Forum APRS Polska

Statystyka APRS Serwera

Polska strona APRS

Wrzesień 06, 2010, 14:44:44 LOC *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Nowa wersja Forum

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: iBCNU  (Przeczytany 1592 razy)
SP3LYR
Administrator

Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią

« : Maj 24, 2009, 23:09:11 LOC »

Niedawno pojawił się kolejny program dla wysyłanie pozycji, ale także wymiany msg za pomocą komórki. Tym razem pod iPhone. Program iBCNU http://ibcnu.us/ korzysta z GPSa wbudowanego do iPhone'a i łączy się bezpośrednio z serwerem.
Moje testy można zobaczyć pod znakiem AB9FX-10

73
Andrzej SP3LYR
sq6ism

*

« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2009, 23:29:23 LOC »

chyba działał ... obecnie na 3.1 mam:

Can't read from APRS server
Invalid response from APRS server

i co chwila wywrotka.

pzd,
SQ6ISM

sq6ism

*

« Odpowiedz #2 : Listopad 08, 2009, 00:01:03 LOC »

Poprawiona wersja 1.5 działa już lepiej z 6ścio literowymi znakami.

pzd,
Marcin SQ6ISM

sq9cnn

*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 21, 2010, 14:37:10 LOC »

Korzystam od jakiegoś czasu (co prawda sporadycznie) z tego oprogramowania i uważam, że jest godny polecenia.

Pozdrawiam
SP3LYR
Administrator

« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2010, 17:25:10 LOC »

Od paru miesięcy jest kolejna aplikacja APRS pod iPhona - PocketPacket http://koomasi.com/pocketpacket/
Również ciekawie pracuje. Co więcej, nie tylko łączy się z serwerem, ale także przewiduje współpracę z radiem. Na razie dopracowane jest dekodowanie ramek z odbieranego audio. Nie ma jeszcze możliwości ich emisji. Audio może być odbierane przez mikrofon iPhona, choć przyznam, że jest to dość karkołomne, lub przez kabel, a jeszcze lepiej przez interfejs łączący wyjście z radia z wejściem na jacku iPhona. Nie kupiłem jeszcze odpowiedniej wtyczki, aby przetestować ten sposób. Zastanawiam się, czy audio przez Bluetooth nie byłoby ciekawszym rozwiązaniem, o ile możliwym.

73
Andrzej SP3LYR
sq9cnn

*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 22, 2010, 22:21:08 LOC »

Szczerze mówiąc ja z kumplem napisaliśmy jakiś zaczątek oprogramowania aprs na iphona, nawet kilka ramek poszło do sieci, ale temat chwilowo umarł Smutny. Za dużo innych tematów, a ja już od lat nie bawię się w programowanie więc to nie tak łatwo przychodzi jak kiedyś Uśmiech.

Może jednak jeszcze do tematu wrócimy, firmę mamy ciągle zarejestrowaną w programie iphone developer Mrugnięcie. Jak coś ruszy, dam znać!

73's
SP3LYR
Administrator

« Odpowiedz #6 : Styczeń 22, 2010, 22:43:12 LOC »

Myślę, że jest tu duże pole do popisu, aby stworzyć coś jakby FOA-Pack na iPhonie. Może Radek byłby skłonny zapalić się znowu do projektu i współpracy. Tym bardziej, że miał w zanadrzu coś podobnego na WM. Odpada wówczas cały problem elektroniki, klawiatury, wyświetlacza. Do tego dochodzą możliwości ściągania map, połączenia z serwerem. Ale nawet bez takich bajerów, wersja programu pod iPhona do obsługi IGate'a, czy digi na pewno cieszyłaby się dużym powodzeniem. Można 'ad hoc' podczas imprezy uruchomić bramkę, ale nawet do stałej pracy jako digi można poświęcić jakiś starszy sprzęt, ciągle pojawiają się nowe wersje. Jakiś stary iPod mógłby z powodzeniem obsługiwać inteligentny digi.

73
Andrzej SP3LYR
SP3LYR
Administrator

« Odpowiedz #7 : Styczeń 28, 2010, 05:12:12 LOC »

Pole do popisu się poszerza dla aplikacji pod iPhone & iPod. Dochodzi najnowszy iPad z 9-calowym ekranem http://www.apple.com/ipad/specs/ W wersji 3G jest nawet wbudowany GPS, ale nawet bez niego aplikacja APRS na takim urządzeniu to całkiem komfortowa praca.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2010, 05:32:28 LOC wysłane przez SP3LYR » Zapisane

73
Andrzej SP3LYR
SP9LDU
PG APRS

*

« Odpowiedz #8 : Luty 14, 2010, 19:08:54 LOC »

Testuje ten soft także Kol. SQ5SDL http://aprs.fi/?call=sq5sdl-4.
Osobiście nadal nie jestem przekonany do APRS-u via gsm, gprs, tcp/ip etc. Uśmiech
Może z czasem mi się coś odmieni, póki co preferuję ramkowanie via RF.

Vy'73! de Łukasz SP9LDU (SN9T)
SP3LYR
Administrator

« Odpowiedz #9 : Marzec 12, 2010, 19:55:00 LOC »

Pojawił się jeszcze jeden program APRS pod iPhona i jego rodzinkę 'OpenAPRS iPhone Edition 1.0.1'
Ma sporo ciekawych funkcji, ale faktycznie brakuje mu tego, na co czekam - połączenie z radiem. Jak na razie żaden z programów APRS pod iPhona nie pozwala na dwustronną pracę RF.

73
Andrzej SP3LYR
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!