Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Strony: 1 ... 12 13 [14]

Autor Wątek: WX3in1 czyli Digi , Igate , WX w jednym urządzeniu  (Przeczytany 115146 razy)

SP5MRF

• PG APRS
  • *
Odp: WX3in1 czyli Digi , Igate , WX w jednym urządzeniu
« Odpowiedź #195 dnia: Kwiecień 11, 2012, 20:09:59 LOC »

He :) dobre pytanie, nie ukrywam, że WX3in1 + nabyłem między innymi dla tej funkcjonalności.
Czekamy na cenę i dostępność modułu ;)
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SQ3PLX

• *
« Odpowiedź #196 dnia: Kwiecień 12, 2012, 00:33:52 LOC »

Witam,
Muszę jeszcze potestować urządzenie i parę rzeczy popoprawiać w sofcie żeby nie było wtopy na starcie oraz zrobić kalkulację. Mam nadzieję, że w weekend wstawimy produkt na sklep.
Cena około 130 zł, ale to jeszcze ustalę dokładnie. Niestety przy takich mniejszych projektach ciężko ustalić cenę na zadowalającym poziomie.

Mateusz SQ3PLX

SP3LYR

• Administrator
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
« Odpowiedź #197 dnia: Kwiecień 12, 2012, 06:16:06 LOC »

Oprogramowanie w SR3DPN jest obecnie uaktualnione do wersji 1.23D, ale statystyki nie są aż tak bardzo odmienne od tych z poprzednią wersją oprogramowania. Ciekawe, co zauważają użytkownicy trackerów uprzednio niedekodowanych? A może taki wynik, to wpływ śmieci eteru miejskiego? Albo po prostu nakładek, albo jeszcze inne przyczyny.

APRS packet starts detected:14336
APRS packets received (CRC OK):8968
APRS corrupted packets received (HEADER ERROR):3673
APRS corrupted packets received (CRC ERROR):1465
APRS bytes received:713905
APRS frames repeated:3337
APRS beacons sent:486
APRS weather packets sent:0
APRS bytes sent:336967
APRS-IS packets sent from RF:8219
APRS-IS beacons sent:0
APRS-IS messages sent to RF:0
APRS-IS weather packets sent:0
LAN bytes received:8 MB, 428 KB, 176 B
LAN bytes sent:3 MB, 303 KB, 150 B
Device uptime:0 days, 22 hours, 10 mins

73
Andrzej SP3LYR

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #198 dnia: Kwiecień 12, 2012, 08:18:13 LOC »

U mnie tak to wygląda,

APRS packet starts detected:                                   30884
APRS packets received (CRC OK):                           19197
APRS corrupted packets received (HEADER ERROR):   8573
APRS corrupted packets received (CRC ERROR):           2702
APRS bytes received:                                           1582242
APRS frames repeated:                                            969
APRS beacons sent:                                           1845
APRS weather packets sent:                                   709
APRS bytes sent:                                                   314574
APRS-IS packets sent from RF:                           17443
APRS-IS beacons sent:                                            900
APRS-IS messages sent to RF:                            20
APRS-IS weather packets sent:                            0
LAN bytes received:                                            15 MB, 520 KB, 968 B
LAN bytes sent:                                                    8 MB, 354 KB, 440 B
Device uptime:                                                    2 days, 11 hours, 10 mins

Na pewno WX3in1 + dekoduje ramki których do tej pory nie "widział" czyli postęp jest :)

Czekamy na moduł telemetrii :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2012, 08:23:03 LOC wysłana przez SQ5MRF »
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SP5RZP

• *
    • Namiastka mojej stronki.
« Odpowiedź #199 dnia: Kwiecień 12, 2012, 09:51:06 LOC »

Ciekawe, co zauważają użytkownicy trackerów uprzednio niedekodowanych?

Na węźle SR5RZP po ostatniej aktualizacji mam:
błędy nagłówka - poniżej 20%
błędy CRC - poniżej 10%
Poprzednio było po kilka procent więcej.
Obecnie korzystam z dekodowania "cyfrowego" zajętości kanału - SQL w radiu otwarte non stop.

No i oczywiście bez problemu przetwarza teraz ramki z trakera typu
tandetna podróbka

Innych błędów ostatniej aktualizacji póki co nie wyłapałem z powodu braku czasu na "molestowanie" WX3in1.

