Forum APRS Polska

APRS => Serwer APRS => Wątek zaczęty przez: sq2aj w Lipiec 25, 2008, 20:36:38 LOC

Tytuł: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: sq2aj w Lipiec 25, 2008, 20:36:38 LOC
... wiecie może co się stało z serwerem radomskim?
Jakaś przerwa "techniczna"?
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Lipiec 25, 2008, 20:41:42 LOC
khmm, raczej nieplanowana...
burza przeszla dzisiaj niezla...khmmm
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: sq2aj w Lipiec 25, 2008, 20:46:28 LOC
... wielka szkoda :(, oby nic poważnego
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Lipiec 25, 2008, 21:04:09 LOC
Oby! Organizujemy akcje ratunkową.
Dzięki za info!

73! Tomek
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ7BQO w Lipiec 25, 2008, 21:27:44 LOC
Ekipa już na miejscu  ;D Akcja ratunkowa trwa :)
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Lipiec 25, 2008, 22:10:03 LOC
No i po akcji.
Prawdopodobnie w czasie burzy poszła jakaś szpila na kartę sieciową, która ją zawiesiła. Reszta działała normalnie.

Po restarcie wszystko wróciło do normy.

Dzięki jeszcze raz za info!

73! Tomek
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP5LDU w Listopad 20, 2008, 08:03:25 LOC
Ojjj.. coś chyba się serwer wyłożył...
Czyżby przyczyną była fantastycznie wietrzna i mokra pogoda jaką mamy od 2 dni na mazowszu??
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Listopad 20, 2008, 10:37:18 LOC
Ojjj.. coś chyba się serwer wyłożył...
Czyżby przyczyną była fantastycznie wietrzna i mokra pogoda jaką mamy od 2 dni na mazowszu??

Nasz serwer sam w sobie ma się dobrze.
Trwają w tej chwili jakieś prace u naszego dostawcy internetu, stąd nastąpiła przerwa.. ..mam nadzieję, że nie będzie ona zbyt długa.

Dzięki za czujność!

73! Tomek
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Listopad 20, 2008, 14:02:18 LOC
W budynku gdzie stoi serwer są przeróbki zasilania gwarantowanego, UPS trzyma ile może - ale niestety nie jest to perpetum mobile :/

Na sobote planowane są kolejne prace przy zasilaniu w budynku, więc również mogą być jakieś przerwy. Kwestia tego jak długo znów pozbawią nas prądu i ile starczy na zapasie.

Tak więc to zwykłe problemy z zasilaniem, serwer jak pisał Tomek ma sie dobrze :)
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Listopad 20, 2008, 17:18:53 LOC
a może panowie dorobia taki ładny ozdobny czerwony baner
"praca z zasilania awaryjnego" :-) oczywiscie wszystko full automat
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Listopad 20, 2008, 17:47:18 LOC
a może panowie dorobia taki ładny ozdobny czerwony baner
"praca z zasilania awaryjnego" :-) oczywiscie wszystko full automat

:) pomysł ok, ale póki co szukamy wolnego portu COM, aby podłączyć testowo DIGI na 70cm 9k6.

73! Tomek
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP5LDU w Listopad 20, 2008, 17:56:07 LOC
Cytuj
...póki co szukamy wolnego portu COM, aby podłączyć testowo DIGI na 70cm 9k6.


Jeśli dosłownie rozumieć poszukiwania wolnego portu RS-232 w serwerze to mam luźną 1-dną taką kartę "na śledziu" PCI 2xCOM.
Ewentualnie konwerter USB/RS-232.

Jeśli coś z tych rzeczy pomoże - służę pomocą.
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Listopad 20, 2008, 18:05:36 LOC
Jeśli dosłownie rozumieć poszukiwania wolnego portu RS-232 w serwerze to mam luźną 1-dną taką kartę "na śledziu" PCI 2xCOM.
Ewentualnie konwerter USB/RS-232.

