Inicjatywa cenna i konieczna.
Uważam zaś niestety, iż proponowane pismo z protestem stworzone zostało trochę naprędce.
Stwierdzenie
Zatem posługując się prostą matematyką i standardową ilością czasu pracy mojej stacji ( ok. 1-10 łączności dziennie, czas jednej łączności od 10 do 20 sek. !!! ) łatwo stwierdzić, że współczynnik wykorzystania czasu doby na emisję pola elektromagnetycznego, dla mojej stacji wynosi średnio około 0,001% przy 100% dla stacji komercyjnej.
jest raczej niepoważne i chyba siedzi tu błąd. Jest to me odczucie na bazie własnych doświadczeń (jak zaczne gadać to łączności mogą trwać z przerwami i 15 minut jedna).
Niestety na stronie PZK nie da się umieścić komentarza, więc uczulam naszych forumowiczów. Uważam, iż w tak poważnej sprawie nie możemy się "wygłupić" i podawać nierealnych parametrów.
Oczywiście nawet jak mam 10 łączności po 15 minut każda dziennie (czynnego nadawania znaczy jakieś 4..6 godzin pracy na radio) to i tak wypełnienie doby jest 10% a nie 100% czyli o rząd wielkości mniejsze niż komercja.
Realnie ten parametr i tak jest jeszcze niższy, ale chyba nie aż tak jak zapisano.