Forum APRS Polska

APRS => Sieć 432.500 => Wątek zaczęty przez: SP5LDU w Styczeń 03, 2009, 22:31:32 LOC

Tytuł: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: SP5LDU w Styczeń 03, 2009, 22:31:32 LOC
Uruchomiłem testowy iGate dla prędkości 1k2 na QRG 432.500.
Gdyby ktoś z Warszawy chciał potestować przepływ ramek w tym paśmie to od poniedziałku 5 stycznia '09 będzie czynny 24h.
Znak: SP9LDU-11
Lokalizacja KO02lf (Warszawa Wola)
Platforma: UI-View32 + TNC2multi + FT-90R
Antena dookólna X-50 ~18m nad gruntem.
Moc nadajnika 20W
iGate przerzuca wszelkie ramki odebrane z RF do APRS-IS,
a z APRS-IS na RF tylko Message'i dla stacji lokalnych.

Jestem otwarty na propozycje praktycznego testowania prędkości 9k6 jednak ze względu na znikomą ilość urządzeń obsługujących tę prędkość (TH-D7, TM-D700, TM-D710) chyba szybko uznania nie zdobędzie.
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Styczeń 04, 2009, 03:25:54 LOC
ktoś, gdzieś... powiedział że postępu nie dać się zatrzymać...

dlatego IMHO na "70" powinnieneś uruchomić 9k6
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 04, 2009, 10:23:07 LOC
ktoś, gdzieś... powiedział że postępu nie dać się zatrzymać...

dlatego IMHO na "70" powinnieneś uruchomić 9k6

Ze względu na "kiepskie warunki propagacji" takiego sygnału 9k6 to jest raczej cofanie się :D
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: SP7FOY w Styczeń 04, 2009, 10:39:33 LOC
dlatego IMHO na "70" powinnieneś uruchomić 9k6

Było już o tym sporo.
Ale co takiego postępowego jest w 9k6?
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: SP5LDU w Styczeń 04, 2009, 13:21:35 LOC
Cytuj
Ale co takiego postępowego jest w 9k6?

Krótsze ramki, praktycznie mniejsze użycie pasma w funkcji czasu przez jedną stację ale i większe nakłady pracy aby tą prędkość w warunkach amatorskich uruchomić, dobrze wytestować i wdrożyć.
Ale o tym wszystkim już tu na forum było.
Eksperymentować jednak nikt nie zabroni i o to też w tym naszym hobby chodzi :)
Jednak póki co pozostawiam iGate w 70cm z prędkością 1k2.
Na specjalne życzenie, któregoś z kolegów jeżdżących w zasięgu radiowym mojego iGate'a mogę przełączyć na 9k6 - u mnie to dosłownie 2 ruchy jednak uważam, że najpierw trzeba by się przekonać do 1k2 w paśmie 70cm a dopiero później stopniowo wchodzić na wyższe prędkości.
9k6 wymaga już w sprzęcie amatorskim dokładniejszej korekty amplitud sygnału, czasem wymiany filtrów p.cz. w odbiornikach itp. W lepszej sytuacji są użytkownicy Kenwoodów, gdzie o tą prędkość zadbał już producent.
Chodzi o to aby zachęcić do "postępu" a nie zniechęcić poprzez pierwszą nieudaną próbę a często tak to się dzieje.
Nie pójdzie od kopa to odstawiamy ze stwierdzeniem, że to jest do *** i pozostajemy wierni tradycji 144.800 1k2.

Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 04, 2009, 13:29:14 LOC

Nie pójdzie od kopa to odstawiamy ze stwierdzeniem, że to jest do *** i pozostajemy wierni tradycji 144.800 1k2.

Nie chodzi o tradycję ale o to aby docelowo nie rezygnować z 1k2 na rzecz 9k6 na 70cm (nowo powstające - osadzone na stałe digipitery).
Testowanie 9k6 jest pożądane.
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: SP5LDU w Styczeń 04, 2009, 13:46:05 LOC
Oczywiście, że nie chodzi o kopleksowe przechodzenie z 2m 1k2 na 70cm 9k6.
Tak jak Andrzej SP3LYR napisał w którymś wątku; 144.800 z prędkością 1200 pozostanie standardem i tu się będzie odbywał zasadniczy ruch aprs jednak 70cm może działać jako alternatywne, czy pomocnicze pasmo.
Oczywiście, że jestem za dalszym utrzymywaniem i rozbudowywaniem sieci 144.800 1k2.
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: SQ5DCP w Styczeń 04, 2009, 17:49:23 LOC
W Radomiu jesteśmy po pierwszych próbach 9k6 na 432.500MHz.
Jednak 9k6 to niezbyt łatwy temat. Zastosowany modem obierał większość ramek z D710, a z D7 już nie.
Wygląda na to, że posiadany przez nas sprzęt nie do końca się sprawdzał i póki co zawiesiliśmy rozwój tego projektu.

Być może uruchomimy Igate z prędkością 1k2.

