Forum APRS Polska

APRS => Serwer APRS => Wątek zaczęty przez: SP3LYR w Lipiec 11, 2004, 01:43:09 LOC

Tytuł: Filtry
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Lipiec 11, 2004, 01:43:09 LOC
Konfiguracja filtów na porcie 14579 naszego serwera powinna przekazywać ruch polskich stacji i na terenie Polski. Tymczasem pojawiła się mała zagadka. Dzisiaj (sobota 10 lipca) znalazła się stacja G4SJI-9 w okolicy Pniew. Jej ramka została przejęta przez RELAY (prawdopodobnie jest to SP3QDM -1 lub -2) i podana do APRS IS przez IGate SP3BTT. Można to sprawdzić w internetowej bazie danych. Jednak nie mam jej na mapie w programie APRSPoint, poprzez który jestem połączony z portem 14579 naszego serwera już od poprzedniego dnia, a wszystkie filtry wewnątrz programu zostały wyłączone.
Port 14579 przekazuje tymczasem raporty innych stacji zarówno wg prefiksów, jak i wg obszaru, bo np. pojawiają się niepolskie stacje przygraniczne OK czy DL.
W programie UI-View podłączyłem się do portu 14580 z definicją wg prefiksów, więc z tego powodu stacja G... się nie pojawiła.
Czy ma ktoś jakąś sensowną odpowiedź, dlaczego stacja G4SJI-9 nie wyszła z portu 14579 będąc na terenie SP?
Tytuł: Re: Filtry
Wiadomość wysłana przez: SP2ONG w Sierpień 05, 2004, 13:50:40 LOC
Cytat: "SP3LYR"

Czy ma ktoś jakąś sensowną odpowiedź, dlaczego stacja G4SJI-9 nie wyszła z portu 14579 będąc na terenie SP?


Chyba juz wiem dlaczego bo byl blad w filtrze regionalnym i pozycja jego tzn kolegi z G... nie obejmowala ten filtr. Pozornie filtr na 14579 byl OK bo dodatkowo byl dolozony filtr na znaki. Po obecnej korekcie nie powinno byc takich wypadkow :-)