Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Wizualizacja punktow z TM-d710 NA gps  (Przeczytany 60517 razy)

SQ5LTL

• PG APRS
  • *
    • sq5ltl
Odp: Wizualizacja punktow z TM-d710 NA gps
« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 28, 2011, 15:47:19 LOC »

Dodam jeszcze do tego co pisze Andrzej, że nuvi w trybie 2d działa bardzo fajnie na trasie.
W terenie zabudowanym korzystam ze skali 800m wówczas wyświetla mi mniejsze uliczki, natomiast po za terenem zabudowanym przełącza się automatycznie do skali 3km - taka skala mi najbardziej odpowiada. No i po wjechaniu ponownie w teren zabudowany przełącza się sam w skalę 800m.
Minus  jest taki, że wszystkie zebrane APRSowo punkty nie kasują się po jakimś tam timeout'cie - trzeba je ręcznie wywalać - trudno.
A ta mapa (http://ump.waw.pl/) - to tylko na PL jest? Ja mam automapę tylko na PL, a czasami wyskakuje się po za granice kraju i wtedy przydała by się inna nawigacja dlatego mam całą Europę w garminie, ale każdy musi wypracować swój kompromis w nawigowaniu.
Apropos - ostatnio i tak patrzą na mnie jak na jakiegoś nawiedzonego, bo mam 3 szt. trzymadełek pod urządzenia i wszystkie podłączone  :D
1. MIO Pocket PC - pod Automapę
2. Garmin NUVI - to wiadomo
3. Motorolka z Androidem i w niej ostatnio uruchomiona usługa nawigacji poprzez Google mapy - działa tak sobie

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 28, 2011, 16:06:09 LOC »

@ Paweł,

UMP jest projektem dla Polski z tego co wyczytałem ale jak ładuję ją do Garmina to są kraje ościenne i można zaznaczać co chę wgrać dodatkowo do nawigacji, nie sprawdzałem tego, pewnie są tylko orientacyjne.
Ale jak piszą na stronie tego projektu ..
UMP - jest to darmowa mapa działająca w urządzeniach GPS firmy Garmin. Wiele takich map z całego świata możesz znaleźć w serwisach Mapcenter oraz Mapcenter2, a także na wyszukiwarce.

No ja mam 2 trzymadełka i wystarczy :) do nawigacji jednak najlepsza jest Automapa na Polskę.
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 31, 2011, 22:24:50 LOC »

Trochę z innej beczki ...

Koledzy, czy ktoś posiada wiedzę jak bezinwazyjnie można otworzyć nuvi 350 ?? Mam chyba coś nie tak z gniazdem USB, po podłączeniu kabla Argentdata dziś już w ogóle nie chciał mi pokazać pozycji GPS, kiedy już miałem się całkiem poddać przypomniałem sobie, że mam taką przelotkę mini USB (kątową) od Motoroli, włożyłem ją do nuvi a kabel do tej przelotki i zaczęło działać :) Sam nie wiem właściwie dla czego bo jak wkładam bezpośrednio kabel Argentdata to nuvi go wykrywa (jeśli nie ma zasilania zewnętrznego to wyświetla komunikat, że do akcesoriów musi być podłączone zewnętrzne zasilanie). Takie problemu mam w zasadzie od początku jak tylko przyszedł do mnie kabel z USA.

Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SQ5NWI

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 01, 2011, 09:05:34 LOC »

Minus  jest taki, że wszystkie zebrane APRSowo punkty nie kasują się po jakimś tam timeout'cie - trzeba je ręcznie wywalać - trudno.

W weekend przejechałem się trochę z tym zestawem i jeśli chodzi o wizualizację to jest znośnie, ale konieczność usuwania "starych" punktów, żeby widok był aktualny, a nie sprzed wczoraj na przykład, to jednak spory minus.
O ile się nie mylę, z menu urządzenia można tylko usunąć wszystkie (Ulubione i POI) lub usuwać każdy osobno, co przy stacjach APRS jest, delikatnie mówiąc, niewygodne.
Masz jakieś praktyczne porady w temacie?
Krzysiek
SQ5NWI

SP3LYR

• Administrator
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 01, 2011, 15:14:56 LOC »

W GPSMap60 robię coś takiego, że zmieniam symbole odebranych stacji z niebieskiej flagi na adekwatne, np. digi, wx, pieszy, pojazd itd. Zatem usuwanie wszystkich nowych za pomocą 'usuń wszystkie z symbolem niebieska flaga' upraszcza czyszczenie.
73
Andrzej SP3LYR

ve6pll

• *
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 22, 2011, 08:17:04 LOC »

Witam , odświerzę trochę temat , czy jest taki model GPS który automatycznie kasowałby stare wskazania i pokazywał aktualne i dobrze współpracował z TM-D710 ?

Jacek

SP3LYR

• Administrator
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 22, 2011, 08:27:26 LOC »

Tak, AvMap G6 APRS firmy GeoSat.
Jest on przystosowany do pracy APRS. Można w nim wybrać, czy odebrane stacje APRS mają być usunięte po 2, 5, 10, 24 godzinach, czy w ogóle nie mają być usuwane. Współpracując z TM-D710, TH-D72 lub TT4 pokazuje również na mapie standardowe symbole APRS.
http://www.avmap.it/products/terr/geosat_6_aprs-664/introduction
Jest również o nim artykuł w najnowszym 01/2012 QST.
73
Andrzej SP3LYR

SP5QWK

• PG APRS
  • *
    • Strona domowa SP5QWK
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 22, 2011, 14:43:53 LOC »

Tak, AvMap G6 APRS firmy GeoSat.
Geosat 5 także.
Przetestowałem z TM D710, a teraz używam z TT4.

ve6pll

• *
« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 22, 2011, 16:14:25 LOC »

Dziękuję za odpowiedż .Ze względu na cenę na początek jednak kupię coś tańszego i punkty będę usuwał ręcznie.
TM-D710 świeżo zakupiony w drodze , jaki GPS do niego byście polecili , mam Germin 250W który używam do nawigacji czy on będzie współpracował z tym radiem ?

Jacek

SP2FOP

• PG APRS
  • *
  • ciagle w drodze......
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 19, 2014, 12:35:36 LOC »

Witam wszystkich :)Przyszła kolej na mnie z przetestowaniem TM-D710 z garminem nuvi 350.Mam pytanie dlaczego nie wyświetla mi wszystkich informacji/stacji odebranych z 710 na garminie?wyswietla 2-3 stacje na 10 odebranych...Wydaje mi sie,ze wszystkie ustawienia są prawidlowe.Ma ktoś jakiś pomysl co może blokować odbiór wszystkich stacji?
Pietrek-TriCity

SQ5LTL

• PG APRS
  • *
    • sq5ltl
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 19, 2014, 22:35:36 LOC »

Jak te stacje znajdują się na blisko siebie na mapie, to sprawdź z przeskalowaniem obrazu, zdarza się, że są niektóre są ukrywane, aby na siebie nie nakładały.
Natomiast sprawdź jeszcze czy masz takie ustawienia w keniu jak na początku tego wątku było poruszane. Na stronie Argendaty też jest info.