Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: WX3IN1 Błędy temperaturowe  (Przeczytany 9865 razy)

SQ7FZR

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 19
WX3IN1 Błędy temperaturowe
« dnia: Październik 28, 2012, 22:19:22 LOC »

Witam wszystkich !!!
Od jakiegoś czasu zauważyłem na wykresach temperatury na www.aprs.fi  powstaje szpilka 80 stopni C podglądałem dane zapisane w stacji pogodowej ale wszystkie pomiary temperaturowe są OK ! podejrzenie pada na WX3in1 moja stacja to WS2300
Może ktoś z kolegów miał podobne problemy, mile widziane jakieś sugestie
Pozdrawiam  Robert SQ7FZR
Zapisane

SQ5BLK

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 101
Odp: WX3IN1 Błędy temperaturowe
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 28, 2012, 22:28:11 LOC »

Ten problem jest kolegom znany. Między innymi dlatego poswatają nowe wersje oprogramowania do wx3in1+. Temat jest poruszany w wątku "oprogramowanie wx3in1+" Chociaż może się to aż tak bardzo w oczy nie rzuca.

« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2012, 22:29:56 LOC wysłana przez SQ5BLK »
Zapisane
73 !
Paweł - SQ5BLK

SP5MRF

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 270
Odp: WX3IN1 Błędy temperaturowe
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 29, 2012, 11:25:50 LOC »

WX3in1+ nie jest temu winne, problem ogólnie znany przy stacji WS 2300 i pochodne.
Ja już dość długo walczę z tym problemem, jak na razie bez większych efektów.
Kolega Mateusz który tworzy oprogramowanie dla WX3in1+ też z tym problemem walczy,
w sieci istnieją porady jak uodpornić wiatromierz WS 2300 na te "szpilki", zastosowałem je ale przynajmniej
w moim przypadku to nie pomogło.
W oprogramowaniu v1.30 z 26 października, dla WX3in1+ podjęto kolejną próbę wyeliminowania tych ekstremalnych pomiarów ale u mnie nic to nie dało.
W tym wątku koresponduję właściwie sam ze sobą :) i poruszam problem tych "szpilek" wiatru.
http://forum.aprs.pl/index.php?topic=2023.0
Zapisane
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

sp3qfe

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 96
    • Strona SP3QFE
Odp: WX3IN1 Błędy temperaturowe
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2013, 01:55:33 LOC »

Witajcie,

Ja zauważyłem na swojej stacji SP3QFE-1 kiedy powstaje taka "szpilka". Zazwyczaj wówczas gdy był restart stacji pogodowej (brak zasilania itp) i stacja jeszcze nie stanęła na nogi - np. nie nawiązała połączenia z czujnikami. Gdy w takim stanie stacja WX poda raport przez APRS to pojawia się "szpilka".

Zapisane
Armand SP3QFE/ SWL: SP3 27 235
http://sp3qfe.net

SP5MRF

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 270
Odp: WX3IN1 Błędy temperaturowe
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2013, 09:44:37 LOC »

Od dłuższego czasu zasilałem stację WS 2300 z bezprzerwowego zasilania, ostatnio zasilana jest z akumulatorów ładowanych energią słoneczną, przerw w zasilaniu nie było a szpilki występowały.
Ostatnie oprogramowanie dla WX3in1+ (v1.31) wyeliminowało szpilki na wykresach pogodowych, co nie znaczy, że nie występują. Algorytm oprogramowania usuwa je po prostu.
U wszystkich których znam i mają WS 2300 ten problem występuje. Ten typ tak ma ;)

Zapisane
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SP1QXN

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 457
Odp: WX3IN1 Błędy temperaturowe
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2013, 17:59:50 LOC »

WX3in1+ nie jest temu winne, problem ogólnie znany przy stacji WS 2300 i pochodne.
Ja już dość długo walczę z tym problemem, jak na razie bez większych efektów.
Kolega Mateusz który tworzy oprogramowanie dla WX3in1+ też z tym problemem walczy,
w sieci istnieją porady jak uodpornić wiatromierz WS 2300 na te "szpilki", zastosowałem je ale przynajmniej
w moim przypadku to nie pomogło.
http://forum.aprs.pl/index.php?topic=2023.0

Wczoraj laczac spokanie radiowo-integracyjne, podgladalem co tam widac na stacji SR1WXW. Jako ze stacja ta pracuje w miejscu gdzie na codzien nikt nie przebywa to problem szpilek w zasadzie nie istnial.
Mocno wczoraj wialo na pomorzu, porywy wiatru byly dosc mocne, stacja zasilana jest kablem. Na kablu odczyty z czujnikow sa dosc czeste. Wiatromierz swirowal pokazujac oczywiscie 92.8m/s do OFL. Gdy odlaczalem kabel od stacji to takich numerow nie zauwazylem lecz przekazywane informacje do stacji po 433mhz nie sa czeste. Myslalem ze to cos z przewodem, ze cos gdzies nie laczy ale gdy porywy wiatru malaly to wszystko wracalo do normy. Dalem sobie spokoj z dalszymi obserwacjami ale do tematu powroce jak bedzie wiecej czasu. Temat wplywu promieniowania w.cz wykluczam calkowicie.
Zapisane

sp3qfe

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 96
    • Strona SP3QFE
Odp: WX3IN1 Błędy temperaturowe
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2013, 13:15:58 LOC »

U mnie dane pogodowe z czujników idą po radiu do centralki WS2300. Jak były mrozy baterie na zewnątrz nie wytrzymały i początkowo odłączyły czujnik, lecz po włożeniu baterii poszła szpilka.

