Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Odrębny kanał PRIO dla urządzeń QRP /p - pomysły i dyskusja.  (Przeczytany 56783 razy)

SP1WSW

• PG APRS
  • *
  • ORMO rządzi ORMO radzi ORMO nigdy Cię nie zdradzi
Odp: Odrębny kanał PRIO dla urządzeń QRP /p - pomysły i dyskusja.
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 15, 2011, 19:31:19 LOC »

Aby to działało warunek jest jedynie w lokalizacji digi (możliwie małe przekrywanie się obszaru) oraz dyscyplinie userów i nie szafowaniu długimi ścieżkami (moje hobby walka ze ścieżkami).
Gdy będą W1 to sobie nie poszaleją ścieżkami. Problem jest natury ludzkiej, potrzebna zgodność co do planu miejscowego APRS a nie "wolność Tomku w swoim DIGI", co raczej w naturze SP leży  :(
Własność intelektualna: WSWBeacon, W-APRS oraz WSWobject
Tomek http://sp1wsw.szczecin.hamradio.pl
Szczecin http://www.szczecin.hamradio.pl

SP6VWX

• Administrator
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 15, 2011, 19:47:14 LOC »

Nad digi W1 zazwyczaj też będzie wisiał jakiś digi regionalny i wtedy tak jak mówisz.
Niech sobie mobile ustawią ścieżkę W1, W2 i wtedy N małych digi i ich userów "załatwi" ruch na regionalnym.
No chyba, że digi będzie przycinał ścieżkę.  ;D

Trzeba wrócić do korzeni i zapytać się siebie co się chce osiągnąć.
Na początku APRS, kiedy było mało digi i userów, wszyscy analizowali, tak jak na PR to bywało, jak daleko "zalecieli"
To se ne vrati jak mawiają bracia Czesi i to co ja bym chciał osiągnąć można zapisać:
- dolecieć do najbliższego digi
- niech powtórzy moją ramkę w najbliższej okolicy, aby moi kumple wiedzieli gdzie jestem a moi wrogowie zaczynali się bać jak do nich dojeżdżam
- niech doleci przez digi do IGate'a, aby moja żona wiedziała gdzie jestem siedząc przy aprs.fi
- niech nie podrzuca żadnych innych ramek od stacji z którymi nie mam szans na łączność bezpośrednią

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2011, 19:49:21 LOC wysłana przez SP6VWX »
Robert

SP5RZP

• *
    • Namiastka mojej stronki.
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 15, 2011, 20:03:04 LOC »

(moje hobby walka ze ścieżkami).

Wiemy, wiemy ...
Myślałeś o zatrudnieniu się w brygadzie antynarkotykowej ?  ;D

A na poważnie - W1 mają sporo zalet: nie retransmitują bikonów innych digi (te "puszczają się" najczęściej z W2-2), olewają pogodynki (też najczęściej W2-2) i ignorują szalone ścieżki u stacji mobilnych.
No i nie powtarzają ramek już przerzuconych przez inne urządzenia.
Innymi słowy - czekają cierpliwie nie zaśmiecając eteru aż trafi im się jakiś delikwent w W1-1 i wówczas bach - robią swoje.
Tak jak w Wa-wie ze względu na duży obszar co dzielnica to mogłoby stać jedno  W1-1 - niekoniecznie wysoko, ale z mocnym TX - tak z 10W, ze 3 bramki na obrzeżach i powiedzmy jedno wysoko zamontowane np. w Centrum pełne digi coby na LCD Kenwoodów i innych Jesusów nie było tak smutno.
Inne wyjście - ścinać na każdym digi ścieżki na maxa- u mnie w domu od dłuższego czasu testuje się digi, które reaguje łącznie na 9 kombinacji ścieżek i wszystkie przerzucane (nawet SP) tnie bezlitośnie do własnego znaku.
A i tak za często się odzywa - przy następnym wypalaniu Eproma będzie jeszcze bardziej bezlitosne - reakcja tylko na W1-1, W2-2, SP1-1, SP2-2 no i RELAY, bo jeszcze takie stacje mobilne z Europy zachodniej trafiają się.
I tak jak obecnie wstawianie znaku digi zamiast całej ścieżki, która wyzwoliła retransmisję.

sq6ade

• PG APRS
  • *
  • Sheriff's Office
    • http://www.sq6ade.elektroda.eu
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 15, 2011, 21:16:19 LOC »

Taaa - jakie to proste - rozsiać digi W1 po mieście - takie full-legal bez lipy.
Ma ktoś taki siewnik ? :)

p.s.
Poza ograniczeniem logicznym jest jeszcze ograniczenie RF. Niestety nawet rozsiana sieć pierdzikółek np. minidigi nie załatwi problemu bo RX z nimi
działające będą miały bardziej na uwadze np. główny digi - jego sygnał RF.

