Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: OT+ Brak Smart Beaconingu  (Przeczytany 15798 razy)

sq5ie

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 22
OT+ Brak Smart Beaconingu
« dnia: Czerwiec 02, 2010, 22:47:37 LOC »

Cześć,

Mam problem z SB w OT+. Wszystko fajnie, ładnie, ale tylko na jednym z profili. Na drugim - do jazdy ze SmartBeaconem nie wysyła żadnych ramek.
Wyniki owego problemu:
http://aprs.fi/?call=sq5ie&mt=m&z=11&timerange=86400

Dodam, że wszystko mam ustawione tak, jak było tłuczone na forum niejednokrotnie i tak jak było opisane na aprs.pl i jego podstronach. Niestety bez rezultatów. Wgrałem nawet jeszcze raz Firmware i ustawiłem wszystko jeszcze raz. A! No i próbowałem różnych wartości parametrów w ustawieniach SB i profilu głównym.
Aktualne są takie (PDF) http://akson.sgh.waw.pl/~ms22537u/macros/SQ5IE_OT_02.06.2010.pdf
Proszę pomóżcie, bo sam już nie mam siły dochodzić co i jak i gdzie jest problem... :(

74
Marcin sq5ie
Zapisane

SQ9IWE

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1441
Odp: OT+ Brak Smart Beaconingu
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 02, 2010, 22:52:47 LOC »

Popraw link do PDFa bo go strasznie pokreciles  :P
A z tego co widze to na drugim profilu "ptaszka" nie ma przy SB
Zapisane

SP3WBX

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 580
Odp: OT+ Brak Smart Beaconingu
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 03, 2010, 10:02:02 LOC »

Popraw link do PDFa bo go strasznie pokreciles  :P
A z tego co widze to na drugim profilu "ptaszka" nie ma przy SB

Faktycznie link trochę się pokręcił :)
Profil 2 ma być bez SB bo chodzi mu pewnie o przełączenie się na profil 2 po spadku prędkości poniżej 5 km/h czyli "prawie" zatrzymanie i wysyłanie ramki co 1800 sek.
Marcin, masz źle zaznaczone ptaszki w Profile Switching. Odznacz ptaszka w kolumnie dla profilu 2, nie dubluj znaku w opisie.
Zapisane
Robert
SP3WBX

sq5ie

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 22
Odp: OT+ Brak Smart Beaconingu
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2010, 17:21:00 LOC »

Hej,

Dzieki - jak dotre do domu, sprobuje. Poki co, nie widze opcji "edytuj napisany juz post", totez wstawiam link tu:
http://akson.sgh.waw.pl/~ms22537u/macros/SQ5IE_OT_02.06.2010.pdf

Teraz powinno byc dobrze.

73
Marcin
Zapisane

SQ5LTL

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 761
    • sq5ltl
Odp: OT+ Brak Smart Beaconingu
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2010, 18:05:39 LOC »

Przy ustawieniu S.B. masz , że przy 95 km/h ma nadawać co 60s. Proponuję zmniejszyć prędkość np. przy 50 km/h niech nadaje co 60s.
Zakres dolny też popraw.
Ustaw od 5 km/h i niech nadaje co 180s.
Nastawy takie jak miałeś powodują, że jak jedziesz bardzo wolno, to ramki praktycznie nie będą wychodzić!
Tak czy siak masz przełączanie profili, więc jak stoisz to OT przechodzi w nadawanie co 30 min i nie ma obaw do gęstego nadawania podczas postoju.
Zapisane

SP3WBX

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 580
Odp: OT+ Brak Smart Beaconingu
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 05, 2010, 11:18:31 LOC »

Faktycznie ustawienia SB masz coś niedopracowane. Dolny zakres jest taki, że właściwie przełącza się na nadawanie jak dla postoju a to nie jest potrzebne bo przełącza się na drugi profil gdzie masz 1800 sek. Proponuję też zmienić ustawienia stopni. Z mojego doświadczenia  proponuję 75 stopni i nie częściej niż 30-60 sek.
 
Zapisane
Robert
SP3WBX

sq5ie

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 22
Odp: OT+ Brak Smart Beaconingu
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 06, 2010, 23:52:10 LOC »

No i du*a! Zdjalem ptaszka, jak radziliscie (niestety nie przestawilem predkosci, bo dopiero teraz odczytalem Wasze dwie ostatnie wiadomosci) i kicha. Zobaczcie sami. Ramki dzisiejszego dnia wyszły tylko wtedy, gdy sie zatrzymywalismy  :o 1000km, a ramek raptem kilka. Co jest jeszcze nie tak?  ??? Plizzz...  :'( Może walniety jest OT?

