Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Digi na Skrzycznem?  (Przeczytany 34460 razy)

SP5RZP

• *
    • Namiastka mojej stronki.
Digi na Skrzycznem?
« dnia: Kwiecień 04, 2012, 20:24:11 LOC »

Ponieważ w innym wątku pojawił się pomysł reaktywacji digi na Skrzycznem i jednocześnie prośba od jednego z dyskutantów o wydzielenie osobnego wątku, więc pozwoliłem sobie go założyć.

Głosuję obiema rękoma za postawieniem tam naszych zabawek - byłoby to najwyżej położone digi w SP (1275 m n.p.m.).
Co prawda "zdetronizowało by" pod tym względem SR8VPW w Bieszczadach, no ale chyba nie chcemy spoczywać na laurach tylko podejmować kolejne wyzwania?

Myślę, że schemat działania urzeczywistniony w przypadku digi na Połoninie Wetlińskiej po drobnych udoskonaleniach można by "przeflancować" i do tej realizacji.

Czyli ktoś (najlepiej z miejscowych Kolegów) załatwia "miejscówkę" na górze z bezpłatnym dostępem do odrobiny prądu i możliwość postawienia skrzynki z urządzeniem i zamontowania anteny.
Wszystko oficjalnie czyli "na papier", bo "na gębę" to różnie potem może być...

Ktoś inny (lub ten sam) stara się o dotację PZK na ten cel - myślę, że taka wyśmienita lokalizacja byłaby 100 % pewniakiem w uzyskaniem takowej.

Potem tylko wyrobienie "Pozwolenia radiowego", poskładanie do kupy całości sprzętu i może tak jak w przypadku Połoniny  zbiorowa akcja montażowa?

Pewnie kilku Kolegów z kilku okręgów SP znów chętnie weźmie udział w tak zacnym przedsięwzięciu.
Ja w każdym razie już teraz się piszę nawet jakby w podziale prac przypadło mi podawanie nakrętek.

To może na początek - czy któryś z Kolegów wie jak obecnie wygląda sprawa z uzyskaniem tam kawałka miejsca na digi i z możliwością bezpłatnego wpięcia się do prądu (zaledwie kilka Watt poboru)?
Stoi tam przekaźnik RTV (RTON), a chyba Emitel nadal nam krótkofalowcom sprzyja, więc może po tej linii spróbować?

SP5QWK

• PG APRS
  • *
    • Strona domowa SP5QWK
Odp: Digi na Skrzycznem?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2012, 21:02:21 LOC »

Chcesz "zabić" przemiennik "dwójkowy" na Skrzycznem? ;)

SP5RZP

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2012, 21:11:25 LOC »

Jakby ustawić moc digi na np. 1W i udałoby się zamontować antenę digi w odpowiednim oddaleniu np. w pionie od anteny przemiennika to może tragedii by nie było.
Przemiennik 2 m na pewno ma dobry duplekser, bo tam z Emitela po 100 KW leci...
Trzeba by jakiś test zrobić na ile podatny będzie ten "Beskidek" na ramki puszczane 312,5 kHz poniżej wejścia przemiennika.
Przemienniki foniczne stoją tam dwa (drugi na 70 cm), a w APRS-ie dziura  :-[
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2012, 21:24:54 LOC wysłana przez SP5RZP »

SP9SDZ

• *
    • @pump_upp - best crypto pumps on telegram !
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2012, 22:31:04 LOC »

Witam w tym wątku.

Nie wiem w czym problem i nad czym dyskusja ... moi oponenci z przed lat nadal chwalą się więc pierwszym adresatem tego wątku powinien być ...   http://www.sp9ykd.com/

Zapraszam do lektury i zmotywowania kolegów do konsekwentnego działania.