Stąd pomysł na inne pasmo.

2nd p.s.

Kwestia kanału nie musi być też sztywna w wypadku samego RX UHF.
Może słuchać na dowolnej F  uznanej przez lokalnych amatorów za korzystną
ze względu na lokalne zakłócenia. Byle by się jakoś wpasować w bandplan
no i ogłosić że jest taka a taka.
No i nie trza extra glejtu z UKE na takie coś co tylko słucha (chyba?).

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2011, 21:53:30 LOC wysłana przez sq6ade »

Krzysiek QRV > 145,250/438.850

SP1WSW

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 15, 2011, 22:02:22 LOC »

no i RELAY, bo jeszcze takie stacje mobilne z Europy zachodniej trafiają się.
Mam obrzydzenie do takich rzeczy wzięte z polskich bazarów na których nawoływano do klientów po niemiecku. Jak ktoś chce się bawić w Polsce w APRS to niech sobie ustawi tracker.

Poza ograniczeniem logicznym jest jeszcze ograniczenie RF. Niestety nawet rozsiana sieć pierdzikółek np. minidigi nie załatwi problemu bo RX z nimi
działające będą miały bardziej na uwadze np. główny digi - jego sygnał RF.

Stąd pomysł na inne pasmo. Paniatno?

No właśnie, że nie...
po co Ci "główny" digi zapewne typu S, potrzeba W1 i bramki.

sq6ade

• PG APRS
  • *
  • Sheriff's Office
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 15, 2011, 22:29:43 LOC »

Tak Tomku - idea "komórek" ma sens jeśli poszczególne stacje BTS mają
inne częstotliwości radiowe kanałów a tak jest w przypadku GSM .

Cóż z tego że takie minicośtam będzie miało filtr logiczny. Będzie zajęty kanał radiowy przez powtrzane dalekie ramy z głównego digi
to i minicośtam będzie miało zajęty kanał RF.

SP1WSW

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 15, 2011, 22:59:54 LOC »

Cóż z tego że takie minicośtam będzie miało filtr logiczny. Będzie zajęty kanał radiowy przez powtrzane dalekie ramy z głównego digi to i minicośtam będzie miało zajęty kanał RF.
W moim pomyśle nie widzę potrzeby głównego DIGI. Skoro pomocnicze W1 nie bądą jego ramek powtarzać tak naprawdę do szczęścia nie jest potrzebny ( albo jest, jak mówił Andrzej -  trzeba pomyśleć co chcemy uzyskać ) Jednak nic nie wskazuje inaczej, że przy zwiększającym się ruchu APRS tworzenie właśnie struktury komórkowej jest słusznym rozwiązaniem. Jeszcze jednak dziś zapewne nie tak pilnym.

Tomek

ps. po co my się pienimy, proponuję popatrzeć na zachód od Odry :-)

sq6ade

• PG APRS
  • *
  • Sheriff's Office
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 15, 2011, 23:26:09 LOC »

Taka komórkowa struktura wymaga jednak duużo więcej "zachodu".
A o to trudno.

SP6VWX

• Administrator
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 16, 2011, 08:15:25 LOC »

Cóż z tego że takie minicośtam będzie miało filtr logiczny. Będzie zajęty kanał radiowy przez powtrzane dalekie ramy z głównego digi to i minicośtam będzie miało zajęty kanał RF.
W moim pomyśle nie widzę potrzeby głównego DIGI. Skoro pomocnicze W1 nie bądą jego ramek powtarzać tak naprawdę do szczęścia nie jest potrzebny ( albo jest, jak mówił Andrzej -  trzeba pomyśleć co chcemy uzyskać )

W moim pomyśle regionalny digi jest potrzebny dla wszystkich stacjonarek, WXów i innych ze ścieżką W2 lub SP.
A dostep do kanału będzie realizowany hazardem, mobile ma być silniejszy na W1 niż regionalny.
Robert

SP1WSW

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 16, 2011, 08:38:53 LOC »

"Pogadali sobie" to teraz do roboty
 ;D

SP3LYR

• Administrator
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 16, 2011, 09:37:57 LOC »

Mnożenie digi w regionie jest kolejnym przyczynkiem do zapychania kanału radiowego. Im więcej digi nas powtórzy tym bardziej kanał będzie zajęty. Zasada pozostaje bez zmian: w danym regionie (w terenie z płaską rzeźbą - promień ok. 20-25km, odległość pomiędzy regionalnymi ok. 50km) znajduje się tylko jeden digi regionalny. A osobną kwestią jest jego konfiguracja, tzn. obsługiwane ścieżki i ich limity. Nawet, gdy pracuje jako W1,SPn to dalej pozostaje regionalnym.
Digi wspomagające W1 zasadniczo pomagają słabym stacjom w wejściu na regionalny. Gdyby regionalny nie obsługiwał WIDEn-N dla n>1 to wspomagające pomagają w lepszej słyszalności słabych stacji w okolicy i w dotarciu do IGate. Każdy wspomagający nie powinien mieć zbyt wielkiej mocy nadajnika. Tylko tyle, aby dotrzeć do regionalnego, czy do IGate.
73
Andrzej SP3LYR

sq6ade

• PG APRS
  • *
  • Sheriff's Office
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 16, 2011, 20:18:09 LOC »