73
Marcin
Zapisane

SQ9IWE

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1441
Odp: OT+ Brak Smart Beaconingu
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 07, 2010, 00:16:12 LOC »

Ustaw na sztywno ramki co 10 sek. i zobacz czy ida co 10sek. bedziesz wiedzial czy dostaje dane z GPSa i czy sam OT nadaje jak potrzeba  :)
Zapisane

sq5ie

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 22
Odp: OT+ Brak Smart Beaconingu
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 07, 2010, 19:35:08 LOC »

Dzięki za podpowiedź.
Bojąc się zbanowania przez serwer, ustawiłem co 20 sekund i co stwierdziłem to, to że rzeczywiście ramki wychodziły co 20 sek, ale tylko wtedy, gdy mobil stał :(
Zamieniłem więc sposób wyzwalania profili, tj. znaki ">" ze znakiem "<=" w ustawieniach, ale ramki nadal nie wychodzą wszędzie dobrze. OT+ pokazuje migając diodą, że GPS jest zafiksowany...
Może to sprawa softu do programowania, albo systemu, na którym jest uruchamiany? (win XP SP3 PL, otwincfg.exe ze strony producenta)
Zauważyłem, że gdy ustawiam mu np w "Profile switching", 5 km/h to on po kliknięciu "OK" zmienia o 1 w dół, tj. 4 km/h, podobnie z "TX Delay" - obniża przy prawie każdym zapisywaniu o parę ms.

Spotkaliście się kiedyś z czymś takim?

PS OT+ przeflaszowałem i wgrałem najnowszy firmware jeszcze raz...  :-\
Zapisane

sq5ie

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 22
Odp: OT+ Brak Smart Beaconingu
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 08, 2010, 19:51:12 LOC »

No i mamy wynik...
Ustawiłem ramki na sztywno co 60 sekund w pierwszym i drugim profilu. Bez SB i efekt jest taki, że żadne ramki nie wychodzą. OT+ pokazuje, że GPS jest zafiksowany, ale nie nadaje żadnej ramki (lampka na radiu nie zaświeciła się ani razu, jak na nią spoglądałem. Przejechałem 1100 km i NIC!
Czego to jest wina? Może ktoś podpowie?  :'(

Niestety ustawień nie wyślę na FTP, bo jestem we Francji i dostęp do protokołu FTP jest tu zablokowany (a w zasadzie nie muszę, bo ustawienia są takie same jak w pliku powyżej, tylko ramki "TX Every 60 sec").

73
Zapisane

SP1QXN

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 457
Odp: OT+ Brak Smart Beaconingu
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 08, 2010, 21:02:57 LOC »

Pod jakie radio to podlaczyles?
Zapisane

SQ9IWE

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1441
Odp: OT+ Brak Smart Beaconingu
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 08, 2010, 22:00:47 LOC »

No i mamy wynik...
Ustawiłem ramki na sztywno co 60 sekund w pierwszym i drugim profilu. Bez SB i efekt jest taki, że żadne ramki nie wychodzą. OT+ pokazuje, że GPS jest zafiksowany, ale nie nadaje żadnej ramki (lampka na radiu nie zaświeciła się ani razu, jak na nią spoglądałem. Przejechałem 1100 km i NIC!
Czego to jest wina? Może ktoś podpowie?  :'(

Niestety ustawień nie wyślę na FTP, bo jestem we Francji i dostęp do protokołu FTP jest tu zablokowany (a w zasadzie nie muszę, bo ustawienia są takie same jak w pliku powyżej, tylko ramki "TX Every 60 sec").

73



Przyjedz na Tame,napewno ktos dobrze to ustawi i testowac mozna w trakcie  ;D
Zapisane

SP1WSW

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1218
  • ORMO rządzi ORMO radzi ORMO nigdy Cię nie zdradzi
Odp: OT+ Brak Smart Beaconingu
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 08, 2010, 22:24:42 LOC »

a może to znowu przypadek upalenia sie procka ?
Zapisane
Własność intelektualna: WSWBeacon, W-APRS oraz WSWobject
Tomek http://sp1wsw.szczecin.hamradio.pl
Szczecin http://www.szczecin.hamradio.pl

SP6VWX

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 887
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
Odp: OT+ Brak Smart Beaconingu
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 08, 2010, 22:34:07 LOC »

a może to znowu przypadek upalenia sie procka ?
Może niekoniecznie samego procka, a klucza z tranzystorem 2N7002, sterującym PTT.
Przynajmniej to lubi padać w OT2m, który mam.
Zapisane
Robert

sq6ade

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1564
  • Sheriff's Office
    • http://www.sq6ade.elektroda.eu
Odp: OT+ Brak Smart Beaconingu
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 08, 2010, 23:18:39 LOC »

Zastanawiam się czym kierują się projektanci trakerów wstawiając mosfeta N w jako PTT. Prawie zerowym prądem do "nasycenia" tranzystora czy miliomami na złączu roboczym?
To świństwo pada jak muchy a powyższe "zalety" nie mają właściwie znaczenia przy typowych TRX.

Komuś padł klasyczny NPN w trakerze ? (zakładając brak błędów w podłączeniu i prąd PTT poniżej 50mA)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2010, 23:21:11 LOC wysłana przez sq6ade »
Zapisane

Krzysiek QRV > 145,250/438.850