI zgodnie z http://www.aprs.pl/digi.htm#UIV
Natomiast uaktywnienie I-Gate najpierw w Setup - APRS Server Setup
Oraz jego konfiguracja w File - Edit IGate INI
więcej na http://www.aprs.pl/igate.htm
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Sierpień 13, 2005, 23:40:36 LOC
Cytat: "SP3LYR"
Uaktywnienie digi poprzez Setup - Digipeater Setup


Jak klikne w digipiter setup dostaje komunikat:
(http://www.lasershow.pl/pic/ui.jpg)

co robić ????

Cytat: "SP3LYR"
Jedynie dla nowego SPn-n należy wejść w plik .INI zgodnie z http://www.aprs.pl/digi.htm#UIV


ja to czytałema ale w "ini" nie mam takiej zakładki, nie mam [DIGI_OPTIONS] co mnie lekko dziwi

Cytat: "SP3LYR"
Natomiast uaktywnienie I-Gate najpierw w Setup - APRS Server Setup Oraz jego konfiguracja w File - Edit IGate INI
więcej na http://www.aprs.pl/igate.htm


to ustawiłem bez problemu, niestety Digipiter nie działa :( dlatego pytałem o plik ini który uzywasz na igate z digi, wrzuciłbym do mojego programu i pozmieniał tylko co ważniejsze rzeczy.
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Sierpień 13, 2005, 23:56:40 LOC
Aby UI-View pracował jako digi, połączenie z TNC powinno być w trybie KISS. Skoro wyskakuje taki komunikat, to albo w danym momencie UI-View nie jest połączony z TNC, albo jest połączony w trybie Terminal (NONE).
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Sierpień 14, 2005, 10:18:48 LOC
Cytat: "SP3LYR"
Aby UI-View pracował jako digi, połączenie z TNC powinno być w trybie KISS. Skoro wyskakuje taki komunikat, to albo w danym momencie UI-View nie jest połączony z TNC, albo jest połączony w trybie Terminal (NONE).



aaaaa, to pewnie tu jest problem. czy soft WA8DED może pracowac w trybie KISS ??? albo jaki soft pracuje defaultowo w tym trybie??
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Sierpień 14, 2005, 16:33:28 LOC
Według helpa w UI-View:
UI-View32 internal digipeater can only be used in KISS, AGWPE and BPQ32 modes.
Natomiast WA8DED jest potraktowany jako odrębny tryb połączenia (Host mode) w Comms Setup. Zatem jeśli to nie problem, to można posłużyć się AGW Packet Engine, który będzie pośredniczył pomiędzy UI-View a TNC. Posiada on dużo szerszy wachlarz współpracujących TNC, czy też karty dźwiękowej. Pozwala nawet na jednoczesne podłączenie 16 różnych portów radiowych.
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Sierpień 18, 2005, 13:53:29 LOC
Tnx za info.  Na stronie Piotra UQSahttp://www.ampr.poznan.ws/users/sp3uqs/tnc2/index.html mam do pobrania kilka softów pracujących w trybie KISS :

    *  Kliknij tu by pobrać BPQKISS ROM - wersja dla systemu BPQ [I.92].
    * Kliknij tu by pobrać 220KISS ROM - JKISS zmodyfikowany dla TNC220.
    * Kliknij tu by pobrać BKISS ROM [G8BPQ 16.IX.90]
    * Kliknij tu by pobrać TRKISS.ZIP [TheNet KISS]
    * Kliknij tu by pobrać JKISS.ROM [TUSCON 26.III.87]
    * Kliknij tu by pobrać KISS.ROM ver.4
    * Kliknij tu by pobrać KISS.ROM ver.7

Który będzie najlepszy ???
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Sierpień 18, 2005, 15:26:14 LOC
Cytat: "SP3VSS"


    *  Kliknij tu by pobrać BPQKISS ROM - wersja dla systemu BPQ [I.92].
    * Kliknij tu by pobrać 220KISS ROM - JKISS zmodyfikowany dla TNC220.
    * Kliknij tu by pobrać BKISS ROM [G8BPQ 16.IX.90]
    * Kliknij tu by pobrać TRKISS.ZIP [TheNet KISS]
    * Kliknij tu by pobrać JKISS.ROM [TUSCON 26.III.87]
    * Kliknij tu by pobrać KISS.ROM ver.4
    * Kliknij tu by pobrać KISS.ROM ver.7

Który będzie najlepszy ???


