Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Wizualizacja punktow z TM-d710 NA gps  (Przeczytany 59940 razy)

SP5QWK

• PG APRS
  • *
    • Strona domowa SP5QWK
Odp: Wizualizacja punktow z TM-d710 NA gps
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 07, 2010, 11:53:38 LOC »

Ok, dziękuję.

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 28, 2011, 13:37:13 LOC »

Witam,

Czy może któryś z Kolegów posiada na zbyciu KABEL ARGENTDATA lub posiada dokumentację do zrobienia takiego kabla ?
Wszedłem w posiadanie nuvi 350 i chciałbym go połączyć z TM-D710.
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SQ4AFR

• *
  • Halo! Tu Gdynia Radio!
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 28, 2011, 23:45:22 LOC »

Jak do tej pory nie było nigdzie w necie schematu tego translatora...

pazdrawlaju
Dany
Wir mussen zusammen halten! jak to Czesi mawiają...

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 29, 2011, 08:50:05 LOC »

@ Dany

Tak mi się wydawało, że niema dostępnej dokumentacji, gdyby było inaczej mielibyśmy już kabel rodzimej produkcji, ale jest szansa, że to się zmieni :)
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SP6VWX

• Administrator
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 05, 2011, 10:10:30 LOC »

Zainspirowany wątkiem i ceną Nuvi 350 na aukcjach, postanowiłem też coś podziałać.
Moja opcja to Nuvi + kabel Argentdata (FMI to NMEA converter) + VX-8GR
Poczekam na kabelek i opisze co i jak.
Robert

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 23, 2011, 14:36:43 LOC »

Radość moja trwała krótko. nuvi 350 + kabel Argentdate Kenwood style + TM-D710 nie współpracują ze sobą :(
Radio skonfigurowałem zgodnie z dostępnymi opisami, i niestety TM-D710 ni czyta pozycji z GPS nuvi 350.
Wskaźnik GPS w radiu świeci na stałe. Podpinam inny GPS i pozycja jest odczytywana.
Może któryś z Kolegów co używają tego zestawu ma jakieś wskazówki ??

A jednak ruszyło :) choć do końca nie wiem czemu wcześniej nie chciało.
Dla zainteresowanych foto z ekranu. http://www.endrju.info/foto/Nuvi_wizualizacja.jpg
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2011, 19:20:03 LOC wysłana przez SQ5MRF »
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SP6VWX

• Administrator
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 24, 2011, 19:46:04 LOC »

Dla zainteresowanych foto z ekranu. http://www.endrju.info/foto/Nuvi_wizualizacja.jpg
Gdzieś juz napisałem, że mnie poszło z VX-8GR. Z tą różnicą, że ja nie mam ładnych ikonek dla stacji tylko punkciki i znak. Jest jakiś patent na te ikonki ?
Robert

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 24, 2011, 21:52:34 LOC »

@ SP6VWX

Raczej nie uzyskasz ikonek takich jak widzisz na moim zdjęciu, podpieram się tym co napisał Andrzej SP3LYR w tym wątku.

A więc informacje o symbolu, wysokości, kursie/prędkości są tylko widoczne na D710.
Wynika to z tego, że D710 ma zdolność przyjmowania również waypointów z rozszerzoną informacją PKWDWPL (format Kenwooda). Waypointy GPWPL (format NMEA) czytane przez D7, D700 nie mieszczą w sobie powyższych danych.
Nowy TH-D72 może przyjmować PKWDWPL.

VX-8 Raczej też tego nie wspiera ...
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SP6VWX

• Administrator
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 25, 2011, 10:35:59 LOC »

Oj raczej nie.
Na pocieszenie pozostaje fakt, iż GPWPL kabelek konwertuje także i Nuvi poprawnie je wyświetla.
Z tego wniosek, iż można podłączyc pod Nuvi każde radio z TNC na pokładzie.
Robert

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 25, 2011, 11:00:24 LOC »

Tak, cały czas kombinuję żeby podłączyć się pod swojego VX-8R ale ten Twój chyba nie ma złącza do GPS jak ma WX-8R i ma GPS wbudowany więc odwieczny problem wtyczki się kłania :(
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SQ5NWI

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 28, 2011, 09:06:17 LOC »

Pytanie do użytkowników nuvi 350 - jakich map używacie i jakie Wam się najlepiej sprawdzają do wyświetlania stacji APRS?

