no właśnie

i co tu koordynować ?
bardzo celne pytanie które może być zadane tylko i wyłącznie przez laika, być może "fachowca" od P-R ale nie rozumiejącego, lub niechcącego zrozumieć pomimo podobieństw (protokół AX-25) zupełnie innych celów tych dwóch emisji...
nie będę komentował tej wypowiedzi na P-R ponieważ od kilku lat nie jestem w tej sieci (pomimo onegdaj zaangażowania, dla wiadomości młodszych kolegów mój IP : 44.165.38.1)
odpowiadając na pytania Mariana SP6FIG:
ad.1 od koordynatora sieci APRS który pozwoli uruchomić takie czy inne DIGI,
co Kol. rozumie pod nazwą bramka ? IGATE ? na to nie trzeba zgody, to jest po prostu w myśl przepisów obowiązujących nielegalne :oops:
ad.2 będzie taka potrzeba ? obserwując P-R ponad 10 lat wątpię ale jeżeli wystąpi to oczywiście zgoda obu koordynatorów (może się przecież zdarzyć że warunki postawienia węzła P-R nikomu nie przeszkadzają ale w danym rejonie jest za dużo DIGI APRS)
na szczęście Kolega podał na koniec proste rozwiązanie Swoich wątpliwości - po prostu Kolega się myli bo nie wie na czym polega i czemu służy APRS...
nie będę się odnosił do opinii malejącej roli koordynatora P-R, jeżeli będą użytkownicy tej emisji to na pewno będzie potrzebny, a że P-R zanika, ubywa ilość węzłow... naprawdę nie jesteśmy temu winni, ja jestem wręcz przeciwnikiem (jak to się póki co niestety dzieje) uruchamiania "wirtualnych" stacji APRS pochodzących z sieci P-R, "pokazywania na mapie APRS" stacji packet radio które nie są na QRG APRS i wręcz raczej nigdy nie będą...
(z takich czy innych "życiowych" względów - opinia jednego z koordynatorów PR)
na koniec Kolega SP7MOA też się "popisał" znajomością APRS
dać każdemu jak leci i może jeszcze pozwolić uruchomić na każdym węźle P-R IGATE z portu 10152 na port radiowy ?
a jak :!: niech wszyscy mają cały świat na mapie mimo że nie mają internetu w domu...
PG APRS nie ma wpływu na wybór koordynatora P-R (nam Marek SP3AMO nie przeszkadza) ale gdyby miała - to Kolega (IMHO) byłby chyba ostatni któremu powierzylibyśmy tę niestety niewdzięczną rolę