Forum APRS Polska

APRS => Sieć 432.500 => Wątek zaczęty przez: SP3VSS w Luty 08, 2009, 15:37:15 LOC

Tytuł: Igate na 433.800 W Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Luty 08, 2009, 15:37:15 LOC
Witam !

Uruchomiłem testowo Igate na 433.800 w Poznaniu. Chwilowo na tej częstotliwości ze wzgledu na to, ze tak mialem zaprogramowana Motorolę. W czwartek przeprogramuję ją na 432.500. Igate chodzi na ASUSie wl-500g i oprogramowaniu APRS4R. Obecnie ma załozony filtr na 100km wokół miejsca położenia, nadaje wszystkie stacje odebrane z serwera, nie wiem czy nadaje wiadomości, nie miałem mozliwości sprawdzenia, brak wystarczającej ilości znaków krótkofalarskich :) Nadaje ode mnie z domu. Moc około 5W, antena ok. 11dB, wyskość 120 m n.p.m. W wolnej chwili skonfiguruje jeszcze DIGI. Chilowo brak czasu.

Wizualnie można popatrzec na stronie:

http://aprs.vss.pl

jeżeli wszytsko bedzie pracowac stabilnie, wymienię radio na radio większej mocy i posadzę wszystko na wiezy piątkowskiej. tam miejsce, internet, kabel i antena juz czekają. wtedy położenie będzie wynosic około 100m n.p.t. czyli ponad 200m n.p.m.

Testować !!
Tytuł: Odp: Igate na 433.800 W Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Luty 09, 2009, 00:17:43 LOC
w razie jakby ktoś pytał, to DIGI juz działa, wiadomości z neta przychodza na radio, a z radia mozna wysłać na serwer.
Tytuł: Odp: Igate na 433.800 W Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: sp3xpj w Marzec 01, 2009, 22:19:35 LOC
cześć Artur! a jaki jest realny termin montażu na Wieży - Piąkowo ?
Pozdrawiam - Krzysztof
Tytuł: Odp: Igate na 433.800 W Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Marzec 03, 2009, 08:59:09 LOC
cześć Artur! a jaki jest realny termin montażu na Wieży - Piąkowo ?
Pozdrawiam - Krzysztof

kwestia firmy która ma podpiąc inet, czekam na ich pojawienie się na wiezy aby okreslili gdzie mam wpiąc sie z kablem.
Tytuł: Odp: Igate na 433.800 W Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Maj 05, 2009, 16:12:11 LOC
cześć Artur! a jaki jest realny termin montażu na Wieży - Piąkowo ?
Pozdrawiam - Krzysztof

kwestia firmy która ma podpiąc inet, czekam na ich pojawienie się na wiezy aby okreslili gdzie mam wpiąc sie z kablem.

net podpięty, jak wszytsko dobrze pójdzie to końca tygodnia bedzie :)
Tytuł: Odp: Igate na 433.800 W Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3LYR w Maj 05, 2009, 16:28:06 LOC
A nie da rady na 432.500?
Tytuł: Odp: Igate na 433.800 W Poznaniu
Wiadomość wysłana przez: SP3VSS w Maj 05, 2009, 17:19:19 LOC
A nie da rady na 432.500?

oczywiście, ze da rade, na poczatku pisałem, ze ruszy na 433.800 bo tak była zaprogramowana motorola, teraz juz jest ustawione 432.500 i tak bedzie działać.