Forum APRS Polska

APRS => Sprzęt APRS => Wątek zaczęty przez: sp7hsw w Kwiecień 03, 2006, 13:12:13 LOC

Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sp7hsw w Kwiecień 03, 2006, 13:12:13 LOC
Witam czy może ktoś napisać jakie są różnice między tymi modelami radi i czy wersja amerykanska ma ton 1750Hz
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Kwiecień 03, 2006, 13:15:48 LOC
http://aprs.atr.bydgoszcz.pl/forum/viewtopic.php?t=351
Tu jest pare słów na temat.
Tytuł: Re: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Kwiecień 03, 2006, 20:34:21 LOC
Cytat: "sp7hsw"
Witam czy może ktoś napisać jakie są różnice między tymi modelami radi i czy wersja amerykanska ma ton 1750Hz


Ma ton.
Ma zdalne sterowanie i teoretyczną możliwość zdalnego sterowania innym Kenwoodem i chyba możliwość pracy jako przemiennik.

W każdym razie po małej zmianie na płytce wszystkie robią się takie same.
Oczywiście mikrofon w wersji USA jest jedyny sensowny, ale w razie co można kupić osobno.
Tytuł: róznice miedzy tmd-700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sp7hsw w Kwiecień 04, 2006, 09:34:50 LOC
A czy w budowie sie róznia słyszłem i czytałem ze maja inna budowe wewntrzną
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Kwiecień 04, 2006, 19:41:54 LOC
Płyta główna ta sama ale minimalnie inaczej uzbrojona. Głównie w filtry p.cz.
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sp7hsw w Kwiecień 04, 2006, 22:21:49 LOC
czyli który lepiej pracuje
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Kwiecień 05, 2006, 07:22:03 LOC
Cytat: "sp7hsw"
czyli który lepiej pracuje


Napewno nie zauważysz różnicy.
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Kwiecień 05, 2006, 09:42:04 LOC
Dosyć upierdliwy w wersji USA jest zakres autosziftu na VHF który nie pokrywa się z pasmem ripiterów.
W wersji EU możliwość przełączania odbiornika NARROW/WIDE w ciasnocie ripiterów w rasztrze 12k5 daje efekt.
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Kwiecień 05, 2006, 09:48:00 LOC
On się pokrywa z pasmem repeaterów, ale wg band planu w US, he, he.
Rozwiązaniem jest wpisanie do pamięci kanałów przemiennikowych i wyłączenie auto offset.
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Kwiecień 05, 2006, 12:07:13 LOC
podczas spotkania "balonowego" koledzy z Poznania mieli specjalny "przyrząd-kombajn" pomiarowy dzięki któremu stwierdziliśmy
że wersje się niczym nie różnią (czułość, moc, etc)
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Kwiecień 05, 2006, 15:53:04 LOC
Cytat: "sq6ade"
Dosyć upierdliwy w wersji USA jest zakres autosziftu na VHF który nie pokrywa się z pasmem ripiterów.


I tak to mało przydatna funkcja. Wyłączasz i po problemie. Włączenie shiftu to jeden przycisk. W ten sposób to można więcej wad wskazać :)
Radiowo nie ma różnic. Soft też jest jednakowy.

Cytat: "sq6ade"
W wersji EU możliwość przełączania odbiornika NARROW/WIDE w ciasnocie ripiterów w rasztrze 12k5 daje efekt.


W ciasnocie?
Gdzie? Chyba nie w Polsce.
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Kwiecień 05, 2006, 16:23:01 LOC
Mowa jest o różnicach ,które jednak są i o tym właśnie piszemy.
 Są dni kiedy robi się ciasno - wystarczą podwyższone warunki na VHF.
Mam taką i taką wersje radia i zauważyłem że plik z danymi z wersji EU powodował nieprawidłową pracę radia USA i viceversa  (program firmowy do programowania D700 z PC) - taka ciekawostka.
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Kwiecień 06, 2006, 07:38:47 LOC
Cytat: "sq6ade"
Mam taką i taką wersje radia i zauważyłem że plik z danymi z wersji EU powodował nieprawidłową pracę radia USA i viceversa  (program firmowy do programowania D700 z PC) - taka ciekawostka.


