Forum APRS Polska

APRS => Sprzęt APRS => Wątek zaczęty przez: sq6ade w Sierpień 16, 2008, 15:42:04 LOC

Tytuł: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Sierpień 16, 2008, 15:42:04 LOC
Zauważyłem przed kilkoma dniami że mój D700 w aucie i drugi w domu wyłączają się. Jest takie "pyk" w głośniku , radio po pyku przestaje reagować na przyciski i PTT a po chwili sie wyłącza.
Kiedyś z sp6ryp bawiliśmy się tą zdalną funkcją i to działało ale nie pamiętam jak sie to wywoływało - czy ktoś coś wie w temacie? Jeśli tak to proszę pisać na PW bo lepiej nie upowszechniać ukrytej funkcji której używaniem ktoś  (chyba) mnie lekko zirytował . :)
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SP7VCX w Sierpień 17, 2008, 09:37:48 LOC
moja poczta też czeka na info :)
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Sierpień 17, 2008, 20:04:38 LOC
Odstroiłem radio od kanału APRS na sąsiedni -12k5 bez innych zmian nastaw i się radio nie wyłącza.
Wnioskuję że BUG wchodzi zatem jako coś po AX25 bo kodów DTMF nie usłyszałem.
Jakieś pomysły?
(Wiem - moge odpalić terminal PR i zobaczyć ale na razie nie mam możliwości)
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Sierpień 17, 2008, 22:58:40 LOC
Jeśli wchodziłoby to po porcie szeregowym, to wydaje się, że PS OFF wyłącza radio.
http://www.qsl.net/k7jar/pages/D700Cmds.html (http://www.qsl.net/k7jar/pages/D700Cmds.html)
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Sierpień 18, 2008, 15:59:57 LOC
Tak - temat ze sterowania via COM jest mi znany.

Właśnie dostałem potwierdzenie od innego posiadacza D700 który wozi je w aucie i porusza się
po Wrocławiu. Potwierdza notoryczne wyłączanie się radia !
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6nex w Sierpień 18, 2008, 17:51:00 LOC
Dziś po namowie SQ6ADE włączyłem w aucie TMD-700 i po ok 2 godzinach chciałem sprawdzić czy działa.
Okazało się że jest wyłączone.
Więc potwierdzam że albo ktoś się bawi i wysyła w eter wiadomość/komunikat wyłączający TMD albo jakiś Digi "syfi".
Pozdrawiam.
SQ6NEX Leszek
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Sierpień 18, 2008, 17:52:51 LOC
Przypomnę że to już czwarty egzemplarz D700. Co jest grane  ??? :o
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Sierpień 18, 2008, 18:53:53 LOC

A da sie po wlaczeniu D700 zobaczyc liste ostatnio odebranych ramek?

Latają koło Was takie ramki?:
SQ6IYD-1>APJI23,TCPIP*,qAC,SQ6IYD-JS:>IGATE:ON DIGI:OFF

Jest w nich sekwencja :OFF, wiec choroba wie, moze cos przypasilo i wylacza ;)

73! Tomek
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Sierpień 18, 2008, 21:07:20 LOC
Heh , te tryby ON/OFF w opisie od SQ6IYD już dawno widziałem i nie sądze aby Ken był aż taki gÓpi :D
Ken nie przechowuje (chyba - musze luknąć) pakietów widocznych w monitorze P.MON. po wyłączeniu.
Spróbuję uruchomić D7 plus laptok i zmonitoruję co się tu wyrabia :D

Wydaje mi się że jakiś okoliczny digi "krzaczy" ramki i taki jest efekt że Ken wymięka - jakby główny procesor zawisał bo zamiera komunikacja z panelem - np. pozostaje "zaświecony" bargraf esmetra mimo że sygnału już nie ma. Czas od "pyku" czyli momentu zawieszenia aż do wyłączenia radia jest bardzo podobny do czasu działania radia jak odłączymy "na żywca" panel a np. ktoś jeszcze gada i go chwilę słychać.

