Witam,
Odgrzeję temat.
Dziękuję za pojechanie mojego urządzenia

.
Faktycznie jest tak, że w WX3in1 sprawdzam cyfrę po ciągu WIDE (albo każdym innym wpisanym na sztywno w konfiguracji, SP, itp.), następnie sprawdzam czy dalej są spację, ale wartości SSID na 7 pozycji już nie sprawdzam tylko dekrementuję w ciemno i ustawiam bit H jeżeli po dekrementacji jest 0. Nie jest to błąd pod warunkiem, że pozostałe digi nie robią czegoś dziwnego ;p.
Poprawię to, więcej grzechów nie pamietam.
Natomiast mam w tej chwili inny palący problem, związany z tematem, i mam nadzieję, że koledzy z Kenwoodami (najlepiej TM-D700, bo taki podobno nie działa) mi pomogą.
Jeden użytkownik twierdzi, że wszystko w WX3in1 mu działa, tylko beacony z TM-D700 są powtarzane przez WX3in1, ale nie są odbierane przez jego radio (wszystko inne jest odbierane, także beacony samego WX'a).
Pakiet wygląda tak (postać RF):
T7RQX00HB9TPRpWIDE1 1WIDE2 1<03><F0>`~1~l <1C>[/ `APRS NAV Portabel: _#<0D>
czyli:
źródło: HB9TPRp (czyli HB9TPR-0* - tu moje pytanie, czy w SSID źródla może być ustawiony bit H? tu ewidentnie jest...)
cel: T7RQX00 (czyli T7RQX0-0)
ścieżka: WIDE1 1WIDE2 1 (czyli WIDE1-1, WIDE2-1)
tresc: `~1~l <1C>[/`APRS NAV Portabel: _#<0D> (w ptaszkach są kody ascii znaków niedrukowalnych ale to nieważne)
Po przejściu przez digi pakiet wygląda tak:
T7RQX00HB9TPRpHB9IT qWIDE1 pWIDE2 1<03><F0>`~1~l <1C>[/`APRS NAV Portabel: _#<0D>
czyli wszystko tak samo tylko w ścieżce mamy:
HB9IT-1* (to jego WX), WIDE1-0*, WIDE2-1
Podobno Kenwood tego nie odbiera (a mam już dwa podobne przypadki w różnych miejscach). Właśnie mi daliście do myślenia, że może Kenwoodowi się nie podoba konstrukcja WIDE1-0*. Może faktycznie powinienem wycinać. Czy ktoś mógłby potwierdzić, że pakiet tego typu, powtórzony przez WX'a nie jest odbierany przez TM-D700 albo TH-D72?
Może macie jakiś pomysł, dlaczego tak się dzieje.
Mateusz SQ3PLX