Ale przez modyfikacje sprowadziłeś je do jednej wersji czy trzymasz się oryginału?
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Kwiecień 06, 2006, 09:21:06 LOC
Zostały w oryginale. W sumie każda z nich ma swoje zalety. Amerykańską można się pobawić np. w zdalne sterowanie i sterować np. crossbandripiterem.
Przypomniała mi się jeszcze jedna różnica - wersja USA ma złącze UC1 a EU posiada N-kę.
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SQ6GGL w Kwiecień 06, 2006, 10:32:16 LOC
Warto też chyba wspomnieć, że w wersji USA jest oryginalnie cicha modulacja i trzeba ingerować w mikrofon lub w menu serwisowym podnosić dewiacje.
A może ktoś zna przyczynę tego? Zdaje się, że to standardowy problem...
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Kwiecień 06, 2006, 11:28:40 LOC
Wkładka pojemnościowa jest "za głęboko" w mikrofonie i dźwięk nie dociera do niej właściwie. Można albo lekko rozwiercić kanał powietrzny w kierunku wkładki lub zainstalować miniaturową  wkładkę (od komórki) tuż pod plastikowym frontem mikrofonu.
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SQ6GGL w Kwiecień 06, 2006, 13:24:38 LOC
To dlaczego w wersji EU w radiu prosto z fabryki jest wszystko OK.?
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Kwiecień 06, 2006, 13:26:46 LOC
może dlatego że są to zupełnie inne mikrofony  :?:  :D
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SQ6GGL w Kwiecień 06, 2006, 13:37:13 LOC
Dobra faktycznie, źle się wyraziłem. Chodzi o to że mikrofon dokupiony w EU mikrofon z DTMF i mikrofon z DTMF-em który jest oryginalnie w zestawie z radiem z USA to nie to samo! Jest kolosalna różnica w modulacji z tych dwóch mikrofonów. Wiem to już od kilku osób tylko nikt nie wie dlaczego tak jest.
Krzysiek ADE obiecał że kiedyś porówna te 2 mikrofony….
Czekamy na relacje z porównania :)
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Kwiecień 06, 2006, 17:35:22 LOC
Są dwa sposoby na poprawienie modulacji w wersji A. Można w trybie serwisowym podnieść poziom modulacji. Można też mechanicznie powiększyć otwór przy samej wkładce mikrofonowej.
Reszta szczegółów http://www.xr650r.us/d700/
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Kwiecień 06, 2006, 18:24:13 LOC
Cytat: "sq6ade"
Zostały w oryginale. W sumie każda z nich ma swoje zalety. Amerykańską można się pobawić np. w zdalne sterowanie i sterować np. crossbandripiterem.


No to nawet w instrukcji (do softu) jest napisane, że nie są kopatybilne. Ale po przestawieniu zworek już nie ma tego problemu.  Zworkami możesz sobie przestawić wersję EU na US i będziesz mógł porównać :)
Tych kombinacji jest kilkanaście chyba, chociaż niektóre chyba nic nie zmieniają. No i po włączeniu zdalnego sterowania traci się Narrow, zależy komu na czym zależy.

Cytat: "sq6ade"
Przypomniała mi się jeszcze jedna różnica - wersja USA ma złącze UC1 a EU posiada N-kę.


Mój (G) też ma N-kę.
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Kwiecień 06, 2006, 18:31:49 LOC
To ciekawe ale w serwisówce procesory różnych wersji mają różne oznaczenia ???? Choć ponoć mają ten sam soft. Chyba jest możliwość wymiany softu bo procesor program ma we fleszu a na płycie jest złącze do programowania.
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Kwiecień 06, 2006, 20:53:40 LOC
Cytat: "sq6ade"
To ciekawe ale w serwisówce procesory różnych wersji mają różne oznaczenia ????


Tak. Bo procesor jest w różnej wersji.
Wynika to z idiotycznej fobii amerykańców.
Ponieważ soft można łatwo zmienić (nawet jeśli nie ma wyprowadzonego spec złącza) to ktoś tam sobie ubzdurał, że będą robić procki z blokadą tak żeby nie dało się słuchać ich super telefonów z antenką i innych CIA.
Takich zablokowanych małych zakresów jest sporo, najlepiej to widać w specyfikacji skanerów.

Dlatego nie polecam nikomu sprzętów z zza oceanu. Znacznie fajniejsze są tzw. Global Market bo to wersja sprzętowo w pełni rozblokowana. Przeważnie nawet TX jest dostępny w całym zakresie.

