Forum APRS Polska

APRS => Sprzęt APRS => Wątek zaczęty przez: SP3VKT w Maj 29, 2006, 22:52:30 LOC

Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: SP3VKT w Maj 29, 2006, 22:52:30 LOC
Tak jak w temacie, szukam programatora lub schematu do tych radii
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: SQ2DK w Maj 29, 2006, 23:36:04 LOC
Witam serdecznie!
Do swojego FTH-2010 wykonalem chyba z 5 programatorow - zaden nie zdal egzaminu  :(  . Dopiero zaprogramowanie radia firmowym programatorem pozyczonym od kolegi z serwisu yaesu odnioslo skutek - choc tez nie bylo latwo. Najwiekszy sukces w programowaniu fth-2010 wlasnorecznie wykonanym programatorem odnioslem programatorem ERW-4 do Alinco (zdaje sie ze na 3 tranzystorach)(cos w tym rodzaju) (http://www.n4rpd.org/erw4.html) Udalo sie mi tym raz przeczytac zawartosc pamieci. Wykonywalem tez programatory zamieszczone na TEJ (http://www.cqham.ru/ftprog.htm) stronie, niestety bez skutku.
Przy programowaniu radio musi by przelaczone w tryb programowania (trzeba wydlubac przycisk PTT i przelaczyc przelacznik znajdujacy sie pod nim). Zasilane powinno byc z baterii oraz jak nauczylo mnie odswiadcznie unikac dotykania metalowych czesci obudowy podczas programowania.

Mam nadzieje ze troche dopomoglem.
Pozdrowienia

Jedrzej SQ2DK
Tytuł: programator..
Wiadomość wysłana przez: SQ5IZJ w Maj 29, 2006, 23:37:53 LOC
mam robie na zamówienie.dokładnie do jakiego radia,,,,,ogolnie do kazdego ft pasuje,,,,,kwestia wtyczki  czy jakc czy rj....w zaleznosci od modelu,,b wazny jest tesz soft bo pasuje przewaznie do 1 radia,,..cena z softem to 50 zł,,,,,zapraszam,,,,,

gacek1000@wp.pl
604 345 520
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: SP7LSM w Maj 29, 2006, 23:37:58 LOC
Podobno taki działa z FTL i FTH
(http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/yaesu_592_796.gif)

A najlepiej przeczytaj sobie  to (http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=199991).
Tytuł: programowanie....
Wiadomość wysłana przez: SQ5IZJ w Maj 29, 2006, 23:47:51 LOC
a co programowania to dużo zależy od kompa....ważne  jest zeby był jak najwolniejszy i co ważne zeby miał win 95,98,,,a tak naprawde to podstawa to DOS.....ja mam do programowania kom z proc 64MHhz simens z ramem 2Mb  hdd 30Mb..TO PRAWDZIWY ZABYTEK,i ja mam zainstalowany tylko norton comander,,nie ma taz zadnego systemu op...,,to jest najleprzy komp do programowania zarówno yaesu,motoroli ..wiekszość radii programowanych profesjonalnych nie toleruje szybkich procków......można je tylko zwalic zabawa z komputerami nieznając się na rzeczy.......
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Maj 30, 2006, 07:22:14 LOC
Cytat: SP7LSM
Podobno taki działa z FTL i FTH.


Potwierdzam.Działa na 100%. Ostatnio zrobiłem 2 szt.Nawet niespecjalnie dbałem o te same wartości rezystorów co na schemacie :D Tranzystory - dowolne npn małej mocy.
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: sq4bja w Maj 30, 2006, 08:18:57 LOC
Oprogramowanie Yaesu nie jest juz tak wymagajace jak do Motoroli. Mozna spokojnie programowac jakims szybkim komputerem. Ja mam Athlona 1800 i nie mialem nigdy problemow. Warunek jeden - wystartowac pod DOSem, bo spod windowsa (XP) sa klopoty.
Do modeli FTH bylo oprogramowanie oznaczone CE2.
W razie czego moge podeslac.
Pozdrawiam,
Tomek
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: SP3VKT w Maj 30, 2006, 11:20:33 LOC
zrobie programator i potestuje napisze co mi wyszlo. Ciekawi mnie tylko fakt ze to radia idą tylko dwa przewody.
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: SQ5SPT w Maj 30, 2006, 18:15:53 LOC
Przy pomocy tego programatora zaprogramujesz większość FTL oraz FTH, Mi udało się również VX10i VX400.
Należy uważnie czytać co program wypisuje i tak robić

