Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: 432.500 Warszawa  (Przeczytany 22528 razy)

SP5QWK

• PG APRS
  • *
    • Strona domowa SP5QWK
432.500 Warszawa
« dnia: Listopad 28, 2011, 21:40:23 LOC »

Witam,
Uruchomiłem Digi w Warszawie na 432.500.
Już widzę problem, bo na tej częstotliwości pracują jakieś stacje z Warszawy w FM.
Przydałby się Igate.

SQ7BCZ

• PG APRS
  • *
Odp: 432.500 Warszawa
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 29, 2011, 14:54:00 LOC »

Artur , jaka predkosc 1200 czy 9600 ?
SQ7BCZ

SP5QWK

• PG APRS
  • *
    • Strona domowa SP5QWK
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 29, 2011, 15:09:12 LOC »

1200

sq5fnx

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 14, 2012, 12:12:00 LOC »

W okolicach Warszawy działa igate na 432.500 (sr5gk-7), paradoksalnie brak teraz digi.
Wiec otwarte pole do popisu przed dłubaczami z Warszawy i okolic.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2012, 12:17:15 LOC wysłana przez sq5fnx »

SP5RZP

• *
    • Namiastka mojej stronki.
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 14, 2012, 12:21:32 LOC »

Dłubacz z okolic Warszawy wziął sobie to do serca i jak zrealizuje ważniejsze projekty to podłubie i przy tym  ;D
Pewnie jeszcze w maju.

sp2off

• PG APRS
  • *
  • sp2off
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 14, 2012, 14:35:20 LOC »

..teraz przydałoby się WX3IN1  obsługujący dwa radia jednocześnie ....ewentualnie robiący tylko na 430 jako Igate ...
Grzegorz Włocławek

sq5fnx

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 14, 2012, 23:45:58 LOC »

cośtam XXX w jednym - testy przeprowadzone przez członków SSR MANUFAKTURA wykazały że, radio dedykowane to 1/3 sukcesu, modem 1/3 a system antenowy ro kolejne 1/3.
Konkluzja - sprzęt z demobilu przeznaczony do cyfry zawsze lepiej działa niż najlepsza Mordolola (Nokton, etc.) żaden tam gówniany modem czy atrapa dsp (tania karta usb za 6 zl działa lepiej na linuchu niz TNC za XXX EURO-characz, antena żadne tam X-5coś-tam tylko dipole sprzęgnięte fazowo (chodzi o kont wiązki).
Komercha komerchom a Manufaktura amatorska może spokojnie wygrać.
TRX z demobilu (czasem trza pogrzebać w starych zapasach, mini komp na linucha góra 30 zeta, antena materiał plus duża doza cierpliwości) a malkontentów odsyłam do przeglądnięcia statystyk Igeta http://aprs.fi/info/a/SR5GK-2, wszystko 100zeta nie przekracza:)

Tylko trzeba chcieć !!!

SP3LYR

• Administrator
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 15, 2012, 01:26:54 LOC »

Podziwiam entuzjazm radiowy, ale chciałem również zauważyć, że na naszym forum dbamy o piękno ojczystego języka. Posługujemy się polszczyzną bez naleciałości środowiskowych, tudzież żargonów.
73
Andrzej SP3LYR

SQ3PLX

• *
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 16, 2012, 12:16:31 LOC »

Cześć,
Chodzi mi od jakiegoś czasu po głowie pomysł, żeby zrobić crossbanda dla WX3in1. Dostępne są dwie możliwości:
- WX3in1 z dwoma modemami, nowy projekt, jak zwykle dosyć duże koszty czasowe i finansowe na wykonanie prototypu i rozpoczęcie produkcji,
- routowanie pakietów między dwoma zwykłymi WX'ami za pomocą sieci i np. UDP. Tylko wtedy konieczne są 2 WX'y, co jest już trochę drogie dla klienta końcowego. Ale za to dla mnie dużo mniej roboty.

Może Koledzy wypowiedzcie się czy takie routowanie między dwoma częstotliwościami ma sens i jest rozsądne. Pomysł ciekawy, dla mnie zawsze korzystny bo zwiększę atrakcyjność urządzenia. Ale czy to nie będzie nadmiarowe zajmowanie pasma w naszym już i tak przeładowanym informacjami świecie? :)

sq5fnx

• *
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 16, 2012, 12:46:39 LOC »

Każda nowinka ma sens, pytanie tylko czy jest to racjonalne z punktu ekonomicznego. Każdy nowy pomysł daje szanse na uruchomienie czegoś nowego, lub modernizacje starego.
Sądzę jednak, że pomysł wyprzedza epokę.
Od dawna jest mowa o przerzuceniu telemetrii i wszelakich testowych zabawek na 70cm aby odciążyć trzon APRS-u (pasmo 2m).
Lata lecą a w wielkich aglomeracjach nic się nie dzieje.
Więc albo rozwój jest zbędny, albo najzwyczajniej w świecie jest dobrze.
Tak czy inaczej 70cm leży odłogiem, żadne nowe pomysły nie zaszkodzą :)