Jeszcze spróbuję wyłączyć TNC APRS i poobserwuję ....
 
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Sierpień 19, 2008, 00:01:33 LOC
uważajcie z odłączaniem panelu "pod napięciem"  :o
parę lat temu, przez źle kontaktującą wtyczkę (kabel własnego wyrobu) upaliłem tranzystor w bazie...

P.S. u mnie nigdy nie zaobserwowałem zdalnego OFF...
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Sierpień 19, 2008, 08:45:53 LOC
Zawsze tak odłączam/podłączam panel (przy włączonym urządzeniu od kilku lat n razy dziennie) - zero problemów z tego tytułu.
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Sierpień 19, 2008, 14:26:38 LOC
Cytat: sq6ade
zero problemów z tego tytułu.

gratuluję, u mnie i u Zbyszka SP3BTT skończyło się wymianą tranzystora...
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Sierpień 19, 2008, 14:55:27 LOC
Cytat: sq6ade
zero problemów z tego tytułu.

gratuluję, u mnie i u Zbyszka SP3BTT skończyło się wymianą tranzystora...

Pamiętasz może którego?

Moim zdaniem to radio jest sprzętowo i programowo przygotowane do odłączania panela "pod napięciem" choć to napięcie na przewodzie jest niezależnie od tego
 czy jest włączone radio czy nie :D

Są 4 linie:
Masa
Zasilanie (które jest non stop)
2 linie komunikacyjne (full duplex)

Jedyny problem może być z ładunkami statycznymi które mogą zrobić kłopot przy podłączaniu panela ale to nie zależy od  włączenia radia , mogą np. uszkodzić bufory linii komunikacyjnych.

Sory za OT .

A w temacie - z obserwacji ... problem z wyłączaniem ma raczej lokalny charakter. Wro i okolice.
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SQ2FRG w Sierpień 19, 2008, 20:01:10 LOC
Pragnę sie dopisać do listy użytkowników TM-D700, których radio po stwierdzeniu, ze jest w okolicach Wrocławia wyłancza się.
dokładnie to pierwszy raz zrobiło to po minięciu Milicza (jechałem "15") i wyjechaniu z lasu. Do netu pierwsza moja pozycja dotarła via SR6NWS. problem wydaje sie wiec mieć miejsce lokalnie w zasięgu Wielkiej Sowy.

To takie moje 3 grosze do tematu 
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SP1QXN w Sierpień 19, 2008, 20:55:37 LOC
Zaraz sie okaze ze "sowa" sieje jakas dywersje dzieki dziwnym WIDE7-7 przesylanych od makaronow  ;D
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SP9ACI w Sierpień 19, 2008, 21:25:24 LOC
Gdzieś 2 - 3 lata temu miałem też częste, niespodziewane OFF,a teraz znów powraca, tez będę "główkował".Jak mi sie uda chwycić "byka za rogi" oczywiście podziele się moimi wnioskami.

Vy 73 de Tolek SP9ACI
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Sierpień 26, 2008, 21:57:58 LOC
Tymczasowo wszystko jest o'kej nic się nie wyłącza - przynajmniej u mnie podczas krótkich wojaży przez miasto i nielicznych odpaleń d700 w chałupie - a szkoda bo nie wiadomo co to za licho było.

p.s.
Coś mi teraz zaświtało że podczas powrotu z kanikuł jadąc za południową granicą RP miałem takie numery ale bardziej się wtedy interesowałem trasą niż tym że radio martwe (kilka razy sie trafiło) - stąd opóźniona reakcja  :'(
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Wrzesień 10, 2010, 21:15:16 LOC
No cóż - temat powrócił - ale okoliczności wskazują już na conieco.

Otóż dziś kol. sq6xl zapuścił na próbę automata DX-Clsterowego z pakietu bajerków AGW i mój d700 kilka razy tak nagannie się zachował w ciągu zaledwie kilku minut ....