Pozdrawiam

SP5RZP

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2012, 23:07:05 LOC »

Czyli pierwsze zadanie do wykonanie to nawiązanie kontaktu z klubowiczami SP9YKD i zorientowanie się w ich planach.
Bo być może wystarczy mała mobilizacja (co właśnie robię) lub pomoc i digi znów ruszy bez potrzeby robienia specjalnej górskiej ekspedycji z 2/3 okręgów Polski  ;D
Bo w sumie to tak głupio wchodzić komuś na "jego pole".
A jak okaże się, że klubowicze nie są już zainteresowani APRS-em to trzeba będzie robić swoje...

SQ6ODL

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 05, 2012, 11:08:58 LOC »

Witam.
Chciałbym zakomunikować że nasza grupa APRS-owa poczyniła pewne kroki do zainstalowania DIGI na Hali Miziowej a dokładnie na budynku schroniska. Odgórna zgoda PTTK jest ale trzeba się tam wybrać na wizję lokalną aby wszystko miało ręce i nogi oraz trzeba wykonać dokumentacje co gdzie i jak będzie zamontowane, niestety ale czasu ciągle brakuje. W schronisku mamy załatwiony dostęp do internetu ze stałym adresem ip dlatego też wszystko chcemy uruchomić na terminalu, podobna konfiguracja jak SR9NON czy SR6NDZ. W przyszłości jak będą chętni to jest plan dołożenia przemiennika fonicznego na 70cm.
Ze sprzętu jest już antena (wygrana na tamie przez Rafała SQ9CIE), radio (Bosch), terminal (HP), skrzynka (Karwasz).
Ze względu na bliską odległość można by się wstrzymać z działaniami na Skrzycznem bo może się okazać że teren będzie dobrze pokryty zasięgiem z Hali Miziowej.

Pozdrawiam.
Wrocław APRS Team - 145.450 lub 145.250

SP5RZP

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 05, 2012, 11:34:24 LOC »

No to działajcie, działajcie   :D
Bo region dość popularny turystycznie, a z pokryciem APRS-em na razie cieniutko.
Świetnie, że będzie od razu również bramka - przyda się tam na pewno.

Do montażu nie będziecie potrzebowali pomocników - chociażby jakąś linkę przytrzymać albo co?   ;D
Jakby to było w jakiś weekend i termin był znany z odpowiednim wyprzedzeniem to chętnie (mimo odległości) bym się tam przypałętał, bo na Hali Miziowej to moja stopa jeszcze nigdy nie stanęła.

A co do Skrzycznego to na pewno jeszcze długa droga zanim coś tam uda się zorganizować, tak więc moim zdaniem można próbować jakieś wstępne "podchody" i tam robić, a potem jak już odpalicie swoje digi to się zobaczy czy jest sens stawiać wspomagacza na Skrzycznem.

SQ5NWI

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2012, 11:47:45 LOC »

Przemek, czy lokalizacja i media byłyby bez dodatkowych opłat?

I ja chętnie wezmę udział w eskapadzie czy to na rzecz wizji lokalnej, czy instalacji.
Jeśli grupa inicjatywna z SP6 będzie coś w temacie planowała - daj znać tu na forum.
Na pewno znajdą się chętni do pomocy - gdyby taka była potrzebna - kwestia koordynacji w czasie.
Na pewno też znajdą się osoby, które pojadą choćby dla towarzystwa - to już raz przetrenowaliśmy i myślę, że warto powtórzyć.

Zwłaszcza, że temat jest już tak zaawansowany, a lokalizacja tak dogodna - zakładam bowiem, że nie ma jakichś nieprzyjemnych kosztów.
Krzysiek
SQ5NWI

SQ6ODL

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 05, 2012, 12:13:17 LOC »

Przemek, czy lokalizacja i media byłyby bez dodatkowych opłat?
Jeżeli chodzi o dostęp do internetu to firma e-net24.pl zobowiązała się dostarczyć za darmo tym bardziej że posiadają swoje urządzenia na poddaszu schroniska gdzie będzie się znajdowała nasza skrzynka.
Jeżeli chodzi o energię elektryczną to sprawa nie jest do końca jeszcze wyjaśniona, wszystko zależy od kierownika schroniska.