"Pogadali sobie" to teraz do roboty
 ;D

Pogadali a wspólnych ustaleń jeszcze nie ma. Tych związanych z tematem wątku. Chyba jeszcze poczekajmy na pomysły.

SP7FOY

• *
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 17, 2011, 11:17:03 LOC »

Tak sobie pomyślałem na szybko (sam siebie nie analizowałem gdzie są wady):
Jakby tak dać digi w odległościach jak Andrzej pisze. Powiedzmy w siatce 50 km.
A te wspomagające dać tak żeby reagowały na jakąś inną ścieżkę, taką specjalnie dla urządzeń ręcznych (coś takiego już chyba było na forum omawiane). Mobilne spokojnie wejdą na urządzenie 25 km dalej, a ręczne będą miały wsparcie.
Mało digi na pewno bardziej zmniejszy zajętość kanału niż inne kombinacje.

Pobawcie się w swoich lokalizacjach i zróbcie statystykę pakietów w ciągu doby.
U mnie królują pakiety od digi (w tym skierniewickiego ślącego co chwila śmieci).

SP5QWK

• PG APRS
  • *
    • Strona domowa SP5QWK
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 17, 2011, 12:19:33 LOC »

U mnie królują pakiety od digi (w tym skierniewickiego ślącego co chwila śmieci).
Nie zgodziłbym się Sławku z Tobą.
Zobacz link poniżej i ile jest ramek Digi, a ile innych.
http://www.aprs.radom.pl/cgi-bin2/wszystkie.cgi?w=ramkach&znak=sr7nwv-10&od=24&okres=24
"Śmieci" są nadawane zgodnie z zaleceniami dotyczącymi Digi w SP. Można się do nich stosować,ale nie trzeba. Ja akurat zastosowałem się.
Po za tym większość, tych "śmieci" (czyli obiektów) nadawanych jest bez ścieżki i nie została nawet zarejestrowana przez Igate (własny Igate ich nie rejestruje).
Dodatkowo to co dla Ciebie jest "śmieciem" dla podróżujących może być istotną informacją (bo jako "lokales" wiesz na pewno, że repeater jest tu a nie gdzie indziej itd). Gość może o tym nie wiedzieć.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2011, 12:40:44 LOC wysłana przez SP5QWK »

SP5QWK

• PG APRS
  • *
    • Strona domowa SP5QWK
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 17, 2011, 13:25:43 LOC »

Jeszcze kilka spraw w temacie.
Przykład Warszawy. Obszar 20x20km. Zasięg z radiotelefonu ręcznego przypiętego do paska 1km (wiadomo jak to działa). Digi miałby powstać w siatce co 2km? Przy takim obszarze 20 szt. Nierealne. Byłoby ich więcej niż użytkowników radiotelefonów.
Ja bym nie szukał "oszczędności" pasma w Digipeaterach i ich mnożeniu, lecz w uświadamianiu użytkowników, oraz sysopów niektórych Digi i ich dyscyplinowaniu w optymalizacji ruchu (czyli ścieżki i czasy). Zrobić przegląd intensywności nadawania ramek przez stacje mobile, WX-y i inne tego typu stacje, sprawdzić czy stacje domowe nie nadają zbyt często i czy nie z W1 (bo takie w Warszawie i okolicach można bez trudu znaleźć-w innych okolicach pewnie też). Po co W1-1,WIDE3-3 w Warszawie w mobilu skoro samo WIDE2-1, wystarczy by się poruszać w promieniu kilkudziesięciu km od Warszawy i bez problemu być widzianym via net. Stosowanie lokalnych aliasów (Warszawa i digi którymi ja się zajmuję mają włączony alias WM- Warszawa, Różan, Skierniewice, Płock-aktualnie nie działa).
Ze swojej strony mogę powiedzieć, że Digi w Warszawie i okoliczne którymi ja się zajmuję, mają zmniejszone filtry i nie docierają już do nas informację o Digi odległych o 400km (a takie były regularnie). Pewnie niektórzy zauważyli, że można w stolicy bez trudu trafić na wolne chwile na 144.800, co jeszcze kilka miesięcy temu było nierealne.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2011, 13:36:00 LOC wysłana przez SP5QWK »