Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Stacja pogodowa z ekranem dotykowym WS1080 czy nadaje się do APRS?  (Przeczytany 22775 razy)

SQ7OEB

• *
Stacja pogodowa z ekranem dotykowym WS1080 czy nadaje się do APRS?
« dnia: Listopad 03, 2011, 20:38:21 LOC »

Witam przed zakupem chciałbym się poradzić czy ten model stacji pogodowej będzie współpracował z APRS? głównie chodzi mi o to, iż połączenie jej z PC odbywa się za pomocą przewodu USB co przemawia do mnie za jej zakupem gdyż jakiś czas temu uruchomiłem bramkę pomocniczą APRS która wykorzystuje laptopa tylko z portami USB a nie chciałbym kombinować z przejściówkami. Wiem że wielu kolegów poleca tu stację WS2300 która ma połączenie za pomocą portu szeregowego rs232.  Czy któryś z kolegów wykorzystywał taką stację do APRS?
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2011, 20:41:03 LOC wysłana przez SQ7OEB »

SP3LYR

• Administrator
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
Odp: Stacja pogodowa z ekranem dotykowym WS1080 czy nadaje się do APRS?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 03, 2011, 21:46:33 LOC »

Wszedłem w pierwszy lepszy wygooglowany link http://www.ambientweather.com/amws1180.html i widać, że może pracować z takim programem, jak Cumulus, a więc można coś zrobić z danymi, aby wysyłać je w APRS. Będzie to jednak praca z koniecznością komputera ze względu na USB. Do takich urządzeń, jak wx3in1, OT2 można łączyć bezpośrednio tylko na porcie szeregowym. Chyba, że okaże się, że wewnątrz stacji te dane są na RS-232 i można je jakoś wyciągnąć, ale tego nie wiem.
73
Andrzej SP3LYR

SQ7OEB

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 03, 2011, 22:07:47 LOC »

Konieczność pracy z komputerem to akurat mi nie przeszkadza :) u mnie ten laptop pracuje 24h specjalnie go do tego powołałem :) a wygląda to tak mniej więcej http://sinutronix.bee.pl/zdjecia_forum/Zdj%c4%99cie0901.jpg także myślę że zakupię i będę uruchamiał :) Jak na razie moja APRSowa bramka nasłuchowa coś tam wspomaga w powiecie buskim :) stacje WX są w pobliżu ale moja chęć spróbowania i złapania pewnego doświadczenia jest poprostu silniejsza :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2011, 22:10:18 LOC wysłana przez SQ7OEB »

SP1QXN

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2011, 22:57:52 LOC »

WS2350 masz na USB... tak przynajmniej deklaruje sprzedawca. WS2300 tez "pojdzie" na USB. Trzeba tylko konwerter do niej podlaczyc.

SQ7OEB

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2011, 13:37:12 LOC »

Witam ponownie zakupiłem wspominaną stację pogodową tzn WS1080 http://www.velleman.eu/products/view/?country=be&lang=en&id=374584 złożyłem czujniki stacja zsynchronizowała się wszystko działa jak należy. Chciałbym ją skonfigurować i spiąć z APRS. Stacja łączy się z komputerem za pomocą USB, do niej dołączone jest oprogramowanie EasyWeather. Przeszukałem forum w poszukiwaniu konkretnej instrukcji co od początku pokolei zrobić żeby dojść do sukcesu:) ale niestety trochę się pogubiłem :). Czy ktoś z kolegów mógłby napisać krok po kroku (myślę że taka wskazówa co i jak może posłużyć też innym) co zrobić aby to wszystko grało?. Wiem tylko tyle że W UI-View trzeba wskazać ścieżkę z plikiem tekstowym do którego to stacja generuje dane. Wiem też że potrzebna jest aplikacja która będzie formować odpowiednio te dane na potrzeby APRS. wyżej kolega Andrzej już wspomniał że owa stacja powinna współpracować z programem cumulus.Będę się starał to uruchomić gdyż chcę taką stację spiąć przez program ui-view i do internetu. Przydała byśie konkretna instrukcja co i jak a żeby nie latać haotycznie po forum bo każdy tłumaczy to po swojemu a i częściej wymieniana jest  stacja ws 2300 lub 2350 a wydaje mi się że przecież ta stacja ws 1080 też jest godna uwagi i jeśli ją uruchomię w aprs to napewno opiszę co i jak :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2011, 13:39:24 LOC wysłana przez SQ7OEB »