Chcę też zaznaczyć, że głównym pomysłodawcą całego zamieszania jest Rafał SQ9CIE i Aneta SP9IWP i bez ich działań to raczej sprawa by nie ruszyła. Jak będę coś wiedział to na pewno poinformuję tu na forum.

SQ5NWI

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 05, 2012, 12:32:08 LOC »

OK, nawet jeśli trzeba byłoby zapłacić za energię to nie powinien być duży koszt.
Jeszcze tylko dopytam - za samą obecność w schronisku tego sprzętu czyli za powierzchnię na poddaszu i miejsce na dachu PTTK nie żąda opłat?
Jeśli nie, to super.

Krzysiek
SQ5NWI

SP5RZP

• *
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 05, 2012, 12:44:48 LOC »

Nawet kamery internetowe są tam zainstalowane, więc będzie można w wolnej chwili podglądać w jakich warunkach pracuje to digi.
Lokalizacja bardzo fajna - da się tam jakoś wjechać czy trzeba sprzęt wnieść na plecach?

Ale nawet jak trzeba wnieść to jak już widzę "tragarzy" raczej Wam nie zabraknie o ile tylko zechcecie z tego montażu zrobić święto APRS-owe w nieco większym gronie.

SQ6ODL

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 05, 2012, 12:53:11 LOC »

Jeżeli chodzi o koszty pod instalację to koszt ma wynosić 0zł, a koszt energii elektrycznej w razie co to nie duże kwoty.
Kamer na schronisku jest sporo, swego czasu była też taka obrotowa TVN24 ale została tylko kopuła. Miejsce na antenę mamy wybrane ale nie wiadomo czy jeszcze jest wolne bo na schronisku przybywa anten między innymi firmy od internetu. Zresztą firma e-net24.pl ma też swoje anteny na Skrzycznem.
Do schroniska można częściowo wyciągiem krzesełkowym o ile jest czynny albo taksówką ze schroniska ale to już większy koszt, dlatego sądzę, że zabawki jest w stanie wnieść sprawna grupa 4 osób bez forsowania się.
Zdjęcie schroniska chyba w miarę aktualne.
https://picasaweb.google.com/116034622244702926206/Gory#5683484529538020338
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2012, 13:17:30 LOC wysłana przez SQ6ODL »

SP6VWX

• Administrator
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 05, 2012, 15:42:41 LOC »

OT2m leży u mnie i czeka na swoje przeznaczenie.
Może się przyda na digi, a może digi i WX (oj Tomek WSW nie będzie zadowolony :) )
U mnie działała bezawaryjnie dość długo konfiguracja w postaci digi i WX obsługiwanego przez OT2m i Igate przez HP terminal.
Komunikacja pomiedzy terminalem i OT2m protokołem KISS.
Za pomoca terminala można bylo zdalnie konfigurować OT2m.
Same zalety :)
Robert

SP5RZP

• *
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 05, 2012, 16:12:42 LOC »

Robercie - czyżbyś też miał "chrapkę" na wyprawę na Miziową i ten OT2M byłby jako "wkupne"?  :D

No właśnie - co tam ekipie inicjatywnej z SP6/SP9 brakuje ze sprzętu?
Może u kogoś leży to w garażu niepotrzebne i byłby gotów przekazać na tak szczytny cel.

SQ6ODL

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2012, 16:38:23 LOC »

No właśnie - co tam ekipie inicjatywnej z SP6/SP9 brakuje ze sprzętu?
Może u kogoś leży to w garażu niepotrzebne i byłby gotów przekazać na tak szczytny cel.
W sumie to wszystko z najważniejszych rzeczy już jest, można by jakiś odgromnik zainstalować, napewno jeszcze kabel do zasilania trzeba zakupić i coś jeszcze wyjdzie w praniu. Jakie są braki to się okaże po wizycie na miejscu bo ja jeszcze na poddaszu nie bylem i nie wiem jak to wygląda.