SQ5BLK

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #200 dnia: Kwiecień 12, 2012, 19:57:29 LOC »

Witam wszystkich,

Wprawdzie nie jestem użytkownikiem tego urządzenia o którym tu się rozpisujecie. Jednak bardzo kibicuję temu projektowi i fajnie, że cały czas się rozwija.
Dobra konkrety. Podejrzewam, że włożenie w WX3in1 w obudowę metalową nie było spowodowane jedynie tym, że akurat tak ładniej się prezentuje. Podejrzewam, że miało to również praktyczne znaczenie czyli osłona przed w.cz. Dlatego dorzucając swój kamyczek do ogródka. Wejścia analogowe lub cały moduł telemetrii czy będzie zabezpieczany pod tym względem ? Nie wiem jakich mocy koledzy używacie w radiach współpracujących z WX3in1 ale zakładam, że nie przekracza to 10 W. Z doświadczenia wiem, że jeżeli instalujemy tego typu urządzenia w swoich domowych QTH to problemem jest oczywiście praca na falach krótkich. Problem zakłóceń powstających od tego zakresu fal też na pewno jest wam doskonale znany. Pomijam fakt nawet w sytuacji skrajnych uszkodzeń powstałych na skutek silnego pola w.cz. Jednak z mojego punktu widzenia problem ten występuje co może przekładać się na zafałszowane pomiary i błędne informacje przekazywane do WX3in1. Może w samej dokumentacji powinny się znaleźć jakieś założenia co do zastosowanych przewodów ich długości itd. Ponadto mam nadzieje, że dokumentacja będzie występować w dwóch językach bo w mojej ocenie spowoduje to rozwinięcie się tego projektu jeszcze bardziej. Rozmawiałem na ten temat z kolegami i wiem, że dla wielu jest to też pewna bariera powstrzymująca ich przed zakupem. Po prostu trudno o każdą nawet podstawową sprawę związaną z konfiguracją pytać wykonawców projektu. Może na TAMIE projekt ten powinien być ponownie zaprezentowany i z racji jego postępów w kolejnych wdrożeniach zaprezentowany jeszcze bardziej szczegółowo. To taka moja konkluzja na gorąco.

Ponadto temat biuletynów które chyba nie są przesyłane przez WX3in1 poruszany w innym wątku.

Ps. Adaś (SP5RZP) to do Ciebie tak oficjalnie i na forum. Nie bądź taki dosłowny w swoich interpretacjach i cytatach. Nie powiem nic nowego stwierdzając fakt, że jakieś zasady zawsze obowiązują i aby uniknąć bałaganu trzeba ich przestrzegać. Twoje rozwiązania techniczne jak widać się sprawdzają czego przykładem jest choćby Połonina Wetlińska. Jednak jakiś zasad musimy się trzymać.
Może trochę na około ale mam nadzieje, że zrozumiałeś mój wywód.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2012, 20:34:33 LOC wysłana przez SQ5BLK »
73 !
Paweł - SQ5BLK

sp3tlu

• *
« Odpowiedź #201 dnia: Kwiecień 12, 2012, 20:47:08 LOC »

Witam szanowne grono użytkowników

Proponuję zmienić temat tego wątku z „WX3in1 czyli Digi , Igate , WX w jednym urządzeniu” na „WX3in1 Plus czyli Digi , Igate , WX w jednym urządzeniu”. Lub podzielić wątek na dwa oddzielne. Ponieważ większość poruszanych spraw dotyczy właśnie wersji Plus. Poprzednia nie miała, nie ma i mieć nie będzie takich możliwości jak nowe urządzenie. Twórcy pewnie już zapomnieli o użytkownikach starej wersji bo nie widzę nowego oprogramowania.  :(  Z powyższego wnoszę, że problem z dekodowaniem ramek z TT dotyczył tylko nowej wersji.

pozdrawiam
Sebastian SP3TLU

SQ3PLX

• *
« Odpowiedź #202 dnia: Kwiecień 12, 2012, 22:40:35 LOC »

Witam,
SP3TLU: Pamietam o użytkownikach starego WX'a, próbuję znaleźć wolną chwilę, żeby podciągnąć firmware do stanu z wersji plus (czyli głównie obsługa stacji pogodowych i te tinytraki). Jeżeli chodzi o różnice w funkcjonalności to WWW technicznie nie jestem w stanie wepchnąć do procka ze starej wersji bo ma za mało ramu i stara wersja nie posiada RS485 więc telemetria też odpada.

SQ5BLK: Telemetria niestety została umieszczona w obudowie plastikowej. Nie zaobserwowałem wpływu na pomiary wykonywane przez układ a spowodowane zakłóceniami w.cz. Wydaje mi się, że w przy takiej zwartej konstrukcji PCB nie powinno być z tym problemów w samym układzie. Inna rzecz, że sprawa jest aktualna, bo moja Motorola GM300 potrafi zakłócać pomiary prądów zasilaczy laboratoryjnych NDN i podobnych w bardzo dużym stopniu (a te zasilacze mają metalową obudowę).
No nie wiem, przy projektowaniu czasami muszę kierować się intuicją i doświadczeniem i liczyć na to, że będzie dobrze :). Inaczej bym nic nie dokończył.