Wczoraj, po otrzymaniu kabla z USA podłączyłem Garmina do TM-D710 i widzę, że działa, ale dopiero za jakiś czas będę mógł ocenić czytelność prezentowanych informacji - muszę się przejechać, bo sprawdzałem na postoju  ;).
Używam map UMP, a fabrycznie załadowane mam też CN Europe 2008.

Wszelkie sugestie oparte na Waszej praktyce w tej materii mile widziane.
Krzysiek
SQ5NWI

SP5RZP

• *
    • Namiastka mojej stronki.
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 28, 2011, 09:15:22 LOC »

Ja wyłączyłem w Nuvi wszystkie mapy  ;D
Wówczas i tak jakaś się załaduje, ale taka bardzo mało szczegółowa (widoczne jedynie najważniejsze drogi i duże miasteczka) dzięki czemu ładnie widać na ekraniku stacje APRS.
Do normalnego nawigowania mam jakiegoś wielgaśnego Blow'a z Auto Mapą wobec czego Nuvi może robić wyłącznie jako wyświetlacz do APRS.

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 28, 2011, 09:28:13 LOC »

Panowie,

doskonała jest darmowa mapa UMP http://ump.waw.pl/ Jest bardzo szczegółowa, doskonale można tym nawigować.
Miałem taką sytuację, że jechałem na Automapę i tą UMP w Garminie i Automapa wprowadziła mnie w błąd a Garmin poprowadził prawidłowo.
Opanowałem procedurę wgrywania map do Garmina, jest trochę upierdliwa ale za to jak już mapę mamy w nawigacji i na PC to jest super. Ponad to UMP można sobie aktualizować na PC i wysyłać do nawigacji.
Zgrałem sobie wszystkie stacje APRS jakie usłyszał TM-D710 i wysłał do nuvi 350, mam je teraz i na PC. Wayponty Garmin dodaje do punktów ulubionych. Każdy punkt zawiera ostatnie położenie stacji, Wysokość NPM, prędkość.
Ponadto możemy naciskając przycisk JEDZ nawigować do danej stacji, Garmin wyznacza nam trasę, bardzo fajnie to działa.
Tyle pierwszych wrażeń z użytkowania tego zestawu...
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SQ5NWI

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Lipiec 28, 2011, 09:43:44 LOC »

Sprawdzę to co napisał Adam, że po wyłączeniu map i tak jakiś kontur się pojawia, bo wydaje mi się, że u mnie nic nie było widać, ale może to kwestia skali.
No właśnie - czy w tym Garminie da się jakoś zdefiniować w jakiej skali ma wyświetlać mapę domyślnie i jak ma zmieniać powiększenie w czasie nawigacji?
To pytanie pozornie o samą nawigację, ale w praktyce może być istotne dla pracy z APRS, bo zwłaszcza w miastach automatyczna zmiana powiększenia na duże będzie praktycznie permanentna i nie pozwoli skutecznie obserwować otoczenia APRS.

To co pisze Andrzej o mapach UMP - potwierdzam, choć miałem okazję jechać ostatnio w do Łagowa (woj. świętokrzyskie) i tam UMP trochę zawodziły, bo mimo obecności na mapie Łagów nie był przez nawigację znajdowany. No, ale UMP to projekt ciągle rozwijany przez użytkowników i pewnie z czasem jakość map poza miastami nie będzie istotnie gorsza niż w nich.
Krzysiek
SQ5NWI

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Lipiec 28, 2011, 10:44:13 LOC »

Krzysiek,

Jeżeli nie nawigujesz tylko odpaliłeś sobie mapę i jedziesz to pokazuje Ci po prostu gdzie się znajdujesz, ja sobie przełączyłem na widok 2D i za pomocą minusa zwiększyłem zakres widzialny mapy, dzięki temu jadą np. do domu widziałem swoją stację, obiekt w Ursusie, stację AAG i coś tam jeszcze.
Jak włączysz nawigowanie to będzie Ci na każdym skrzyżowaniu przybliżać mapę, nie wiem czy w nuvi da się to wyłączyć, w AM można ...
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF