Forum APRS Polska

APRS => Sprzęt APRS => Wątek zaczęty przez: sq2lyh w Wrzesień 22, 2008, 09:01:29 LOC

Tytuł: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: sq2lyh w Wrzesień 22, 2008, 09:01:29 LOC
Witam.

W najbliższych dniach planuje zamówić http://foxdelta.com/products/foxview2.htm oraz http://foxdelta.com/products/foxdigi.htm

Jeśli ktoś z was chciałby coś ze strony foxdelta (n.p. same PCB lub PCB+Proc) to proszę o kontakt, będzie tańsza przesyłka. Ceny nie są wygórowane.

pozdrawiam

Piotr
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Wrzesień 22, 2008, 10:14:47 LOC
Może nie na temat, FoxDigi ???
przecież to nic innego jak projekt mini-TNC wzbogacony o wzm. operacyjny na wejsciu sygnału m.cz.

MINI-APRS-TNC Bob Ball,WB8WGA
http://www.kh-gps.de/minitnc.htm

zupełnie podobnie TinyTrack zmienił nazwę

Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SQ2IHP w Wrzesień 22, 2008, 12:40:29 LOC
Witaj ...
W ostatnim czasie zamówiłem dobie Foxtrak z tej strony o której piszesz, i faktycznie to jest to samo co Tiny Trak ... frimware i soft jest ten sam więc twierdzę że jest to mutacja nazwy dopasowana do nazwy "firmy" produkującej kity .. :)

Co do cen to faktycznie nie jest drogo i nie kalkuluje się samemu robić PCB, szukać elementów i kombinować z obudową ...

Pozdrawiam
Rafał SQ2IHP
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SQ2IHP w Wrzesień 22, 2008, 13:01:12 LOC
A kiedy chcesz zamawiać ?  Może popatrzę sobie wieczorem co tam jeszcze ciekawego mają ...

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SP5RZP w Wrzesień 22, 2008, 13:03:23 LOC
FoxDigi ???
przecież to nic innego jak projekt mini-TNC wzbogacony o wzm. operacyjny na wejsciu sygnału m.cz.

No trochę zmienili w sofcie - inaczej się zgłasza na początku  ;D
W sumie ten wzmacniacz operacyjny potrzebny jak umarłemu kadzidło - robiłem 3 minidigi i w żadnym radiu nie trzeba było "dopalać" sygnału m.cz., co najwyżej w jednym Kenwoodzie musiałem z pewnych względów blokadę szumów na 1 tranzystorze dorobić.

A co do zamówienia to poszperam wieczorem i może się dokleję - coś mi po głowie chodzi, że chciałem kiedyś jakąś płytkę sprzęgacza do reflektometru UHF u nich nabyć...
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: sq2lyh w Wrzesień 22, 2008, 22:47:39 LOC
Wiem że to nic nowego, ale płytki są w dobrych cenach, nawet całe kity. Chcę zamówić jak dostępna będzie płytka i główne elementy FoxView2, no bo jedynka już niedostępna a dwójka jeszcze niedostępna, myślę że w kilka tygodni się pojawi.
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: sp6ojk w Wrzesień 24, 2008, 10:11:33 LOC
Witam Kolegów. Wczoraj złożyłem FOXDIGI.. z kitu FOXDELTA ..Chcemy na nim postawic DIGi w OPlu..byc może rónież tym śladem pójdzie Brzeg  (Stowarzyszenie DIPOL) oraz Głubczyce (Klub SP6ZJP). W trakcie wstępnych prób wydaje mi się, że cos jest nie tak z odbiorem. Możliwe,że powoduje to ten wzm. operacyjny ..ale nie jestem tego pewien,nie zdążyłem dokłądnie sprawdzić. Czy Koledzy mają jakies doświadczenia w tym względzie ? Testy wykonywałem na jakim dalekowschodnim tanim ręczniaku . Nadawanie było ok..po dobraniu poziomu sygnału oczywiście. Proszę równiez o jakieś wskazówki dotyczące ustawień samego digi ?
w szczegolnosci UNPROTO,MYALIAS (czy wystarczy WIDE1-1 ?) oraz TXDELAY,TRACE i MONITOR. Nie wiem, czy to co podał VU2FD jest do przyjecia ?
Pozdrawiam...

