Forum APRS Polska

APRS => Sprzęt APRS => Wątek zaczęty przez: SQ1BHQ w Lipiec 28, 2004, 12:50:49 LOC

Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SQ1BHQ w Lipiec 28, 2004, 12:50:49 LOC
Witam.
Czy ktoś może używa tego radyjka ? Zanoszę się z zamiarem zakupu. Chodzi mi opinie użytkowników głównie pod kontem APRS.


Pozdrawiam


----------------------------------------------------------------------------------
FT-470 dostępny na SR1S 145.775, SR1K 145.700 sq1bhq@poczta.onet.pl
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Lipiec 28, 2004, 16:27:08 LOC
Jako ręczna stacja APRS, nie ma lepszego. Do samochodu polecałbym większego brata: TM-D700.
Jeśli kupować ręczne, to TH-D7E(G) lub TH-D7A(G). Pierwotna wersja została udoskonalona również co do funkcji APRS i od kilku już lat na rynku znajduje się wersja (G).
TH-D7 pracuje samodzielnie, a także z zewnętrznymi programami. Osobiście używałem go z UI-View, APRSPoint, PocketAPRS. Zawsze zadziałał od pierwszego połączenia.
Jedyny minus w TH-D7, to fabryczna antena, która niekiedy nazywana jest sztucznym obciążeniem. Osobiście używam z anteną Comet SMA-24 (długa) lub Diamond SRH805 (krótka).
Tytuł: Kenwood TH-D7A(G)
Wiadomość wysłana przez: SQ1BHQ w Październik 12, 2005, 12:26:59 LOC
Witam.

Właśnie stałem się posidaczem TH-D7A(G). Jestem bardzo zadowolony. Z gps (eMap) działa bezproblemowo. Mam pytanko co do kabelka połączeniowego z PC. Czy wystarczy zrobić kabel zdodnie z wytycznymi w instrukcji, bez układu dopasowującego ? W sklepie dystrybutora jest on bardzo drogi.

Pozdrawiam
Piotrek
SQ1BHQ
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Październik 12, 2005, 12:38:54 LOC
Łączysz wprost - D7 ma bufor na pokładzie.
Tytuł: Re: Kenwood TH-D7A(G)
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Październik 12, 2005, 14:59:54 LOC
Cytat: "SQ1BHQ"
Witam.
W sklepie dystrybutora jest on bardzo drogi.

Cena jest taka wysoka ze względu na dołączony CD. Ale kabel ma zwykłe połączenia jack/DB9 bez żadnych dodatkowych układów. Posiada jedynie nałożone filtry przeciwzakłóceniowe przy obu końcach.
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SQ1BHQ w Październik 12, 2005, 21:59:07 LOC
Dziękuję za poradę.
Wykonałem taki kabelek. Niestety mam problem, ponieważ radio nie komunikuje się z PC. Kabelek jest dobrze wykonany. Port com poprawnie ustawiony. Program MCP i UI-View nie "widzą" radia. W czym może tkwić problem ? Radio to TH-D7A(G2.0)

-----------------------
Piotrek
SQ1BHQ
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Październik 12, 2005, 23:38:46 LOC
Parametry portu/komunikacji są stałe dla TH-D7 (w D700 można zmieniać prędkość) i powinny po stronie komputera być następująco ustawione.

Transmission speed 9600 bps
Data bits 8bits
Stop bits 1bit
Parity None
Flow control Software

Radio najlepiej ustawić w trybie z wyłączonym TNC dla pracy z programem MCP (program ma już włąściwie ustawione parametry portu). Podobnie przy połączeniu z UI-View można mieć wyłączone TNC, gdyż komendy wysyłane przez UI-View spowodują przejście radia w tryb TNC PACKET, przestawią częstotliwość na 144.800 i jeszcze parę innych rzeczy.
Jeśli dalej brak komunikacji, to chyba należy sprawdzić połączenia w kablu. Piny w DB9 żeńskim powinny być połączone z jackiem następująco:
5 - dolny kołnierzyk
3 - środkowy kołnierzyk
2 - czubek

PS. Na http://www.aprs.pl/kenwood.htm dołożyłem małą ilustrację z pracy D7 z GPSem podczas mojej ostatniej podróży.
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: sq8jiv w Październik 13, 2005, 07:53:50 LOC
Tez mam TH D7. Niestety, to radio (a przynajmniej wczesniejsze wersje) ma blad w firmware, ktory ujawnia sie przy obsludze danych naplywajacych z PC, szczegolnie w trybie KISS. Wystarczy, ze do bufora trafia 2 dlugie ramki, radio zaczyna je nadawac i w tym czasie trafia trzecia ramka, zeby radio sie zawiesilo, co objawia sie caly czas palacym sie STA i CON.

