Forum APRS Polska

APRS => Sprzęt APRS => Wątek zaczęty przez: sp3xpj w Styczeń 25, 2009, 21:16:18 LOC

Tytuł: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sp3xpj w Styczeń 25, 2009, 21:16:18 LOC
Witam !
Czy w TH-D7 jest jakaś kontrola stanu akumulatora zarówno podczas pracy jak i ładowania ?
Ponadto czy ktoś zna źródło gdzie można by w kraju kupić dodatkowy, może większy akumulator ?
Pozdrawiam - Krzysztof
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 25, 2009, 21:31:01 LOC
Nie ma wskaźnika.
Tzn wskaźnikiem stanu zasilania jest bar-graf S-metra przy nadawaniu - chyba jest to opisane w manualu.

Jak masz starszą wersję D-7 to można korzystać z BT-pojemnika na 4 paluszki z zaaplikowanymi ACCU.
Nowsza wersja nie da się oszukać.

W ogóle ten D-7 ma do d. system zasilania - a w szczególności przy wyczerpanej baterii trza ją odłączyć żeby wyłączyć mu zasilanie. Bo tak pika = włącza się i wyłącza.
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: SP5LDU w Styczeń 25, 2009, 23:12:33 LOC
Nie ma wskaźnika.
Tzn wskaźnikiem stanu zasilania jest bar-graf S-metra przy nadawaniu - chyba jest to opisane w manualu.
Potwierdzam jednak wskaźnik S-metra sugeruje się napięciem akumulatora i tak jeśli mamy w 100% naładowany akumulataor 9,6V to przy nadawaniu zapala się max S7. S9 czyli pełny zakres uzyskujemy po podaniu zewnętrznego zasilania 13.8V. Przy zasilaniu z pojemnika BT-11 + 4x1.2V (4 akumulatorski AA) maxymalnie zaświeca mi się S5.
Cytuj
Jak masz starszą wersję D-7 to można korzystać z BT-pojemnika na 4 paluszki z zaaplikowanymi ACCU.
Nowsza wersja nie da się oszukać.
Możesz coś bliżej na ten temat? Wydaje mi się, że mam "nowszą" wersję TH-D7 i z powodzeniem zasilam ją pojemnikiem BT-11 z akumulatorkami.
Cytuj
W ogóle ten D-7 ma do d. system zasilania - a w szczególności przy wyczerpanej baterii trza ją odłączyć żeby wyłączyć mu zasilanie. Bo tak pika = włącza się i wyłącza.
Faktycznie do szału może doprowadzić to pikanie przy wyładowującym się ACCU a do tego pikanie jest spowodowane samoczynnym włączaniem i wyłączaniem TRX-a. Nie ma wtedy już jak wyłączyć jak tylko wyjąć ACCU lub podłączyć zasilanie zewnętrzne.

No... ale który TRX jest w 100% dopracowany! W każdym się znajdzie coś co można by dopieścić :)
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sq1gpi w Styczeń 26, 2009, 06:51:27 LOC
Nowe aku do "7" można bez problemu dostać w "inradio" czy "consparku" a i pewnie w wielu innych jeszcze. Kosztuje w granicach 100 PLN.
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 26, 2009, 10:21:46 LOC
Możesz coś bliżej na ten temat? Wydaje mi się, że mam "nowszą" wersję TH-D7 i z powodzeniem zasilam ją pojemnikiem BT-11 z akumulatorkami.
Tzn. takie informacje dostałem od kolegi który ma nowszą wersję i się dziwił ze mi na accu jedzie z BT-11. Można to zweryfikować  - może ktoś się jeszcze wypowie...


Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: SP5LDU w Styczeń 26, 2009, 11:00:12 LOC
Możesz coś bliżej na ten temat? Wydaje mi się, że mam "nowszą" wersję TH-D7 i z powodzeniem zasilam ją pojemnikiem BT-11 z akumulatorkami.
Tzn. takie informacje dostałem od kolegi który ma nowszą wersję i się dziwił ze mi na accu jedzie z BT-11. Można to zweryfikować  - może ktoś się jeszcze wypowie...



Ok, więc może żeby uściślić co to jest "nowsza wersja"... Ja posiadam TH-D7A 2.0(G) i zasilam bez problemu z pojemnika BT-11 z akumulatorkami 1.2V.