Nie wiem, ktory bedzie najlepszy, ale na SR5DRA pracuje TNC z oprogramowaniem JKISS.ROM [TUSCON 26.III.87] i nie mam z nim najmniejszych problemow. Nie wiem jak bedzie sie sprawowal przy wiekszych predkosciach no i przy wiekszym zapchaniu czestotliwosci.

73! Tomek SQ5DCP
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Sierpień 18, 2005, 16:37:48 LOC
Cytat: "SQ5DCP"


Nie wiem, ktory bedzie najlepszy, ale na SR5DRA pracuje TNC z oprogramowaniem JKISS.ROM [TUSCON 26.III.87] i nie mam z nim najmniejszych problemow. Nie wiem jak bedzie sie sprawowal przy wiekszych predkosciach no i przy wiekszym zapchaniu czestotliwosci.

73! Tomek SQ5DCP


A masz może ten soft który masz w TNCu ?? Mogłbys podesłać na vss@vss.pl ?? Jak nie masz to załaduję to co mam.
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Sierpień 27, 2005, 19:34:26 LOC
Cytat: "SQ5DCP"

Nie wiem, ktory bedzie najlepszy, ale na SR5DRA pracuje TNC z oprogramowaniem JKISS.ROM [TUSCON 26.III.87] i nie mam z nim najmniejszych problemow. Nie wiem jak bedzie sie sprawowal przy wiekszych predkosciach no i przy wiekszym zapchaniu czestotliwosci.

73! Tomek SQ5DCP


Załadowałem KISSa otrzymanego od Ciebie i działa rewelacyjnie. bez problemu działa Igate i Digi.
Teraz w Pozaniu mozna pracowac na 2m i na 70cm. :)
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Sierpień 27, 2005, 20:05:08 LOC
Cytat: "SP3VSS"
Załadowałem KISSa otrzymanego od Ciebie i działa rewelacyjnie. bez problemu działa Igate i Digi.
Teraz w Pozaniu mozna pracowac na 2m i na 70cm. :)


Czyli dobry JKISS Ci podeslalem. Dobrze wiedziec.
U mnie on tez dziala bardzo dobrze, jeszcze ani razu nie zdechl mi z nim modem. Problem mialem z softem 6Pack, ktory mi zawieszal linuxa.

73!
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Sierpień 31, 2005, 07:03:48 LOC
No to teraz, jak działa technicznie, to myślę, że należałoby doszlifować parametry stacji.
Po pierwsze, posty na Forum nt. digi/IGate na 70 cm są w dziale "Sieć 144.800", dziwne, ale prawdziwe. Podobne zamieszanie będzie zapewne wywoływać pojawienie się dwóch symboli digi w bliskim sąsiedztwie na terenie Poznania. Dlatego proponowałbym wstawienie do komentarza zaraz na pierwszym miejscu konkretnej częstotliwości z 70cm, a nie tylko hasła "70cm". Ogólnoeuproejska 144.800 jest powszechnie znana, a częstotliwość SP3YEE pozostaje swoistą zagadką. Do tego można dać jakiś element wyróżniający w symbolu digi. Może właśnie wykładnik 7 jako informacja o 70cm, albo nawet dać symbol bramki z wykładnikiem 7.
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Sierpień 31, 2005, 12:11:33 LOC
Czy jest jakaś ogólnie przyjęta częstotliwość dla APRS na 70cm?
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Sierpień 31, 2005, 12:23:46 LOC
Cytat: "SP3LYR"
No to teraz, jak działa technicznie, to myślę, że należałoby doszlifować parametry stacji.
Po pierwsze, posty na Forum nt. digi/IGate na 70 cm są w dziale "Sieć 144.800", dziwne, ale prawdziwe.