Jarek sp6ojk
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SP5RZP w Wrzesień 24, 2008, 10:57:58 LOC
Nie analizowałem co tam było podane - intensywnie bawiąc się latem metodą prób (i błedów) doszedłem do takich ustawień:

ECHO ON
TXDELAY 48
GPS $GPGGA
TRace OFF
MONitor OFF
DIGIpeater ON
BEACON On EVERY 9
UNPROTO APRS v WIDE2-2 v SP3-3
MYCALL SP6OJK-0
MYALIAS WIDE1-1
Btext !5234.56N/02123.45E#PHG4280 Test mini-digi dla stacji z WIDE1-1.

Oczywiście dane wyżej podane są przykładowe - musisz wpisać właściwy znak i swoją pozycję GPS.
Resztę można żywcem zerżnąć.

Co do problemów z odbiorem - całkiem możliwe, że to sprawa wzmacniacza operacyjnego.
Po pierwsze musisz na wyjściu radia - np. we wtyczce Jack dać rezystor imitujący głośnik czy słuchawkę - chodzi o to aby wzmacniacz m.cz. w radiu był czymś obciążony.
Przykładowo 100 Ohm/0,25W (wartość niekrytyczna).
Spróbuj wejść z sygnałem m.cz. ZA wzmacniaczem operacyjnym.
Popatrzyłem na schemat - najlepiej odlutować jeden koniec C4 100 nF (ten idący na wzmacniacz operacyjny) i na tą wiszącą w powietrzu nóżkę C4 wejść sygnałem z radia.
Sugeruję też wylutowanie (jeśli jest) rezystora R7 (10MOhm) - więcej przeszkadza niż pomaga.
Ewentualnie postaw obok jakieś inne radio z trakerem i daj mu sztuczną antenę coby nie "spamować" eteru i niech ono wysyła ramki co np. 10 sekund, a Ty bawiąc się płytką Foxdigi  i kręcąc potencjometrem głośności w radiu dobierzesz w końcu właściwy poziom audio.

Można sobie pomóc podpinając kompa do RS232 na płytce Foxdigi, w samym sofcie załączając mon on i potem mon all i  po odpaleniu programu terminalowego w kompie będziesz widział co odbiera Foxdigi.
Trzeba się trochę pobawić, ale dość szybko nabierzesz wprawy bo to prosty soft.

Ważna sprawą o której już pisałem jest szerokość toru p.cz. radia - moje doświadczenia wskazują, iż "wąskie" radio pozwoli tylko na zdekodowanie ramek stacji z wąską dewiacją...

Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Wrzesień 24, 2008, 11:09:28 LOC
Ważna sprawą o której już pisałem jest szerokość toru p.cz. radia - moje doświadczenia wskazują, iż "wąskie" radio pozwoli tylko na zdekodowanie ramek stacji z wąską dewiacją...

Potwierdzam w 100%, radio a raczej jego p.cz jest krytyczna.
Jesli slyszysz stacje na 144.800 to mozesz ramki wyswietlac za pomoca monitora, jak wskazal
przedmowca. Jesli jedne stacje dekoduje, a inne nie to zmien radio. Tanie radio... nawet jesli takie jest
to zapewne wspolczesne i ma wezsze p.cz wiec podmień na starsze.
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: sp6ojk w Wrzesień 24, 2008, 11:19:56 LOC
Witam ponoewnie i bardzo dziekuje za cenne informacje i uwagi od obu Kolegów. Sprawa jest o tyle istotna,że jak pisałem wcześniej chcę wykonać takie digi i zainstalować na 15 piętrowym budynku w Opolu. Koledzy z którymi wspólnie podejmujemy różne inicjatywy tj. Stowarzyszenie DIPOl i SP6ZJP .. chca się włączyc w sprawę APRS na anszym terenie a ja pragne podsunąć im jakieś gotowe , niedrogie i sprawne rozwiązanie DIGI APRS (przynajmniej na początek). Apetyt rosnie w miarę jedzenia ..a ja chcę troszke wzmóc ten apetyt na naszym terenie ;) poprzez te 2..3 DIGI. Dziaisj dalsza część zabawy z FOXDIGI... o jej rezultatach oczywiście poinformuję na forum. Miło, że można liczyć na tak ekspresową pomoc na tym forum.. i to juz nie pierwszy raz !

73! Jarek sp6ojk
Opole
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SP5RZP w Wrzesień 24, 2008, 11:28:35 LOC
Jeszcze mi się przypomniało - potencjometr nastawny RV1 - 10 kOhm nie daje możliwości precyzyjnego ustawienia poziomu audio sterującego modulator w radiu.
Zbyt duży zakres regulacji.
Ja u siebie stosuję PR-ek 1 kOhm.
Nie musisz wymienieniać tego RV7 - wystarczy, że miedzy jego nóżki "gorącą" i "masową" równolegle wlutujesz rezystor 1 kOhm.
Dodatkowo sugeruję równolegle z RV7 dać także kondensator ceramiczny - chodzi o wytłumienie wyższych harmonicznych  i zrównanie poziomu sygnałów 1200 i 2200 Hz.
Bez tego ton 2200 jest wyraźnie głośniejszy od 1200 Hz.
U mnie sprawdził się 3,3 nF, aczkolwiek dobierałem go "na ucho" słuchając generowanych tonów w innym radiu (komenda calibrate) bo wrodzone lenistwo i niechęć do oscyloskopów nie pozwoliły mi odpalić oscyloskopu  ;D

Ale chyba dobrze dobrałem to wszystko, bo digipitery w prawie połowie Polski słyszą i dekodują moje minidigi  8)  http://aprs.fi/info/SP5RZP (http://aprs.fi/info/SP5RZP)
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: sp6ojk w Wrzesień 24, 2008, 11:44:32 LOC
Dziekuje za kolejne uwagi. Cenne.. ktore wykorzystam juz dzisiaj.

Jarek sp6ojk
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Wrzesień 24, 2008, 15:15:32 LOC
z kitu FOXDELTA ..Chcemy na nim postawic DIGi w OPlu..byc może rónież tym śladem pójdzie Brzeg  (Stowarzyszenie DIPOL) oraz Głubczyce (Klub SP6ZJP).
Z pobieżnej analizy, to foxdelta nie będzie pracował jako pełny digi APRS. Jest to digi typowego packet radio i dla APRS może być zaadoptowane jako digi pomocniczy. Może obsługiwać tylko jeden alias, można więc wykorzytać go dla powtarzania WIDE1-1. Nie ma natomiast typowej dla digi APRS redukcji n-n, czy duplicate checking.
Obecnie z niezbyt drogich rozwiązań, to UIDIGI wypalone w EPROMie dowolnego TNC2, czy rozwiązania typu X-Digi lub Tracker2. Lub jeśli jest gdzie wstawić komputer, to digi_ned.
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Wrzesień 24, 2008, 15:24:44 LOC
BEACON On EVERY 9
UNPROTO APRS v WIDE2-2 v SP3-3
Btext !5234.56N/02123.45E#PHG4280 Test mini-digi dla stacji z WIDE1-1.

BEACON
Własne beacony powinny być wysyłane przez digi co 10 minut.

UNPROTO
Ze ścieżką raczej krótszą niż dłużsżą. WIDE2-2,SP3-3 to jest 5 stopni. Absolutnie za dużo, aby wysyłać tak często. Max. WIDE2-2 tym bardziej, że jest to tylko digi wspomagający, lokalny.

