Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: KENWOOD TM D710 problem z odbiornikiem  (Przeczytany 3518 razy)

SP8AQK

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 122
    • http://www.szumilas.4nt.pl
KENWOOD TM D710 problem z odbiornikiem
« dnia: Lipiec 15, 2010, 19:31:17 LOC »

Witam
Włączyłem dzisiaj radio i ręce mi opadły. Odbiornik przestał działać ręcznym radiem wciskam PTT i odbiera tylko na s3 a na prawym vfo odblokowuje tylko blokade szumu. Szumy są takie bardzo ciche musze głośno podkręcić głośność by szumiało głośniej. Czy ktoś z kolegów miał może podobne problemy? Niewiem co robić przyznam się, że załamałem ręce i niewiem co z tym robić. Za każde info z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Zapisane

SQ2BNT

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 27
Odp: KENWOOD TM D710 problem z odbiornikiem
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 15, 2010, 19:38:05 LOC »

Witam i od razu pytam ,, czy oba odbiorniki nie chodzą czy tylko lewy lub prawy , jeśli można to tak określić.
Zapisane

SP8AQK

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 122
    • http://www.szumilas.4nt.pl
Odp: KENWOOD TM D710 problem z odbiornikiem
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2010, 19:53:35 LOC »

Witam i od razu pytam ,, czy oba odbiorniki nie chodzą czy tylko lewy lub prawy , jeśli można to tak określić.
Witam również.
Jak zapodam nośną z ręcznego radia to lewe VFO pokazuje tylko s3 a prawe VFO odblokowuje blokade szumu i pokazuje BUSY. Wynika z tego, że dwa FVO nie odbierają. Testowałem pasmo 2m i 70cm i to samo jest.
Zapisane

SP8AQK

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 122
    • http://www.szumilas.4nt.pl
Odp: KENWOOD TM D710 problem z odbiornikiem
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 15, 2010, 19:55:06 LOC »

Witam i od razu pytam ,, czy oba odbiorniki nie chodzą czy tylko lewy lub prawy , jeśli można to tak określić.

Witam również.
Jak zapodam nośną z ręcznego radia to lewe VFO pokazuje tylko s3 a prawe VFO odblokowuje blokade szumu i pokazuje BUSY. Wynika z tego, że dwa FVO nie odbierają. Testowałem pasmo 2m i 70cm i to samo jest.
Zapisane

SQ2BNT

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 27
Odp: KENWOOD TM D710 problem z odbiornikiem
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 15, 2010, 20:04:43 LOC »

Hmm to gorzej bo koledze nie chodził tylko 1 odbiornik od pasma 2m , i okazało się po wizycie u fachowca , że wysiadł mały filtr ceramiczny w pośredniej. Po wymianie odbiornik ruszył i chodzi do dziś.
U Ciebie to chyba będzie coś innego skoro żaden odbiornik nie pracuje prawidłowo , więc chyba nic nie poradzę rozsądnego prucz odwiedzenia jakiegoś fachowca.
Pozdrawiam Adam
PS. sprawdź może jeszcze poprawność działania instalacji antenowej , bo to może być także przyczyną takiego stanu rzeczy.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2010, 20:12:20 LOC wysłana przez SQ2BNT »
Zapisane

SP8AQK

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 122
    • http://www.szumilas.4nt.pl
Odp: KENWOOD TM D710 problem z odbiornikiem
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 15, 2010, 20:23:59 LOC »

Hmm to gorzej bo koledze nie chodził tylko 1 odbiornik od pasma 2m , i okazało się po wizycie u fachowca , że wysiadł mały filtr ceramiczny w pośredniej. Po wymianie odbiornik ruszył i chodzi do dziś.
U Ciebie to chyba będzie coś innego skoro żaden odbiornik nie pracuje prawidłowo , więc chyba nic nie poradzę rozsądnego prucz odwiedzenia jakiegoś fachowca.
Pozdrawiam Adam
PS. sprawdź może jeszcze poprawność działania instalacji antenowej , bo to może być także przyczyną takiego stanu rzeczy.

Tak czuje, że to coś poważniejszego pewnie pozostaje szukać kogoś konkretnego kto popatrzy do niego.
Dzięki za info Pozdrawiam
Zapisane

SQ5BLK

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 101
Odp: KENWOOD TM D710 problem z odbiornikiem
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 16, 2010, 15:05:33 LOC »

Mogę polecić. Ja miałem taki podobny problem ale z jednym VFO. Po tygodniu radio było sprawne. Okazuje się, że Kenwood miał jakąś wadliwą partię filtrów które teraz niestety teraz wychodzą. Kontakt mogę podać na priv.


Pozdrawiam

Paweł
SQ5BLK
Zapisane
73 !
Paweł - SQ5BLK

SP8AQK

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 122
    • http://www.szumilas.4nt.pl
Odp: KENWOOD TM D710 problem z odbiornikiem
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 18, 2010, 19:48:15 LOC »

Dziękuje za informacje pozdrawiam wszystkich.
Zapisane