Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Strony: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 64

Autor Wątek: DIGI na Połoninie Wetlińskiej ?  (Przeczytany 441554 razy)

SP5RZP

• *
    • Namiastka mojej stronki.
Odp: DIGI na Połoninie Wetlińskiej ?
« Odpowiedź #345 dnia: Wrzesień 04, 2011, 17:11:48 LOC »

Naklejka z logiem PZK bardzo by się przydała.
PG APRS oczywiście też.
Żadnej niestety w swoich zbiorach nie posiadam...  :'(

Póki co zakupiłem ostrzegawcze "Nieupoważnionym wstęp wzbroniony"
oraz "Nie dotykać - pod napięciem" - czy jakoś tak.

Wypatrzyłem w odległości rzędu 2 km od miejsca gdzie będziemy całą grupą nocować niezłą górkę - ponad 1000 m npm.
Aż korci tam wyskoczyć na 2-3 godzinki z jakimś radiem.
Niestety - na krótkim dystansie różnica wzniesień jest ok. 400 metrów - czyli bardzo strome podejście.

Przemku - spróbuj w poniedziałek zadzwonić do Parku - może już szef wrócił i podpisze zgodę?
Czasu coraz mniej...

SQ8ERB

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #346 dnia: Wrzesień 04, 2011, 23:22:49 LOC »

Jasne - do Parku zadzwonię, Pan Krzysztof mówił, że i tak pozwolenie macie to na tym możecie zakładać teraz tylko UKE. Jak widziałem to moje zapytanie trafiło do dyrektora Pana Marcina Krawczyka z UKE. żeby tylko zaklepać znak. Ja i Bartek wysłałem naszemu prezesowi PZK zgody operatorów. Jutro powinien je dostać. Wniosek do Rzeszowa też jest wypełniony. Pozostała ostateczna zgoda z Parku.
Co do naklejek to Olek SP6RYP handluje naklejkami PG APRS  :)
Taka moja sugestia. 24 będzie tyle APRSowozów w Bieszczadach jaka przez najbliższy rok nie przejedzie tymi drogami. Więc podczas powrotów czy jako zabawa terenowa zjeździć wszystkie drogi w okolicy?     Będziemy wiedzieli czy sęsowne będzie uruchamianie Baligrodu cze Bezmiechowej/Weremienia. Jeśli dana lokalizacja będzie niepotrzebna. Co wy na to ? 
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2011, 23:43:02 LOC wysłana przez SQ8ERB »

SQ8ERB

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #347 dnia: Wrzesień 05, 2011, 08:53:55 LOC »

Dzwoniłem do delegatury UKE w Rzeszowie. Same dobre wieści. Wysłali juz do centrali zapytanie czy znak jest wolny, jeśli tak to go dostaniemy. Druga sprawa to Te pozwolenie które mamy od BdPN wystarczy im do wydania pozwolenia radiowego. Więc myślę, że w tym tygodniu pójdą dokumenty do Rzeszowa.  ;D

SQ8ERB

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #348 dnia: Wrzesień 05, 2011, 16:13:55 LOC »

I znów dobrą nowinę Wam przynoszę  ;D. Rozmawiałem z Dyrektorem BdPN. Zgodę podpisał. Pan Winnicki pytał na jakiej wysokości będzie zawieszona bateria słoneczna i skrzynka. Chodzi by nie rzucało się wszystko zbytnio w oczy i nie malować na jaskrawe kolory  ;) UKE ma potwierdzić proponowany znak SR8NPW, Park wysyła zgodę, wniosek do UKE końcem tygodnia może zostać wysłany.

SP5RZP

• *
« Odpowiedź #349 dnia: Wrzesień 05, 2011, 16:27:31 LOC »

No to jest szansa, że pozwolenie będzie wydane przed wyjazdem na montaż.
Bo potem znów robić jakąś wyprawę, aby przeprogramować znak to trochę daleko...