Ktoś się przyłączy?
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 26, 2009, 11:02:00 LOC
Ile masz w MENU stałych pozycji GPS które możesz wpisać z palca i potem wybierać?
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: SP5LDU w Styczeń 26, 2009, 11:38:51 LOC
Ile masz w MENU stałych pozycji GPS które możesz wpisać z palca i potem wybierać?

3 - słownie trzy :)
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 26, 2009, 11:46:33 LOC
No to na 100% nowsza wersja.
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sp4cmw w Styczeń 26, 2009, 12:15:47 LOC
Witajcie,

U mnie też TH-D7A (G2. 0) iz z BT-11 na 4 akumulatorkach każdy po 1,2V każdy się uaktywnia...
Po dość krótkim czasie (max. 1 godz. na odbiorze z SQL) zaczyna kłapać.... :-(((
Obciążenie tak szykanowanego BT-11 żarówką 6V/0,3A i pomiar napięcia wykazuje jednak 4,6-4,7V na zaciskach. Może to zależy od osobnika?

Akurat to radio jest dość nieprzyjazne ergonomicznie, - no to mogłem tego nie kupić!!!
A że jednak uległem reklamie i  kupiłem, to też trochę czasem narzekam...

Nie można mieć wszystkiego na raz!!!

73! - Henryk
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: SP2BZW w Styczeń 26, 2009, 23:31:42 LOC
Cytat: sp4cmw
A że jednak uległem reklamie i  kupiłem, to też trochę czasem narzekam...

znasz alternatywę ?  8)
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sp4cmw w Styczeń 27, 2009, 06:29:44 LOC
Znów podchwytliwe pytanie.
Dlatego narzekam tylko trochę.. :-)
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 27, 2009, 10:41:13 LOC
Cytat: sp4cmw
A że jednak uległem reklamie i  kupiłem, to też trochę czasem narzekam...

znasz alternatywę ?  8)

Poczekać na nowy wypust kenia. Coś już ptaszki wyćwierkały na ten temat?
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sp3xpj w Styczeń 27, 2009, 16:45:55 LOC
Dziękuję Wszystkim - wątpliwości rozwiane

Chyba ze jeszcze kto doradzi jak to ustrojstwo szybciej ładować (albo czym )

Pozdrawiam !
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 27, 2009, 17:03:20 LOC
Albo fabrycznym rapidczerdżerem albo trza zrobić rapida - wewnątrz accu jest chyba termistor (extra styk pomiędzy + a -) więc można zrobić prostą automatykę do wyłączenia szybkiego ładowania.
Polecam samoróbkę na U2407 od Temica.
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sp3qdu w Styczeń 31, 2009, 12:41:31 LOC
Witam!  Czy w TH D7 jest mozliwosc skanowania zaprogramowanych czestotliwosci jednoczesnie 2m i 70cm. W moim moge skanowac 2m albo 70cm
Henryk
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 31, 2009, 16:05:04 LOC
Tak - można ale nie w ramach jednego "okienka". Musisz włączyć "dual" i osobno potem skanowanie w dolnym i górnym okienku.
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sp3qdu w Styczeń 31, 2009, 17:00:34 LOC
Dziekuje za podpowiedz skanuje
Pozdrawiam Henryk
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Styczeń 31, 2009, 17:17:25 LOC
a ja mam takie pytanie:

czy ktoś spotkal się z uszkodzeniem th-d7 objawiającym się zniknięciem mocy na 2m i 70cm prawie do zera. o ile upalenie końcówek powoduje generacje kilkunastu miliwatów mocy w tym przypadku wychodzą mikrowaty. uszkodzenie to powstało po przepięciu które upalilo bezpiecznik w środku radia. po naprawie bezpiecznika wystąpił problem z mocą. wszytsko inne działa w 100%.
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 31, 2009, 18:28:32 LOC
Prawdopodobnie uszkodzony sterowany regulator napięcia z wykonawczym Q7 (2sb1188)
Dostarcza napięcia ok 4V (przy TX) na drivery przed końcówkami mocy UHF i VHF.
Emiter Q7 leci właśnie na fusa F1.
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Styczeń 31, 2009, 18:38:25 LOC
Prawdopodobnie uszkodzony sterowany regulator napięcia z wykonawczym Q7 (2sb1188)
Dostarcza napięcia ok 4V (przy TX) na drivery przed końcówkami mocy UHF i VHF.
Emiter Q7 leci właśnie na fusa F1.