Btext
Symbol digi powinien zawierać wykładnik, w tym przpadku wykładnik 1, czyli:
!5234.56N102123.45E#
W komentarzu, na początku powinna być informacja, co digi obsługuje. W tym przypadku W1, czyli:
!5234.56N102123.45E#PHG4280 W1
Reszta komentarza raczej krótka niż powieściopisarska. Warto uwzglednić wyświetlacze D7, które pokazują tylko 20 pierwszych znaków komentarza (po PHGphgd)
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Wrzesień 24, 2008, 15:46:36 LOC
Btext
Symbol digi powinien zawierać wykładnik, w tym przpadku wykładnik 1, czyli:
!5234.56N102123.45E#
W komentarzu, na początku powinna być informacja, co digi obsługuje. W tym przypadku W1, czyli:
!5234.56N102123.45E#PHG4280 W1

Własnie dzisiaj rozmyslalem znowu o aprs.fi i wykladnikach.
To zo zaproponowal Kolega RZP ladnie odroznia sie na mapie aprs.fi, ze ten DIGI nie jest "normalny"
http://aprs.fi/?call=SP5RZP&mt=m&z=9&timerange=3600

To Andrzeju co proponujesz wg prawideł z wykładnikiem
!5159.26N102110.50E#PHG2470 Test DIGI W1 Gora Kalwaria sq5dal@o2.pl
http://aprs.fi/?call=SQ5DAL-1&mt=m&z=8&timerange=3600
na mapie aprs.fi nie wyróżnia sie niczym niestety i do złudzenia przypomina pełnowartościowego DIGI.

Konstrukcja mini-tnc jest znakomita, patrząc na to że można mieć W1 za koszt PICa 8zł + kilka drobnych
elementów. Mysle, że na poczatek wystarczy aby zaistnieć na mapie, pozniej można wymienić na TNC
w miarę wzrostu apetytu :-)
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SP5RZP w Wrzesień 24, 2008, 16:24:00 LOC
Siła tego rozwiązania tkwi w jego prostocie, niewymyślnej konfiguracji i małych kosztach.
Oczywiście jest to niepełnowartościowe digi.
Ale z racji swoich zalet może znakomicie posłużyć jako "uzupełniacz" białych plam w zasięgu.
W stylu - stoi np. w Siedlcach normalne digi (a jeszcze lepiej IGATE) a dookoła w Łukowie, Mińsku Mazowieckim, Sokołowie Podlaskim i Łosicach stoją wspomagacze podrzucające ramki od mobili do głównego digi.
Dzięki temu mając jedno normalne digi i 4 mini-digi można pokryć teren w promieniu powiedzmy 60-90 km od głównego digi, bez konieczności starania się o jakieś "wypasione" lokalizacje typu wieża 50 m.
Górki też nie wszędzie są dostępne - chociażby u nas na Mazowszu...

Fakt - trochę przegiąłem z tym SP3-3, ale to tak testowo wpisane aby sprawdzić czy nie będzie problemów - na razie nie ma, ale mam zamiar ustawić teraz SP2-2.

Zaś wpis częstotliwości wysyłania bikona "9" powoduje, że tak naprawdę jest on wysyłany co ok. 10-11 minut (niedoskonałości softu, oczekiwanie na wolny eter)

Może byśmy wspólnymi siłami rozwinęli nieco ten projekt?
Przydałby się drugi alias - patrzyłem w listing (autor udostępnił), ale wymiękłem.
Dobry znawca asemblera da sobie radę.

Aby dodatkowo odróżnić, że to mini-digi może zamiast "APRS" w ścieżce (UNPROTO) wpisujmy "APMD" jak MiniDigi?

Może któryś z kolegów mający trochę czasu i zapał do tłumaczeń z angielskiego zrobił by "helpa" po polsku?