http://aprs.fi/weather/?call=SP3QFE-1&date_start=2012-12-20+17%3A06%3A35&date_end=2012-12-22+17%3A06%3A35


a tu podaje dokładniejsze dane w tym samym formacie, co telemetria poniżej:
http://aprs.fi/weather/?call=SP3QFE-1&date_start=2012-12-21+04%3A00%3A00&date_end=2012-12-22+00%3A00%3A00
http://aprs.fi/telemetry/?call=SP3QFE-1&date_start=2012-12-21+04%3A00%3A00&date_end=2012-12-22+00%3A00%3A00

Z danych telemetrycznych widać, że około 15:00 zostało odcięte zasilanie stacji APRS i ta pracowała tylko na podtrzymaniu (niestety w obecnej konfiguracji centralka WS2300 nie ma podtrzymania zasilania). Nastpenie okolo 17-stej nastąpiło uruchomienie systemu i wówczas (ale nie natychmiast) "poszedł" pik, po wszystkich wskaźnicach. Tak jakby centralna jeszcze nie otrzymała danych droga radiowa z czujników.
Zapisane
Armand SP3QFE/ SWL: SP3 27 235
http://sp3qfe.net

SP3LYR

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2141
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
Odp: WX3IN1 Błędy temperaturowe
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 14, 2013, 19:28:24 LOC »

Wygląda mi na to, że wx3in1+ tworzy szpilki temperaturowe. Mam podłączoną stację Davis Vantage Pro 2 Plus i w danych bezpośrednio ze stacji nie ma takich wybryków, jak to widać na aprs.fi http://aprs.fi/weather/a/AB9FX
wx3in1+ utworzył taką np. ramkę z temperaturą 276F, czyli 135C
@141811z4157.95N/08750.67W_296/003g009t276r000p000P000h67b10307L258

Dane wprost ze stacji:
http://www.weatherlink.com/user/anbart/index.php?view=summary&headers=1
lub
http://www.aprs.pl/fx/temp.htm
Zapisane
73
Andrzej SP3LYR

SP5MRF

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 270
Odp: WX3IN1 Błędy temperaturowe
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 14, 2013, 19:36:29 LOC »

@ Andrzej,

WX3in1+ nie jest temu winne, nie to, że je bronię bo mam :)
WS2300 od niepamiętnych czasów wali szpilkami wiatru (tak porywów jak i uśrednionego) Mam 2 komplety WS2300 i oba zachowują się tak samo.
Koledzy od WX3in1+ w ostatnim oprogramowaniu (v 1.31) bardzo skutecznie to niwelują, widać to na przykładzie SR5NRF.
Można też pokusić się o teorię, że WS2300 reaguje na wszystkie zakłócenia i stąd te szpilki, ktoś chyba opisywał w tym wątku,
że WS2300 postawione na "odludziu" elektronicznym nie szpilkowało.
Ja zasilam od jakiegoś 1,5 miesiąca swoją stację WS2300 z akumulatorów zasilanych słoneczkiem, teoretycznie nie zaśmiecone źródło.
Szpilki jednak były, dopiero soft v1.31 do WX3in1+ skutecznie je eliminuje.

PS:
Szpilki miałem jak WS2300 pracował kolejno z: ALWXI-01 (czyli radio, WS 2300 i interfejs ALWXI-01)
Następnie zestaw: TNC-2D Muel, WS2300, radio i terminal HP, a teraz WX3in1+.
Przynajmniej w moim przypadku szpilki wiatru występowały zawsze.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2013, 19:40:42 LOC wysłana przez SQ5MRF »
Zapisane
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SP6VWX

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 886
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
Odp: WX3IN1 Błędy temperaturowe
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 14, 2013, 20:27:21 LOC »

Cytat: SQ5MRF link=topic=2081.msg22282#msg22282
Można też pokusić się o teorię, że WS2300 reaguje na wszystkie zakłócenia i stąd te szpilki, ktoś chyba opisywał w tym wątku,
że WS2300 postawione na "odludziu" elektronicznym nie szpilkowało.

Tak właśnie mam. Całkowity, albo marginalny efekt szpilek. Do podejrzenia na stacji SR6WVX.
Zapisane
Robert

SP5MRF

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 270
Odp: WX3IN1 Błędy temperaturowe
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 14, 2013, 20:45:32 LOC »

Dokładnie,

ja się skłaniam w stronę teorii, że WS2300 nie jest odporne na jakiekolwiek zakłócenia, taka stacja, trudno za 350 zł mieć profesjonalny zestaw. Trudno też porównywać ze stacją Davis Vantage Pro 2 Plus którą dał za przykład Andrzej, to zupełnie inna liga.
Panowie od WX3in1+ eliminują programowo te szpilki ( z tego co wiem mechanizm zaimplementowany jest tylko dla stacji WS23xx) i chwała im za to.

PS: u mnie w tym roku przymarza wiatromierz (do tej pory nie miałem tego zjawiska) mam siłę wiatru ale kierunek się nie zmienia. Ale i tak lubimy WS2300 ;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2013, 20:47:16 LOC wysłana przez SQ5MRF »
Zapisane
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SP3LYR

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2141
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
Odp: WX3IN1 Błędy temperaturowe
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 14, 2013, 22:14:06 LOC »

No niby tak, a jednak nie do końca. Identyczną stację Davis Vantage Pro 2 Plus mam podłączoną do TT4 i szpilek brak.
http://aprs.fi/weather/a/SR3WXA
Zapisane
73
Andrzej SP3LYR

SP6VWX

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 886
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
Odp: WX3IN1 Błędy temperaturowe
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 24, 2013, 17:17:51 LOC »

Trafiło i na mnie. Szpilka na wskazaniach siły wiatru i skorelowana mikroszpila na ciśnieniu.
Zapisane
Robert