SP5RZP

• *
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 16, 2012, 12:50:39 LOC »

Te testy na 50 MHz czy 430 MHz to tak naprawdę dla zabawy - nie sądzę, aby kiedykolwiek u nas APRS na np. 70 cm stał się popularniejszy od tego na 2 m.
Więc z komercyjnego punktu widzenia prace nad obojętnie którą wersją będą nieopłacalne - zbyt mały rynek zbytu (pewnie pojedyncze egzemplarze znalazły by nabywców).

Ale jakbym miał wybierać to głosowałbym za wersją z dodatkowym modemem lub wręcz tylko z jakimś wejściem do którego delikwent zapinałby sobie TNC KISS czy inny wynalazek.

Jednakże może najpierw zrobić w istniejącym urządzeniu te wszystkie poprawki i ulepszenia o których i ja pisałem wielokrotnie i inni Koledzy też.

Aliasy i "czarna lista" w pierwszej kolejności, bo dopraszam się o to już od prawie roku...

A potem jak będzie czas, chęci i zainteresowanie Kolegów kolejnymi funkcjonalnościami to wdrażać WX3in1 v2.

SP3LYR

• Administrator
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 16, 2012, 16:59:36 LOC »

Wydaje się, że obecnie crossband w APRS jest coraz mniej pożądany. Miał on uzasadnienie, gdy liczba IGatów była niewielka, no i ruch APRS jako taki był znacznie mniejszy. Przekazywanie całościowe ruchu z jednej częstotliwości na drugą prowadzi do zapychania sieci na obu pasmach. Chyba crossowanie tylko wybranych ramek, jak np. msg ma uzasadnienie.
Natomiast ciekawe byłoby stworzenie urządzenia z dwoma wejściami odbiorczymi. Druga, alternatywna częstotliwość może służyć urządzeniom o małej mocy, jest ona czysta i dlatego trackery z nadajnikami rzędu mW mają szanse być odebrane i przez taki digi przekazane do lokalnej sieci. Czy też przemienniki foniczne mogą pracować w trybie Mic-E, a więc stacja prowadząca łączność na koniec relacji wysyła beacon pozycji, przemiennik FM rozpoznając sygnał packetowy wycisza audio na wyjściu, a ramka wchodzi do sieci APRS.
Co do sprzężenia dwóch wx3in1, to wydaje się mało ekonomiczne, bo każdy z nich musiałby mieć swoją stację pogodową, aby na obu pasmach podawać dane wx, swój pomiar tlm. Raczej uproszczony moduł, który miałby obsługę portu radiowego i łączyłby się z wx3in1 po LAN, czy WAN byłby bardziej sensowny. A gdyby taki moduł był również w wersjach dla 9600bps, czy dla 300bps, to z pewnością podniosłoby to atrakcyjność całego projektu.
73
Andrzej SP3LYR

SP1WSW

• PG APRS
  • *
  • ORMO rządzi ORMO radzi ORMO nigdy Cię nie zdradzi
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 16, 2012, 20:46:01 LOC »

Co do sprzężenia dwóch wx3in1, to wydaje się mało ekonomiczne, bo każdy z nich musiałby mieć swoją stację pogodową, aby na obu pasmach podawać dane wx.

:o
Chyba wystarczy zastosować sformuowane w 1845 roku Pierwsze prawo Kirchhoffa
Własność intelektualna: WSWBeacon, W-APRS oraz WSWobject
Tomek http://sp1wsw.szczecin.hamradio.pl
Szczecin http://www.szczecin.hamradio.pl

sq5fnx

• *
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 17, 2012, 21:26:06 LOC »

Aliasy i "czarna lista" w pierwszej kolejności, bo dopraszam się o to już od prawie roku...

Tak z czystej ciekawości zapytam, a czemu ma służyć czarna lista?

SP5RZP

• *
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 17, 2012, 21:42:35 LOC »

A chociażby blokowaniu unlisów np. tego:
http://forum.aprs.pl/index.php?topic=1961.0

Ewentualnie, aby nie współuczestniczyć w spamowaniu sieci jak ktoś zacznie wysyłać ramki na postoju co 5 sekund, albo jak ktoś ustawi sobie ścieżkę WIDE1-1,WIDE2-1,WIDE2-1,WIDE2-1,WIDE2-1 bo i takie cuda się trafiają.

Obecnie jedyną metodą, aby moja stacja poprzez retransmisję nie brała udziału w tak niecnych czynach jest wyłącznie jej...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2012, 22:06:26 LOC wysłana przez SP5RZP »