Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Padł TM-D710 - P O M O C Y ! ! !  (Przeczytany 6344 razy)

SQ9MEE

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 19
Padł TM-D710 - P O M O C Y ! ! !
« dnia: Luty 24, 2010, 19:44:31 LOC »

Wtam,
Mam mały problem, lub wielki:) wczoraj zaparkowałem samochód w garażu po trasie i wyłączyłem radio.
W dniu dzisiejszym wchodzę do samochodu włączam radio i słyszę standardowy głos po włączeniu czyli takie dwa piknięcia, na wyświetlaczu nie pojawia się nic, i po kilku sekundach jest taki efekt jak bym go wyłączył i słychać tylko takie puknięcie w głośniku, przepatrzyłem kable od panela zasilające itp.. wyciągłem nawet radio z samochodu i podłączyłem na stacji efekt taki sam, po ponownym załączeniu radia wszystko tak jak wyżej się powtarza, słyszałem coś o restowaniu ale generalnie nic nie widzę takiego na panelu jak i w jednostce głównej.
Proszę o poradę, ewentualnie namiar na solidny serwis.
Pozdrawiam Andrzej SQ9MEE
Zapisane
Andy QTH Targowisko/Baczków, KN09DX/KO00FA
Baza 1: TM-D700, YAESU FT-950, ICOM 706MKIIG, TM-D710
MOBIL 1: YAESU FTM-350 + Diamond NR770H
MOBIL 2: TH-D7 + GPS TYPU MAUSE + DIAMOND NR770H + WZM. 25W
NA ROWER, GÓRY I DO LASU YAESU VX8-DE PLUS CAŁY OSPRZĘ

sp4cmw

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 461
Odp: Padł TM-D710 - P O M O C Y ! ! !
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 24, 2010, 19:54:40 LOC »

Zachowaj spokój i pogodę ducha!

Chyba kilka - a może i kilkanaście razy, też mi się takie coś zdarzyło.
Nie wiem dlaczego, ale po jakimś czasie samo minęło.
Ten czas to kilka-kilkanaście minut.
Uznałem to za atak hakerów z nieznanej cywilizacji.
Następnie przeszedłem nad tym do porządku dziennego...

Ale rzeczywistych przyczyn tych objawów do dzisiaj nie znam.

Chyba, że wykrakałeś z tym serwisem, no to wtedy...

Pozdrawiam serdecznie - Henryk
Zapisane
Nowy znak: HF4C

SQ9MEE

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 19
Odp: Padł TM-D710 - P O M O C Y ! ! !
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 24, 2010, 20:02:47 LOC »

Sytuacja wygląda tak, że od 3 godzin próbuje go uruchomić i nic się nie dzieje.
Nawet go położyłem na kaloryfer, bo pomyślałem że może coś zawilgło czy jeszcze coś innego ale narazie nic.
Używam w drugim samochodzie tm-d700, jęździ już przez parę lat w gorszych warunkach i nic mu się nie dzieje.
Dziękuje za pomoc, może jescze ktoś coś podpowie.
Zapisane
Andy QTH Targowisko/Baczków, KN09DX/KO00FA
Baza 1: TM-D700, YAESU FT-950, ICOM 706MKIIG, TM-D710
MOBIL 1: YAESU FTM-350 + Diamond NR770H
MOBIL 2: TH-D7 + GPS TYPU MAUSE + DIAMOND NR770H + WZM. 25W
NA ROWER, GÓRY I DO LASU YAESU VX8-DE PLUS CAŁY OSPRZĘ

SP3LYR

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2150
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
Odp: Padł TM-D710 - P O M O C Y ! ! !
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 24, 2010, 22:37:58 LOC »

może bezpieczniki?
może styki na kablu łączącym główny panel z wyświetlaczem?
Gdyby znalazł się ktoś w okolicy z drugim D710, to podłączyłbym wyświetlacz pod inny trx i odwrotnie, aby zawężyć krąg podejrzeń.
Zapisane
73
Andrzej SP3LYR

SQ9MEE

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 19
Odp: Padł TM-D710 - P O M O C Y ! ! !
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 24, 2010, 22:59:42 LOC »

Dziękuje za poradę, wydaje mi się że styki ok, przewody sprawdziłem miernikiem mają przejście.
Więc raczej wszystko wydaje się być wporządku tym bardziej że jeżeli naciskam power na panelu to radio zachowuje się tak jakby zaczęło startować wydaje dżwięk z głośnika i po kilku sekundach wraca do poprzedniego stanu i tak za każdym razem się dzieje jak powtórze te czynności.
Zapisane
Andy QTH Targowisko/Baczków, KN09DX/KO00FA
Baza 1: TM-D700, YAESU FT-950, ICOM 706MKIIG, TM-D710
MOBIL 1: YAESU FTM-350 + Diamond NR770H
MOBIL 2: TH-D7 + GPS TYPU MAUSE + DIAMOND NR770H + WZM. 25W
NA ROWER, GÓRY I DO LASU YAESU VX8-DE PLUS CAŁY OSPRZĘ

SP7FOY

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 363
Odp: Padł TM-D710 - P O M O C Y ! ! !
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 24, 2010, 23:14:20 LOC »

radio zachowuje się tak jakby zaczęło startować wydaje dżwięk z głośnika i po kilku sekundach wraca do poprzedniego stanu i tak za każdym razem się dzieje jak powtórze te czynności.

