Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: WAŻNA informacja dot. nowego Rozporządzenia MŚ  (Przeczytany 11635 razy)

SQ6NTI

• PG APRS
  • *
WAŻNA informacja dot. nowego Rozporządzenia MŚ
« dnia: Marzec 27, 2009, 13:25:08 LOC »

http://www.pzk.org.pl/news.php?readmore=732

Dotyczy wszystkich krótkofalowców i wprowadza istotne, bardzo kłopotliwe dla nas regulacje.
Ministerstwo Środowiska nie uwzględniło PZK wśród uczestników konsultacji społecznych.
Jeśli nie będziemy działać teraz, rozporządzenie wprowadzi na większość z nas obowiązek wykonywania badań wpływu naszych instalacji na środowisko i zgłaszania szczegółowych danych z podaniem wysokości zawieszenia środka elektrycznego anteny do jednej dziesiątej metra włącznie!

Nasz kraj najwidoczniej szykuje się do pobicia unijnych regulacji krzywizny ogórka!
Miłosz SQ6NTI - Wrocław APRS Team - QRV 145.450, SR6WR, 145.250, SR6R

SP6VWX

• Administrator
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
Odp: WAŻNA informacja dot. nowego Rozporządzenia MŚ
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 27, 2009, 13:45:38 LOC »

Inicjatywa cenna i konieczna.
Uważam zaś niestety, iż proponowane pismo z protestem stworzone zostało trochę naprędce.
Stwierdzenie
Zatem posługując się prostą matematyką i standardową ilością czasu pracy mojej stacji ( ok. 1-10 łączności dziennie, czas jednej łączności  od 10 do 20 sek. !!! ) łatwo stwierdzić, że współczynnik wykorzystania czasu doby na emisję pola elektromagnetycznego, dla mojej stacji wynosi średnio około 0,001% przy 100% dla stacji komercyjnej.
jest raczej niepoważne i chyba siedzi tu błąd. Jest to me odczucie na bazie własnych doświadczeń (jak zaczne gadać to łączności mogą trwać z przerwami i 15 minut jedna).
Niestety na stronie PZK nie da się umieścić komentarza, więc uczulam naszych forumowiczów. Uważam, iż w tak poważnej sprawie nie możemy się "wygłupić" i podawać nierealnych parametrów.
Oczywiście nawet jak mam 10 łączności po 15 minut każda dziennie (czynnego nadawania znaczy jakieś 4..6 godzin pracy na radio) to i tak wypełnienie doby jest 10% a nie 100% czyli o rząd wielkości mniejsze niż komercja.
Realnie ten parametr i tak jest jeszcze niższy, ale chyba nie aż tak jak zapisano.
Robert

SP3VSS

• PG APRS
  • *
  • Nic co tajne nie jest nam obce.
    • @pump_upp - best crypto pumps on telegram !
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 27, 2009, 13:56:50 LOC »

swoje zdanie na temat tej akcji napisałem na grupie dyskusyjnej.

SP7FOY

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2009, 00:28:17 LOC »

z podaniem wysokości zawieszenia środka elektrycznego anteny do jednej dziesiątej metra włącznie!

Ten kto pisał ten projekt to w ogóle nie wiedział co pisze.
Precyzja wymagana przy podaniu współrzędnych jest jeszcze ciekawsza.

A ciekawe co takiego PZK wywinęło, że nie chcą z nimi rozmawiać.

SQ5VDR

• *
  • 73` de Darek
    • http://art.debesciak.net
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 28, 2009, 10:10:51 LOC »

Na pytanie Witka SP5UHW odnosnie braku PZK jako stron do konsultacji - dostal on nastepujaca odpowiedz:

Witam Pana
W związku z wiadomością otrzymaną od Pana drogą elektroniczną, uprzejmie wyjaśniam, co następuje.
Każdy projekt rozporządzenia Ministra Środowiska konsultowany jest społecznie.
Zgodnie z zasadą przyjętą w tym zakresie projekt jest wysyłany tradycyjną pocztą do instytucji naukowo-badawczych, izb gospodarczych, służb ochrony środowiska, organizacji pozarządowych, których lista jest zamieszczana, jako załącznik do projektu. Lista ta jest skończona i nie jest możliwe, aby przy jej tworzeniu uwzględnić wszystkie potencjalnie zainteresowane przedmiotem regulacji podmioty, instytucje i organizacje.
Dlatego też poza rozesłaniem projektu zgodnie z listą, każdy projekt zamieszczany jest w Biuletynie Informacji Publicznej oraz na ogólnodostępnej stronie internetowej Ministerstwa Środowiska (serwis WWW MŚ, w dziale Projekty aktów prawnych do konsultacji społecznych), wraz z informacją o możliwości wnoszenia uwag na podany adres e-mailowy.
Intencją takiego działania jest, aby każdy zainteresowany? osoba fizyczna, instytucja, czy też organizacja społeczna? mógł się z projektem zapoznać i na jego temat wypowiedzieć.

