Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: foa-pack  (Przeczytany 6446 razy)

sp3nyx

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 14
foa-pack
« dnia: Marzec 20, 2010, 20:01:09 LOC »

Witam.
Proszę o pomoc w uruchomieniu foa-packa ,z braku możliwości kolega zaprogramował mi atmega wsadem standardowym Po całkowitym zmontowaniu podałem napięcie i okazało się że wyświetlacz świeci lecz ekran jest cały biały ,w między czasie otrzymałem od kolegi foa wsad z moim znakiem . Od kilku dni próbuję samodzielnie zaprogramować atmega poprzez złącze w foa-packu lecz bez rezultatu .Do programowania procka używam PonyProg z programatorem na układzie 74hc244 którego wymontowałem z kompa i zmontowałem programator proponowany na stronie foa .Sprawdziłem radiem czy kwarc z prockiem działa ,jest niby ok lecz programator nie potrafi go zaprogramować .Za bardzo nie wiem co może być nie tak .
Proszę o pomoc.
Zapisane

sq6ade

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1564
  • Sheriff's Office
    • http://www.sq6ade.elektroda.eu
Odp: foa-pack
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 20, 2010, 21:21:14 LOC »

Pony odczytuje sygnaturę Atmegi?
 
Zapisane

Krzysiek QRV > 145,250/438.850

sp3nyx

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 14
Odp: foa-pack
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 20, 2010, 21:42:03 LOC »

Posiada w swojej bazie jako układ obsługiwany> atmega 32
Jeżeli jestem w błędzie ,to jakim programem mam to zrobić .Chciałbym samodzielnie to zrobić i czegoś się przy okazji nauczyć .
Zapisane

sq6ade

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1564
  • Sheriff's Office
    • http://www.sq6ade.elektroda.eu
Odp: foa-pack
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 20, 2010, 22:40:34 LOC »

Używam Pony ale do innych układów (pamięci serial EE). Więc doświadczenia moje z programowaniem uP via Pony są żadne.

Osobiście mogę polecić prog. p.Dybkowskiego ,którym bez problemu programuję uP AVR i '51 (również programowałem uP do FOA).
Ale  ten prog. jest na LPT więc posiadacze nowych laptoków bez LPT nie skorzystają z tego fajnego narzędzia.
 
Zapisane

Krzysiek QRV > 145,250/438.850

sp3nyx

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 14
Odp: foa-pack
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 20, 2010, 23:29:12 LOC »

OK,ale zrobiłem pod lpt programator zresztą na stronie sq2foa proponuje ten program z przedstawionym interfejsem na 244.Niestety mam problem z odczytaniem zawartości już wpisanej do atmega jak i nie potrafię zaprogramować go od nowa.Atmeg jest zasilony procesor pracuje i niestety nic z tego wygląda na brak komunikacji .Podczas programowania przy pomocy ,xproga na programatorze nie zapalała sie leda txd,pulsowała tylko rxd.Po kilku nieudanych próbach zmontowałem programator na 244 i zainstalowałem program PonyPROG lecz nic to nie pomogło.Nie posiadam doświadczenia w tym temacie dlatego takie problemy.
Zapisane

SP5LDU

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 391
Odp: foa-pack
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 21, 2010, 00:50:24 LOC »

Zaprogramuję Ci tą kość jak już puszczą Ci nerwy, jak coś to pisz na PW.
Ale doceniam Twoje chęci i walkę z potworem ;)
'73!
Zapisane
Vy'73! de Łukasz SP5LDU

SQ9IWE

  • PG APRS
  • *
  • Online Online
  • Wiadomości: 1437
Odp: foa-pack
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 21, 2010, 01:02:08 LOC »

Z programowaniem FOA nie jest az tak zle,jesli wszystko jest zmontowane jak byc powinno to nie da sie tego nie zrobic,ja z zerowa wiedza w programowaniu takich zabawek poradzilem sobie za pierwszym podejsciem a czytajac inne posty w tym temacie z roznymi problemami jakie koledzy mieli bylem w szoku ze mi sie ta "sztuka" udala  :P

sp3nyx

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 14
Odp: foa-pack
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 21, 2010, 16:59:45 LOC »

Witam ,dzięki za wsparcie , na dzień dzisiejszy sprawa wygląda następująco, wymieniłem atmega na nowy z zapasów  magazynowych hi hi i od razu programator ruszył ,jest komunikacja w obie strony czyli można programować lecz w dalszym ciągu ekran niczego nie pokazuje.Błędu nie wykluczam tylko kilka krotnie przyglądałem się płytce i wszystko wygląda ok,zastosowałem się do wskazówek czyli wszystko odłączone oprócz zasilanie samego foa-packa.Mam pytanie czy w ustawieniach Pony Prog w zakładce i setup mam zaznaczyć invert czy nie.
Zapisane

SQ9IWE

  • PG APRS
  • *
  • Online Online
  • Wiadomości: 1437
Odp: foa-pack
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 21, 2010, 18:22:20 LOC »

Zobacz czy LCD podlaczony jak powinien,umnie pamietam ze ktores piny musialem zamienic miejscami a i sprawdz kontrast bo moze przez niego na LCD nic nie widac  :)

sq6ade

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1564
  • Sheriff's Office
    • http://www.sq6ade.elektroda.eu
Odp: foa-pack
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 21, 2010, 20:46:51 LOC »

Może fusebity źle ustawiłeś przy programowaniu ?
Chrupek też ma dobry pomysł - może być coś z kontrastem albo pomylone wyprowadzenia LCD albo coś nie tak z napięciem ujemnym dla kontrastu .
Niektóre LCD mają generator ujemnego napięcia na pokładzie a niektóre nie i wtedy za źródło ujemnego napięcia służy przetwornica znajdująca się w MAX232 który jest jednym z elementów FOA.

Invert'ów nie zaznaczaj o bufor którego użyłeś (HC244) nie neguje sygnału.
Zresztą jakbyś to zaznaczył to nie było by komunikacji PC<>CPU.
Zapisane

Krzysiek QRV > 145,250/438.850

SP1WSW

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1217
  • ORMO rządzi ORMO radzi ORMO nigdy Cię nie zdradzi
Odp: foa-pack
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 21, 2010, 21:30:41 LOC »

Moze koledzy maja rację, moze działa a Ty nie wiesz...
daj: 3 2 1 *
a powinno zapalić sie podświetlenie LCD, pozniej kilka razy #
a następnie znowu 3 2 1 * i powinno zgasnąć
Zapisane
Własność intelektualna: WSWBeacon, W-APRS oraz WSWobject
Tomek http://sp1wsw.szczecin.hamradio.pl
Szczecin http://www.szczecin.hamradio.pl

sp3nyx

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 14
Odp: foa-pack
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 21, 2010, 21:55:40 LOC »

Muszę sprawdzić jeszcze raz wyprowadzenia z wyświetlacza być może tam jest problem ,ponieważ użyłem innego typu CBG128064H00 RHW-R i wyprowadzenia są poprzestawiane,porównywałem wyjścia w katalogu ale jeszcze raz sprawdzę .W jaki sposób mogę dokładnie wyczyścić zawartość atmega ponieważ podczas programowania nie sprawdziłem ustawień w programie i prawdopodobnie  zablokowałem sobie porty i nie mogę wykasować całości przy pomocy PonyProga .Kasuje tylko pewną zawartość i dalej nie potrafi.Nie bawiłem się nigdy wcześniej mikroprocesorami i nie wszystko jest dla mnie jasne.
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2010, 22:01:00 LOC wysłana przez sp3nyx »
Zapisane