Najpierw spróbuj reset wykonać, ale rozumiem że to już zrobione.
Potem spróbuj odłączyć wszystko od zasilania przynajmniej na noc.
Potem podłącz i zobacz czy zadziała.
Jeśli nie to spróbuj kombinacji takiej: Włącz zasilanie, odłącz kabel od panela, odczekaj kilka sekund, podłącz kabel.

Jeśli żadna metoda nie da rady to najlepiej kombinować wedle wskazówki Andrzeja.

Generalnie Keny tak mają. Potrafią się nagle pogniewać i nagle przeprosić.
Powyższe prawie zawsze dawało u mnie pozytywny rezultat. Choć kilka razy po identycznych objawach olałem radio
a to po paru godzinach się samo z siebie włączyło (w trasie nie chciało mi się kombinować z kablami).
Zapisane

SQ9MEE

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 19
Odp: Padł TM-D710 - P O M O C Y ! ! !
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 24, 2010, 23:27:26 LOC »

Resetu jeszcze nie robiłem, jeżeli możesz to napisza jak to się robi.
Narazie radio wyciągłem z samochodu, przez noc poleży w domu jutro zobaczę co się będzie działo.
Ale może reset by coś dał, może CPU zaliczył jakiś zawias, ale nie zauważyłem jakiegoś przycisku do resetu, w D700 jest, a w d710 nie widzaiłem czegoś podobnego, więc jak możesz to napisz jak się to radio resetuje.
Zapisane
Andy QTH Targowisko/Baczków, KN09DX/KO00FA
Baza 1: TM-D700, YAESU FT-950, ICOM 706MKIIG, TM-D710
MOBIL 1: YAESU FTM-350 + Diamond NR770H
MOBIL 2: TH-D7 + GPS TYPU MAUSE + DIAMOND NR770H + WZM. 25W
NA ROWER, GÓRY I DO LASU YAESU VX8-DE PLUS CAŁY OSPRZĘ

SP3VSS

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1194
  • Nic co tajne nie jest nam obce.
Zapisane

SQ9MEE

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 19
Odp: Padł TM-D710 - P O M O C Y ! ! !
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 25, 2010, 12:17:16 LOC »

Radio odpaliło :), przez noc było odpięte od zasilania i posiedziało w domu, rano podłączyłem w samochodzie włączyłem i zaczęło działać tak jakby się nic nie stało.
Dziękuje wszystkim za pomoc i Pozdrawiam
Zapisane
Andy QTH Targowisko/Baczków, KN09DX/KO00FA
Baza 1: TM-D700, YAESU FT-950, ICOM 706MKIIG, TM-D710
MOBIL 1: YAESU FTM-350 + Diamond NR770H
MOBIL 2: TH-D7 + GPS TYPU MAUSE + DIAMOND NR770H + WZM. 25W
NA ROWER, GÓRY I DO LASU YAESU VX8-DE PLUS CAŁY OSPRZĘ

SP5LDU

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 391
Odp: Padł TM-D710 - P O M O C Y ! ! !
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 25, 2010, 12:43:19 LOC »

Heh, czyli jesteś kolejnym przykładem na to, że te Kenwoody jakieś himeryczne są ale zawsze wracają do normy po pewnym czasie.
Zapisane
Vy'73! de Łukasz SP5LDU

SQ9MEE

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 19
Odp: Padł TM-D710 - P O M O C Y ! ! !
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 25, 2010, 15:29:29 LOC »

Tak, ale używam go około 2-lat i do tej pory chodził bez problemów, do wczoraj.
Ale na szczęście wszystko wróciło do normy, więc następnym razem jak mi się coś takiego przytrafi będę spał spokojnie:)
Zapisane
Andy QTH Targowisko/Baczków, KN09DX/KO00FA
Baza 1: TM-D700, YAESU FT-950, ICOM 706MKIIG, TM-D710
MOBIL 1: YAESU FTM-350 + Diamond NR770H
MOBIL 2: TH-D7 + GPS TYPU MAUSE + DIAMOND NR770H + WZM. 25W
NA ROWER, GÓRY I DO LASU YAESU VX8-DE PLUS CAŁY OSPRZĘ

SQ9MEE

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 19
Odp: Padł TM-D710 - P O M O C Y ! ! !
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 10, 2010, 09:53:19 LOC »

Mam pytanie orientuję się ktoś jaki symbol ma bateria w panelu od D710, chciałem ją dzisiaj kupić, ale nie mam jak aktualnie  rozkręcić żeby sprawdzić.
Zapisane
Andy QTH Targowisko/Baczków, KN09DX/KO00FA
Baza 1: TM-D700, YAESU FT-950, ICOM 706MKIIG, TM-D710
MOBIL 1: YAESU FTM-350 + Diamond NR770H
MOBIL 2: TH-D7 + GPS TYPU MAUSE + DIAMOND NR770H + WZM. 25W
NA ROWER, GÓRY I DO LASU YAESU VX8-DE PLUS CAŁY OSPRZĘ