Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: 7 serwer APRS w Polsce?  (Przeczytany 15430 razy)

SP1WSW

• PG APRS
  • *
  • ORMO rządzi ORMO radzi ORMO nigdy Cię nie zdradzi
Odp: 7 serwer APRS w Polsce?
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 13, 2013, 17:25:35 LOC »

Generalnie Marek tym formularzem zachęca innych do łamania prawa, więc powinien za to ponieść odpowiedzialność karną!!!

Widzę, że emocje górą.

1.
Jeśli Marek ma automat do wysyłania pozycji innych za ich zgodą to raczej jest to OK.
Uzasadnienie: Nie ma żadnej różnicy czy ja wysyłam pozycję z internetu ze swojego domowego hosta, czy tą czynność przenoszę na odległą geograficznie maszynę.
Patrz: np. usługa wysyłania pozycji za pomocą e-mail na aprs.radom.pl

2.
Znaki amatorskie są prawnie chronione na pasmach radiowych. W Internecie to
nic nie znaczące kombinacje liter i cyfr. Widzisz jakiś problem prawny abym kupił kilka
domen z Twoim znakiem ?

3.
Rozgraniczmy odpowiedzialność koleżeńską (ham spirit) od odpowiedzialności prawnej.

4.
Jeśli to o czym mowa Marek robi bez pozwolenia właścicieli znaków - stanowczo powinien zaniechać (ham spirit)

Własność intelektualna: WSWBeacon, W-APRS oraz WSWobject
Tomek http://sp1wsw.szczecin.hamradio.pl
Szczecin http://www.szczecin.hamradio.pl

SQ9EZH

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 13, 2013, 17:49:48 LOC »

Generalnie Marek tym formularzem zachęca innych do łamania prawa, więc powinien za to ponieść odpowiedzialność karną!!!
Widzę, że emocje górą.

Proponuję, abyś pogadał z prawnikiem.
Poza tym mógłbyś się domyślić, jaki mam cel w tym, co napisałem.

SP6VWX

• Administrator
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 13, 2013, 20:19:22 LOC »

Widzę, że emocje górą.

Proponuję, abyś pogadał z prawnikiem.
Poza tym mógłbyś się domyślić, jaki mam cel w tym, co napisałem.

Nie do końca orientuje się w aspekcie prawnym, ale jedno jest pewne. Nie będzie łatwo wyekzekwować jakichkolwiek zadośćuczynień. Cel słuszny. Zrozumienia mniej.
Kolega Marek ma swój pogląd na APRS i ten pogląd uwidacznia działanien w Internecie. Nasze prawodawstwo daje osobom trzecim marne szanse na dochodzenie roszczeń typu Publicznego. Póki zainteresowana osoba nie zgłosi sprzeciwu póty kol. Marek może robić co chce. Brutalne, ale prawdziwe.
Jednakże nie żyjemy wśród prymitywnych, bezrozumnych istot i nie skodyfikowane normy (np. Że nie trzyma się łokci na stole, lub nie pluje na ulicy) zwane czasem Ham Spirit nas obowiązują, właśnie po to aby współżyć bez problemów i we wzajemnej zgodzie.
To, że są koledzy, którzy się tych norm nie trzymają jest może sprawą dla Związku ?
Poruszę ten temat z Zarządem PZK na Tamie ( nie jest jeszcze finalnie potwierdzone, kto z Zarządu PZK będzie obecny). Może komisje eterowe,  które kiedyś istniały to nie takie złe rozwiązanie, zwłaszcza jak ich kompetencje rozszerzymy na wszystkie media, które dotyczą naszej radioamatorskiej działalności w dzisiejszych czasach.
Robert