Ja nie rozumiem o co chodzi? Czy możesz mi Adam wyjaśnić?
Właściwie nie ma tu nic zawiłego, ale skoro sobie życzysz to akurat mam chwilkę wolnego czasu,
więc mogę Ci przedstawić mój tok myślenia (a zawsze myślę samodzielnie - nie powielam zachowań stadnych).
Rozumiem, że chcesz sufiks mieć na wyłączność?
Oczywiście - RZP ma się kojarzyć jednoznacznie!
Zresztą zawsze do tej pory tak było - dany sufiks nie miał prawa powtórzyć się w całym kraju.
Nawet po zwolnieniu znaku nie trafiał on do puli przez 10 lat, a w przypadku szczególnie zasłużonych
Kolegów była niepisana zasada, że tego sufiksu nie przydziela się ponownie już nigdy.
Sytuację nieco skomplikowało uruchomienie puli prefiksów SQ, ale w sumie prefiks separował tą drugą pulę.
Ale i z tym sobie poradziłem - jak myślisz dlaczego moja żona ma SQ5RZP?
Zapewne pamiętasz, że węzeł APRS pracujący u mnie ma znak SR5RZP...
znak jest Tobie przydzielany urzędowo i może być tak samo odebrany urzędowo.
Z tym odbieraniem to akurat sprawa dyskusyjna - jest KPA, NSA i parę innych chwytów mogących skutecznie
zniechęcić urzędników. Ale to temat na inną dyskusję.
Idąc dalej tropem "oburzonych" tymi samymi sufiksami w innych okręgach
Tu dam Ci przykład z mojego podwórka - rozważam przeniesienie się w góry.
Czyli czeka mnie zmiana znaku na SP9RZP, aby jednoznacznie wskazywał on moją lokalizację.
A jak UKE przydzieli wcześniej ten znak komuś innemu to jak ja się "przemelduję"?
Ludzie w dzisiejszych czasach często zmieniają miejsce stałego zamieszkania, więc takich sytuacji będzie multum.
Czyli po pewnym czasie podział na okręgi stanie się fikcją.
To po jakie licho uruchomiano pulę SQ, teraz poszła SO - trzeba było od razu dawać po 9 znaków SPxRZP czy SPxLTL.
Znaków z puli SP starczyło by jeszcze ze 100 lat.
Ale skoro jak zdawałem egzamin (ok. 25 lat temu) był podział na okręgi i sufiks był niepowtarzalny to oczekuję, że tak dalej będzie.
jak ktoś mi powie Sierra Papa 5 Romeo Zulu Papa - to od razu wiem o kim mowa
Teraz wiesz - to ten co lubi podnosić innym ciśnienie

Ale jak tych RZP będzie 27 (po 9 z SP, SQ, SO) to już nie będzie tak łatwo skojarzyć znak z osobą.
Ale pewnie tak źle nie będzie - sądzę, iż wydanie znaku SP9MOA to zwykły błąd niedouczonego urzędnika.
Nie doczytał, że klubom przydziela się sufiksy na K, P, Z czy Y.
Tak jak istnieje digi APRS korzystające z sufiksu dla radiolatarni (SR8VPW).
Zresztą to potknięcie UKE skrzętnie wykorzystałem, aby uzyskać znak SR5RZP dla swojej stacji APRS...
Skoro nie chcieli wyprostować swojego błędu - a uczulałem ich na niego to nie mieli wyjścia.
Na miejscu Kol. SP7MOA wysłał bym ostry protest do delegatury UKE, która wydała pozwolenie dla SP9MOA,
a klub powinien z własnej inicjatywy poprosić o zmianę znaku na np. SP9POA.