Skrzynka z digi i panel będą wisieć tak z grubsza w połowie masztu.
Skrzynka i mocowania są już pomalowane na biało.
Chodzi o jak najmniejszą absorbcję promieni słonecznych latem.
Aby elektronika nie ugotowała się w sosie własnym i aby akumulatory nie wybuchły.
Żelówki ponoć powyżej 40 stopni Celsjusza mogą zrobić bum - aczkolwiek nigdy mi się to nie zdarzyło.

SP8EBC

• *
« Odpowiedź #350 dnia: Wrzesień 05, 2011, 17:13:16 LOC »

Hej. Fajnie że tak wszystko idzie szybko do przodu. Apropos mojej osoby (i moich znajomych), pojawił się mała przeszkoda, mianowicie nie jestem pewien czy nie będę musiał was opuścić już w sobotę (z moimi znajomymi) wieczorem. Dzwonił do mnie szef i mówił coś o jakimś zajęciu 25 września :/. Próbuję usilnie się do niego dodzwonić i ustalić czy to na 100% jest ten termin (nie miał wtedy przy sobie kalendarza i nie był tego pewien). Jeżeli jednak się okaże że się pomylił to zostajemy (czyli ja, moja znajoma i jej facet) z wami do niedzieli. Bez względu na wszystko w sobotę będę

Ponieważ APRS w Bezmiechowej jest zakończonym tematem, sprzęt ktory miał tam iść został odpalony u mojej rodzinki na wsi pod Rzeszowem, jako I-Gate i digi W1 ( http://aprs.fi/info/a/SP8EBC ). W zasadzie główna część sprzętu (antena, radio, modem, zasilacz) jest własnością Bartka SP8EET, dlatego po analizie tego jak to będzie pracowało podjęta zostanie decyzja czy zostaje to tam na stałe czy nie. Zbiera bardzo dużo danych z digi w Dubiecku (czyli jednocześnie z Rzeszowa), aczkolwiek nie jest to już rejon wpływów naszego oddziału Krośnieńskiego. A tak w ogólę może się okazać że będzie tam na bezpośredniej słychać digi z Połoniny (ewentualnie po podniesieniu anteny)

de SP8EBC
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2011, 17:19:56 LOC wysłana przez SP8-05-015 »
Mateusz == 43-300 Bielsko Biała

SQ5LTL

• PG APRS
  • *
    • sq5ltl
OT - Odp: DIGI na Połoninie Wetlińskiej ?
« Odpowiedź #351 dnia: Wrzesień 06, 2011, 00:05:07 LOC »

Sorry, że tak się wtrącę :) , ale ten wątek jest jednym z moich ulubionych. Przede wszystkim słabo znam południe SP i Wasze opisy są czasami cudowne i fajnie się je czyta, a zaangażowanie ekipy jak i "objętość" zespołu, który będzie się tam pocił imponująca.
Trzymam kciuki - oby inne działania HAM'skie podrywały takie rzesze :) 
Chyba niebawem zabiorę rodzinę na wycieczkę w tamte rejony, aby dzieci po górach przegonić.
73! z Bolesławca ostre burze miałem dzisiaj po trasie, trzymam kciuki za dobra pogodę na czas Waszego wypadu.

SP8EBC

• *
« Odpowiedź #352 dnia: Wrzesień 06, 2011, 10:38:30 LOC »

Dzisiaj już na 100% mogę potwierdzić obecność moją, mojej koleżanki (Ewy) i jej chłopaka (Krystiana). Weekend mam wolny, a wszystkie przeszkody z ich strony zostały rozwiązane.