ooooo, bardzo dziekuję za podpowiedź, czy naprawiałes to kiedys czy analizowałeś schemat ??
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Styczeń 31, 2009, 19:00:56 LOC
sprawdziłem ten tranzystor i wygląda to tak:

pomiędzy B a C :

plus do B: 0V
plus do C: 0,594V

pomiędzy B a E:

plus do B: 0,808V
plus do E: 0,595V

pomiędzy E a C:

plus do E: 0V
plus do C: 0,573V

pomiędzy E a B jest rezystor 4k7 i on jest OK
na mój gust jest upalony a jak Ty sądzisz ??
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Styczeń 31, 2009, 21:00:07 LOC
porównałem z drugim th-d7 które mam rozebrane, tam działają końcówki. pomiaary są identyczne z uszkodzonym, wychodzi na to, ze ten tranzystor jest sprawny. jakieś inne propozycje ??
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 31, 2009, 21:00:42 LOC
Żeby upalić rezystor 4k7 potrzebne jest dosyć wysokie napięcie którego w D7 normalnie nie ma :D
Na emiterze  Q7 jest napięcie z + terminala accu via F1.
Regulatorek złożony z Q7 i macierzy Q8 jest pobudzany przy TX poziomem niskim (masą) via R24
i wtedy na kolektorze Q7 powinno się pojawić napięcie ok 4V.
Poprzez R24 podawane jest systemowe napięcie 3V będące napięciem odniesienia dla regulatora.
Scalone kluczyki Q11,Q12 przełączają napięcia w zależności czy jest nadawanie na VHF czy UHF.
Te napięcia po Q11 i Q12 zasilają dwustopniowe drivery przed hybrydkami, polaryzują układ ALC od regulatora mocy TX oraz polaryzują diody przełączające na wyjściu hybrydek.
Bez tych napięć to co wylatuje w eter to właściwie tylko to co wzmocnił bufor po VCO czyli tyle co kot napłakał.
(http://obrazki.elektroda.net/64_1233430829_thumb.jpg) (http://obrazki.elektroda.net/64_1233430829.jpg)
A tu tego szukaj na PCB:
(http://obrazki.elektroda.net/51_1233430894_thumb.jpg) (http://obrazki.elektroda.net/51_1233430894.jpg)
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 31, 2009, 21:42:02 LOC

Regulatorek złożony z Q7 i macierzy Q8 jest pobudzany przy TX poziomem niskim (masą) via R24....

My Error - chodzi o R21 !
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Styczeń 31, 2009, 21:50:33 LOC
masz kolorowy schemat ! ja tylko b/w.

więc sytuacja wygląda tak:

z Q7 wychodzi napięcie 4.18V po naciśnięciu PTT. wchodzi na q11 i q12 i z nich po wybraniu odpowiedniego pasma wychodzi 4.07V z obu kluczy. na końcówki wchodzi napięcie: na 2m wchodzi 3,63V a na 70cm wchodzi 3,2V na mocy H. oba
mają zasilanie 10V.
coraz bardziej sie skłaniam ku wersji, że od tego przepięcia umarły końcówki :( chyba będę musiał odpalić analizator i pomierzyc moce na wejściach i wyjściach hybrydów.

masz jeszcze jakies pomysły ??
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 31, 2009, 21:58:48 LOC
No to tak pokrótce wygląda że mogły paść obie hybrydki (ich główne zasilanie wisi na terminalu zasilania). Ten regulator to chyba jedyna wspólna część dla torów TX VHF i UHF. Jak masz drugie radio i nie boisz się przekładek to szybko zweryfikujesz tą makabryczną tezę.
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Styczeń 31, 2009, 22:21:46 LOC
końcówek zbednych nie mam :( ale pomierzę moc na wejsciach hybryd. jak moc będzie mała na wejściu to być może umarło jeszcze zasilanie stopni sterujących, musi tam wchodzić 30mW.
Tytuł: Odp: zapytanie do znawców TH-D7
Wiadomość wysłana przez: sq6ade w Styczeń 31, 2009, 22:58:06 LOC
Zasilanie stopni przed PA hybrydowymi leci z tego co powyżej !