Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Strony: 1 ... 62 63 [64]

Autor Wątek: DIGI na Połoninie Wetlińskiej ?  (Przeczytany 441563 razy)

SP8EBC

• *
Odp: DIGI na Połoninie Wetlińskiej ?
« Odpowiedź #945 dnia: Maj 03, 2017, 09:03:36 LOC »

Temat i forum chyba całkowicie umarło ale gwoli formalności należało by tu zamieścić bieżące info. Otóż 1 maja 2017 pojechaliśmy (SP8EBC, SP8EET z Bratem, SQ8DBL) na Połoninę z zamiarem usprawnienia digi i przywrócenia go do poprawnej pracy. Ponieważ zakładaliśmy, że winne jest naturalne zużycie akumulatora wzięliśmy ze sobą jedynie 12V/14Ah. Na miejscu okazało się, że Połonina zaskoczyła nas po raz kolejny. Okazało się, że do środka aluboxa dostała się woda/wilgoć. Ponieważ w środku elementy ułożone są w taki sposób, że akumulatory znajdują się na górze a elektronika na dole, zalaniu i uszkodzeniu uległ regulator ładowania.

Generalnie alubox został wybebeszony i zwieziony na dół. Aktualnie wszystko znajduje się u mnie w Rzeszowie a digi pracuje z anteny stacjonarnej. Na szczęście Vertex i sterownik digi nie uległ uszkodzeniu. Naprawa, ktorą chcemy zrobić do końca miesiąca będzie obejmowała nowy regulator ładowania (w starym lechce przegniła płytka drukowana) i nowy alubox. Finansowanie chcemy ogarnąć z oddziałowej kasy OT05 w Krośnie. Już są prowadzone rozmowy na ten temat.

Link do zdjęć na moim FB. Generalnie twierdzą, że powinien działać u każdego nawet jeżeli ktoś nie ma konta
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1541675005866165.1073741911.100000710404612&type=1&l=65c03d4d6e

Jeżeli by jednak nie działało to poniżej jest to samo na Google Photos:
https://goo.gl/photos/mWtWMREg2Peo8NoD9
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2017, 09:07:52 LOC wysłana przez SP8EBC »
Mateusz == 43-300 Bielsko Biała

SP9UXY

• *
« Odpowiedź #946 dnia: Maj 04, 2017, 21:45:14 LOC »

Kawał dobrej roboty i to w 1 Maja.

SP8EBC

• *
« Odpowiedź #947 dnia: Lipiec 15, 2017, 07:54:56 LOC »

Wczoraj w końcu udało się ponownie uruchomić do pracy Połonine Wetlińską. Z Marcinem SQ8AMX wytargaliśmy na górę nowego aluboxxa z nowymi zabawkami i go zamontowaliśmy. Więcej info podam wkrótce.

SP8EBC

• *

sq4bja

• PG APRS
  • *
    • http://sp4.jestok.com
« Odpowiedź #949 dnia: Lipiec 16, 2017, 09:10:08 LOC »

RORUCH - popraw tytuł galerii. A poza tym szacun, że Wam się chce. Oby działało jak najdłużej.

SQ5NWI

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #950 dnia: Październik 03, 2022, 12:29:32 LOC »

Dawno nie zaglądałem na forum, a skoro już zajrzałem, to i tu wpadłem, więc w ramach świeżych wieści uprzejmie donoszę, że w sierpniu br. Włodek SQ6NLN z ekipą zamontował nową antenę, co przywróciło digi do działania.

Tak się złożyło, że byłem w tym samym czasie w Bieszczadach i obserwowałem brak działania digi na początku pobytu i jego powrót do działania w trakcie - z resztą po zupełnie niespodziewanym spotkaniu z Włodkiem.
Nocowałem w tej samej lokalizacji "Dybasiówka", w której zatrzymaliśmy się 11 lat temu, gdy digi było instalowane. :)
Tak, tak 24 września digi na Połoninie Wetlińskiej miało swoje 11 "urodziny". ;)
Krzysiek
SQ5NWI
Strony: 1 ... 62 63 [64]