Na grupach dyskusyjnych mozna znalezc wiele opisow tego problemu, mozna tez znalezc propozycje zmian konfiguracyjnych, ktore zmniejszaja czestotliwosc wystepowania tego objawu, ale calkowita eliminacja mozliwa jest dopiero po interwencji serwisu, ktory notabene znajduje sie poza Polska. Co wiecej, podobno rowniez zmiana firmware nie usuwa bledu calkowicie, ale dalej zmniejsza czestotliwosc jego wystepowania.

To niestety wyklucza stosowanie TH D7 do nienadzorowanych bramek AX.25, ktore generuja duzy ruch.
Tytuł: TH-D7
Wiadomość wysłana przez: SQ1BHQ w Październik 21, 2005, 21:01:40 LOC
Niestety nie udało mi się w dalszym ciągu połączyć PC z radiem.
Czy istnieje jakiś sposób sprawdzenia poprawności działania złącza PC w radiu ? W ustawieniach com1 nie mam opcji Flow control Software, jest tylko Xon/Xoff, None i Hardware. System XP pro Service Pack 2 zainstalowany na notebooku Dell latitude D600. Kabelek jest na 100% ok "przedzwonione" połączenia z jackiem. Resetowałem już radio ale i to nie dało poprawy. W ostateczności wykonam połączenie via karta muzyki.

--------------------------------
Piotrek
SQ1BHQ
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Październik 21, 2005, 21:31:11 LOC
Najprościej uruchomić pod Hyper Terminalem i TH-D7 ustawić w tryb TNC PACKET. Pod warunkiem, że docierają drogą radiową jakieś ramki, to na Hyper Terminalu powinny być widoczne.
W TH-D7 - oczywiście gniazdo PC, czyli trzecie od góry.
Tytuł: Re: TH-D7
Wiadomość wysłana przez: SP1RV/4 w Październik 21, 2005, 21:52:44 LOC
Piotrek, proponuję "przećwiczyć" jeszcze wszystko na komputerze stacjonarnym. Z portami szeregowymi w notebookach bywa różnie (nie będę tu tematu rozwijał, hi). Sprobuj, o ile jeszcze problem jest.

73 de Grzegorz
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SQ1BHQ w Październik 21, 2005, 22:03:08 LOC
Ramki słychać ale nie widać w Hyper terminalu.
Zobaczę jeszcze na stacjonarnym komputerze (jak coś złożę)
Dziękuję za pomoc.

------------------------
Piotrek
SQ1BHQ
Tytuł: Re: TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sq7bti w Październik 21, 2005, 22:09:36 LOC
Cytat: "SQ1BHQ"
W ustawieniach com1 nie mam opcji Flow control Software, jest tylko Xon/Xoff, None i Hardware.

Xon/Xoff to wlasnie programowy handshake.
Poza tym mozesz jeszcze sprawdzic dokladnie ktore linie odpowiadaja Tx/Rx przez zmierzenie napiec przy wlaczonym urzadzeniu. Juz sie kiedys spotkalem z blednym opisem kabla do Kenwooda, lepiej sie upewnic miernikiem.

Powodzenia
Szymon
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SQ1BHQ w Październik 21, 2005, 22:40:14 LOC
Między masą a pierwszym segmentem jacka jest -6,9V. Podczas odbierania ramek różnie od -5V do -6V. A między masą a drugim segmentem jacka cały czas 0. Pomiary wykonywałem przy odłączonym kablem od PC.
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: sq7bti w Październik 21, 2005, 22:45:47 LOC
Cytat: "SQ1BHQ"
Między masą a pierwszym segmentem jacka jest -6,9V. Podczas odbierania ramek różnie od -5V do -6V. A między masą a drugim segmentem jacka cały czas 0. Pomiary wykonywałem przy odłączonym kablem od PC.

