W US alternatywną częstotliwością APRS dla urządzeń o małym zasięgu i eksperymentalnych jest 144.990 (podstawowa 144.390). Łatwo ją osiągnąć z pomocą shiftu -600kHz. Gdy w okolicy znajduje się digi z dodatkowym portem na 144.990, to można beacon wysłany na 144.990 usłyszeć na 144.390 W warunkach naszego band planu, nie bardzo widzę taką częstotliwość dla shiftu -/+600 względem 144.800, ale może udałoby się znaleźć jakąś dogodną częstotliwość dla APRS QRP.
Mic-E kojarzony najczęściej z formatem skompresowanych danych APRS, oznacza również tryb pracy
http://www.aprs.pl/mice.htm Aby można było pracować w takim trybie, potrzebne jest nie tylko przystosowane urządzenie użytkownika, które po puszczeniu PTT podtrzymuje nadawanie, aby wysłać beacon. Wśród gotowych do takiej pracy są Kenwoody z APRS, TinyTrak, OpenTracker i pewnie jeszcze parę innych. A potrzebne są także przemienniki foniczne, które audio z wejścia podają również do TNC. Gdy TNC odbiera ramkę powtarza ją i wysyła do sieci APRS (144.800 lub serwer), a pojawienie się sygnału packetowego powoduje wyciszenie audio wyjściowego przemiennika fonicznego, aby nie było przykrego efektu dla ogółu użytkowników.
Kilka lat temu na Tamie radio w recepcji na częstotliwości 145.400 miało dołączone TNC i ramki tam usłyszane przekazywało na 144.800. Zresztą sama częstotliwość dyżurna na tamie pozwala na kilka różnych kombinacji operatorskich. Np. mam tylko jedno radio, na którym chcę rozmawiać, ale także użyć do współpracy z trackerem. Gdy nie rozmawiam, a tylko tracker wprowadza radio w tx, wówczas włączam shift -600, a pomiędzy emisjami słucham na 145.400 Gdy chcę porozmawiać, wyłączam shift.