No chwilowo to pierwsze Igate na 70cm więc niech będzie w dziale 144.800 .


Cytat: "SP3LYR"

Podobne zamieszanie będzie zapewne wywoływać pojawienie się dwóch symboli digi w bliskim sąsiedztwie na terenie Poznania. Dlatego proponowałbym wstawienie do komentarza zaraz na pierwszym miejscu konkretnej częstotliwości z 70cm, a nie tylko hasła "70cm".


Ok, ja sie dopasuje zgodnie z ustaleniami "z góry"

Cytat: "SP3LYR"

Ogólnoeuproejska 144.800 jest powszechnie znana, a częstotliwość SP3YEE pozostaje swoistą zagadką.


Częstotliwośc 430.650 jest częstotliwością z zakresu bandplanu okreslaną jako przemienniki cyfrowe. Mozna pod to podpiąc i BBSy i stracje APRSowe. Do wyboru były końcówki 600,625,650 i 675 - tak mi się zaprogramowało :). Wybrałem 650.  W tym wątku http://aprs.atr.bydgoszcz.pl/forum/viewtopic.php?t=129 nawet na ten tamat rozmawialiśmy. Proponowałeś 825. Jak tak "zleci" kordynator to nie ma problemu, podpinam programator i za chwile mam inny kanał.

Cytat: "SP3LYR"

Do tego można dać jakiś element wyróżniający w symbolu digi. Może właśnie wykładnik 7 jako informacja o 70cm, albo nawet dać symbol bramki z wykładnikiem 7.


Ok, jak bede w piatek przy sprzęcie zmienie napis na 7.

I jeszcze jedno na koniec: Pisałem do Zbyszka BTT ale nie dostałem odpowiedzi. Ramki wysłane z radia na 70 cm nie wychodzą z bramki na 2m :( Czy mozna to jakoś wyregulować ??
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Sierpień 31, 2005, 17:29:41 LOC
1. Częstotliwość
jak dotąd nie ma ani w Europie, ani w US jednej konkretnej częstotliwości APRS na 70cm. Wszystkie frq mają raczej charakter lokalny. Więc chyba można też przyjąć jakąś frq dla Polski. A może nawet dwie takie, jedna dla 1200 bps, druga dla 9600 bps.

2. Wyjście z IGate u Zbyszka.
Zbyszek jest lepiej uchwytny via radio, czy komórka niż via mail. Konfiguracja bramki jest dość szeroka, tzn. masa stacji powinna przechodzić z na RF, wydaje się również, że SP3YEE powinna przejść wg tamtych ustawień. Jest tylko jedno ale. Są tam limity czasowe, które pozwalają na taką, a nie wiekszą liczbę beaconów, oraz taką a nie większą liczbę msg wychodzących. Który beacon załapie się na zwolnienie limitu, ten wychodzi. Nie jest to oczywiście najlepsze rozwiązanie, więc może trzeba ograniczyć stacje wychodzące tylko do pewnego regionu i do stacji miejscowych, ale poruszających się gdzieś daleko. Wg moich obserwacji, dziennie na terenie SP pojawia się ok. 100-150 stacji APRS.
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Wrzesień 03, 2005, 03:48:00 LOC
witam po długiej przerwie... dawno nie chorowałem i jak już zacząłem to idzie drugi mc  :(

Cytat: "SP3LYR"
...Więc chyba można też przyjąć jakąś frq dla Polski. A może nawet dwie takie, jedna dla 1200 bps, druga dla 9600 bps

proponuję ankietę... przygotować ? (jak wyzdrowieję, oczywiście...)
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Wrzesień 03, 2005, 04:25:59 LOC
Ankietę można zrobić, czy mnożyć częstotliwości, czy nie. Natomiast sama częstotliwość nie tyle będzie podlegała dyskusji, ile będzie wymagała uzgodnienia w oparciu o istniejący band plan i przydziały. W sumie, na 70 cm wielkiej aktywności nie słychać, ale pewnie się okaże, że trudno znaleźć wolną frq, odpowiednią dla całej SP.
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Wrzesień 03, 2005, 04:41:29 LOC
w mojej wypowiedzi dot. ankiety zabrakło  :D  no cóż, to jednak skutek choroby....