Akurat D700 to chyba tylko w okolicach 200 MHz pokrywa zabroniony zakres.
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Kwiecień 06, 2006, 22:22:31 LOC
To możliwe - w wolnej chwili porównam te zakresy.
Wyczytałem że ten model jest dostępny w 3 wykonaniach K,M4,E czyli USA,Taiwan,Europa ... z kąd pochodzi twój model (chodzi o miejsce zakupu) ?

Jeszcze parę słów o tych filtrach II p.cz.
Podam wybrane wyczytane parametry dla narrow i wide.
Wide:
szerokopasmowość przy spadku char. o 6dB +/-7.5kHz
szerokopasmowość przy spadku char. o 50dB +/- 15kHz
Narrow:
6dB +/-4.5kHz
50dB +/-10kHz  :D

Okrojona dokumentacja jest już dostępna na mods.dk
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sp7hsw w Kwiecień 07, 2006, 00:32:55 LOC
a czy moze ma ktos instrukcje jak zmienic soft z wesji a na e
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Kwiecień 07, 2006, 11:47:36 LOC
Cytat: "sp7hsw"
a czy moze ma ktos instrukcje jak zmienic soft z wesji a na e


Tu trzeba trochę zworkami się pobawić, zmiana softu nic nie da.
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Kwiecień 07, 2006, 11:51:06 LOC
Cytat: "sq6ade"
Wyczytałem że ten model jest dostępny w 3 wykonaniach K,M4,E czyli USA,Taiwan,Europa ... z kąd pochodzi twój model (chodzi o miejsce zakupu) ?


Miejsce zakupu to Polska ;)
Ale pochodzi z Taiwanu zdaje się. Przynajmniej jeśli tylko taki mam wybór. Uczciwie przyznam, że nie pamiętam. Sprzedający mówił ale jakoś mi wyleciało a maili z tamtego okresu już nie mam.
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Kwiecień 07, 2006, 12:02:32 LOC
Poszukam które to zwory. jesli kolega chce potestować na swoim modelu :)
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Kwiecień 07, 2006, 14:55:58 LOC
Cytat: "sq6ade"
Poszukam które to zwory. jesli kolega chce potestować na swoim modelu :)


No na mods.dk jest.
Na jeszcze jednej stronie było ale nie mogę jej odszukać :(

W każdym razie jeśli o grzebanie chodzi to zrobiłem sobie wersję EU z dostępnym przemiennikiem (ciekawe czemu domyślnie jest to wyłączone).
Czyli mam Narrow/Wide za to nie mam Zdalnego sterowania i SkyCommand.

Przy okazji takiego aktywnego wątku zapytam czy mierzyłeś jaką moc wyjściową mają oba radia? O ile oczywiście nie zmieniałeś tego.
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Kwiecień 07, 2006, 15:26:37 LOC
Nie mierzyłem ale wg manuala mają po równo  natomiast wersja taiwańska ma 25W na VHF/UHF
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Kwiecień 07, 2006, 20:30:46 LOC
Cytat: "sq6ade"
Nie mierzyłem ale wg manuala mają po równo  natomiast wersja taiwańska ma 25W na VHF/UHF


No właśnie.
Przez rok miałem coś koło tego i dopiero ostatnio dorwałem sensowny miernik i popoprawiałem nieco (L było za dużo, H za mało).
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Kwiecień 07, 2006, 21:11:58 LOC
No to chłopie rzuć na tacę w niedziele w podzięce że jakiś oszczędny japończyk nie wstawił słabszych-tańszych "hybrydek" :D
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SQ6GGL w Kwiecień 22, 2006, 22:33:43 LOC
A mógł by ktoś opisać które zworki odpowiadają za autoshift przemiennikowy.
Chciałem przestawić z wersji US na Europejską.
I jeszcze jedno: czy zworka która odpowiada za to, odpowiada również jeszcze za jakieś inne ustawienia?
Tytuł: Różnice między kenwood tm-d700a a tm-d700e
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Kwiecień 25, 2006, 15:05:21 LOC
Cytat: "SQ6GGL"
I jeszcze jedno: czy zworka która odpowiada za to, odpowiada również jeszcze za jakieś inne ustawienia?


Niestety. Zworek jest mało i przestawiają całe grupy funkcji.
Dokładnie co i jak jest na mods.dk, ja mogę tylko podać ustawienie u siebie.
Poza zworkami jest jeszcze zielony kabelek (to tylko zakres TX).