 Meldunki DX sporadycznie pojawiają się w sieci RF APRS być może w czasie kiedy zakładałem temat jakiś okoliczny DIGI-NED miał dużą aktywność takich meldunków.
Proponuję zwrócić uwagę na zachowanie d700 podczas odbierania meldunków DX. Wygląda mi to na BUGa programowego w tym TRX.
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SP5LDU w Wrzesień 11, 2010, 12:17:28 LOC
Chętnię się włączę do testów D700 i DX-Clustra. Jednak ktoś w W-wie musiałby odpalić na testy DX-Cluster i pchać spoty na RF (nie koniecznie na qrg:144.800).
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Wrzesień 11, 2010, 18:19:14 LOC
Grupa wrocławska właśnie robi przymiarki do takiego urządzenia.
Bardzo interesująca sprawa dla deiksmenów terenowych albo tych bez dostępu do neta.
Dla przypomnienia: wszystkie keny z APRS przyjmują i wyświetlają spoty DX.
XL pcha testowe spoty na 144.825
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Wrzesień 11, 2010, 19:55:14 LOC
Trąca mi to troche strychową stęchlizną  ;) z czasów Packiet Radio.
Nie lepiej reanimowac PR do tego celu ?
Coś tam jeszcze w SP6 żyje http://www.packet.poland.ampr.org/
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SP5LDU w Wrzesień 11, 2010, 21:39:59 LOC
Także w Krakowie od wielu lat (z kilkoma przerwami) hulają:
node SR9ZAA, bbs SR9ZAA-8, bramka amprnet'owa SR9ZAA-10, dxCluster SR9ZAA-12 i wwconv SR9ZAA-14.
Ale to osobny temat packetowy ;)
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Wrzesień 11, 2010, 21:44:09 LOC
Ach... PR to raczej nostalgia niż stęchlizna - kto ciągnął newsy ze świata jak net był tylko dla studencików z PWR to wie o co "kaman".

Póki co PR nie istnieje (nie licząc niedobitków)  a kanały wolne na FM są - a że "sport DX" jest w nieustającym "dżezi" więc można coś w temacie podziałać zwłaszcza że ulubione keniki wyświetlają conieco.
Kolesie mają w planie tanie hardware do odbierania spotów. Co z tego wyjdzie ?
Zobaczymy - temat ciekawy.  
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Wrzesień 11, 2010, 21:46:34 LOC
Także w Krakowie od wielu lat (z kilkoma przerwami) hulają:
node SR9ZAA, bbs SR9ZAA-8, bramka amprnet'owa SR9ZAA-10, dxCluster SR9ZAA-12 i wwconv SR9ZAA-14.
Ale to osobny temat packetowy ;)


Moim zdaniem bardzo pokrewny i godny pociągnięcia przez spadkobierców
AX25 ;)
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SP5LDU w Wrzesień 12, 2010, 03:10:19 LOC
Cytuj
Ach... PR to raczej nostalgia niż stęchlizna - kto ciągnął newsy ze świata jak net był tylko dla studencików z PWR to wie o co "kaman".
Heh.... newsy jak newsy ale pamietam jak wp.pl i inne strony ciągnąłem w trybie tekstowym :)
Oczywiście softem dos'owym bez grafiki... Connect'y od węzła do węzła żeby z kolegą z Gdańśka popisać czy inne zapomniane już usługi... :) TNC pracowało wtedy na pełnych obrotach.
Po zastosowaniu kontorlera PK232 nawet komp mógł być wyłączony - po powrocie z pracy, kiedy widziałem , że na panelu mruga LED - wiedziałęm, że mam jakiegoś maila :D
Swój adres amprnetowy także jeszcze pamietam :)
Jednak teraz już...
Badanie sp9ldu.ampr.org [44.165.152.188] z użyciem 32 bajtów danych:
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Statystyka badania ping dla 44.165.152.188:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4 (100% straty),
Ja ten okres miło wspominam :)

Wybaczcie Koledzy za OffTopic ;)


Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Wrzesień 12, 2010, 19:25:42 LOC
hi, a ja pamiętam bbs'a 4z4iq zwanego "judegate" pozwalającego na początku lat dziewięćdziesiątych wchodzić z sieci 44 do internetu. wysyłało się przez nią "prawdziwe" majle :) z sieci packet radio
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Wrzesień 12, 2010, 20:39:42 LOC
Ano z Izraela via PR puszczałem sam do siebie SMSy na jedną z pierwszych komór ;) Człowiek wtedy cieszył się jak dziecko takimi duperelami ;)
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SP5LDU w Wrzesień 12, 2010, 21:02:53 LOC
To moim faworytem był SR2DWL we Włocławku :) 
*** connected to SR2DWL
SR2DWL} Hmm, welcome Lukasz to wloclawek.ampr.org network node :-)

----------------------------------------------------------------------
 SR2DWL   Loc.: JO92MP   QTH: Wloclawek (POLAND)   http://www.ampr.pl
----------------------------------------------------------------------

SR2DWL} Last login[593] from AX.25 port flex at Tue Mar 20 14:01:53 2001

[4] SR2DWL}
Cmd: ?,A,ACcess,AW,B,C,CA,COM,CONV,D,E,F,FTp,G,H,HO,Info,L,Mail,MF,MH,ML,MS,
     NE,Nntp,Ping,PO,Q,QRb,QTr,Reg,SMs,S,T,TRace,TUtor,U,V,Www,X,ZC,ZT,[...]
=>
Hmm..., witaj SP9LDU :) [ Ostatnio: Tue Mar 20 08:11:34 2001 ]

-----------------------------------------------------------
|                 Serwis Mail ->   FRBMail                |
| v1.5  by  Andrzej P. Bednarz  SQ2FRB  . |
-----------------------------------------------------------

Napisz 'Info', aby otrzymac informacje o programie.

Masz lacznie 7 listow (w tym zadnego nowego).

SR2BWL} Cmd: ?,B,C,D,F[...],H,I,K,KO,L[...],M,N,Q,R[...],S,SMs,SR,T[...],U,V
[+15/15(0+15)]=>
Do zobaczenia.

Ok, ja już nie śmiece bo trzeba by temat watku zmienić ;)
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Maj 14, 2011, 11:38:28 LOC
We Wrocku chodzi na testach 144,825 Cluster RF i po nastrojeniu się "okienkiem
APRS" na tą F widać ładnie spoty ale co pare minut D700 wymięka i się wyłącza.
Jakaś treść spota mu szkodzi. Nie każdego.

Kto rozwiąże zagadkę ?
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SQ4LWO w Maj 14, 2011, 13:37:06 LOC
Pewnie moja propozycja będzie głupia, ale na pewno na czasie.
Może ktoś napisał wirusa którym zarażone zostało lokalne digi i rozsyła go przez sieć wyłączając kenia :)
Tylko czekać aż zaczną się kasować flashe w tinytrakach ;)
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Maj 14, 2011, 20:38:10 LOC
Rozpoznanie tematu może skutkować ew, dywersją żartownisiów - nie pomyślałem o tym.
RYP meldował że jak "słuchał apeeresem" trakingu to też miał takie numery.
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Maj 14, 2011, 21:28:50 LOC
To zrobić monitorowanie/logowanie surowych ramek, które krążą.
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Maj 15, 2011, 13:16:11 LOC
I tak trza będzie uczynić.

Udało mi się nagrać jak to wygląda - ale sam wyłączyłem radio jak się zwiesiło:
http://www.youtube.com/watch?v=ZdJy6uyGxbU (http://www.youtube.com/watch?v=ZdJy6uyGxbU)
Tytuł: Odp: Zdalny "POWER OFF" TM-D700 ?
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Maj 15, 2011, 22:49:34 LOC
A mógłbyś nagrać P.MON (packet monitor), aby było widać surowe ramki. Czy nawet jeszcze lepiej oglądać przez inne tnc, oraz terminal np. HyperTerminal i zapisać ramki które krążyły przed zawieszeniem.