Jeśli chodzi o rozwijanie technologii, to trzeba pamiętać również o systemie DSTAR. ..choć tu użytkowników trzebaby z przysłowiową swiecą szukać ;)

73! Tomek
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: SQ6NTI w Styczeń 04, 2009, 19:03:17 LOC
Sprzęt DSTAR niestety nie kusi ceną...  :-\ Choć przyznaję, że podobają mi się fabryczne elementy systemu do szaf 19" :)
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 04, 2009, 23:03:14 LOC
Sprzęt DSTAR niestety nie kusi ceną... 

A czym DSTAR kusi?
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: SQ9IWE w Styczeń 04, 2009, 23:18:26 LOC
Sprzęt DSTAR niestety nie kusi ceną...  :-\ Choć przyznaję, że podobają mi się fabryczne elementy systemu do szaf 19" :)

Jak chyba kazdy sprzet o wymiarach 19"  ;D  http://www.arrl-al.org/repeater_photos_HSV.htm (http://www.arrl-al.org/repeater_photos_HSV.htm)
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: SP1WSW w Styczeń 04, 2009, 23:32:48 LOC
A czym DSTAR kusi?
Bajerami jakich dotad nie było: radio nadaje cyfrą, mozna pisac i rozmawiac jednoczesnie, sa DIGI które jak EchoLink mozna linkowac, lepsza czytelnosc przy slabym sygnale niz FM, jest informacja kto
jest w zasiegu DIGI itd itd itd :-) 
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Styczeń 05, 2009, 00:00:58 LOC
A czym DSTAR kusi?
Bajerami jakich dotad nie było: radio nadaje cyfrą, mozna pisac i rozmawiac jednoczesnie, sa DIGI które jak EchoLink mozna linkowac, lepsza czytelnosc przy slabym sygnale niz FM, jest informacja kto
jest w zasiegu DIGI itd itd itd :-) 

no i APRSem
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: M0GHC w Styczeń 05, 2009, 22:23:55 LOC
A czym DSTAR kusi?

Przede wszystkim czysciutkim dzwiekiem, mozliwoscia swobodnych rozmow z auta w UK do goscia na Alasce - taki kontakt wylapalem wczoraj jadac do Liverpool...


no i APRSem

DPRS - troche inna bestia. Ograniczeniem jest to, ze na niektorych przemiennikach ustawiony jest filtr, ktory przyjmuje/przepuszcza pakiety co 30 min - coby sieci nie zakorkowac... Niektorym to starcza, innym nie... Ja szczerze powiem, ze jeszcze nie ustawilem radia na DPRS...
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 06, 2009, 10:48:19 LOC
Może adminy powinny ustanowić nowy wydzielony temat DPRS/DSTAR? 

Pomijając drogie fabryczne cudaki. Są jakieś amatorskie przystawki żeby starego grata to tego adoptować? (Tak - nie szukałem jeszcze góglem )
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: SP6VWX w Styczeń 06, 2009, 11:41:10 LOC
http://www.universal-radio.com/catalog/fm_txvrs/1800star.html

Troche kosztuje.
Z ciekawości zadałem pytanie o cenę w Icom Polska.
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: M0GHC w Styczeń 06, 2009, 18:56:28 LOC
Pomijając drogie fabryczne cudaki. Są jakieś amatorskie przystawki żeby starego grata to tego adoptować? (Tak - nie szukałem jeszcze góglem )

Troche dookola rozwiazanie i wymaga peceta z dostepem do sieci ale mozna uzyc takiego czegos jak DVDongle: http://www.dvdongle.com/DV_Dongle/Home.html Robi to samo co radio z DStar - wiekszosc przemiennikow akceptuje polaczenia generowane z takiego cuda, wiec nie ma raczej problemow z gadaniem po swiecie. Przypomina to bardziej Skype w tym wypadku ale i tak jest fajne...
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: SP9ACI w Styczeń 12, 2009, 22:19:53 LOC
Z powodu uszkodzenia końcówki w moim TH-D7 (niektórzy mówią,żemogą być uszkodzone diody ?),od dłuższego czasu wychodząc w góry (SP9ACI-7) włączam w domu iGate na 432.500,dla prędkości 1k2.W Kenwood TM-D700 nastawiam 3-I DATA BAND A:TX B:RX.Początkowo robiłem testy na QRG 433.800 zgodnie z zaleceniem, ale ponieważ jest to pasmo LPD, występowały zakłócenia.Robiłem również testy na 70 cm QRG "holenderskie" (Kol.SP9UUC Michał podał mi na jakiej pracują w Holandii).Obecna zalecana GRG 432.500 to strzał w "dziesiątke".Ubiegłej niedzieli kol.Janek SP9RTT w QTH Racibórz odbierał moje ramki i kilka "puscił" przez swój iGate.Jeżeli ktoś z koleżanek lub kolegów będzie w Beskidach (Małym,Śląskim,Żywieckim) to pse o info MSG lub e-mail (sp9aci@wp.pl), załącze mój iGate.Mam antene HL-B 621 (podróbka X-510)Wystarczy.Reszta na ewentualne pytania.73 de Tolek
Tytuł: Odp: iGate 432.500MHz Warszawa
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Styczeń 13, 2009, 23:17:40 LOC
nowa freq rzeczywiście wygląda na OK  ;D skanuję ją w domu i w mobilu i na razie prawie nie ma problemu
"prawie" bo dzisiaj podczas powrotu z W-wy wzdłuż Wisły we Włocławku były śmieci...