Jeśli coś z tych rzeczy pomoże - służę pomocą.

Dzięki wielkie. Narazie bardzo teoretycznie szukamy, bo być może on już tam jest ;) ..musimy zrobić wizję lokalną.

Przy okazji... Któryś z kolegów dziś mi coś przysłał na komunikator, ale byłem w locie i gdzieś mi to uciekło. Nie wiem od kogo była ta wiadomość. Prosiłbym o ponowny kontakt, lub info na PRIV.  :-[

73! Tomek
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Listopad 20, 2008, 22:26:04 LOC
:) pomysł ok, ale póki co szukamy wolnego portu COM,
Tomku proszę mnie nie straszyć  ;), że serwer nic nie wie zaniku napiecia...

Ja wyznaję tezę, że UPS służy do spokojnego zamkniecia systemu (ewentualne startu agregatu...) a nie o odsuniecia w czasie brutalnego shutdown, ale to tylko moje zdanie.

Pozdrawiam
Tomek
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Listopad 20, 2008, 22:48:24 LOC
Tomku proszę mnie nie straszyć  ;), że serwer nic nie wie zaniku napiecia...

Ja wyznaję tezę, że UPS służy do spokojnego zamkniecia systemu (ewentualne startu agregatu...) a nie o odsuniecia w czasie brutalnego shutdown, ale to tylko moje zdanie.

Wiadomo, że masz rację, ale gdy się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :)
DO UPSa jesteśmy wpięci gościnnie, a w serwerowni jest teoretycznie zasilanie gwarantowane.
Shutdownem zajmują się nasi zaufani ludzie, często bez naszej wiedzy.
Myślę, że dla naszych amatorskich zastosowań to musi wystarczyć ;)

73! Tomek
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Listopad 20, 2008, 23:31:39 LOC
Jesli jest tam wolny port, chociażby LPT, a raczej najlepiej... to można do niego podłączyć fazę pobraną przed UPS. Mogę coś skrobną w jakaś mroźną noc dla tego Pingwina.

73 !
Tomek
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ6ODL w Październik 30, 2009, 09:58:54 LOC
Chyba Radomski serwer zaliczył jakąś zawieszkę ???
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP1QXN w Październik 30, 2009, 10:01:47 LOC
No wlasnie.. wieszam psy na informatykach w pracy, a tymczasem chyba cos z serwerem w Radomiu.
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Październik 30, 2009, 11:57:06 LOC
Kilka dni temu tez tak bylo
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ6ODL w Październik 30, 2009, 12:20:49 LOC
Potwierdzam Marcin, kilka dni temu była podobna sytuacja.
Ja swojego igate SR6NDZ połączyłem puki co do t2poland.
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Październik 30, 2009, 13:09:30 LOC
Ja tam aktualnie siedze na DB0ANF http://sq9iwe.hobby-site.com:8888/all.html (http://sq9iwe.hobby-site.com:8888/all.html) i cala europa na oku  ;)
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Październik 30, 2009, 13:17:32 LOC
Ja tam aktualnie siedze na DB0ANF http://sq9iwe.hobby-site.com:8888/all.html (http://sq9iwe.hobby-site.com:8888/all.html) i cala europa na oku  ;)
No no, Ty to potrafisz.... ;-)

A tak poważnie,
jakiś czas temu moj WSWbeacon zasygnalizował brak połączenia z serwerem APRS,
zmieniłem na inny a ten też nie działał. Przyszedł mi do główy pomysł aby zaimplementować
mechanizm przełączenia na inny serwer jeśli podstawowy niedomaga.
Nie wiem, może Wasze UI-Views potrafią tak zrobić ?.
W przypadku I-Gate'ów taki mechanizm chyba byłby nadzwyczaj cenny aby skrócić czas powrotu do sieci.