SQ7OEB

• *
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2011, 20:11:47 LOC »

Po ciągłych dzisiejszych popołudniowych poszukiwaniach oddałem strzał w 10 oto opis http://www.szumilas.4nt.pl/podstrony/wx_aprs.htm konkretnie opisane co i jak może któremuś z kolegów będzie przydatne info jak skonfigurować program cumulus i UI-view aby stacja pogody VELLEMAN model WS1080 była widoczna na mapach aprs.
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2011, 20:18:48 LOC wysłana przez SQ7OEB »

sq2jam

• PG APRS
  • *
    • SP2KFL
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 01, 2012, 10:43:11 LOC »

Po ciągłych dzisiejszych popołudniowych poszukiwaniach oddałem strzał w 10 oto opis http://www.szumilas.4nt.pl/podstrony/wx_aprs.htm konkretnie opisane co i jak może któremuś z kolegów będzie przydatne info jak skonfigurować program cumulus i UI-view aby stacja pogody VELLEMAN model WS1080 była widoczna na mapach aprs.

czy można poprosić o ponowne "wrzucenie" opisu   :D

SQ9MDD

• PG APRS
  • *
  • ...przede wszystkim nie zakłócać...
    • SQ9MDD
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 04, 2012, 17:49:12 LOC »

Mam pytanie. Po podłączeniu tej stacji poprzez USB do komputera w menadżerze urządzeń jest ona widoczna jako urządzenie RS-owe?

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 06, 2012, 12:48:01 LOC »

Panowie,

może nie do końca w temacie ale na aledrogo jest coś takiego:
http://allegro.pl/stacja-pogody-do-pc-tfa-model-35-1034-i2307895965.html
Sprawdzałem w sieci i wchodzi, że jest to normalna WS-2300. Te stacje są już "na wymarciu" a ta ma dodatkowo dość atrakcyjną cenę.
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SQ9MDD

• PG APRS
  • *
    • SQ9MDD
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 06, 2012, 17:12:46 LOC »

Dzięki Andrzej kupiłem, jak przyjdzie to napiszę soft do tego, a później coś do ramkowania bezpośrednio ze stacji.

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 06, 2012, 17:21:01 LOC »

He :) gratuluję
Ja wcześniej kupiłem zapasową WS 2300 Techno Line więc już 3 nie będę kupował.
A o jakim sofcie mówisz ?? jakiś interfejs pomiędzy WX a radio, żeby wysyłać do RF ??
Ja swojego czasu pracowałem na ALWXI-01, mam zresztą do dziś ten interfejs. Prosta konfiguracja z hiperterminala, był zresztą wątek o tym na naszym Forum.
Wystarczy WS 2300 + ALWXI-01 + jakieś radio i działa.

Tu http://forum.aprs.pl/index.php?topic=971.0 wątek o ALWXI-01
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2012, 17:25:12 LOC wysłana przez SQ5MRF »
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SQ9MDD

• PG APRS
  • *
    • SQ9MDD
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 06, 2012, 17:36:01 LOC »

Na początek coś prostego zrobię w Lazarusie i powrzucam ramki do APRSIS (takie testy) a później zrobię to samo tylko na atmedze, by rameczki pchać na RF.

SQ9MDD

• PG APRS
  • *
    • SQ9MDD
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 08, 2012, 18:36:15 LOC »

Przepraszam że dwa posty pod rząd...
Andrzej jeszcze raz dziękuje, faktycznie jest to WS2300, pomimo innej nazwy handlowej. Kliknąłem w niedzielę i już dzisiaj mam w domu stację.

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 08, 2012, 19:18:17 LOC »

He :)
Dokładnie WS-2300, nawet na centralce zewnętrznej jest napisane WS-2300-25 a to jest dokładnie symbol centralki (25)
Gratuluję zakupu, też mnie korci :)
Jest to w tej chwili w/g mnie najlepsza oferta na WS-2300 na naszym rynku.
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SQ9MDD

• PG APRS
  • *
    • SQ9MDD
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 08, 2012, 21:05:48 LOC »

W zestawie jest dołączone oprogramowanie, stacja rozmawia po eresie z PC-tem. Szperałem trochę w sieci by zobaczyć jak wygląda komunikacja z tą stacją. I znalazłem opis protokołu:

http://www.lavrsen.dk/foswiki/bin/view/Open2300/OpenWSAPI

Mam nadzieję że w ciągu kilku dni znajdę chwilę by to "rozkminić".