Skoro jest napiecie to musi to byc linia Tx - polacz z Rx w RS232. Po podlaczeniu do komputera z terminalem (9k6 8N1) wlacz radio, nastepnie wlacz TNC w radiu (klawisz 2). Na terminalu powinienes zobaczyc cos takiego:

RAM loaded with defaults                                                  
                                                                             
                                                             
                                                             
TASCO Radio Modem                                            
AX.25 Level 2 Version 2.0                                    
Release 09/15/99 2Chip ver 2.00                              
Checksum $CF                                                  
cmd:MY SQ7BTI-7                                              
MYCALL   was NOCALL                                          
cmd:PORTO $0000
PORTOUT  was $0000                                                              
cmd:


Pozdrawiam
Szymon
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SQ1BHQ w Październik 25, 2005, 18:32:14 LOC
Niestety nic takiego się  nie pojawiło.
 
Zastanawiam się nad zakupem czegoś takiego (AMI-2)
http://www.wb2rem.com/

Czy ktoś może sprowadzał już podobne urządzenie ?
Chodzi mi o całościowe koszty sprowadzenia z USA.

--------------------------------
Piotrek
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: sq6nex w Październik 25, 2005, 18:52:37 LOC
Informację taka udostepnił mi kolega Maciej SQ6GGL
W sprawie sprowadzenia z USA radzę poczytac i skorzystać:

Przesylki UPOMINKOWE (tzn. nadawca i odbiorca sa osoby prywatne) nalezy wyslac na adres:

Polamer, Inc.
c/o imie i nazwisko (odbiorcy w Polsce)
5480 N. Northwest Hwy.
Chicago, IL 60630

Prosimy o kierowanie zlecen wraz z informacjami na temat przesylki pod adres mailorder@polamerusa.com

 

Niezbedne sa dane:

1. Kto jest nadawca np. sklep internetowy.
2. Kto i kiedy przesylke doreczy do naszego magazynu np. FEDEX, UPS,

poczta itd. (w miare mozliwosci prosze o podanie numeru "trakingowego" przesylki).
3 Prosimy o wypelnienie wlasciwego Bill of Lading - na przesylki morskie (www.polamerusa.com/images/morskie.doc) lub lotnicze (www.polamerusa.com/images/lotnicze.doc). Nalezy zadeklarowac wartosc paczki dla polskiego UC.

4. Bill of Lading prosimy przeslac faksem pod # 773 775-1239 lub jako zalacznik do e-mail.

 

Cennik:

- lotnicze - $2.04/lbs + $5.00 oplata doliczana do kazdej paczki, (termin doreczenia do 14 dni roboczych)

- morskie - $0.69/lbs + $5.00 oplata doliczana do kazdej paczki, (termin doreczenia ok. 4-6 tyg.)

Przesylki objetosciowe - prosimy o kontakt (nalezy podac wage i wymiary).

Za przesylke mozna zaplacic przy odbiorze.

W sprawie cla pytania prosimy kierowac do polskiego urzedu celnego lub do przedstawicieli Polamer-u w Warszawie tel.

(22) 643-0444.

 

W sprawie przesylek handlowych prosimy kontaktowac sie z Pania Alicja Ostrowski ala@polamerusa.com 773 685-8222

 

 

Za konsolidacje paczek pobierana jest doplata w wysokosci $10.00 (jesli dodatkowo bedziemy musieli skladowac przesylki ponad jeden tydzien - do czazsu, az nadejda wszystkie oczekiwane przesylki majace byc nadane w jednej paczce, to doplata wyniesie $20.00)

 

Telefon do biura w NY (908) 352 9100

 