Pozdrawiam Tomek
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Październik 30, 2009, 13:19:35 LOC
Tomku jest tylko zaznaczysz w Ui-View kilka serwerow i aktualnie uzywany padnie przelaczy sie na nastepny z listy
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: sq2aj w Październik 30, 2009, 15:05:16 LOC
jest tam też jeszcze cos takiego jak rotate (chyba dobra pisownia)  serwer
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Październik 30, 2009, 15:11:21 LOC
Chyba Radomski serwer zaliczył jakąś zawieszkę ???

Serwer raczej działa, gorzej z siecią  :-\

Widzę, że nasz provider ma jakieś problemy, bo jego strona www również jest niedostępna.
Kilka dni temu też były jakieś problemy na łączach i to nie koniecznie naszego dostawcy internetu.

No niestety, nie mamy na to wpływu, mam nadzieję, że wkrótce wróci wszystko do normy.

73! Tomek
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Październik 30, 2009, 19:47:25 LOC
Z tego co widze nadal nie dziala , czyli maja tam chyba dosc powazny ten problem  :-\
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Październik 30, 2009, 21:06:31 LOC
Khmm, cos sie chyba rusza - bo cos dziala - choc jakosc tego dzialania pozostawia wiele do zyczenia :/
Niestety od roku nie mam nic wspolnego z ta siecia wiec nie znam przyczyny i powodow :( :( Najprawdopodobniej poddostawca jednego z lacz zawalil temat bo oprocz serwera APRS lezal caly hosting (www+poczta) ktory jest na tej samej klasie adresowej :/
Coz - pozostaje pomyslec nad drugim laczem do naszego serwera ;) Juz nawet mam pewien plan :) :) :)
Tomek co powiesz na www2.aprs.radom.pl po drugim laczu ? ;) Chyba da rade cos zakombinowac w tym temacie :)

Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Październik 30, 2009, 23:03:14 LOC
Tomek co powiesz na www2.aprs.radom.pl po drugim laczu ?

Myślę, że jeśli już to trochę inaczej trzebaby to zorganizować.
Poza tym awarie zdarzają się na tyle rzadko, że ciężko powiedzieć czy ma to sens.
Pogadamy o tym jutro na wizji.

Póki co, wszystko działa  8)

73! Tomek
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Październik 31, 2009, 01:57:59 LOC
Tomek co powiesz na www2.aprs.radom.pl po drugim laczu ?
Myślę, że jeśli już to trochę inaczej trzebaby to zorganizować.

No zawsze mozemy zrobic krotkie TTL na DNS i szybko odswiezac ipki dla domeny ala dyndns dla polaczen ppp ;)

Cytuj
Poza tym awarie zdarzają się na tyle rzadko, że ciężko powiedzieć czy ma to sens.

IMHO ma ;k Jutro Ci wytlumacze dlaczego ;) ;) ;)

Cytuj
Pogadamy o tym jutro na wizji.

Jasne. Bez sensu abysmy przez forum ustalali co zrobic aby jeszcze bylo lepiej :) Bo ze jest bardzo dobrze to wiadomo :] No dobra - zartowalem :P

Cytuj
Póki co, wszystko działa  8)

Oby jak najdluzej :P :P
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Luty 14, 2010, 13:08:53 LOC
To juz kolejny dzien jak serwer cos milczy  :-\
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Luty 14, 2010, 19:39:49 LOC
Coś się popsuło. ...a czasy takie nastały, że dostęp do sprzętu trudniejszy niż kiedyś, a i ekipa ratunkowa już nie ta sama  ;)
Może w poniedziałek coś sprawa ruszy do przodu.
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Luty 15, 2010, 17:11:25 LOC
Jest światełko w tunelu ;)
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Luty 16, 2010, 00:03:32 LOC
To dlugi musi byc ten tunel bo widze ze serwer jeszcze ma wolne.
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Luty 16, 2010, 15:44:59 LOC
może to tunel Seikan ?
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Luty 16, 2010, 16:09:06 LOC
Tak się pechowo złożyło, że serwer nasz otrzymał nowy adres IP, a w tym samym czasie NASK akurat miał problemy techniczne... ..no i obecnie czekamy aż wpisy dotyczące naszej domeny zostaną uaktualnione i rozgłoszone.