Wiem, że kwestie dokumentacji, promocji, supportu, itp. trochę kuleją przy naszych urządzeniach. Ja nie wyrabiam czasowo już z samym sprzętem i oprogramowaniem (ciąglę w czymś grzebię, sprawdzam, przerabiam, robię jakąś krytyczną poprawkę, czasami projektuję coś nowego), a Krzyś (:P :P :P) coś się nie pali do robienia dokumentacji.

SP5RZP

• *
    • Namiastka mojej stronki.
« Odpowiedź #203 dnia: Kwiecień 12, 2012, 23:02:58 LOC »

Odnośnie potencjalnego "wchodzenia" w.cz. na moduł telemetryczny to mam drobną podpowiedź.
Może dać laminat dwustronny i ta strona gdzie są raptem 2 elektrolity i 2 potencjometry precyzyjne byłaby masą?
Wiem, że to dodatkowa praca przy montażu, bo trzeba tych kilka otworów sfazować, ale metoda jest skuteczna, prosta i tania - na pewno tańsza niż metalowa obudowa na całe urządzenie.
Ja bym jeszcze dał na wejściach pomiaru napięcia szeregowo po dławiku SMD i za nim po kondensatorze blokującym do masy.

SP3LYR

• Administrator
    • o APRS po polsku
« Odpowiedź #204 dnia: Kwiecień 12, 2012, 23:09:32 LOC »

Jeszcze inna metoda, gdyby się okazało, że ktoś ma problem, można od wewnątrz wlepić na obudowę folię aluminiową.
73
Andrzej SP3LYR

SQ5BLK

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #205 dnia: Kwiecień 13, 2012, 01:20:10 LOC »

Wiadomo, że wiele tematów które realizujemy opiera się na intuicji. Czasami nawet wytłumaczenie tych zjawisk jest trudne. Pomysł Adama odnośnie laminatu dwustronnego jest jak najbardziej słuszny zresztą często stosowany zarówno w rozwiązaniach amatorskich jak i profesjonalnych. Na pewno nie podnosi to drastycznie kosztów. Dławiki jak również kondensatory też ograniczą wpływ nie korzystnych parametrów na zakłócenia powstające na skutek pola w.cz. Musicie też zweryfikować wpływ na pomiary parametrów mierzonych. Uzależnione choćby od długości przewodów.
To, że obudowa zasilaczy jest metalowa jeszcze o niczym nie świadczy. Wiem, że to kolokwialne stwierdzenie ale musi być dobrze ta obudowa uziemiona. Wszystko podłączone do jednego miejsca. Unikanie połączeń kaskadowych. Inaczej nic to nie daje. Zwracam uwagę na te kwestie ekwipotencjalne bo to wszystko ma znaczenie. Często o tym zapominamy a okazuje się, że podstawowe kwestie jak uziemienie których na co dzień nie realizujemy całkowicie załatwiają cały temat.
73 !
Paweł - SQ5BLK

SP3LYR

• Administrator
    • o APRS po polsku
« Odpowiedź #206 dnia: Kwiecień 14, 2012, 08:46:10 LOC »

Witam szanowne grono użytkowników

Proponuję zmienić temat tego wątku z „WX3in1 czyli Digi , Igate , WX w jednym urządzeniu” na „WX3in1 Plus czyli Digi , Igate , WX w jednym urządzeniu”. Lub podzielić wątek na dwa oddzielne. Ponieważ większość poruszanych spraw dotyczy właśnie wersji Plus. Poprzednia nie miała, nie ma i mieć nie będzie takich możliwości jak nowe urządzenie. Twórcy pewnie już zapomnieli o użytkownikach starej wersji bo nie widzę nowego oprogramowania.  :(  Z powyższego wnoszę, że problem z dekodowaniem ramek z TT dotyczył tylko nowej wersji.

pozdrawiam
Sebastian SP3TLU

Dwa nowe działy forum zostały utworzone: jeden dla wx3in1, drugi dla wx3in1+
http://forum.aprs.pl/index.php?board=26.0
http://forum.aprs.pl/index.php?board=27.0

Niniejszym uważam, niniejszy wątek za zamknięty.
73
Andrzej SP3LYR
Strony: 1 ... 12 13 [14]