Pozdrawiam,
Mail Order
***************************************************
Mail Order Dept. @ Polamer, Inc.
Phone: 773-7748855
Fax: 773-7751239
5480 N. Northwest Hwy. Chicago, IL 60630
****************************************************
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Październik 25, 2005, 19:58:59 LOC
W przypadku AMI-2, gdzie wysyłka overseas (czyli poza kontynent amerykański) to jest dodatkowo $5, nie wiem, czy gra jest warta świeczki z pośrednictwem Polameru. Natomiast jeszcze do niedawna tak było, że przesyłki do $100 są wolne od cła, to jednak należałoby sprawdzić.
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Październik 25, 2005, 20:50:32 LOC
Piotr, jak masz jeszcze cierpliwość do połączenia TH-D7 - komputer, to zobacz link700 http://www.wa3hrl.com/link700/ Jest to program, który ponoć nie ma problemów z adapterami USB/RS-232. Program jest uniwersalny dla kilka modeli Kenwooda, tzn. TM-D700, TH-D7 i jeszcze inne. W wersji trial działa ze wszystkimi funkcjami przez 30 dni.
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SQ1BHQ w Październik 25, 2005, 23:17:57 LOC
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
Niestety i link7 nie komunikuje się z moim radiem.
Głównie będę pracował na notebooku a czytałem, że z nimi najczęściej są problemy, no i problem z zawieszaniem radia podczas odbierania niektórych dużych ramek. Z TH-F7E nie miałem problemu bo włączałem VOX i przy prostym kabelku (bez tranformatorków) wszystko działało bezproblemowo na każdym sprzęcie (PC).
Poszukam w necie może ktoś w SP ma gotowe interfejsy (na transformatorkach) i załączanie PTT przez coma tak aby podpiąć do karty muzyki. Chcialbym kupić już gotowy interfejs, ze wzgledu na możliwość uszkodzenia notebooka (dell D600) podczas eksperymentów.

---------------------------
Piotrek
SQ1BHQ
Szczecin
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Październik 26, 2005, 10:51:37 LOC
Sp6ryp sprzedaje takie coś 697091221
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SQ1BHQ w Październik 26, 2005, 13:02:19 LOC
Dziękuję za informację, już zamówiłem u kolegi SP6RYP.

-----------------------
Piotrek
SQ1BHQ
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Październik 26, 2005, 23:50:33 LOC
Piotrek, z TH-D7 pracuję już dłuższy czas... podłączałem go zarówno do PC jak i do różnych notebook'ów...

nigdy nie miałem problemów więc albo "błąd w metodzie" albo ferelny egzemplarz...
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SQ1BHQ w Listopad 23, 2005, 22:44:24 LOC
Witam ponownie.

Nabyłem drogą kupna separator TRX/PC by SP6RYP. Komunikacja IN/OUT działa bezproblemowo. Problem polega na uruchamianiu nadawania PTT przez RS232 com9 jak i com25. Układ 4n35 działa prawidłowo, przy podaniu 1,5V z bateryjki R6 w radiu (TH-D7) załącza się nadawanie. W czym może być problem ? Sprzęt to stacjonarny PC z WINXP, pacuję na UI-View32 V2.03 i AGW v2005,127

---------------------------------
Piotrek Szczecin
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: SP6VWX w Listopad 24, 2005, 00:03:52 LOC
Problem lezy pewnie po stronie AGWPE.
Jest on upierdliwy w ustawieniu. Kaprysi przy każdym błędzie.
Odinstaluj go i zainstaluj ponownie, a nastepnie ponownie ustaw Port.

Robert
SP6VWX
Tytuł: Kenwood TH-D7E
Wiadomość wysłana przez: sq6nex w Listopad 24, 2005, 08:48:27 LOC
Mi ta płytka wraz z AGWPE 2005.127 i Ui-View 2.03 działa dobrze.
Com załącza prawidłowo nośną.
Dziwi mnie bo moim zdaniem w ten sposób odczytuję duzo więcej ramek niż za pomocą modemu TNC, ale to może być tylko moje złudzenie.
Oto konfiguracja portu0:

[COMMUNICATION]
CHANNELSPEED=1200
SENS_THRESHOLD=4
SOUNDCARD=0
FULLDUPLEX_DRIVER=0
PORT=COM4:
BAUD=9600
[TNC]
TYPE=SoundCard
KISSSUBTYPE=KISS
INITKISS1=
INITKISS2=
INITKISS3=
EXITKISS=1
KISSID=0
KISSIDPORT2=16
KISSIDPORT3=0
KISSIDPORT4=0
FREQUENCY=144.800Mhz 1200baud
ONAIR=0
MULTIPORT=2
[DUALPORT]
SECONDPORT=1

Oto konfiguracja portu1:

[COMMUNICATION]
CHANNELSPEED=1200
SENS_THRESHOLD=4
COMBASE=300
PORT=COM4:
BAUD=9600
[DUALPORT]
SERIALPORT=DISABLE
MAINPORT=0
[TNC]
TYPE=SoundCard
ONAIR=0
FREQUENCY=
KISSID=16
MULTIPORT=2
KISSSUBTYPE=KISS

Pozdrawiam.
SQ6NEX Leszek