|
SQ8ISJ
|
 |
« : Październik 17, 2009, 12:06:00 LOC » |
|
Witam Wszystkich, Czy komuś udało się uruchomić FOA_PACK-a w trybie KISS? W jaki sposób musze skonfigurować np. Ui-View? Nosze się z zamiarem uruchomienia IGATE i tak się składa że mam pod ręka "starą" wersję FOA-PACK-a i bardzo chętnie bym ją wykorzystał do tego celu, bez klawiaturki i wyświetlacza, tak aby maksymalnie uprościć kontrukcję i zminimalizować pobór prądu. Nigdy jeszcze nie korzystałem z modemu w trybie KISS, stąd moje laickie pytania  Pozdrawiam, Kamil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SQ9IWE
PG APRS
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 17, 2009, 14:08:17 LOC » |
|
Z tego co widze jest tam napisane TNC KISS czyli konfiguracja jak zwykle TNC i powinno byc ok,chodz foapack lezy aktualnie obok kompa jeszcze go nie podpinalem z lenistwa chyba hehe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SP1WSW
PG APRS
ORMO rządzi ORMO radzi ORMO nigdy Cię nie zdradzi
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 17, 2009, 20:56:47 LOC » |
|
Witam Wszystkich,
Czy komuś udało się uruchomić FOA_PACK-a w trybie KISS? Tak. W FOA w menu. W UI-View: Setup->Comms setup->Host Mode->KISS. FOA po starcie zasilania nie wchodzi w ten tryb, wiec chyba musisz o tym pomyśleć. 73 de Tomek
|
|
|
|
|
|
73! Tomek Szczecin Własność intelektualna: WSWBeacon, W-APRS oraz WSWobject
|
|
|
|
SQ8ISJ
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 17, 2009, 21:13:27 LOC » |
|
Dzięki, FOA w wersji V2 pamięta ostatni stan. Mam rozumieć że do komunikacji wystarczą 3 druty? (RxD, TxD oraz masa). W Ui-View niestety jest jeszcze dodatkowe menu gdzie można znaleść mnóstwo parametrów i stąd moje wątpliwości, niestety pierwsze próby wypadły niepomyślnie...
Pozdrawiam, Kamil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SP5RZP
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 17, 2009, 21:23:03 LOC » |
|
Nie upadaj na duchu  Póki co ja odpaliłem na bardzo prowizorycznym teście terminal HP z DigiNed w środku i nawet ramki z Białej Podlaskiej przerzucam dalej w świat  Tak więc znów SR8NDB ma (co prawda ograniczony) kontakt ze światem. A może zamiast męczyć FOA Packa zastosuj zwykłego Baycom-a jako interfejs radio-komputer.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SQ8ISJ
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 17, 2009, 21:29:55 LOC » |
|
Mój FOA ma pracować z APRS4R dlatego BAYCOM tutaj nie ma racji bytu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SP1WSW
PG APRS
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 17, 2009, 21:57:25 LOC » |
|
Mam rozumieć że do komunikacji wystarczą 3 druty? (RxD, TxD oraz masa). W Ui-View niestety jest jeszcze dodatkowe menu gdzie można znaleść mnóstwo parametrów i stąd moje wątpliwości 1. Patrzyłes na schemat FOA ile jest drutów do Comma  2. Ja nic nie zmieniałem ale u mnie jest tak w KISS Setup: 40 4 10 64 a komendy inicjujące KISS są zbędne bo robisz to klawiaturą w FOA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SQ8ISJ
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 17, 2009, 22:15:26 LOC » |
|
Wolałem się upewnić, dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SQ8ISJ
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 18, 2010, 17:48:30 LOC » |
|
Do SP1WSW:
1. Jaki model TNC wybierałeś w ustawieniach UI-View? 2. Czy wszystkie komendy mam usunąć?
Pozdrawiam, Kamil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SP1WSW
PG APRS
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 18, 2010, 18:39:25 LOC » |
|
Już nie pamietam, a softu nie mam. Probowales to co napisalem powyzej ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SQ8ISJ
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 18, 2010, 18:46:13 LOC » |
|
Próbowałem, niestety na żadne komendy nie reaguje. Foa Pack v2 ustawiony w tryb KISS. Sprawdzałem juz połączenia, wszystko wygląda ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SP1WSW
PG APRS
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 19, 2010, 11:52:35 LOC » |
|
Próbowałem, niestety na żadne komendy nie reaguje. Foa Pack v2 ustawiony w tryb KISS. Sprawdzałem juz połączenia, wszystko wygląda ok.
Czy na Hyper Terminalu widać dane z FOA ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SQ5IZJ
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 01, 2010, 00:14:48 LOC » |
|
ja podlaczylem sobie foa z v2 zainstalowanym i wszystko dziala,foa pack jest w trybie kiss i transfer danych 9600-w HT pokazuja sie ramki odbierane przez foa.Skonfigurowalem sobie ui-wiew i poprawnie odbieral i wysylal w eter.. uiwiew konfigurujemy: zakladka >common setup i postepujemy w.g zalacznika na dole
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 00:18:18 LOC wysłane przez SQ5IZJ »
|
|
|
|
|
SQ5MRF
PG APRS
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 21, 2010, 12:08:19 LOC » |
|
Od ponad tygodnia FoaPack'a z oprogramowaniem 2.0 testuję w trybie TNC KISS, działa bez zarzutu. Żadnych zawieszeń, bardzo stabilna praca. Konfiguracja to: Terminal HP T5520 z zainstalowanym UI-Viwew pod Windowsem 98 SE. Obsługuje IGate (czasem lokalne Digi), ponadto na drugim porcie RS (poprzez przelotkę USB-RS) obsługuje stację pogodową WS-2300. IGate (Digi) jak i stację WX skonfigurowałem niezależnie pod UI-Wiew. W "eter" wysyła wszystko IC-2100 z mocą 4 watt.
PS: Cały czas ubolewam nad tym, że FoaPack to zamknięty projekt. Urządzenie o dużych możliwościach, potrafi pracować i mobilnie i stacjonarnie, z GPS'em jak i ze stałą pozycją. Oprogramowanie 2.0 wyeliminowało wszystkie poprzednie błędy.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2010, 12:11:47 LOC wysłane przez SQ5MRF »
|
|
Pozdrawiam
Andrzej SQ5MRF
|
|
|