I zamiast stawiać w domach trakery wysyłające jedynie naszą pozycję można by takie płytki wkładać do radia - oprócz zaistnienia na mapie danego znaku taka stacja domowa pomagała by mobilom w dotarciu ich ramki do pelnowartościowego digi.
Oczywiście o ile w pobliżu nie ma zwykłego digi, bo wtedy niepotrzebnie robi się bajzel na kanale.
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Wrzesień 24, 2008, 18:08:47 LOC
Jestem całym sercem z Tobą aby wspierać ropowszechnienie tego projektu i zwiekszyć ilość W1 w SP.

Jednak nie rozumiem, o co chodzi z dodatkowym aliasem  ???
Stacje ruchome powinny mieć wpisane WIDE1-1 a jak nie mają to ich strata.
Obsługiwanie redukcji sciezki i obsługa duplicate checking sprowadza sie do funkcjonalnosci
pełenego DIGI a do tego potrzeba sporą ilość pamięci RAM, czego w PICu nie ma.
No chyba coś pomieszałem...
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Wrzesień 24, 2008, 18:30:09 LOC
Jeśli dodać więcej aliasów, to trzeba dodać również duplicate checking. Jeśli powtarzane jest tylko WIDE1-1, a występuje ono w ścieżkach tylko na pierwszym miejscu i tylko raz, to nie ma takiej konieczności.
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: sp6ojk w Wrzesień 24, 2008, 22:49:35 LOC
Mam jeszcze jedno pytanie techniczne - wykonalem wszelkie poprawki w foxdigi o ktorych wspominali koledzy (poprawki w schemacie..elementach) - czy led RX (zielony) powinien swiecic sie caly czas ? u mnie wlasnie tak jest.. i nie bardzo jestem pewien..czy czesc odbiorcza tego mini-digi wogole funkcjonuje.. ;) ?

73! Jarek sp6ojk
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SP5RZP w Wrzesień 24, 2008, 23:35:51 LOC
Jednak nie rozumiem, o co chodzi z dodatkowym aliasem  ???
Stacje ruchome powinny mieć wpisane WIDE1-1 a jak nie mają to ich strata.

Właściwie to masz rację.
Myślałem o ścieżce RELAY bo czasami się takie mobile zdarzają - zwłaszcza z Europy zachodniej...
Ewentualnie obsługa WIDE2-2, ale nie wiem czy nie namieszałoby to zbytnio w sieci APRS - pewnie tak.
Bo dość często przejeżdżają w moich okolicach mobile jedynie z "WIDE2-2, WIDE3-3" no i mają problem.
Ale to w sumie ich problem  ;)


A co do świecenia LED RX w Foxdigi kol. Jarka; powinna świecić oczywiście tylko podczas odbierania pakietu i chwilę po zakończeniu transmisji powinna gasnąć.
A usunąłeś ten rezystor 10 MOhm?
Bo jego obecność daje czasami takie przypadłości.
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Wrzesień 24, 2008, 23:45:56 LOC
czy led RX (zielony) powinien swiecic sie caly czas ?
U mnie w pierwowzorze świecił sie cały czas, a pod czas odbierania świeci jasniej.
Po wymianie opornika ( nie pamietam jakiego) LED działa poprawinie.
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: sq2lyh w Wrzesień 25, 2008, 07:49:25 LOC
Jeśli czyta to jakiś moderator to proszę o podzielenie tematu, a tutaj zostawić tylko odnośnie zamówienia bo poszło w temat foxdigi a nie zamówienia :-(
Tytuł: Odp: Zamówienie FoxDelta
Wiadomość wysłana przez: sq2lyh w Wrzesień 30, 2008, 09:20:55 LOC
Pojawił się zestaw i płytki FOXVIEW. Zamawiam.

Komu płytki FoxTrack (to jest to samo co TinyTrak), komu FoxView2 (wyświetlacz) z opcją rozbudowy do digi/trakera itp.??