Wszelkie uwagi, wnioski i propozycje dotyczące konsultowanego społecznie projektu mogą Państwo przesłać drogą elektroniczną - na adresy podane na ogólnodostępnej stronie internetowej Ministerstwa Środowiska, w dziale Projekty aktów prawnych do konsultacji społecznych - lub na adres Ministerstwa Środowiska tradycyjną pocztą.

Z poważaniem, Anna Rybak
Departament Instrumentów Środowiskowych
Ministerstwo Środowiska
ul. Wawelska 52/54
00-922 Warszawa
tel. +48 22 57 92 616
fax. +48 22 57 92 217

sq5rde

• *
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 28, 2009, 14:55:14 LOC »

Ten kto pisał ten projekt to w ogóle nie wiedział co pisze.
Precyzja wymagana przy podaniu współrzędnych jest jeszcze ciekawsza.

Zadaję sobie pytanie co mam zrobić jak mam zainstalowaną stację mobilną jak spełnić warunki rozporządzenia?
Agi
sq5rde

jabber: maciupeq#gmail.com

SP7FOY

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 28, 2009, 15:12:58 LOC »

Zadaję sobie pytanie co mam zrobić jak mam zainstalowaną stację mobilną jak spełnić warunki rozporządzenia?

Na tym forum to odpowiedź jest prosta: Dołącz do wniosku wydruk z aprs.fi ;)

Tylko nie wiem co zrobić jak moja stacjonarna na wietrze wygina się daleko poza precyzję wymaganą.
O antenach obrotowych to już nawet nie wspominam.

Poza tym taka precyzja to już tylko przez geodetę może być wyznaczona.
Inna sprawa, że można wpisać cokolwiek, bo druga strona też tego nie sprawdzi.

SQ6NTI

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 29, 2009, 18:06:03 LOC »

Na pytanie Witka SP5UHW odnosnie braku PZK jako stron do konsultacji - dostal on nastepujaca odpowiedz:
Ta odpowiedź z MŚ kupy się nie trzyma, bo PZK jest akurat jedną z najbardziej zainteresowanych organizacji w kwestii regulacji służby amatorskiej. A w projekcie mamy nawet swój osobny punkt. Czy to nie wystarczający powód, żeby zaprosić do konsultacji największą organizację radioamatorską w Polsce? Za to ekologów tam od groma.

SQ6NTI

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 29, 2009, 19:43:23 LOC »

Kolejna oficjalna akcja, tym razem ze strony OT20:
http://www.pzk.lublin.pl/infusions/rekrut/panel.php

Ode mnie: przy wysyłaniu protestu pamiętajcie o podaniu danych osobowych, w tym nr dowodu. Dodatkowo zachęcam do umieszczenia w tekście własnych spostrzeżeń, by wiadomość nie wyglądała tak samo, jak tysiąc innych.

SQ6NTI

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 02, 2009, 20:25:35 LOC »

Pozwoliłem sobie stworzyć własną wersję pisma w oparciu o dokumenty ze stron ZG PZK i OT20.
Jeśli komuś się spodoba i zechce właśnie w takiej postaci wysłać, proszę zwrócić uwagę na:
1) dane wysyłającego (na górze po lewej),
2) miejsce i datę (na górze po prawej),
3) członkostwo w PZK (4. akapit Uzasadnienia),
4) podpis (na końcu)

http://x-com.wroc.one.pl/milosz/konsult-MS/szablony_elektroniczne/
http://x-com.wroc.one.pl/milosz/konsult-MS/szablony_odreczne/

Ponieważ zostało jeszcze parę dni, zapraszam do merytorycznej dyskusji nad treścią, jeśli ktoś ma propozycje modyfikacji.

SQ9IWE

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 02, 2009, 22:43:24 LOC »