Forum APRS Polska

APRS => Ogólne => Wątek zaczęty przez: sq9iwa w Październik 30, 2004, 13:04:32 LOC

Tytuł: Rozmyslania na temat APRS
Wiadomość wysłana przez: sq9iwa w Październik 30, 2004, 13:04:32 LOC
Przede wszystkim chcialbym sie przywitac z wszystkimi uzytkownikami forum jako ze jest to moj pierwszy post.

Ogolnie o APRS wiem niewiele..zeby nie powiedziec ze wcale.Wlasnie jestem w trakcie zaznajamiania sie z topologia sieci.

Ja osobiscie mam kiepskie warunki antenowe....ale jestem czlonkiem klubu SP9PZD i mamy tam swietne warunki do UKF'u.Jest to jeden z najwyzszych punktow w Rybniku [LOC JO90GC] i w sumie jakis tam wynik w zawodach na UKF'ie udaje sie stamtad zrobic.Zainteresowala mnie sprawa APRS bo w sumie czemu by nie sprobowac postawic jakiegos digipeatera w klubie.Tak jak mowie...jestem lysy w tym temacie ale mam checi.No oczywiscie jeszcze wszystko zalezy od reszty klubowiczow.Jakis komp sie znajdzie...radio na UKF tez.Jak narazie na klubie stoi bigstar i 17-el w poziomie na 2m.Ale antene mysle ze tez by sie dalo jakas wykonac lub zalatwic.Z tego co widzialem na mapce...to jestem poza zasiegiem czegokolwiek [teoretycznie].Najblizej chyba jest do OK2ULQ-2.

Sam juz nie wiem.

Czy do prob trzeba wystepowac do URTiP'u o wydanie specjalnego pozwolenia?
Tytuł: Rozmyslania na temat APRS
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Październik 30, 2004, 21:36:29 LOC
Również witam!
Ponieważ nikt inny nie podejmuje tematu, to choć parę słów.
Rybnik - wydaje się, że to dobra lokalizacja na digi regionalny (WIDE). Z okolic Rybnika chyba SP6RYP wchodził z mobila na OK2ULQ-2, ale skąd on nie wchodził...
Wysoki punkt - warto wykorzystać go na digi. Trzeba się liczyć, że na czas zawodów na 2m, oraz dla pracy dxowej na tym paśmie, będzie trzeba wyłączać digi, ale chyba to nie jest wielki problem.
Komputer jest potrzebny w przypadku programów DIGI_NED, czy UI-View, ale bardzo wygodnym rozwiązaniem, a przy tym funkcjonalnym jest UIDIGI wypalone w epromie TNC2. Wówczas wystarczy TNC & trx & ant. I digi chodzi.
Licencja będzie potrzebna do stałej pracy natomiast próbnie można uruchomić digi pod znakiem klubowym, czy indywidualnym, aby przed ostateczną instalacją przetestować pracę digi.
Tytuł: Rozmyslania na temat APRS
Wiadomość wysłana przez: SP3RAX w Październik 31, 2004, 07:08:29 LOC
<<<Licencja będzie potrzebna do stałej pracy natomiast próbnie można uruchomić digi pod znakiem klubowym, czy indywidualnym, aby przed ostateczną instalacją>>>
A jak wygląda to ze stacją POGODOWA
Tytuł: Rozmyslania na temat APRS
Wiadomość wysłana przez: sq9iwa w Październik 31, 2004, 09:08:21 LOC
No to musze zaczac kompletowac sprzet.Mam juz program DIGI_NED ale w domu chodze na WIN2000 wiec nie umialem go podejzec czy dziala.