oczywiście że ewe. częstotliwość wymaga daleko idących uzgodnień i jeszcze jednego małego "szczególiku".... CT (ciekawe jak ramka APRS poradzi sobie z CT ?  :D )
bo bez CT to praktycznie na 70 cm w Polsce nie ma co uruchamiać radia...  :(
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Wrzesień 03, 2005, 10:58:31 LOC
Dlaczego APRS na 70cm? :
- sprzęt jest tańszy (LPD,Motorolki,przerobione telefony, itd.)
- TH-D7 pracuje z oryginalną anteną lepiej na 70cm
- zwiększa  aktywność krótkofalowców na 70cm
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP6VWX w Wrzesień 03, 2005, 11:08:25 LOC
CT ?
Masz na myśli Tone Squelch ?
Jest na to metoda, fatalna ale jest.
Trzeba wydłużyć TXDelay w nadajniku.
Same sub-tony nie powinny przeszkadzać.

Robert
SP6VWX

P.S.
Zapomniałem o najprostszej metodzie.
Ściszasz radio na max. i już.
Czy masz CT czy nie sygnał właściwy musi być wiekszy niż tło zakłóceń.
CT nic na wysokie zakłócenia nie pomoże.
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Wrzesień 03, 2005, 19:44:36 LOC
Zasadniczo samemu też ściszam audio packetowe, aby nie robić sobie QRMów w uszach, ale w wielu przypadkach TNC potrzebuje rozpoznania, że częstotliwość jest wolna i może przejść do nadawania. I w przypadku dużych QRMów chyba CTCSS byłby jakimś rozwiązaniem. Wyjątkiem, zresztą bardzo przydatnym są TNC, które mogą same rozpoznać zajętość syganałem packetowym. Ta opcja jest wykorzystana w naszych digi pracujących z KPC-3+. Np. na Gontyńcu często były jakieś zakłócenia i praktycznie digi musiałoby mieć mocno przykręcną blokadę, albo byłyby długie oczekiwania przed tx. A tak radio jest z otwartą blokadą szumów, resztę załatwia funkcja CD SOFTWARE (CD - carrier detect) w TNC.
Skoro już mowa o packecie i CTCSS, to wspomnę o pewnej opcji propagowanej przez przez Bob'a WB4APR. Jest ona nazywana Voice Alert. Kanał radiowy APRS (w US 144.390) po stronie odbiorczej należy wzbogacić o CTCSS o określonej wartości (zwykle 100Hz), a radia wcale nie ściszać. Jest to mozliwe w przypadku radia z gniazdem packetowym lub z wbudowanym TNC. Wówczas głośnik jest głuchy i nie drażni ucha, ale w przypadku, gdy ktoś chce nas zawołać, to może przebić się do nas z uzyciem odpowiedniego tonu (100Hz). Jest to oczywiście zalecane do wywołania stacji i przejścia na inny kanał, aby transmisja APRS mogła dalej się odbywać na swojej częstotliwości. Jest jednak pewien minus, stąd sam uzywam tej opcji tylko przy podróżach poza aglomeracje. Jeśli inne stacje też korzystaja z tej opcji, ale ich radio ma ten ton nie tylko odbiorczo, ale także nadawczo, to co pewien czas dociera do naszych uszu transmisja packetu.
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Wrzesień 03, 2005, 20:49:26 LOC
Cytat: "SP2BZW"

bo bez CT to praktycznie na 70 cm w Polsce nie ma co uruchamiać radia...  :(


W Poznaniu cisza na 70cm, z zaobserwowanych "zakłóceń" to LPD pracujące w casie egzaminu  na prawo jazdy kat A (motocyklista  ma radio i egzaminator jadacy za nim w aucie mówi mu gdzie ma jechać ) i popiskujące alramy na 433,920. Poza tym cisza jak makiem zasiał :)
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Wrzesień 03, 2005, 20:52:33 LOC
Cytat: "SP3LYR"
Nie jest to oczywiście najlepsze rozwiązanie, więc może trzeba ograniczyć stacje wychodzące tylko do pewnego regionu i do stacji miejscowych, ale poruszających się gdzieś daleko. Wg moich obserwacji, dziennie na terenie SP pojawia się ok. 100-150 stacji APRS.