Dojazd i powrót zapewnimy sobie na własną rękę. Wyjeżdżamy w Sobotę o 6.15 rano z Rzeszowa i mamy jedno wolne miejsce, gdyby ktoś chciał dołączyć to zapraszam. Trasa jest taka: Rzeszów -> Tyczyn -> Błażowa -> Białka -> Kąkolówka -> Wyręby -> Dynów -> Obarzym -> Grabownica Starzeńska -> Sanok -> Lesko -> Baligród -> Cisna -> Wetlina

Zapowiada się nam ciekawy wieczór integracyjny :D
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2011, 10:41:55 LOC wysłana przez SP8-05-015 »

SP8EET

• *
  • BAMBUCIA JEST WSZĘDZIE -APRS TEŻ
« Odpowiedź #353 dnia: Wrzesień 06, 2011, 11:45:57 LOC »

Witam ,jeśli chodzi o moją obecność to jeśli się zjawię to w sobotę z samego rana 8-9 rano i wracam w sobotę ,takie mam plany ale wszystko zależy od pracy bo zaczynam nową pracę i muszę skompletować wszystkie badania i jak zacznę to będę wiedział co i jak i kiedy mam wolne .Jeśli się zjawię postaram się zabrać Patrycję .

SP5RZP

• *
« Odpowiedź #354 dnia: Wrzesień 06, 2011, 14:34:48 LOC »

Wobec tego ponowna aktualizacja - udało mi się odwołać rezerwację na jedną (obecnie pustą) "dwójkę"  :)

Zakwaterowanie mają zarezerwowane i potwierdzone:

Noclegi z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę:

SP3LYR                              - pokój 1-osobowy (z wyżywieniem)
SP8NCG + SP6VWX              - pokój 2-osobowy (z wyżywieniem)
SP5SMY + Małgorzata           - pokój 2-osobowy (z wyżywieniem)
SP5RZP + SQ5RZP                - pokój 2-osobowy (z wyżywieniem)
SQ5BLK + SQ5MRF + SQ5NWI - pokój 3-osobowy (z wyżywieniem)

Nocleg z soboty na niedzielę:

SP8EBC + Ewa + Krystian      - pokój 3-osobowy (bez wyżywienia)

Zostały jeszcze wolne miejsca (dwójka, czwórka), więc jak ktoś chce to proszę już rezerwować we własnym zakresie - mogę podać wszelkie dane kontaktowe.
Po prostu moje bawienie się w kwatermistrza jest nieco stresujące...

Drewno na ognisko dostaniemy gratis od gospodarzy; jakby było mało to możemy sobie iść do lasu odległego o 100 metrów dozbierać chrustu.
Potem może powiedzą w TV: "krótkofalowcy zbierają chrust to będzie ostra zima"   ;D

Zastanawiam się nad "wsadem" do tego ogniska - każdy coś tam przywiezie (oby się tylko nie zdążyło popsuć), czy zrobimy jakąś zbiórkę wśród osób chcących wziąć udział w ognisku i zlecimy gospodyni skołowanie produktów czy też wyślemy "umyślnego" celem znalezienia czynnego w sobotni wieczór jakiegoś sklepu?

A tak wygląda z lotu ptaka miejsce gdzie będziemy zakwaterowani i gdzie odbędzie się ognisko:
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/default.aspx?crs=EPSG%3A2180&bbox=740298.870050904,151957.218078337,741575.432550904,152686.905578337&variant=ORTO
Jak widać do rzeki i lasu "rzut beretem", w odległości rzędu 1,5-2,5 km są 2 wysokie szczyty (prawie 1000 m npm i ponad 1100 m npm) jakby ktoś chciał coś sobie zdobyć   ;)

SQ5NWI

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #355 dnia: Wrzesień 06, 2011, 14:52:04 LOC »

Zastanawiam się nad "wsadem" do tego ogniska - każdy coś tam przywiezie (oby się tylko nie zdążyło popsuć), czy zrobimy jakąś zbiórkę wśród osób chcących wziąć udział w ognisku i zlecimy gospodyni skołowanie produktów czy też wyślemy "umyślnego" celem znalezienia czynnego w sobotni wieczór jakiegoś sklepu?