Właściwie to pozostaje nam tylko czekać, może lada chwila wszystko wróci do normy.
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Luty 16, 2010, 17:40:21 LOC
to dawaj adres IP :)
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Luty 16, 2010, 17:47:07 LOC
Proszę bardzo: 193.106.216.154
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Luty 16, 2010, 18:28:08 LOC
umnie na sieci nie dziala to IP  :P

Cytuj
The following error was encountered while trying to retrieve the URL: http://193.106.216.154/

    Nieudane połączenie z 193.106.216.154.

System zwrócił wartość: (113) No route to host

Serwer źródłowy lub sieć mogą być nieczynne. Spróbuj ponowić żądanie później.
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP7EZD w Luty 16, 2010, 18:49:18 LOC
http://193.106.216.154:14501/ <- serwer działa  ;D

a analogicznie w programach http://193.106.216.154:14580
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Luty 16, 2010, 18:56:59 LOC
działa, ramki widać:

  # javAPRSSrvr 3.15b07
SR7WXP>APEWX0,SR7BKI-15,SP7HKK-2,SR5DRA*,WIDE3-1,qAR,SR5DRA-10:!5051.86N/02037.2
3E_000/000g000t028h01b09826XPIC SP7PIA, Kielce, KO00HU
SR5DRA-2>APOT02,qAR,SR5DRA-10:!5121.31NT02106.14E0 13.0V 18C www.aprs.radom.pl
SR5DRA-2>APOT02,qAR,SR5DRA-10:T#135,151,221,141,000,000,00000010
SQ5STR-9>UR0P33,SQ5EKU-1,WIDE1*,WIDE2-2,qAR,SR5DRA-10:`1ako{6>/
SR4NWQ-5>APZWX1,SP2-1,qAS,SR2NRD:!5351.87N/02117.81E_129/001g...t023r000p...P...
h84b.....wWX
SQ5BLK-1>APU25N,SR5NRV,SQ5EKU-1,WIDE2*,qAR,SR5DRA-10:=5222.74NI02055.29E&PHG2280
 Digi W1, I-Gate Jablonna
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Luty 16, 2010, 19:17:03 LOC
Serwer APRS dziala tylko www nie chodzi  :P
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Luty 16, 2010, 19:43:35 LOC
Serwer APRS dziala tylko www nie chodzi  :P

Tak, nie chodzi. ..bo www jest wyłączone :]
Do jutra wszystko powinno wrócić do normy.
Widzę, że w sieci VECTRA już DNS-y są odświeżone i aprs.radom.pl:14510 (http://aprs.radom.pl:14510) jest osiągalne, w tp narazie nie, ale pomalutku idzie ku dobremu ;)

Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Luty 16, 2010, 19:48:50 LOC
Wolno im cos to idzie,ja aktualnie na Netii i tez nie dziala via GSM z Ery tez nie dziala  :o
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Luty 16, 2010, 20:00:04 LOC
Wolno im cos to idzie,ja aktualnie na Netii i tez nie dziala via GSM z Ery tez nie dziala  :o

Dopiero dziś o 17:30 zmiany zostały wprowadzone przez NASK. ..rozgłoszenie nowych ustawień musi trochę potrwać.
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Luty 16, 2010, 20:06:46 LOC
A teraz z innej beczki ale tez sie tyczy serwera, jak puszczam ramki z telefonu to widac mnie via rozne serwery aprs ale jak podlacze sie pod Radomski kompem i wysle ramke z fona to na mapie sie nie widze
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Luty 16, 2010, 20:28:03 LOC
A teraz z innej beczki ale tez sie tyczy serwera, jak puszczam ramki z telefonu to widac mnie via rozne serwery aprs ale jak podlacze sie pod Radomski kompem i wysle ramke z fona to na mapie sie nie widze

A jak te ramki z fona puszczasz??
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Luty 16, 2010, 21:15:53 LOC
Dopiero dziś o 17:30 zmiany zostały wprowadzone przez NASK. ..rozgłoszenie nowych ustawień musi trochę potrwać.