Ok, niech będzie ograniczenie tylko do stacji które po radiu wchodza na bramkę na 70cm tak aby wychodziły na 2m. Bo jak to nie będzie działać to praca igate na 70 cm mija się z celem.
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Wrzesień 03, 2005, 21:06:00 LOC
Chyba, że dołożyć drugi port radiowy i w ten sposób zrobić radiową bramkę 70cm/2m.
Inna opcja, chyba bardziej realna i bardziej służąca płynności sieci. IGate na 2m w Poznaniu (SP3BTT) wypuszcza na RF tylko beacony w ograniczonym zakresie oraz msg do lokalnych stacji, natomiast dużo więcej wychodzi na RF z IGate 70cm (SP3YEE).
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Wrzesień 03, 2005, 21:34:17 LOC
Cytat: "SP3LYR"
Chyba, że dołożyć drugi port radiowy i w ten sposób zrobić radiową bramkę 70cm/2m.
Inna opcja, chyba bardziej realna i bardziej służąca płynności sieci. IGate na 2m w Poznaniu (SP3BTT) wypuszcza na RF tylko beacony w ograniczonym zakresie oraz msg do lokalnych stacji, natomiast dużo więcej wychodzi na RF z IGate 70cm (SP3YEE).


Ja puszczam wszystko z całej Polski i jedna stację amerykańską :)
A jak zrobic ten port radiowy ? Musiałbym postawic radio na 144.800 i dzielić ruch w zalezności od pasma ??? generalnie nie ma problemu, radio by sie jakieś znalazło, TNC zapewne też :) Antenę duoband musiałbym kupić, duplekser mam.
Jest tylko jeden problem, jak zauważyłem Ui-view nie pracuje stabilnie. Potrafi się zawiesic zupełnie bez powodu. Obecnie mam zrobiona kontrolę pracy i w razie zwisu mogę z telefonu komórkowego zrobić reset całej bramki, podnosi się 2-3 minut więc zbyt dużo ramek nie tracę. Dlatego chciałbym to zrobic na jakims linuxie ale ja zupełnie nie pojmuje tego systemu (mimo, że w pracy administruje kilkoma serwerami na linuxie :) i  potrzebowałbym pomocy aby zrobic to raz i dobrze.
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Wrzesień 03, 2005, 21:43:55 LOC
W sumie pewnie byłby to kolejny problem, jakiej ścieżki używać do przejścia na 2m, a jakiej tylko do powtórzenia na 70cm. Zresztą UI-View jest dobry albo jako digi, albo jako radiowy gate (RF-RF), dwa na raz nie da rady, bo nie ma opcji do wyznaczenia, które aliasy są dla którego portu.
Tak więc raczej skłaniałbym się do drugiej opcji: 70cm szeroki dostęp z Inetu, na 2m tylko lokalne stacje.

PS
AB9FX to też jest poznańska stacja, he, he.
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Wrzesień 03, 2005, 21:54:54 LOC
Cytat: "SP3LYR"
W sumie pewnie byłby to kolejny problem, jakiej ścieżki używać do przejścia na 2m, a jakiej tylko do powtórzenia na 70cm. Zresztą UI-View jest dobry albo jako digi, albo jako radiowy gate (RF-RF), dwa na raz nie da rady, bo nie ma opcji do wyznaczenia, które aliasy są dla którego portu.
Tak więc raczej skłaniałbym się do drugiej opcji: 70cm szeroki dostęp z Inetu, na 2m tylko lokalne stacje.


A jaki soft potrafi wyznaczyć które aliasy sa z którego portu ?? Bo docelowo to i tak chce z Ui-View zrezygnować. Wtedy mogłbym coś pokombinować aby było OK. A mogłbym podesłać Tobie plik uiview.ini z bramki abys spojrzał fachowym okiem czy jest tam wszytsko ustawione OK ??

