Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: WXeth  (Przeczytany 11505 razy)

SP6VWX

• Administrator
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
WXeth
« dnia: Listopad 28, 2011, 15:31:23 LOC »

Ciekawa propozycja dla wielbicieli WXów, którzy nie chcą (lub nie mogą) zaśmiecać pasma beaconami swych pogodynek.

http://microsat.com.pl/product_info.php?cPath=27&products_id=44
Robert

SP8AQK

• *
    • http://www.szumilas.4nt.pl
Odp: WXeth
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 28, 2011, 15:59:27 LOC »

Ciągle komunikacje po rs232, a USB nadal w lesie.

SP3VSS

• PG APRS
  • *
  • Nic co tajne nie jest nam obce.
    • @pump_upp - best crypto pumps on telegram !
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 28, 2011, 17:09:21 LOC »

a ile stacji pogodowych ma wyjście USB ?

SQ3PLX

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 29, 2011, 23:59:04 LOC »

Witam,
Jestem autorem tego urządzonka. Zagadnienie USB to niestety ciężki temat i ciężko to oprogramować na prostym systemie mikroprocesorowym. Na szczęście nadal wiele stacji wypuszcza dane po RS232. Jeżeli będzie zainteresowanie to może pokombinuję z USB host w przyszłości.

SP6VWX

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 30, 2011, 15:17:22 LOC »

Mnie się marzy drobna telemetria, tak ze 3 wejscia na przetwornik, ale to temat dla WX3in1.
Robert

SP8AQK

• *
    • http://www.szumilas.4nt.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 30, 2011, 15:29:56 LOC »

Witam,
Jestem autorem tego urządzonka. Zagadnienie USB to niestety ciężki temat i ciężko to oprogramować na prostym systemie mikroprocesorowym. Na szczęście nadal wiele stacji wypuszcza dane po RS232. Jeżeli będzie zainteresowanie to może pokombinuję z USB host w przyszłości.

Aha to już wszystko jasne. Może w przyszłości uda się coś zrobić będziemy czekać.

SQ3PLX

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 30, 2011, 18:19:18 LOC »

SP6VWX: robimy telemetrię do WX3in1+, w tym celu jest wyprowadzony interfejs RS485 w urządzeniu. Będą 2 wejścia pomiarowe prądu, 2 wejścia pomiarowe napięcia i magistrala dla termometru na DS18s20. Testuję w tej chwili prototyp w połączeniu z panelem słonecznym i sterownikiem Steca Solsum 6.6. Narazie mam to podłączone do PC w celu wizualizacji pomiarów bo nad softem dla WX3in1+ będę musiał trochę więcej posiedzieć.

SP6VWX

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 30, 2011, 18:54:16 LOC »

Będą 2 wejścia pomiarowe prądu, 2 wejścia pomiarowe napięcia i magistrala dla termometru na DS18s20.

Termometr OK.
Co do wejść analog, wolałbym wejścia napięciowe, może ze 2 o mniejszym zakresie (powiedzmy 0 do 2,5 V) i 2 o większym (0 do 24 V).
Wejście prądowe - wole sam zaprojektować bocznik dla mojej konkretnej instalacji i korzystać z wejścia napięciowego. Co jak dane urządzenie będzie miało wiekszy pobór niż zaprojektowane wejście, bocznik do bocznika ? Albo jak bedę chciał wykonać sobie izolacje galwaniczną mierzonego obwodu ?

« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2011, 18:57:02 LOC wysłana przez SP6VWX »
Robert

SQ3PLX

• *
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 02, 2011, 09:55:15 LOC »

SP6VWX: Wejścia prądowe zaplanowałem z zakresem 0-5A, przy czym WX3in1 będzie prawdopodobnie przeskalowywał wynik w zależności od wybranego zakresu (bo z telemetrii wychodzi 10-bitowy pomiar a w APRS mamy chyba 8 bitów na wartość chyba - czyli zakresy 5A, 2.5A, 1.25A). No sam nie wiem, robiłem testy tych pomiarów prądowych i na zwykłym wzmacniaczu różnicowym fatalna była kalibracja tego i sie rozjeżdzało w zależności od temperatury (bo musimy wzmocnić bardzo małe napięcie do mierzalnych poziomów). Ostatecznie zastosowałem dedykowane układy pomiarowe Maxima i wygląda, że fajnie to działa.
Jeżeli chodzi o izolacje galwaniczną to robię testy ze względnie tanimi halotronami, byćmoże będzie opcja, żeby podłączać taki do jednego z wejść napięciowych.

Myślę, że zwolnienie użytkownika z konieczności dorabiania bocznika jest wygodne. A jak ktoś chce większy zakres niz 5A to ja bym raczej polecał halotron.
Troche nam się off-topic zrobił.

SP1WSW

• PG APRS
  • *
  • ORMO rządzi ORMO radzi ORMO nigdy Cię nie zdradzi
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 03, 2011, 00:16:24 LOC »

Mnie się marzy drobna telemetria....

Tak z ciekawości Robercie, po co Ci to ?
Oczywiście wykluczam możliwość, że chcesz obdarować innych informacją o napięciu w instalacji samochodowej ;-)
Własność intelektualna: WSWBeacon, W-APRS oraz WSWobject
Tomek http://sp1wsw.szczecin.hamradio.pl
Szczecin http://www.szczecin.hamradio.pl

SP6VWX

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 03, 2011, 07:34:03 LOC »

W domu to gadget, w zdalnym digi, a jeszcze takim o własnym zasilaniu to ciekawie obserwować jak się zachowuje.
Robert

SP3VSS

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 03, 2011, 17:22:35 LOC »

powyżej 1 A lepiej montować przekładniki prądowe. kosztuja niewiele, są dokładne, dla hardkorowców mogą nawet obsługiwać do kilkuset amper:

http://allegro.pl/feryster-przekladnik-pradowy-tx2v-zakres-do-80a-i1929479318.html

ten idealny do domu:

http://allegro.pl/feryster-przekladnik-pradowy-tx1pv-zakres-do-20a-i1971097743.html

SP1QXN

• *
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 03, 2011, 17:39:10 LOC »

SP6VWX: robimy telemetrię do WX3in1+, w tym celu jest wyprowadzony interfejs RS485 w urządzeniu. Będą 2 wejścia pomiarowe prądu, 2 wejścia pomiarowe napięcia i magistrala dla termometru na DS18s20. Testuję w tej chwili prototyp w połączeniu z panelem słonecznym i sterownikiem Steca Solsum 6.6. Narazie mam to podłączone do PC w celu wizualizacji pomiarów bo nad softem dla WX3in1+ będę musiał trochę więcej posiedzieć.
Sluchajcie... moze jak to jest jeszcze w fazie projektu to moze mozna to zrobic tak by te sama telemetrie podlaczyc rowniez pod OT2m. Na pewno bedzie wtedy wieksza ilosc osob ktore to sobie dokupia i beda uzytkowac z innymi urzadzeniami.

SQ3PLX

• *
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 04, 2011, 00:32:58 LOC »

SP3VSS: No zaraz, ale te przekładniki prądowe to chyba do prądu AC na zasadzie analogicznej jak w transformatorze. Do izolowanego pomiaru DC to raczej tylko czujniki Halla, które są dosyć drogie. Chyba, że mam jakieś braki :).

SP3VSS

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 04, 2011, 00:45:15 LOC »

Oczywiście, że przekładniki najlepiej pracują z AC. Jakby ktoś chciał mierzyć prądy pobierane przez np. cały digi, wtedy najlepiej mierzyć na 230V, pomiar jest wtedy w 100% odzwieciedlający rzeczywisty pobór prądu.