Zawsze można wymusić, jeśli o konkretnego operatora chodzi. Gorzej tak wszystkie na świecie potraktować :)
Tepsiane już mają nowe ustawienia.
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP7EZD w Luty 16, 2010, 21:35:43 LOC
Dialog też już działa po http://radom.aprs2.net:14501/ :D
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Luty 16, 2010, 22:10:39 LOC
Dialog też już działa po http://radom.aprs2.net:14501/ :D

A ja jestem najbliżej i mi nie działa  ;)
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Luty 16, 2010, 22:36:02 LOC
Cóż zrobiłem tyle ile mogłem - dlatego "tunel" był taki długi.
Nie pracuje już w firmie gdzie stoi serwer stąd nie możemy już w świątek, piątek wejść i naprawić to co się spsuło :/ Takie życie.
A do tego dołożyły się dwa problemy ;) W sobotę firma gdzie stoi serwer zmieniła adresację exatelowską na wlasne adresy PI bo uruchomili wreszcie BGP (rozwiąże się może dzięki temu problem padu łącza i braku usługi przez godzin kilka ;P). Prawidłowe adresy udało się uzyskać z racji weekendu dopiero w poniedziałek :/ A w poniedziałek nasz registrar zaskoczył nas problemami z updatem rekordów DNS do NASKu. Co prawda udało się pewne zmiany nanieść u registrara ręcznie ale na zmiany w DNS Nasku trzeba było poczekać. Na szczęście wszystko już wygląda ok i w ciągu 24h powinno się rozpropagować wszędzie nie tylko w wybranych sieciach ;)

Swoją drogą jakby były jakieś problemy typu - no route to host -  do tego IPka to please podsyłajcie do mnie lub do Tomka wynik z traceroute. Niestety nie znam konfiguracji BGP, tyle co w Looking Glass`ach popatrzyłem jak jest ta klasa rozgłaszana :P

Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Luty 16, 2010, 23:17:28 LOC
No to teraz już wszyscy wszystko wiedzą (PI, BGP, registrar, Looking Glass`ach...) :P :P
Czas chyba wrócić do tematów APRSowych ;)
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP5LDU w Luty 16, 2010, 23:28:15 LOC
 ;D
Jak dla mnie Darkowe "PI" to literówka i powinno być IP.
Cała reszta.. hmm błysnął formą :)
Ja co nieco ogarniam bo to akurat moja branża i ciesze się, że sa tu mózgi nie tylko APRS-owe :)
Ale faktycznie - zejdźmy poziom niżej na APRS. Bezpieczniej dla wszystkich.
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Luty 16, 2010, 23:35:35 LOC
;D
Jak dla mnie Darkowe "PI" to literówka i powinno być IP.

A wlasnie wcale bo nie - adresy PI od Provider Independent ;) ;)  Są też PA. Resztę wujek googiel powie ;) ;)
Już schodzę piętro niżej ale Chrupek tak mnie tym długim tunelem sprowokował ;) No cóż jakby wszystko było ode mnie zależne hi hi hi ;) ;)

Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: sp4cmw w Luty 16, 2010, 23:39:47 LOC
Jak to dobrze, że to światełko w tunelu nie było jednak z reflektora pędzącej na wprost lokomotywy...:-)
A fachowości i sprawności działania - gratuluję!
 
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Luty 16, 2010, 23:40:19 LOC
Jak dla mnie Darkowe "PI" to literówka i powinno być IP.