Cytat: "SP3LYR"

PS
AB9FX to też jest poznańska stacja, he, he.


P.S. a dlaczego tej poznańskiej stacji nie widzę na mapie ??? :)
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Wrzesień 03, 2005, 22:47:12 LOC
Bo patrzysz na złą mapę
(http://www.aprs.pl/images/autor/096.jpg)
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Wrzesień 03, 2005, 22:49:12 LOC
Cytat: "SP3LYR"
Bo patrzysz na złą mapę
(http://www.aprs.pl/images/autor/096.jpg)


Polska jak malowana :)
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Wrzesień 03, 2005, 23:23:13 LOC
Wow - śliczna fura. Jeszcze ze 30 wiosen i zamienie sobie seiczenciaka na coś takiego :(
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Wrzesień 04, 2005, 01:18:36 LOC
Najistotniejszy tam jest pewien szczegół:

(http://www.aprs.pl/images/autor/h.jpg)

Dla niewtajemniczonych podpowiem, że jest to herb Poznania.
A przy okazji zamieszę parę informacji o pracy APRS na UKF i KF podczas podróży, która wyniosła prawie 6000 mil, czyli prawie 9000 km.
Jedna z widocznych anten służy do pracy APRS na 30m. Na obu pasmach raporty się uzupełniały będąc pod jednym SSID, czyli AB9FX-9. UKF nie wszędzie miał zasięg, a KF nie zawsze miał propagację. Na 30m korzystałem z Tiny Traka 3.1
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Wrzesień 04, 2005, 08:23:27 LOC
Trochę więcej o podróży wstawiłem na http://www.aprs.pl/color.htm
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Wrzesień 18, 2005, 22:05:30 LOC
Cytat: "SP3LYR"
...ile będzie wymagała uzgodnienia w oparciu o istniejący band plan i przydziały...

Marek SP3AMO sugeruje 433.800 czyli z tego można wnioskować że nie ma tam (czy nie powinno być) linków...
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Październik 02, 2005, 22:06:13 LOC
Informacja o wynikach Konferencji Generalnej 1 Regionu Międzynarodowej Unii Radioamatorskiej (IARU) Davos, 11 – 15 września 2005 r.
...
przyjęto poniższe zalecenia przygotowane przez Komitet 1 Regionu VHF/UHF/Mikrofalowy na posiedzeniu w Wiedniu w roku 2004 i zaakceptowane przez Komitet Wykonawczy:

- dodać częstotliwość APRS 433,800 MHz (stosowaną jedynie przy niedostępności częstotliwości 144,800 MHz);
Tytuł: SP2BZW napisał:
Wiadomość wysłana przez: sp3nux w Październik 02, 2005, 23:18:51 LOC
Cytat: "SP2BZW"
Informacja o wynikach Konferencji Generalnej 1 Regionu Międzynarodowej Unii Radioamatorskiej (IARU) Davos, 11 – 15 września 2005 r.
...
przyjęto poniższe zalecenia przygotowane przez Komitet 1 Regionu VHF/UHF/Mikrofalowy na posiedzeniu w Wiedniu w roku 2004 i zaakceptowane przez Komitet Wykonawczy:

- dodać częstotliwość APRS 433,800 MHz (stosowaną jedynie przy niedostępności częstotliwości 144,800 MHz);

Zakres częstotliwości 433 MHz - 434 MHz jest to największy śmietnik na 70 cm - lpd, słuchawki bezprzewodowe, bramy garażowe itd. Jak można proponować pracę APRS w tym miejscu?
Tytuł: IGate na 70cm w Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Październik 03, 2005, 11:25:35 LOC
Cytat: "SP2BZW"

- dodać częstotliwość APRS 433,800 MHz (stosowaną jedynie przy niedostępności częstotliwości 144,800 MHz);


hehehehe, to częstotliwośc klubowa na 70cm od jakis 5 lat wykorzystywana przeze mnie i kolegów. Tak prawde mówiż to jest to jedna z gorszych, blisko do 433,920 na której lata wszytsko co popadnie.  Uwazam, ze APRS w paśmie LPD to jakaś porażka.