Myślę, że skoro będziemy na miejscu w piątek po południu to załatwimy zakup centralnie np. w Cisnej.
Warto może uzgodnić z gospodynią czy przechowa nam to w lodówce do następnego wieczora lub niech ktoś z jadących zabierze turystyczną lodówkę z zasilaniem (jeśli ktoś taką ma) - wtedy i tego problemu by nie było. Zasilacz, który przez dobę by ją zasilał pewnie też ktoś jakiś przywiezie, a w każdym razie ja mogę takowy zabrać.

Odnosząc się do wcześniejszych wzmianek o nalepkach - chyba mam PG APRS kupioną na Bieszczadzkim Rajdzie APRS dokładnie dwa lata temu od SP6RYP, ale nie wiem czy jest sens przyklejać ją gdzieś do masztu czy instalowanego sprzętu, bo warunki atmosferyczne zniszczą ją pewnie szybciej niż minie rocznica instalacji... To musiałoby być coś zdecydowanie bardziej solidnego.
W każdym razie raczej mam, na pewno nie używam, zabiorę.
Krzysiek
SQ5NWI

SP8EBC

• *
« Odpowiedź #356 dnia: Wrzesień 06, 2011, 14:52:58 LOC »

Dzięki Adam za zaangażowanie w temat, na prawdę bardzo nam ułatwiasz życie :)

Z prowiantem na sobotni wieczór to my (ja, Ewa i Krystian) i tak wszystko będziemy kupowali w Biedronce w Lesku jadąc do was, możemy kupić wszystko z myślą o ognisku dla wszystkich. Tylko wtedy trzeba będzie najpierw pojechać na nocleg i to tam wszystko zostawić w lodówce (co nie zmienia faktu że tak czy tak pasowało by nam to zrobić), kwestia tylko jak czasowo się wyrobimy.

Apropos, ma ktoś w zamiarze zabrać szpej na KF?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2011, 15:05:08 LOC wysłana przez SP8-05-015 »

SQ5NWI

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #357 dnia: Wrzesień 06, 2011, 15:46:13 LOC »

Czy ktoś z czytających mógłby wystawić radiowy obiekt APRS dla spotkania na Połoninie, a właściwie w Lisznej z informacją w statusie, że dotyczy to instalacji digi lub podobną plus data i jakiś namiar np. na forum?
Do czasu spotkania temat ten przydałoby się "przykleić" na forum, co ułatwi ewentualnym szukającym znalezienie.

Może dzięki temu ktoś jeszcze do nas dołączy, a na pewno wieść rozejdzie się szerzej niż przez samo forum.
Nie chodzi oczywiście o doping (w każdym razie nie tylko), ale o udział w spotkaniu jak największej grupy kolegów i koleżanek. Przynajmniej tak sobie myślę...
Krzysiek
SQ5NWI

SP8EBC

• *
« Odpowiedź #358 dnia: Wrzesień 06, 2011, 15:52:00 LOC »

Dzisiaj odezwała się do mnie Gośką SQ4MJ i napisała że będą w tych dniach w Bieszczadach i bardzo chętnie by się z nami zobaczyli, z tym że oni nocują w Chatce, może dadzą się namówić na nocleg u nas? Jak wszyscy to wszyscy  ;D

sq4mj

• *
« Odpowiedź #359 dnia: Wrzesień 06, 2011, 16:07:01 LOC »

Mateuszu, zamieszkamy jednak znów w Wetlinie - to jest tylko trochę "koło" Chatki...:-)))
Ale w kiełbaskowaniu w sobotę w Lisznej zamierzamy czynnie uczestniczyć!
Inne plany nie powinny nam tego nijak zakłócić...

Proponuję do jednej osoby, np. Adama SP5RZP podać swoje numery telefonów - takie namiarowe.
Jeśli wyrazimy zgodę na ich wykorzystanie wewnątrz naszej grupy - może być to alternatywnie bardzo dobry sposób komunikowania się.

W Bieszczadach Wysokich, to już możemy zwoływać się na umówionej częstotliwości, np. Baligród z Wetliny, Cisnej słychać doskonale!

Pozdrawiam
Gosia
Strony: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 64