Przyznam się, że też pomyślałem, że to literówka, ale przy tym poziomie wypowiedzi bałem się, że to może być podstęp i nie zaryzykowałem głośno o tym powiedzieć. :)
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP5LDU w Luty 16, 2010, 23:44:31 LOC
A ja zaryzykowałem i mi się dostało za brak wiedzy :p
Nie wsyzstkich terminów się na codzień używa. Nie można być dobrym we wszystkim!
Jakby nie było o tunelowaniu to ja mogę trochę poopowiadać :D
Ale może na innym forum.
Bijemy pianę już teraz więc ja zamieniam się w słuch...
Pssst..
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Luty 16, 2010, 23:51:39 LOC
A ja zaryzykowałem i mi się dostało za brak wiedzy :p

Od razu dostało ;) W mojej wypowiedzi była tona bełkotu ;) Za rok będę sie smial z tego bełkotu ;) Cóż tez ryzykuje =)
A wiedzy nigdy dość - ciągle jej za mało :k
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Luty 17, 2010, 01:05:56 LOC
A teraz z innej beczki ale tez sie tyczy serwera, jak puszczam ramki z telefonu to widac mnie via rozne serwery aprs ale jak podlacze sie pod Radomski kompem i wysle ramke z fona to na mapie sie nie widze

A jak te ramki z fona puszczasz??

Programem APRSdroid on sie laczy z jakims serwerem srvr.aprs-is.net , ale co ciekawe jak sie podlaczylem UI-View to stacje z mapy mi znikaly zamiast sie pojawiac, tak jak by serwer byl sam sobie i z cala siecia APRS polaczenia nie mial  :-\
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Luty 17, 2010, 21:23:37 LOC
Programem APRSdroid on sie laczy z jakims serwerem srvr.aprs-is.net , ale co ciekawe jak sie podlaczylem UI-View to stacje z mapy mi znikaly zamiast sie pojawiac, tak jak by serwer byl sam sobie i z cala siecia APRS polaczenia nie mial  :-\

Miałeś w telefonie i UI-View ustawione rózne SSIDy przy znaku?
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Luty 18, 2010, 03:14:47 LOC
Na fonie SQ9IWE-10 a na kompie SQ9IWE-5.

Z tego co widze juz jest oki,pod podlaczeniu sie do serwera nawet o tej godzinie (3:12) stacje pojawiaja sie co chwile a wczesniej stacja moze co minute jakas tam sie pojawiala i nawet jak z fona puszcze ramke to w mig ja na mapie widac  ;D
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP7EZD w Kwiecień 20, 2010, 14:05:16 LOC
Padł serwer APRS > http://radom.aprs2.net:14501

Strona też padła > http://www.aprs.radom.pl
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Kwiecień 20, 2010, 15:05:18 LOC
Albo zasilacz albo plyta główna...
Czekamy na serwis...
Oby zasilacz...
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Kwiecień 20, 2010, 17:34:11 LOC
Serwer wrócił do sieci...
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Kwiecień 21, 2010, 01:07:32 LOC
A no dziala,tylko co tak jakos opornie  :-\
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Kwiecień 21, 2010, 02:04:33 LOC
a na czym ta oporność ma polegać ? Tak jak podejrzewałem padł zasilacz... Nie sądzę aby wymiana zasilacza
miała wpływ na wydajność pracy... Napisz Chrupek o co dokładnie chodzi to sprawdzimy w czym rzecz.
Pozdrawiam.


Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Kwiecień 21, 2010, 02:12:13 LOC
"opornosc" musiala byc tymczasowa  :P bo teraz cala stronka chodzi szybko a z jakas godzine temu strasznie wolno sie ladowala lub wcale nie chcialo sie nic zaladowac a teraz klik i masz  ;D
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: sp9acq w Kwiecień 22, 2010, 08:40:33 LOC
(http://krakow.aprs2.net/aprs2/aprs_bledy_radom.jpeg)

Statystyka pokazuje błędy typu Upstream.

