Ponieważ w innym wątku pojawił się pomysł reaktywacji digi na Skrzycznem i jednocześnie prośba od jednego z dyskutantów o wydzielenie osobnego wątku, więc pozwoliłem sobie go założyć.
Głosuję obiema rękoma za postawieniem tam naszych zabawek - byłoby to najwyżej położone digi w SP (1275 m n.p.m.).
Co prawda "zdetronizowało by" pod tym względem SR8VPW w Bieszczadach, no ale chyba nie chcemy spoczywać na laurach tylko podejmować kolejne wyzwania?
Myślę, że schemat działania urzeczywistniony w przypadku digi na Połoninie Wetlińskiej po drobnych udoskonaleniach można by "przeflancować" i do tej realizacji.
Czyli ktoś (najlepiej z miejscowych Kolegów) załatwia "miejscówkę" na górze z bezpłatnym dostępem do odrobiny prądu i możliwość postawienia skrzynki z urządzeniem i zamontowania anteny.
Wszystko oficjalnie czyli "na papier", bo "na gębę" to różnie potem może być...
Ktoś inny (lub ten sam) stara się o dotację PZK na ten cel - myślę, że taka wyśmienita lokalizacja byłaby 100 % pewniakiem w uzyskaniem takowej.
Potem tylko wyrobienie "Pozwolenia radiowego", poskładanie do kupy całości sprzętu i może tak jak w przypadku Połoniny zbiorowa akcja montażowa?
Pewnie kilku Kolegów z kilku okręgów SP znów chętnie weźmie udział w tak zacnym przedsięwzięciu.
Ja w każdym razie już teraz się piszę nawet jakby w podziale prac przypadło mi podawanie nakrętek.
To może na początek - czy któryś z Kolegów wie jak obecnie wygląda sprawa z uzyskaniem tam kawałka miejsca na digi i z możliwością bezpłatnego wpięcia się do prądu (zaledwie kilka Watt poboru)?
Stoi tam przekaźnik RTV (RTON), a chyba Emitel nadal nam krótkofalowcom sprzyja, więc może po tej linii spróbować?