Sławek SQ5SPT
Tytuł: Re: programator..
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Maj 30, 2006, 22:54:04 LOC
Cytat: "SQ5IZJ"
..cena z softem to 50 zł,,,,,zapraszam,,,,,


a fe.... :roll:
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: SP6VWX w Maj 30, 2006, 22:57:45 LOC
Ktoś tu się chwalił, że na Tamie będzie od poniedziałku już  :lol:
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Maj 30, 2006, 22:59:22 LOC
Cytat: "SP6VWX"
Ktoś tu się chwalił, że na Tamie będzie od poniedziałku już  :lol:

a ktoś inny dokładnie nie czyta postów  :D  DATA  :!:  :!:  :!:

w tym roku zamierzam wyjechać jutro...
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: SP6VWX w Maj 30, 2006, 23:11:45 LOC
Ale wtopa    :oops:
Fakt. Post był zeszłoroczny.
Ale to tylko oznacza, że ja żyje od Tamy do Tamy, a co pomiędzy to nieważne.    :lol:
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: SP3VKT w Maj 31, 2006, 18:30:43 LOC
A tak na marginesie to pod PTT nie mam zadnego przycisku. I co teraz ?

Radio to FHT-2009 - 6 kanalowe bez wyswietlacza

A moze ktos z kolegow bedzie na Tamie i ma takowy programator i więcej wiedzy niż ja to by mnie wspomógł.. :-)
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Maj 31, 2006, 18:43:46 LOC
W 2009 jest inna procedura. Program podpowie co zrobić. Bodajrze włączasz radio przy włączonym PTT na kanale 1 i potem przekręcasz gałe na kanał 6 i puszczasz PTT - jakoś tak.
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: SP3VKT w Maj 31, 2006, 22:05:34 LOC
Dzięki za podpowiedz. dokladnie jest tak ze wlaczacz na 6 kanale trzymając PTT przekrecasz na 1  pi puszczasz PTT. No fajnie ale co dalej. Nie wiem jak ustawić parametry w zakładce "HARDWARE ENVIRONMENT"

I pytanie czy nie mam problemów z komputerem (szybkość lub to ze laptop, no i windows XP)

PO odpaleniu komputera inne z dosem by Win98 program zachowuje sie bardziej normalnie. Jak wysyła (chyba) to czeka. Ale z tego co się doczytałem to radio powinno wydać z siebie jakieś dzwieki czego nie robi.

No i mozy byćproblem z programatorem, i tu moje pytanie jaki wpltw mogą mieć elementy jeżeli nie są identyczne z tym schematem
(http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/yaesu_592_796.gif)
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Maj 31, 2006, 23:00:39 LOC
Jeśli sczytasz radio przed programowaniem parametry hardłerowe (p.cz. , typ syntezy,preskaler itp) powniny się znaleźć na swoich pozycjach.

Dla takich programów jak CE2 i innych z "epoki" warto zakupić za niewielką kase starego laptoka za pare zeta (zabiera niewiele miejsca).
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: SP3VKT w Maj 31, 2006, 23:02:48 LOC
program twierdzi ze nie ma komunikacji z radiem jak probuje je czytac. NA elektrodzie znalazlem schemat programatora na max'ie moze jutro go zrobie i cos mi sie uda. Ale nie wiem czy problem ni ebedzie lezal jednak w kompie (zbyt szybki)

chyba w piwnicy mam jakis wegiel jak go odkopie i bedzie chodzic to super :-)
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: SP3VKT w Czerwiec 01, 2006, 15:24:45 LOC
No niestety nie udalo mi się zaprogramować. Czy ktoś z kolegów jest wstanie mi pomóc?


Z góry dzięki i do zobaczenia na Tamie :-)
Tytuł: YAESU FTH-20xx - programator poszukiwany
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Czerwiec 01, 2006, 16:42:27 LOC
Cytat: SP3VKT
No niestety nie udalo mi się zaprogramować. Czy ktoś z kolegów jest wstanie mi pomóc?


Z góry dzięki i do zobaczenia na Tamie :-)


a może taniej będzie kupić inne radio ??
bo za chwile koszt programatorów, części, czasu i prądu przewyższy cene tej padliny :)