Przyznam się że nie rozumiem.

Czyżby zasilacz "siał"?  ??? ??
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Kwiecień 22, 2010, 09:04:07 LOC
"opornosc" musiala byc tymczasowa  :P bo teraz cala stronka chodzi szybko a z jakas godzine temu strasznie wolno sie ladowala lub wcale nie chcialo sie nic zaladowac a teraz klik i masz  ;D
Oporność wynikała z optymalizacji bazy danych, która trwała kilka godzin po podniesieniu się systemu.
Kwestię błędów typu Upstream pozostawiam Darkowi.
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Kwiecień 22, 2010, 09:52:12 LOC
Szatan maczał w tym ręce .......
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Kwiecień 22, 2010, 10:00:18 LOC
Szatan maczał w tym ręce .......

Na szczęście egzorcysta jest wśród nas.
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Kwiecień 22, 2010, 10:11:24 LOC
Drynia wzywaliście?
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Kwiecień 22, 2010, 14:44:47 LOC
host radom.aprs2.net: no upstream link

ekhmm...

chyba wiem w czym problem ;)

W kazdym badz razie T2Radom powinien dzialac poprawnie - bledy ktore pokazuje statystyka sa najprawdopodobniej false positive ;)

[update]

tak jak podejrzewałem, statystyka już powinna pokazywać stan zgodny z rzeczywistością :)
Acha nie chodziło o zasilacz a o pewną przypadłość softu javaprsSrvr ;)

Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Lipiec 07, 2010, 23:45:57 LOC
Znow cos padlo ??
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Lipiec 08, 2010, 10:52:28 LOC
zasilacz i plyta glowna w routerze u dostawcy
walcza z tematem...
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5LTL w Lipiec 08, 2010, 11:28:29 LOC
zasilacz i plyta glowna w routerze u dostawcy
Mogę im podpowiedzieć co trzeba zrobić, aby działało.
Więc tak:
Muszą wymienić zasilacz i płytę główną!  :D
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Lipiec 08, 2010, 12:37:15 LOC
zasilacz i plyta glowna w routerze u dostawcy
walcza z tematem...
Redundancja "po byku"...
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Lipiec 08, 2010, 17:13:39 LOC
jeszcze nie widzialem aby dla rozwiazan stricte niekomercyjnych ktos robil nadmiarowe rozwiazania, no chyba ze ma nadmiar sprzetu lub gotowki...
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Lipiec 08, 2010, 20:01:58 LOC
jeszcze nie widzialem aby dla rozwiazan stricte niekomercyjnych ktos robil nadmiarowe rozwiazania
słowo "u dostawcy" zasugerowało, że jest to komercja a nie home net, w jak wielkim byłem błędzie
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Lipiec 09, 2010, 01:35:11 LOC
Nigdzie nie pisałem, że jest to home net ;) My nie podchodzimy do APRS jak do komercji. To jest nasze hobby. Serwer jest u mojego byłego pracodawcy, stoi u nich w serwerowni i jest wpięty do ich infrastruktury poprzez router który akurat się sfajczył (świadczył routing dla rozwiązań niekomercyjnych, absolutnie nie kluczowych dla procesów biznesowych firmy etc). Jak dla nas to wystarczająco dużo, SLA wymagać nie będziemy ;) ;)
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SP5RZP w Październik 17, 2011, 09:23:01 LOC
Coś się posypało na radomskim serwerze - już drugi dzień "milczy"  :'(
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Październik 17, 2011, 13:37:20 LOC
Dzis powinien sie podniesc o ile nie polecial zasilacz. W sobote byla dosc duza awaria zasilania w Radomiu. Ekipa naprawcza w drodze.
Tytuł: Odp: Serwer Radomski
Wiadomość wysłana przez: SQ5VDR w Październik 17, 2011, 15:18:17 LOC
Informacyjnie - juz dziala.