To tak na poczatek moze dwa pytania:

1) czy jest gdzies w jakiejs zrozumialej formie opis jak skonfigurowac DIGI_NED zeby stacja chodzila jakos np.  RELAY, WIDE

2) Po czym mam poznac ze to juz dziala [bo na PR widac bylo ze ramki leca]
Tytuł: Rozmyslania na temat APRS
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Listopad 01, 2004, 06:36:59 LOC
Po polsku opisuje Robert SP6VWX konfigurację DIGI_NED
http://www.sp6vwx.republika.pl/DigiNed.htm
Na DIGI_NED pracował digi SP6PKQ-2, ale obecnie koledzy poszukują nowego lokalu klubowego, więc i digi musi znaleźć sobie nowe miejsce.
Oprócz tego digi SR8DSO pracuje na DIGI_NED.
W celu sprawdzenia, czy digi dobrze pracuje, najlepiej uruchomić jeszcze jedną stację, która będzie wysyłała swoje beacony z prostą ścieżką, jak np. WIDE,WIDE albo zaawansowaną TRACE3-3 wówczas będzie do przekazywanej ramki wstawiany własny znak digi, który powtórzył beacon. Jak już to działa, to inne testy, czy reaguje na ścieżkę RELAY, potem na zaawansowane WIDE3-3, czy wysyła swój beacon w zaprogramowanym czasie, do tego jeszcze parę innych testów, no i wreszcie wsiąść w mobila i sprawdzić, czy są potwierdzenia raportów z trasy. Miłej zabawy!
Tytuł: Rozmyslania na temat APRS
Wiadomość wysłana przez: sq9iwa w Listopad 01, 2004, 14:50:18 LOC
No nie powiem...stanowi to pewnien problem bo nie slyszalem zeby ktorys z moich lokalnych kolegow sie tym zajmowal.A tu sie okazuje ze aby wytestowac dzialanie jednej stacji trzeba odpalic 2 inne.

A w oparciu o juz istniejaca siec?

Tzn czy moge chociaz przechwytywac info wysylane pomiedzy digami?
Tytuł: Rozmyslania na temat APRS
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Listopad 01, 2004, 20:22:00 LOC
Można sprawdzić w samym DIGI_NED, czy odbiera ramki i czy przekazuje je dalej. Powinno to być widoczne w oknie Terminala. Jednak, co dalej faktycznie wychodzi na antenę, to warto obsłuchać z innej stacji. Własne beacony można sprawdzić poprzez APRS-IS, o ile gdzieś weszły na IGate. W tym celu należałoby wpisać ścieżkę dla własnych beaconów jako TRACE4-4 wówczas powinny dotrzeć do któregoś IGate, a przy tym będzie widoczne poprzez które digi przechodziły.
Jednak to, na ile lokalnie pracuje digi, lepiej sprawdzić z innej stacji APRS. Najprościej byłoby znaleźć któregoś z kolegów, który posiada radio Kenwood TH-D7 lub TM-D700. Włączyć na 144.800 oraz TNC APRS. Inny sposób, to zwykłe TNC podłączone do radia na 144.800. Przy użyciu Hyper Terminala można mieć na nim podgląd, co pojawia się w eterze.
Tytuł: Rozmyslania na temat APRS
Wiadomość wysłana przez: sq9iwa w Listopad 02, 2004, 16:25:03 LOC
No coz...tyle informacji mi jak narazie chyba wystarczy.Reszta "wyjdzie w praniu".Powinienem skompletowac sprzet do dwoch tygodni [najgorzej z trcv bo jest ale trzeba zaprogramowac 144.800Mhz w syntezie]

Jak juz sie uruchomie to was tu jeszcze troche pomecze tutaj :)
Tytuł: Rozmyslania na temat APRS
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Luty 22, 2005, 09:27:59 LOC
Cytat: "sq9iwa"
najgorzej z trcv bo jest ale trzeba zaprogramowac 144.800Mhz w syntezie

Napisz co to za TRX.
Tytuł: Rozmyslania na temat APRS
Wiadomość wysłana przez: SP6VWX w Luty 22, 2005, 18:28:24 LOC
Witam,

Moge przygotować dla Ciebie DigiNed'a jeżeli prześlesz mi wszelkie informacje jak połozenie, znak, tekst beaconu jaki chcesz podać, typ (zysk) anteny i wysokość nad terenem, uff....
Niby troche tego jest, ale nie święci garnki lepią....

Robert
SP6VWX